Zwanger worden na een miskraam: tips en waar je rekening mee moet houden

Het is theoretisch mogelijk om direct na een miskraam zwanger te worden, zolang er geen lichamelijke redenen zijn om dat niet te doen. Een miskraam kan een grote emotionele belasting zijn voor een stel. Samen …

Zwanger worden na een miskraam: tips en waar je rekening mee moet houden

Tips wie man nach einer Fehlgeburt wieder schwanger wird
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Zwanger worden na een miskraam: tips en waar je rekening mee moet houden
 • Het is theoretisch mogelijk om direct na een miskraam zwanger te worden, zolang er geen lichamelijke redenen zijn om dat niet te doen.
 • Een miskraam kan een grote emotionele belasting zijn voor een stel. Samen tijd nemen na een miskraam en er voor elkaar zijn is dan extra belangrijk.
 • Na meerdere miskramen moet u zich medisch laten onderzoeken. Vaak liggen er lichamelijke kwalen ten grondslag aan een miskraam, die dan in het beste geval bij een volgende zwangerschap voorkomen kunnen worden.

Zwanger worden na een miskraam is voor de meeste vrouwen niet gemakkelijk, vooral emotioneel niet. Vooral 1 maand na de miskraam, als alles nog vers in het geheugen ligt (bijvoorbeeld ook in gevallen met curettage) en de angst voor een nieuwe miskraam groot is, zijn er vaak gedachten over de vraag of men überhaupt weer zwanger zou moeten – en willen – worden. En moet je na een miskraam ergens rekening mee houden en wat zijn de kansen om direct weer zwanger te worden?

In deze gids leggen we uit waar je rekening mee moet houden als je een kinderwens hebt en geven we tips hoe je mogelijk een nieuwe miskraam kunt voorkomen.

1. zwanger worden na een miskraam is in de meeste gevallen direct weer mogelijk.

De angst is vaak ongegrond

De kans op een nieuwe miskraam is niet groter na een miskraam! Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen.

Het is mogelijk om na een miskraam weer zwanger te worden, zeker als er geen lichamelijke problemen zijn en de arts toestemming geeft. De ervaring leert ook dat het niet moeilijker is om na meerdere miskramen weer zwanger te worden dan zonder. Als het lichaam bereid is zijn normale cyclus te doorlopen, kan een vrouw in de volgende cyclus meteen weer zwanger worden.

2. Vooral voor de ziel is het voor sommige vrouwen vaak goed om te wachten met het besluit om na een miskraam weer zwanger te worden.

Ondanks een kinderwens kan het soms gemakkelijker zijn om 3 maanden of zelfs tot 6 maanden te wachten alvorens opnieuw aan het avontuur van de zwangerschap te beginnen. Als de cyclus niet synchroon loopt (d.w.z. de vrouw heeft geen menstruatie), bepaalt het lichaam op natuurlijke wijze wanneer een nieuwe zwangerschap mogelijk is. Maar ook als koppel moet je jezelf de tijd gunnen als je na een miskraam opnieuw zwanger wilt worden. Een intacte relatie is tegen dergelijke dingen bestand en kan zelfs leiden tot wederzijdse kracht en steun voor elkaar – vooral belangrijk als er niet alleen de angst is voor een nieuwe miskraam, maar zelfs schuldgevoelens.

Na 3 miskramen of zelfs na 4 miskramen (helaas niet ongewoon) zijn veel stellen emotioneel ten einde raad. Dan moet je als stel meer dan ooit de tijd nemen om weer gelukkig te worden en misschien hulp zoeken bij specialisten. Daarbij gaat het niet alleen om psychologische hulp, maar vooral ook om medische hulp.

Afhankelijk van de aandoening kan een ziekmelding vaak al voldoende zijn voor een korte herstelfase. Van medische zijde moet dan natuurlijk worden nagegaan of lichamelijke oorzaken een reden waren voor de miskramen – dat is ook logisch na een vroege miskraam!

Redenen voor een miskraam kunnen zijn

Lichamelijke oorzaken Ongezonde levensstijl
Progesterontekort Gebruik van alcohol of nicotine en drugs
Vitamine D-tekort Niet eten van gezond voedsel met belangrijke voedingsstoffen en vitaminen
Stoornissen in de bloedstolling Stress (zowel professioneel als privé)

Bovendien mag niet worden vergeten dat in sommige gevallen een door het lichaam veroorzaakte miskraam best goed kan zijn – ook al klinkt of voelt dat misschien niet zo. Maar als er bijvoorbeeld genetische afwijkingen in het kind zitten, zal het lichaam toch voorkomen dat het kind opgroeit en daardoor misschien niet eens kan overleven.

