Beter begrip van de lengte van de cyclus voor gezinsplanning

De lengte van de cyclus varieert van vrouw tot vrouw en kan tussen 20 en 35 dagen bedragen. Als u uw cyclus goed kent, kunt u deze kennis gebruiken voor gezinsplanning. Hoewel men denkt dat …

Beter begrip van de lengte van de cyclus voor gezinsplanning

Zykluslänge überwachen bei Kinderwunsch
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Beter begrip van de lengte van de cyclus voor gezinsplanning
  • De lengte van de cyclus varieert van vrouw tot vrouw en kan tussen 20 en 35 dagen bedragen.
  • Als u uw cyclus goed kent, kunt u deze kennis gebruiken voor gezinsplanning.

Hoewel men denkt dat de gemiddelde lengte van de cyclus tussen 28 en 30 dagen ligt, verschilt de werkelijke lengte per vrouw. Dit is soms te wijten aan externe redenen, maar als u met de pil bent gestopt of deze helemaal niet gebruikt en u zich niet in uitzonderlijke lichamelijke situaties bevindt, is het onmogelijk de lengte van uw cyclus te beïnvloeden.

Door u vertrouwd te maken met de verschillende fasen van uw cyclus is het gemakkelijker om zwanger te worden. Immers, als u weet wanneer uw vruchtbare dagen zijn, kunt u specifiek in die periode veel geslachtsgemeenschap hebben om uw kinderwens sneller te vervullen. Bovendien kun je het begin van de bloeding gemakkelijk plannen en dus altijd voorbereid zijn.

1. het verloop van een cyclus: van follikel tot ovulatie en de corpus luteumfase.

Een maandelijkse cyclus, die in tegenstelling tot zijn naam niet precies een maand hoeft te duren, begint met de eerste dag van de menstruatie. De lengte van de hele cyclus kan variëren van 20 tot 35 dagen. Als dit voor u niet het geval is, is het raadzaam een arts te raadplegen.

digitaler zykluskalender, binden und tampons
Met behulp van een app of een menstruatiekalender kun je je cyclus beter begrijpen en altijd voorbereid zijn op het begin van de bloeding.

In de eerste fase, die in totaal ongeveer 2 weken duurt, stoot het lichaam het oude baarmoederslijmvlies van de vorige cyclus af en vernieuwt dit slijmvlies zodat er aan het einde van de fase een zaadvriendelijk klimaat ontstaat. Tegelijkertijd groeien de nieuwe eitjes uit de follikels, die ook wel eifollikels worden genoemd – één eitje per cyclus.

Ongeveer 15 dagen na het begin van de cyclus vindt de eisprong plaats en komt de rijpe eicel vrij in de eierstok. Gedurende 24 uur is deze eicel nu in staat tot bevruchting. De zaadcellen overleven echter 4 tot 5 dagen in het lichaam van de vrouw en haar vruchtbare dagen beginnen vóór de eisprong. Als je in deze periode onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt, is een zwangerschap zeer waarschijnlijk.

Na de eisprong begint de corpus luteumfase, waarin je niet meer vruchtbaar bent. Het lichaam laat de eventueel bevruchte eicel zich vasthechten aan het slijmvlies van de baarmoeder. Als er geen bevruchte eicel is, wordt dit slijmvlies afgestoten en begint het proces opnieuw.

Tip: De duur van de cyclus verschilt van vrouw tot vrouw, maar het is de moeite waard om je eigen cyclus te observeren om beter te begrijpen wanneer er sprake is van vruchtbaarheid.

Zelfs voordat u stopt met de pil, kunt u de afzonderlijke fasen bijhouden, die vaak een kleurcode hebben in de pilverpakking. Zo leer je wanneer de vruchtbare dagen in een gemiddelde cyclus zijn en ontwikkel je al een gevoel voor hoe dit in je lichaam aanvoelt.

Hier volgt een overzicht van de fasen van een maandelijkse cyclus:

  • Menstruatiebloeding en tegelijkertijd rijping van een nieuwe follikel (eitje).
  • Versterking van het baarmoederslijmvlies en ideaal klimaat voor bevruchting dankzij hormonen.
  • Ovulatie en mogelijke bevruchting van het eitje binnen 24 uur
  • Daarna: Onvruchtbaarheid gedurende ongeveer 2 weken
  • Het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en een nieuwe cyclus begint.

1.1 Beïnvloeding van de duur van de cyclus: bijna onmogelijk

Als u een kinderwens hebt, is het bijzonder belangrijk de lengte van uw cyclus te kennen, zodat u de vruchtbare dagen kunt bepalen. Er bestaan verschillende methoden om het begin van de respectieve fase van de cyclus te bepalen, die u hierna worden voorgesteld. Aangezien de lengte van de cyclus nauwelijks kan worden beïnvloed zonder de pil te slikken, is het nuttig uw eigen lichaam en de symptomen van de cyclus te leren kennen.

