De menstruatie stopt: Zwanger of niet? Tips en info

Geen menstruatie? Daarvoor hoef je niet zwanger te zijn. Vele oorzaken kunnen de maandelijkse cyclus beïnvloeden! Tijdens de puberteit of na het stoppen met de pil kan het vaak vele maanden duren voordat het lichaam …

De menstruatie stopt: Zwanger of niet? Tips en info

Was bedeutet das ausbleiben der Periode
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Voor de zwangerschap
 6. »
 7. De menstruatie stopt: Zwanger of niet? Tips en info
 • Geen menstruatie? Daarvoor hoef je niet zwanger te zijn. Vele oorzaken kunnen de maandelijkse cyclus beïnvloeden!
 • Tijdens de puberteit of na het stoppen met de pil kan het vaak vele maanden duren voordat het lichaam gewend is aan de verandering. Dit verklaart vaak waarom de menstruatie uitblijft of vertraagd is.
 • Als de menstruatie ongewoon lang uitblijft en de zwangerschapstest negatief is, moet een arts worden geraadpleegd. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Zwanger omdat u niet ongesteld bent geworden? Dit kan al dan niet het geval zijn. Er zijn namelijk veel oorzaken voor een gemiste menstruatie.

In deze gids leggen we uit wat de mogelijke oorzaken van een gemiste menstruatie zijn, wanneer een zwangerschapstest zinvol is en of je zwanger kunt worden ondanks het gebruik van de pil.

1. zwanger en geen menstruatie? Een zwangerschapstest geeft snel zekerheid

Geduld brengt meestal zekerheid

Als een zwangerschapstest te vroeg wordt gedaan, kan hij vals negatief zijn als bijvoorbeeld het HCG-gehalte in de urine nog niet hoog genoeg is. Het is beter een paar dagen langer te wachten, dan is het resultaat correct.

Het uitblijven van de menstruatie is meestal een van de eerste tekenen van een zwangerschap. Vooral als de menstruatiecyclus zeer regelmatig is, moeten vrouwen alert zijn op het uitblijven van de menstruatie. Als er ook sprake is van misselijkheid, gevoelige borsten of als de effectiviteit van de pil niet gegarandeerd is door ziekte of medicijnen, is een zwangerschap zeer waarschijnlijk maar niet altijd!

Alleen een zwangerschapstest kan zekerheid bieden. Die moet echter niet te vroeg worden gedaan. Maar wanneer kun je testen als je denkt dat je zwanger bent? De eerste dag van een gemiste menstruatie is een goed moment.

Wat veel vrouwen vaak vergeten: Ondanks het gebruik van de pil kan een zwangerschap optreden als het effect van de pil door verschillende factoren is verminderd (bijvoorbeeld misselijkheid met braken of het gebruik van kruidenmiddelen zoals Sint-Janskruid). Gebruik op het verkeerde moment (te laat bijvoorbeeld) kan ook betekenen dat het effect niet optreedt. De pil wordt daarom alleen bij correct gebruik als zeer betrouwbaar beschouwd.

2 De oorzaken van een gemiste menstruatie zijn zeer divers

Als je in de puberteit niet ongesteld wordt, kan dat komen doordat de vrouwelijke cyclus nog niet goed op gang is gekomen. Dit kan vaak enkele maanden tot jaren duren en is niet ongewoon. Je kunt het beste met je gynaecoloog bespreken hoelang normaal is.

Tip: Het is in ieder geval aan te raden dat jonge vrouwen na het begin van hun menstruatie naar de gynaecoloog gaan voor een controle. Vaak kan dan een aanbeveling worden gedaan of het gebruik van de pil gewenst is.

