Kinderwens: zwanger worden ondanks vleesbomen

Myomen komen voor bij vrouwen van verschillende leeftijden. Ze zijn in principe ongevaarlijk. Als ze echter tijdens de zwangerschap voorkomen, kunnen er complicaties optreden. Myomen worden ingedeeld volgens hun plaats en groeiactiviteit. Getroffen vrouwen kunnen …

Kinderwens: zwanger worden ondanks vleesbomen

Trotz Myom kann man schwanger werden
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Kinderwens: zwanger worden ondanks vleesbomen
 • Myomen komen voor bij vrouwen van verschillende leeftijden. Ze zijn in principe ongevaarlijk. Als ze echter tijdens de zwangerschap voorkomen, kunnen er complicaties optreden.
 • Myomen worden ingedeeld volgens hun plaats en groeiactiviteit.
 • Getroffen vrouwen kunnen ondanks een myoom toch zwanger worden, maar zij moeten onder medisch toezicht staan, omdat de ontwikkeling van het myoom in de gaten moet worden gehouden.

Myomen zijn spiertumoren die als ongevaarlijk worden beschouwd en meestal voorkomen bij vrouwen ouder dan 20 jaar. Afhankelijk van hun grootte en plaats veroorzaken ze pijn, bloedingen en hebben ze invloed op de vruchtbaarheid. Ze kunnen lange tijd onopgemerkt blijven.

In deze gids hebben we feiten en wetenswaardigheden over vleesbomen in de zwangerschap voor u verzameld. Ontdek wat de risico’s zijn als u zwanger wordt met een myoom en hoe een myoom in de zwangerschap kan worden behandeld.

1. intramuraal myoom is niet gevaarlijk tot een grootte van vier centimeter.

Frau hält ein Herz im Schoß.
Het is goed mogelijk om ondanks een vleesboom zwanger te worden. Intensieve medische zorg is noodzakelijk
.

Een vleesboom kan op verschillende plaatsen voorkomen. Deskundigen maken eerst onderscheid tussen een snelgroeiend en een langzaamgroeiend myoom.

Een verdere indeling wordt gemaakt op basis van de ligging:

 • Intracavitair: myoom bevindt zich in de baarmoederholte.
 • Submuceus: myoom bevindt zich onder het baarmoederslijmvlies.
 • Intramuraal myoom: myoom bevindt zich in de baarmoederwand
 • Subserous: myoma bevindt zich aan de buitenkant van de baarmoeder
 • Intraligamenteus myoom: myoom gelegen aan de zijkant van de baarmoeder

Niet alle myomen veroorzaken symptomen. Het meest voorkomende is een intramuraal myoom, dat drie tot vier centimeter groot wordt en als ongevaarlijk en niet gevaarlijk wordt beschouwd.

Een afspraak bij de gynaecoloog is verplicht om alle vragen en angsten op te helderen.

2. Afhankelijk van zijn positie kan het myoom de vruchtbaarheid van de vrouw aantasten.

In principe is een zwangerschap ondanks een myoom mogelijk, maar er moet worden opgemerkt dat een myoom de vruchtbaarheid van de vrouw kan beïnvloeden. De effecten zijn afhankelijk van de positie en de grootte van het myoom. In sommige gevallen wordt een zwangerschap zelfs verhinderd door het myoom.

Positie Effecten op de vruchtbaarheid
Buiten de baarmoeder Marginaal effect op de vruchtbaarheid
Op de baarmoederwand Vanaf een grootte van meer dan drie centimeter Invloed op de vruchtbaarheid
In de baarmoederholte Invloed op de vruchtbaarheid onafhankelijk van de grootte

Als het myoom een bijzonder ongunstige ligging heeft of te groot is om een ongecompliceerde zwangerschap mogelijk te maken, moet het operatief worden verwijderd. In de regel verloopt de operatie soepel en zonder complicaties.

Tip: Voordat u zwanger wordt van een myoom, moet een arts worden geraadpleegd. Indien nodig zal hij of zij passende maatregelen nemen om het myoom vóór de zwangerschap te verwijderen.

2.1 Zwanger ondanks een myoom: raadpleeg een arts bij klachten

Als u ondanks een myoom toch zwanger bent geworden, moet u er rekening mee houden dat de veranderde hormoonhuishouding invloed heeft op de ontwikkeling van het myoom. Het risico bestaat dat het goedaardige gezwel veel sneller groeit dan voorheen.

Let op: Als zich symptomen voordoen zoals bloedingen of pijn, raadpleeg dan onmiddellijk een arts, want deze tekenen kunnen een gevaar vormen voor de baby.

Als het myoom zich in de baarmoeder bevindt en snel groeit, kan het de baby in gevaar brengen. In dat geval bestaat het risico van een miskraam. Daarnaast kan een keizersnede bij de bevalling nodig zijn als het myoom het geboortekanaal blokkeert. In sommige gevallen wordt de baby zelfs te vroeg geboren.Meer informatie over zwangerschap met vleesbomen vindt u hier.

3. een vleesboom groeit vaak terug na een hormoonbehandeling.

Operation
Een vleesboom hoeft niet altijd operatief verwijderd te worden.

Een operatie kan nodig zijn als u met een vleesboom niet zwanger kunt worden. In dat geval kan een arts de goedaardige tumor op verschillende manieren verwijderen.

Een vleesboom kan worden verwijderd door myomenucleatie of door embolisatie van de vleesboomvaten. Behandeling met medicijnen om het myoom te laten krimpen is ook een van de methoden, evenals vernietiging door echografie. Behandeling met medicijnen kan echter alleen succesvol zijn in combinatie met een latere chirurgische ingreep.

Maar wat is myomenucleatie? Bij een myomenucleatie blijft de baarmoeder intact omdat het myoom via een buikincisie, laparoscopie of hysteroscopie uit het aangetaste deel van de baarmoeder wordt verwijderd.

Bij hormoonbehandeling van het myoom wordt de medicatie ingenomen op een vergelijkbare manier als bij anticonceptie met de anticonceptiepil. Hoewel veel vrouwen goed reageren op de behandeling omdat het lichaam niet wordt geopereerd, groeit het myoom in sommige gevallen terug. Voordelen en nadelen van verwijdering door een operatie:

 • Volledige verwijdering
 • Gebruik van bestralingstechnologie
 • Lichamelijke belasting door verdoving
 • Terugkeer van het myoom in ongeveer 30 tot 50 procent van de gevallen
 • Definitieve maatregel: verwijdering van de baarmoeder
 • Bijwerkingen door anesthesie

3.1 Verwijdering van het myoom tijdens de zwangerschap betekent een risico voor het kind

Als een zwangerschap met een myoom niet mogelijk is, wordt een groter intramuraal myoom verwijderd via een laparoscopie. Als dit niet lukt, kan ook een incisie in de buik nodig zijn. Verwijdering van het myoom tijdens een bestaande zwangerschap moet worden vermeden zolang dit geen ongemak veroorzaakt.

4. gevaar voor verwarring: myomen zijn geen cysten.

Ein Frau hält sich den Bauch
Een myoom wordt vaak verward met een cyste omdat ze erg op elkaar lijken. Alleen de positie onderscheidt ze.

Een vleesboom wordt vanwege zijn kenmerken vaak verward met een cyste. Ervaren gynaecologen verklaren het verschil vooral met de plaats van het gezwel: cysten ontwikkelen zich bij voorkeur op de eierstokken, terwijl vleesbomen de baarmoederspieren koloniseren.

Volgens verschillende studies verschijnen vleesbomen pas na de leeftijd van 20 jaar bij vrouwen, maar worden ze het vaakst ontdekt bij vrouwen tussen 45 en 54 jaar. Ongeveer 40% van alle vrouwen heeft minstens één keer in hun leven last van een vleesboom.

Tip: Regelmatig onderzoek door uw gynaecoloog helpt om cysten en vleesbomen vroegtijdig op te sporen.

Gerelateerde berichten