Voordelen en nadelen van een miskraam in de vroege zwangerschap

 • Wordt door veel vrouwen niet eens opgemerkt, zodat het geen psychische gevolgen heeft.
 • Voorkomt dat een kind geboren wordt ondanks enorme genetische afwijkingen, ook al is het niet levensvatbaar.
 • Leidt ertoe dat veel vrouwen nooit meer zwanger willen worden, omdat ze bang zijn het opnieuw te verliezen.

3. belangrijke vragen en antwoorden

3.1 Zijn er lichamelijke tekenen waar ik op moet letten als ik snel weer zwanger wil worden?

junge frau weint, partner troestet sie
Een curettage is voor veel vrouwen slecht. Je partner moet begripvol en ondersteunend zijn – ook als je de eerste weken geen geslachtsgemeenschap hebt.
De zwangerschap kan heel moeilijk zijn.

Als je een curettage hebt gehad, raden de meeste artsen aan minstens 14 dagen te wachten met seksuele gemeenschap. Anders kan het snel gevaarlijk worden voor de vrouw vanwege ziektekiemen en bacteriën. In principe moet je de tijd nemen, want je lichaam kan dit (en andere redenen om langer te wachten) ook duidelijk aangeven:

 • Pijn in het genitale gebied
 • Buikpijn
 • Bloeding

De wachttijd na een miskraam en curettage moet altijd worden besproken met de behandelend arts, omdat er bij een curettage soms kleine, inwendige (hoewel meestal onschuldige) verwondingen kunnen ontstaan die eerst moeten genezen.

3.2 Zwanger worden na een miskraam: hoe lang wachten op een zwangerschapstest?

Als je na een miskraam heel snel zwanger wilt worden, kan de kans op een verkeerde zwangerschapstest heel groot zijn. Natuurlijk is het volgens verschillende statistieken mogelijk om in de volgende cyclus meteen zwanger te worden, maar soms is je lichaam nog in de vorige modus, zodat een zwangerschapstest ook vals positief kan uitvallen! Als u zeker wilt zijn, moet u uw arts vragen een nieuwe zwangerschap na een miskraam te bevestigen.

Tip: Als je dan een risicovolle zwangerschap hebt, kan een arts je ook een werkverbod opleggen. Het is altijd een voordeel om je vroegtijdig te laten controleren!

3.3 Zijn er tips die mij kunnen helpen om na een miskraam snel weer zwanger te worden?

junge frau nach konsultation
Als het niet lukt om zwanger te worden, kan een consult bij de huisarts vaak de oorzaak aan het licht brengen.

Lukt het niet om zwanger te worden? Word je niet ongesteld en slik je de pil ook niet? Dan moet een arts eerst lichamelijke oorzaken uitsluiten. Zeker na twee miskramen moet je uitzoeken of het echte miskramen waren of bijvoorbeeld buitenbaarmoederlijke zwangerschappen omdat de eileiders aan elkaar vastzitten en de eicel niet verder kan.

Voor het overige is een gezonde levensstijl altijd de beste manier om snel weer zwanger te worden. Dit omvat niet alleen voeding, maar ook een gezond lichaamsgewicht en het zich onthouden van schadelijke stoffen (alcohol, nicotine, enz.).

3.4 Wat te zoeken in een relatie na een miskraam of het overlijden van een kind tijdens de zwangerschap?

frau im krankenhaus, verbirgt ihr gesicht hinter ihren haenden
Tijd nemen na een miskraam is extra belangrijk.

Waar je als stel op moet letten is vooral dat je elkaar niet de schuld geeft. Een miskraam is al erg genoeg, dus je moet elkaar kracht geven en opbouwen. Soms kan het ook helpen om met gelijkgestemden te praten (bijvoorbeeld op online fora). Je moet jezelf ook niet stressen. Je hoeft niet per se na 2 maanden weer zwanger te worden.

Neem de tijd en neem misschien samen wat tijd om te verwerken. Alleen als een stel elkaar steunt, staat niets een hernieuwde en succesvolle zwangerschap in de weg!

Gerelateerde berichten