Derde kind – ja of nee? Dit is wat je moet verwachten

[button]Koop gids met overdenkingen over het derde kind[/button] Er zijn al twee kinderen op de wereld en het gezinsgeluk is eigenlijk perfect. Of ontbreekt er nog iemand? Is een derde kind toch een optie? Hoe …

Derde kind – ja of nee? Dit is wat je moet verwachten

drittes Kind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. Derde kind – ja of nee? Dit is wat je moet verwachten
Hoe verandert het leven met een derde kind?

Als je al twee kinderen hebt, zijn de grootste hindernissen al genomen. Toch geven we hier wat informatie over hoe het gezinsleven eruit zal zien met een derde kind.

Hoe neem ik de juiste beslissing?

Een derde kind krijgen is een beslissing van het hart. Besteed aandacht aan uw eigen behoeften en dromen en stel u levendig voor hoe het leven zou zijn met een derde kind.

Wat zijn de voor- en nadelen van het krijgen van een derde kind?

Ook al klinkt de vraag nogal koel, aan de beslissing zijn natuurlijk voor- en nadelen verbonden. Financiële en tijdsproblemen moeten worden overwonnen.

[button]Koop gids met overdenkingen over het derde kind[/button]

Er zijn al twee kinderen op de wereld en het gezinsgeluk is eigenlijk perfect. Of ontbreekt er nog iemand? Is een derde kind toch een optie?

Hoe ziet het er financieel eigenlijk uit? En heb je genoeg ruimte voor drie kinderen?

Al deze en vele andere vragen willen we in dit artikel tot op de bodem uitzoeken om je beslissing voor of tegen een derde kind wat makkelijker te maken.

1. de grootste verandering is al doorgevoerd

Mann streichelt den Bauch seiner schwangeren Frau
Het eerste kind betekent de grootste verandering.

De geboorte van een kind is altijd prachtig en verliest bij de derde herhaling niets van zijn magie. Toch is de aanpassing aan drie kinderen veel gemakkelijker dan bij het eerste kind.

Korte slaapfasen, nauwelijks tijd als koppel en een totaal andere dagelijkse routine – dit alles is al bekend bij ouders die zich de vraag stellen over een derde kind. Anders dan bij het eerste kind weet je waar je aan begint.

Het tweede kind vraagt nu opnieuw enige vaardigheid in het omgaan met de planning van de dag, een kind wil immers graag spelen terwijl de baby nog verschoond moet worden. Maar als zelfs dit hoofdstuk onder de knie is en het tweede kind tenminste een deel van de tijd met kind nummer één kan spelen, kan de wens om een derde kind te krijgen toch in vervulling gaan?

2. zo verandert het leven met drie kinderen

Gezinnen met meerdere kinderen:

Volgens cijfers van het Bondsministerie voor Gezinszaken, Ouderen, Vrouwen en Jeugd heeft elk negende gezin drie of zelfs meer kinderen.
Meer details en wetenschappelijke achtergrond over de situatie van meer-kind-gezinnen vindt u hier.

Op het eerste gezicht verandert er niet zoveel. Slechts één groot probleem doet zich voor veel gezinnen direct voor. De vraag of twee of drie kinderen tot het gezin behoren, houdt vrijwel direct verband met het feit dat het thuis krap wordt.

Kinderopvang is een belangrijke component die vaak wordt onderschat. Zelfs als één kind al op school zit, het tweede naar de kleuterschool gaat en een derde kind thuis moet worden opgevangen, ontstaan er al snel grote problemen,

 • wanneer een kind ziek wordt,
 • school en kleuterschool niet in de onmiddellijke nabijheid zijn,
 • of de ophaaltijden sterk verschillen.

Op latere leeftijd spelen hobby’s een belangrijke rol, zodat een grote auto verplicht is en beide ouders er rekening mee moeten houden dat zij misschien apart naar de wedstrijden van de kinderen moeten rijden om hen bij het sporten te ondersteunen.

