- Een zwangerschapstest meet het HCG-gehalte in de urine, dat tijdens de zwangerschap pas na een geslaagde innesteling wordt gevormd.
- Een vroege test kan de mogelijk zwangere vrouw al een week voordat de menstruatie stopt zekerheid geven. Het meest betrouwbare resultaat wordt echter verkregen nadat de menstruatie is gestopt.
- Als een zwangerschapstest negatief is, kan dit wijzen op verkeerd gebruik, een verkeerd tijdstip of een verlopen test, of dat er geen zwangerschap is.
Wanneer de menstruatie ophoudt, ochtendmisselijkheid optreedt of de borsten pijn doen, vermoeden veel vrouwen een zwangerschap. Er zit echter niet altijd een zwangerschap achter de vermeende tekenen. Een zwangerschapstest kan zekerheid bieden.
In deze gids leggen we uit hoe een zwangerschapstest werkt, wanneer deze kan worden gedaan, geven we informatie over verschillende soorten testen en beantwoorden we vragen over zwangerschapstesten.
Inhoudsopgave
1. een zwangerschapstest meet het HCG-niveau in de urine…
Tijdens de zwangerschap stijgt het HCG-niveau in het lichaam en kan het worden opgespoord in de urine of het bloed. Als er geen zwangerschap is, is het HCG-niveau meestal minder dan 4 U/L (unit= eenheid/liter).
Wanneer een eicel bevrucht is, hechten cellen zich aan het baarmoederslijmvlies. Deze cellen scheiden HCG af, waardoor het lichaam meer progesteron (corpus luteum hormoon) gaat produceren.
Het progesteron zorgt (onder goede omstandigheden) voor het behoud van de zwangerschap en voorkomt een nieuwe eisprong. Dit betekent ook dat de maandelijkse menstruatie uitblijft.
Het HCG-gehalte kan al in de eerste week van de zwangerschap met een bloedtest worden aangetoond.
Een thuiszwangerschapstest kan al 1 week voor de menstruatie worden uitgevoerd.
Betrouwbaarheid van vroege tests
Vroege opsporing geeft niet altijd een betrouwbaar resultaat. Gebruik van de zwangerschapstest in de namiddag of na het drinken van veel vocht kan het resultaat vervalsen. De hoogste betrouwbaarheid is wanneer de test wordt gedaan met ochtendurine tijdens de afwezigheid van de menstruatie.
Wanneer er op zwangerschap kan worden getest, hangt af van de test. Een vroege zwangerschapstest kan al 6 dagen voor de menstruatie een eerste resultaat opleveren.
Testen voordat de menstruatie is gestopt, is echter zeer riskant. Als de zwangerschap niet intact is, maar het HCG-gehalte hoog genoeg is, zal het testresultaat positief zijn, maar de zwangerschap zal toch eindigen met de volgende regelmatige menstruatie.
Het gebruik van een zwangerschapstest, bijvoorbeeld 4 dagen voor de menstruatie, is niet altijd betrouwbaar. Het HCG-niveau stijgt niet bij elke vrouw zo snel, zodat een test een negatief resultaat kan geven, zelfs als de vrouw zwanger is.
2.1 Zwangerschapstest: Wanneer doen?
Het is belangrijk dat u de juiste zwangerschapstest kiest (afhankelijk van het tijdstip van testen). De volgende thuistesten geven bij benadering aan wanneer welke test meestal een eerste resultaat geeft:
– Vroege test 10 U/L – vanaf eisprong + 10 dagen
– Vroege test 25 U/L – vanaf eisprong + 13 dagen
– Zwangerschapstest 50 U/L – vanaf ovulatie + 14 dagen
Na ICSI (kunstmatige inseminatie) moet worden uitgegaan van de dag van de punctie (in plaats van de dag waarop de eisprong daadwerkelijk zou hebben plaatsgevonden).
Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest met urine geeft een vrij betrouwbaar resultaat vanaf de 5e week van de zwangerschap. Test echter alleen met ochtendurine, omdat de HCG-concentratie daarin het hoogst is.
Een positief resultaat is alleen in zeer zeldzame gevallen vals, omdat een test alleen het HCG-niveau meet. Als er geen zwangerschap is, is het HCG-niveau ook niet hoog genoeg voor een positief resultaat. Het is ook belangrijk dat de test niet verlopen is of gedurende lange tijd aan sterke warmte (bijvoorbeeld zonlicht) is blootgesteld.