2.1 De menstruatie stopt zonder zwanger te zijn: De andere oorzaken

frau_in_unterwaesche_haelt_zettel_mit_fragezeichen_vor_ihren_unterleib
Een vertraagde menstruatiecyclus, stress of zelfs ziekte kunnen ervoor zorgen dat menstruaties uitblijven.
 • Stress (stress kan de hele cyclus uit balans brengen).
 • Gewichtsschommelingen (zowel overgewicht als ondergewicht kunnen ervoor zorgen dat de menstruatie stopt)
 • Hormonale problemen (moeten worden besproken met een arts, omdat deze soms kunnen worden veroorzaakt door het slikken van een verkeerde pil)
 • Medicatie die de menstruatiecyclus beïnvloedt (dit kan zo simpel zijn als het innemen van griepmedicatie)
 • Borstvoedingsfase (dit heeft ook invloed op de vrouwelijke cyclus).

3. Stoppen met de pil: Ook dit kan leiden tot een gemiste menstruatie.

frau mit pillenblister
Na het stoppen met de pil kan het vaak maanden duren voordat de vrouwelijke cyclus weer tot rust komt.

Ben je gestopt met de pil en niet ongesteld geworden? Veel vrouwen gaan ervan uit dat ze zwanger zijn. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Met de pil hebben vrouwen vaak jarenlang extra hormonen geslikt die hun cyclus hebben beïnvloed. Als de pil wordt gestaakt, mist het lichaam ook de hormonen, zodat het zich eerst weer moet aanpassen aan de eigen, oude cyclus. Dit kan enkele maanden duren, waardoor het niet ongewoon is dat je je menstruatie mist. Je hoeft hierdoor niet zwanger te zijn!

De menstruatie stopt: Voordelen en nadelen

 • Is voor veel vrouwen het eerste teken van een zwangerschap.
 • Het geeft aan dat er een verandering in het lichaam heeft plaatsgevonden (als er geen zwangerschap is, kan het uitblijven van de menstruatie een teken zijn van een ongezonde levensstijl of stress en moet het serieus worden genomen).
 • Vaak wordt de menstruatie slechts enkele dagen uitgesteld, zodat vrouwen niet zelfstandig de vruchtbare dagen kunnen berekenen als zij een kind willen krijgen.
 • Een zeer onregelmatig uitblijven van de menstruatie maakt het voor veel vrouwen moeilijk om zwanger te worden, omdat de eisprong niet altijd plaatsvindt. Vaak kan alleen een gynaecoloog helpen bij de kinderwens.

4. belangrijke vragen en antwoorden

4.1 De menstruatie stopt maar er is pijn: Wanneer moet ik naar de gynaecoloog?

frau haelt sich die haende vor den bauch
Als de pijn aanhoudt zonder dat de menstruatie begint, moet u naar een gynaecoloog.

Vaak wordt de menstruatiecyclus gewoon uitgesteld, wat ook de bekende begeleidende symptomen zoals buikpijn of stemmingswisselingen met een paar dagen kan verlengen. Als de buik opgezwollen is en er zelfs na een paar dagen geen verandering optreedt, moet een gynaecoloog worden geraadpleegd. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zelfs een zwangerschapstest toont dit niet altijd aan!

4.2 Ik heb de morning-afterpil genomen en ben niet ongesteld geworden: Ben ik nog steeds zwanger?

Als de morning-afterpil op het verkeerde moment is gebruikt, kan een zwangerschap nooit 100% worden uitgesloten. In principe beïnvloedt de morning-afterpil echter ook de menstruatiecyclus en kan deze leiden tot uitstel van de menstruatie.

Anticonceptiemiddelen en hun invloed op de menstruatie

Pil Langdurige anticonceptiemethoden zoals het spiraaltje
Kunnen de hormoonhuishouding verstoren, vooral in het begin, en de menstruatie doen stoppen. Langdurige anticonceptiemethoden kunnen de menstruatie helemaal doen stoppen.
Na het stoppen met de pil duurt het bij sommige vrouwen lang voordat ze zwanger worden. Kan de menstruatie verzwakken, waardoor ze minder pijnlijk aanvoelt.
Vrouwen voelen vaak minder pijn tijdens hun menstruatie als ze de pil gebruiken. Maar net als bij het koperspiraaltje kan de menstruatie ook toenemen en extra pijn veroorzaken.

Alleen het condoom heeft geen enkel effect op de menstruatie.

Gerelateerde berichten