Zo kunt u beter plannen en ook de kans vergroten dat u door seksuele activiteit op bepaalde dagen zwanger wordt. Je zult je ook lekkerder in je vel voelen als je weet wat voor soort afscheiding wat betekent en hoe het je stemming kan beïnvloeden.

2. Bereken uw cyclus met behulp van de basale lichaamstemperatuur

Veel vrouwen gebruiken de temperatuurmethode om vruchtbare dagen te bepalen en zelfs voor anticonceptie. Hoewel dit vrij betrouwbaar is, kan je lichaam altijd roet in het eten gooien, daarom is het veiliger voor vrouwen die onervaren zijn met deze methode om de basale lichaamstemperatuur te gebruiken om een kinderwens te vervullen dan voor anticonceptie. Door elke dag uw temperatuur te meten, kunt u het tijdstip van de eisprong bepalen, want dan stijgt uw lichaamstemperatuur.

Hiervoor heb je wel een speciale thermometer of een cycluscomputer nodig, omdat de temperatuurschommelingen in kwestie vaak minimaal zijn. Door elke dag na het ontwaken je basale lichaamstemperatuur op te nemen, kun je aan de hand van de temperatuurstijging bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt. De temperatuur blijft dan licht verhoogd tot je menstruatie (piekfase).

2.1 De afscheiding observeren om de vruchtbare dagen te bepalen

frau auf toillette
Hoewel het nog steeds een taboe is, is vrouwelijke afscheiding volkomen normaal en geeft het ook aanwijzingen voor de huidige vruchtbaarheid.

In combinatie met de observatie van het baarmoederhalsslijm is het nog gemakkelijker om de eisprong vast te stellen, evenals de vruchtbare dagen daarvoor. Wanneer de eisprong nadert, krijgt de afscheiding een transparante, spinnige en bijna waterige consistentie. Na de eisprong wordt de afscheiding weer dikker en romiger. Je stemming geeft ook informatie over in welke fase van de cyclus je je bevindt: Tijdens de bloeding en kort daarvoor zijn vrouwen meestal prikkelbaarder, terwijl je tijdens de vruchtbare dagen een verhoogd libido kunt opmerken.

2.2 Je cyclus beter begrijpen met de kalendermethode of een ovulatietest

Bij een gemiddelde cyclusduur van 28-30 dagen vindt de eisprong vrij betrouwbaar plaats op de 15e dag na de eerste dag van de menstruatie, of op de 10e dag na de laatste dag van de menstruatie. Als je deze kennis gebruikt in combinatie met de basale lichaamstemperatuurmethode of een ovulatietest, kun je na een paar maanden observatie je eisprong vrij nauwkeurig voorspellen. Zo weet u uw individuele periode voor bevruchting, die wordt bepaald door de lengte van uw cyclus, en kunt u uw zwangerschap veel beter plannen.

Een ovulatietest bestaat uit een urinestrip die voor u test hoe hoog de concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) is. Dit lokt de eisprong uit. De LH-concentratie stijgt ongeveer 24 uur voor de eisprong, dus een ovulatietest voorspelt ook vrij nauwkeurig het tijdstip van de eisprong.

3. zwanger worden na stoppen met de pil

Als je de pil hebt gebruikt voor anticonceptie en er nu mee stopt omdat je een baby wilt, moet je meestal nog even geduld hebben. Het komt zelden voor dat je direct na het stoppen met de pil zwanger wordt. Dat komt omdat de kunstmatige hormonen niet meer werken. Bovendien zal je cycluslengte veranderen zonder deze toevoer en zal de eerste periode waarschijnlijk onregelmatig zijn. Door steeds de lengte van je cyclus en je vruchtbare dagen te observeren met de gepresenteerde methoden, zul je snel een goed gevoel voor je eigen cyclus ontwikkelen. Zo kun je gericht invloed uitoefenen op het eerder zwanger worden.

Bovendien voelen veel vrouwen zich zelfverzekerder en seksueel meer geprikkeld zonder de pil. In ruil daarvoor accepteren ze graag dat de lengte van hun cyclus nogal onregelmatig zal zijn. Tot slot volgt hier een overzicht van de methoden en cyclusfasen voor het bepalen van vruchtbare dagen:

  • Neem elke dag je basale lichaamstemperatuur om de dag van je eisprong te bepalen.
  • Observeer de afscheiding om de vruchtbare dagen te herkennen.
  • Gebruik de temperatuurmethode om de lengte van je cyclus en de verschillende fasen bij te houden.
  • Gebruik een ovulatietest om de dag van de eisprong te bepalen.

Gerelateerde berichten