4 Een zwangerschapstest geeft betrouwbare resultaten, zelfs als u de pil gebruikt.
Zwangerschap kan bestaan ondanks de pil. De pil werkt meestal zeer betrouwbaar als anticonceptiebescherming, maar alleen als hij correct wordt ingenomen.
Ziektes, medicijnen, diarree en braken, of zelfs het te laat innemen van de pil kunnen de bescherming tenietdoen. Als u bijvoorbeeld met een zwangerschapstest zonder ochtendurine test en het resultaat is positief, kunt u er zeker van zijn dat het resultaat juist is – ondanks het gebruik van de pil.
5. zwangerschap kan bestaan ondanks bloedingen
Vermoed je dat je zwanger bent ondanks dat je ongesteld bent? In theorie is dat niet mogelijk, maar toch melden veel vrouwen bloedingen in de tijd dat hun reguliere menstruatie zou beginnen. Als de zwangerschapstest dan positief is, is de verwarring groot.
Als de zwangerschapstest 2 lijnen laat zien, is er sprake van een zwangerschap. De tweede lijn hoeft niet vet te zijn, een lichte lijn op de teststrip is al voldoende. De bloeding is meestal de nidatiebloeding (innestelingsbloeding) en wordt vaak alleen verward met de menstruatie, omdat die rond dezelfde tijd optreedt. Het nidatiebloed is meestal ook veel lichter en ook veel kleiner in hoeveelheid. Als u niet zeker bent, kan een bloedtest bij de dokter de zwangerschap bevestigen.
Vroege zwangerschapstest thuis met 2 strips | Digitale vroege zwangerschapstest voor thuisgebruik | Bloedtest bij de huisarts |
---|---|---|
Verkrijgbaar bij de apotheek | Verkrijgbaar bij de apotheek | Kan op elk moment van de dag bij de gynaecoloog of huisarts gedaan worden |
Te vroeg of verkeerd gebruik kan verkeerd resultaat geven | Met weekbepaling | Is gratis in vergelijking met thuiszwangerschapstest |
Blijft vaak verdampingslijn achter, waardoor zwangerschap noch bevestigd noch uitgesloten kan worden | Geeft al na één week zwangerschap een positief resultaat | Als je in de eerste week zwanger bent, kan dit al positief testen |
6. belangrijke vragen en antwoorden
6.1 Kun je zelf een zwangerschapstest doen met huismiddeltjes?
Op internet zijn veel methoden te vinden om zelf een zwangerschapstest te doen. Methodes met zout of suiker en ook met tandpasta worden vaak als betrouwbaar aangeprezen. Zelfs als het resultaat in sommige gevallen juist was, moet men zich verre houden van deze tests als betrouwbare verklaring en ondanks positieve beoordelingen.
Een test met urine in de avond kan een ander resultaat geven dan op een tijdstip in de vroege ochtend. Voeding heeft ook een grote invloed op de urine, zodat men een eventuele zwangerschap niet met de methode moet testen.
6.2 Hoeveel kost een zwangerschapstest?
De kosten van een eenvoudige zwangerschapstest met staafjes liggen meestal tussen de 5 en 10 euro. Op internet kun je vaak voor 5 euro een pakje met 10 testen kopen, die hetzelfde effect hebben als testen van de apotheek. Een vroege test kost meestal niet meer dan een test nadat de menstruatie is gestopt.
Voor een digitale zwangerschapstest met wekelijkse bepaling betaal je daarentegen meestal tussen de 10 en 20 euro.
Voor- en nadelen van een digitale zwangerschapstest
- Geeft vrij nauwkeurig aan hoe lang de zwangerschap al duurt.
- Display is nauwkeuriger dan de lijntjes van een test met strips (display: “zwanger” of “niet zwanger” of met smileys).
- Erg duur en daarom minder geschikt voor vrouwen die elke maand op een positieve uitslag hopen.
6.3 Hoe veilig is een online zwangerschapstest?
De functie van een online zwangerschapstest is gebaseerd op vragen die een kans voor of tegen zwangerschap berekenen. Is er een overtijd? Is er onbeschermde geslachtsgemeenschap geweest? Zijn er typische tekenen van de mogelijk zwangere vrouw zoals misselijkheid of gespannen borsten?
Een online calculator berekent de kans op zwangerschap, niet de werkelijke uitkomst. Het is daarom beter om te vertrouwen op een echte zwangerschapstest met urine, die je al na 2 weken (na de eisprong) een betrouwbaar resultaat kan geven.