Dit is geenszins bedoeld als een pleidooi tegen opnieuw zwanger worden. Maar het is uiterst belangrijk om deze gedachten eens door te nemen, om je af te vragen of de wens voor een derde kind toch opweegt tegen de mogelijke nadelen.

Tip: Het leven met een derde kind zal luidruchtiger en kleurrijker zijn. Enkele regels en vaste schema’s zijn daarom belangrijk om van de positieve kanten van het gezinsgeluk te kunnen genieten.

3. een derde kind – ja of nee?

Mann steht vor der Entscheidung für eine Familie oder den Beruf
De beslissing voor of tegen een derde kind is geen gemakkelijke.

Helaas kunnen we de vraag van ja of nee niet van uw schouders nemen. Iedereen heeft andere behoeften, wensen en dromen. Sommige ouders zitten met twee kinderen al op hun breekpunt, terwijl andere stellen eindeloze energiereserves lijken te hebben en die steeds weer opladen met een groot gezin.

In ieder geval moeten beide partners in de relatie volledig achter de wens staan om een derde kind te krijgen. Alleen zo kunnen ze samen genieten.

Volgens studies verandert het antwoord van ouders met twee of drie kinderen op de vraag hoe tevreden zij zijn slechts in geringe mate. Er is dus bijna niemand die werkelijk spijt heeft van deze beslissing.

3.1 Een derde kind kost tijd en geld

De financiële steun voor een derde kind is nogal mager. Weliswaar is er vanaf de zomer 2019 in plaats van 204 euro voor de eerste twee kinderen, 210 euro voor het derde kind en zelfs 235 euro kinderbijslag voor het vierde kind dat in het huishouden woont. Maar zoals alle ouders al weten, kosten kinderen aanzienlijk meer en moet je het eigenlijk wel kunnen betalen.

Vooral de toegenomen ruimtebehoefte laat zich voelen, zodat de vierkamerflat geen optie meer is, althans op termijn.

Naast geld is het vooral de factor tijd die veel ouders in moeilijkheden brengt. Er blijft aan het eind van de dag weinig tijd over voor eigen hobby’s of sport. In de toekomst moet je immers niet twee, maar drie kinderen recht doen.

3.2 Ieder mens is de moeite waard

Vier Kinder lachen
Ieder kind is uniek.

Ondanks enkele nadelen zien nogal wat ouders de voordelen van het krijgen van een derde kind. De ervaring leert dat sommige ouders steeds relaxter worden. Het maakt wel degelijk verschil of je op je 25e, 30e of 40e zwanger wordt.

De eigen behoeften veranderen na verloop van tijd en het ouderschap gaat soms een eigen leven leiden. Vaak helpen oudere broertjes en zusjes, wordt er veel samen gespeeld en gestoeid en gelachen. Wat ouders in het begin moeilijk vonden, krijgen ze met gemak onder de knie.

Meer ervaringen met een derde kind vindt u hier:

4. de voor- en nadelen van een derde kind op een rij

 • een nieuw persoon brengt geluk en vreugde
 • kinderen letten op elkaar
 • alle kinderen kunnen met elkaar omgaan en van elkaar leren
 • veel ouders worden meer ontspannen, hoewel het hectischer wordt
 • kinderen in grotere gezinnen worden vaak sneller zelfstandig
 • het wordt duur (grote auto, een andere kamer, hobby’s)
 • tijd wordt schaars (elk van de drie kinderen heeft aandacht nodig, ook al ben je maar met z’n tweeën)
 • het is moeilijk om elk kind tot zijn recht te laten komen
 • je beroepsleven lijdt eronder en is moeilijk te combineren met drie kinderen
 • vakanties worden ingewikkelder (onvoldoende ruimte in de kamer, te veel bagage enz.)

Wanneer en of het juiste moment voor een derde kind komt of al gekomen is, moet echter niet worden bepaald door een lijstje. Neem deze tips mee, denk er rustig over na en luister naar je hart.

5. koop een boek met beschouwingen over het derde kind

No products found.

Gerelateerde berichten