- Veel vruchtbaarheidsmythes klinken logisch, maar zijn niet wetenschappelijk onderzocht.
- Tot de ware vruchtbaarheidsmythes behoort de veronderstelling dat frequente seks op de vruchtbare dagen vóór de eisprong bijzonder gunstig is om zwanger te worden.
- Onware vruchtbaarheidsmythes omvatten de veronderstelling dat een orgasme of een bepaald standje tijdens de seks een zwangerschap bevordert.
Stellen met een kinderwens zouden alles doen om zwanger te worden. Het is niet ongewoon dat vruchtbaarheidsmythes het nieuwe levensmotto worden. Het volgende artikel onthult welke vruchtbaarheidsmythes bestaan om de kinderwens te realiseren en welke met feiten bewezen of ontkracht kunnen worden.
Inhoudsopgave
1. een orgasme bevordert geen zwangerschap?
Een orgasme krijgen tijdens de seks zou voor jou net zo wenselijk moeten zijn als voor je partner. Dit hoogtepunt van gevoelens heeft echter geen invloed op je kansen om zwanger te worden. Het is wel zo dat de baarmoeder samentrekt als je een orgasme hebt. Hierdoor kan het sperma sneller de “snelweg”, dat wil zeggen de eileiders, bereiken.
Wat dit voor jou betekent: blijf genieten van het moment met je partner, maar trap niet in de vruchtbaarheidsmythe die zegt dat een orgasme je kansen om zwanger te worden vergroot.
Tip: Zorg dat je plezier hebt tijdens de seks. Dan voel je je comfortabel en ontspannen genoeg, zodat je lichaam klaar is voor de bevruchting en innesteling van de eicel.
2. niet alleen het missionarisstandje helpt bij de kinderwens
Je kunt seks blijven hebben in allerlei standjes, want: Er is geen test die bewijst dat er meer kinderen worden verwekt in de missionarispositie dan in een andere sekspositie.
Het idee dat de weg van het sperma naar de eicel in dit standje korter is, is theoretisch juist, maar niet wetenschappelijk bewezen. Het is ook humbug dat de billen omhoog worden gestrekt of hoger op een kussen worden gelegd om het voor het sperma gemakkelijker te maken de eicel te bereiken.
3 De kans op zwangerschap neemt af met de leeftijd.
Dit is waar! Het is echter niet alleen de leeftijd van de vrouw die hier bepalend is, maar ook de leeftijd van de man. Terwijl bij de vrouw de kans op zwangerschap afneemt omdat de innesteling van de eicel moeilijkheden oplevert, neemt bij de man de kwaliteit van het sperma af.
Vanaf 30 jaar neemt de kans af dat een bevruchte eicel zich bij de vrouw innestelt. Dit betekent dat er geen eisprong meer plaatsvindt. De menstruatie treedt echter wel op, omdat deze wordt veroorzaakt door de afbraak van het baarmoederslijmvlies.
Maar ook gewoonten als roken of overmatig alcoholgebruik hebben een negatief effect op de kans om zwanger te worden. Nicotinegebruik heeft een negatief effect op de ontwikkeling van eicellen en verstoort de hormoonhuishouding. Ook bemoeilijkt het de innesteling. Ook voeding kan van doorslaggevend belang zijn: zowel ondergewicht als overgewicht hebben een negatieve invloed op de kans om zwanger te worden.
Overigens: het slikken van de pil heeft geen invloed op je kansen om zwanger te worden. Dit betekent dat zelfs als je al jaren een anticonceptiemiddel met hormonen gebruikt, je net zo snel zwanger kunt worden als vrouwen die anticonceptie zonder hormonen gebruiken.
4. vruchtbaarheidsmythe check: ovulatie is het knelpunt
Het tijdsvenster waarin je met je partner slaapt, heeft een doorslaggevende invloed op het al dan niet zwanger worden. Dit betekent dat de kans om zwanger te worden groot is tijdens de vruchtbare dagen. Zoek uit wanneer jouw vruchtbaarheidsvenster is, d.w.z. welke dagen in je cyclus de vruchtbare dagen zijn.
Vooral de dagen vóór de eisprong (drie tot vijf dagen ervoor) worden beschouwd als de dagen van je cyclus met maximale vruchtbaarheid. Maar ook kort daarna is er nog een kans – zij het een kleine – op zwangerschap. Het sperma blijft nog enkele dagen na de zaadlozing in het lichaam van de vrouw en kan ook daar de eicel bevruchten.
Als je hulp nodig hebt om erachter te komen welke dagen vruchtbaar zijn, kun je een ovulatiekalender gebruiken. Deze moet worden gevuld met individuele waarden voordat hij kan werken. De lengte van de cyclus is ook een doorslaggevend criterium voor de vruchtbare dagen, maar niet voor de kans op zwangerschap.
5. Op je hoofd staan na de seks helpt niet
Tenzij je een sportfanaat bent, kun je nu opgelucht ademhalen: het idee dat op je hoofd staan na de seks de zwangerschap bevordert, is niet bewijsbaar. Waar deze vruchtbaarheidsmythe vandaan komt, is niet uit de lucht gegrepen. Het idee erachter is om het sperma op weg naar de eicel te versnellen of de weg te wijzen.
Zelfs als de zaadcellen de eierstokken sneller bereiken als ze op hun hoofd staan, moeten ze nog steeds de hindernis van het nestelen in de baarmoeder overwinnen. Zo lang ondersteboven blijven is allesbehalve gezond.
Het goede nieuws is dat je na de seks niet stil hoeft te blijven staan en ook geen acrobatische oefeningen hoeft te doen. Je kunt zelfs een douche nemen.
6. Elke dag seks hebben de kwaliteit van het sperma verhoogt?
Bijna geen enkele vruchtbaarheidsmythe is zo controversieel als deze: Helpt vaker seks hebben om zwanger te worden of niet? De waarheid is dat hoewel de hoeveelheid sperma in het ejaculaat afneemt, de kwaliteit van het spermaverbetert.
De beslissende factor voor een zwangerschap is niet het aantal zaadcellen, maar de kwaliteit ervan. Als je vaak seks hebt, verminder je de hoeveelheid sperma in je ejaculaat, dat toch al van slechte kwaliteit zou zijn. Dit is een volledig natuurlijke vorm van selectie.
Als je elke dag seks hebt, optimaliseer je nog steeds je kansen om zwanger te worden niet enorm, want: Zwangerschap kan alleen plaatsvinden op de vruchtbare dagen – en dat zijn slechts vijf dagen in elke cyclus.
Deze en andere vruchtbaarheidsmythes komen ook aan bod in de volgende video: