Oedeem, d.w.z. het vasthouden van water in de weefsels, komt vaak voor in het laatste trimester van de zwangerschap. U kunt de waterretentie herkennen aan het feit dat de huid strakker wordt en de bijbehorende zones opzwellen.
Dit heeft te maken met verschillende zwangerschapshormonen. Deze zorgen ervoor dat de bloedvaten zich verwijden en meer doorlaatbaar worden. Dit leidt er weer toe dat het vocht in het bloed doordringt in het omringende weefsel.
In de regel is waterretentie tijdens de zwangerschap ongevaarlijk. Als u echter ook last heeft van hoofdpijn, hoge bloeddruk en eiwitrijke urine, kan dit wijzen op zwangerschapsvergiftiging.
In het laatste trimester van de zwangerschap kampen veel vrouwen met verschillende klachten. Vooral het vasthouden van water als gevolg van de zwangerschap komt vaak voor en wordt vooral in de benen gevoeld.
Maar wat veroorzaakt het vasthouden van water tijdens de zwangerschap? Kunnen ze gevaarlijk worden? En wat kun je doen tegen gezwollen benen?
Wij leggen uit waarom vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van vocht in de benen en of dit een gevaar vormt voor moeder en kind. Daarnaast krijg je tips over hoe je gezwollen voeten en benen kunt behandelen of voorkomen.
[button]Krijg geschikte steunkousen voor zwangerschap[/button]
Inhoudsopgave
1. Water in de benen tijdens de zwangerschap – hoe het te herkennen
.
Tijdens de zwangerschap moet het lichaam van een vrouw volledig veranderen. Vooral de hormoonhuishouding wordt door deze veranderingen beïnvloed. Dit kan leiden tot zwangerschapsgerelateerde klachten.
Sommige zwangerschapsklachten kunnen zo ernstig zijn dat zwangere vrouwen een vervroegde bevalling wensen om van de pijn en problemen af te komen. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid, rugpijn, vaak plassen, brandend maagzuur en slaapproblemen.
Maar ook oedeem in de benen komt vaak voor tijdens de zwangerschap. In het laatste trimester van de zwangerschap heeft ongeveer 80% van alle zwangere vrouwen last van deze vochtophoping.
Dit is een aandoening waarbij water zich verzamelt in de weefsels. U kunt deze waterretentie herkennen aan het feit dat de huid strakker wordt en de betrokken lichaamsdelen opzwellen. Vooral de benen, voeten en handen worden vaak getroffen. Oedeem kan echter ook in andere delen van het lichaam voorkomen.
De meeste vrouwen melden dat de symptomen vooral ’s avonds en op warme dagen hevig zijn. Er is ook veel zwelling na lang staan of zitten.
2. Het vasthouden van water wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen
Zwangerschapshormonen veranderen de hersenen
In een langetermijnstudie ontdekten wetenschappers van de universiteit van Barcelona dat de verandering in de hormoonhuishouding ook een effect heeft op de hersenen. Zo is er een afname van het volume van de gebieden die verantwoordelijk zijn voor sociale cognitieve prestaties.
Ook al lijken de oedemen op het eerste gezicht erg verontrustend, ze zijn gewoon het gevolg van de veranderde hormoonhuishouding. Bepaalde zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de bloedvaten in het lichaam zich verwijden, waardoor het bloedvolume toeneemt.
Dit zorgt er echter weer voor dat de bloedvaten hun elasticiteit verliezen en meer doorlaatbaar worden. Het vocht in het bloed kan nu gemakkelijker het omringende weefsel binnendringen.
Bovendien werkt de pomp van de kuitspieren niet meer zo goed. De aderen kunnen niet meer al het bloed omhoog pompen, zodat het letterlijk in de benen zakt. De groeiende baarmoeder zet extra druk op de bekkenaders.
Dat het water zich vooral in de benen, enkels en voeten verzamelt, komt dus doordat het bloed de langste weg naar het hart heeft. 2. Sommige zwangere vrouwen hebben ook spataders en spataderen.
3. Raadpleeg een arts als u andere symptomen heeft.
In de meeste gevallen zijn deze symptomen van waterretentie volledig ongevaarlijk tijdens de zwangerschap. Na de geboorte verdwijnt het oedeem binnen enkele weken volledig. Omdat het water wordt afgevoerd, moet je vaak vaker naar het toilet en zweet je meer.
Het wordt pas gevaarlijk als blijkt dat zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) verantwoordelijk is voor het vasthouden van water.
Dit uit zich meestal met de volgende symptomen:
- Hoge bloeddruk
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Flikkerende ogen
- Piepende oren
- Hoge eiwitrijke urine
- Pijn in de bovenbuik
- Ernstige gewichtstoename binnen zeer korte tijd
In de meeste gevallen treden niet alle symptomen tegelijkertijd op. Als sommige symptomen echter op u van toepassing zijn, moet u zo snel mogelijk naar uw gynaecoloog gaan om complicaties te voorkomen.
4. tips tegen gezwollen benen
.
Als je tijdens je zwangerschap last hebt van vocht in je benen, hoef je dat niet zomaar te accepteren. Er zijn enkele maatregelen en huismiddeltjes die je kunt gebruiken om het ongemak aanzienlijk te verlichten. Deze tips zijn ook uitstekend om het vasthouden van water in de dijen, kuiten en voeten vanaf het begin te voorkomen.
- Veel drinken: Wanneer vrouwen last hebben van oedeem, zijn ze geneigd nog minder te drinken omdat er al genoeg water in het lichaam zit. Dit is echter precies de verkeerde manier. Verhoog in plaats daarvan de hoeveelheid die u drinkt om uw stofwisseling te stimuleren.
- Beweeg regelmatig: Ook al maakt de groeiende buik bewegen lastiger, toch moet je ervoor zorgen dat je veel beweegt. Op die manier kunt u de bloedsomloop stimuleren, zodat het vocht in de weefsels kan worden afgevoerd. Sporten zoals zwemmen, fietsen, Pilates of yoga zijn bijzonder geschikt.
- Leg uw voeten omhoog: Om onaangename vochtretentie tijdens de zwangerschap te verlichten, moet u altijd pauzes inlassen waarin u uw voeten in een ontspannen houding omhoog kunt leggen. Deze houding maakt het gemakkelijker voor het bloed om terug te keren naar het hart.
- Afwisselend douchen: Afwisselend douchen of koud watertrappelen kan ook helpen bij gezwollen benen. Dit stimuleert de bloedsomloop. U kunt uw benen ook masseren met een zachte borstel.
- Steunkousen: Doorsteunkousen te dragen wordt er overal lichte druk op de aderen uitgeoefend, waardoor ze gemakkelijker hun werk kunnen doen. U kunt ze het beste ’s ochtends liggend aantrekken.
- Eet een eiwitrijk dieet: U kunt waterretentie ook verminderen of zelfs voorkomen door uw dieet. Eet zoveel mogelijk fruit, groenten en volkorenproducten. Je moet ook meer eiwitrijk voedsel eten. Terwijl verloskundigen en artsen vroeger een zoutarm dieet aanraadden, hebben wetenschappers nu bevestigd dat dit dieet eigenlijk contraproductief is en kan leiden tot een tekort aan elektrolyten.
- Draag comfortabele kleren: Zorg ervoor dat je je kleren zo kiest dat ze niet te strak zitten en daardoor de bloedstroom kunnen verstoren. Vermijd vooral strakke schoenen en sokken. Vermijd ook het dragen van ringen in het laatste trimester.
Let op: drink geen uitdrogende en laxerende theeën. Hoewel ze water uit het lichaam verwijderen, kunnen ze ook het bloedvolume verminderen. Dit kan uw symptomen verergeren.
Welke eenvoudige oefeningen helpen om van het vasthouden van water af te komen, zie je in deze video:
5. steunkousen voor zwangerschap
No products found.