Zwangerschapsplanning: Wanneer naar de gynaecoloog?

Een zwangerschap kan worden gecontroleerd met een zwangerschapstest van de apotheek, maar alleen een gynaecoloog kan een zwangerschap definitief vaststellen. Controles tijdens de zwangerschap geven informatie over de ontwikkelingsstatus van het kind en de algemene …

Zwangerschapsplanning: Wanneer naar de gynaecoloog?

Tips für ihre Schwangerschaftsplanung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Zwangerschapsplanning: Wanneer naar de gynaecoloog?
  • Een zwangerschap kan worden gecontroleerd met een zwangerschapstest van de apotheek, maar alleen een gynaecoloog kan een zwangerschap definitief vaststellen.
  • Controles tijdens de zwangerschap geven informatie over de ontwikkelingsstatus van het kind en de algemene gezondheid van moeder en kind.
  • Veel vrouwen voelen zich meer op hun gemak bij een gynaecoloog dan bij een huisarts.

Mensen bezoeken de gynaecoloog niet alleen voor regelmatige controles en gynaecologisch advies, maar ook als ze zwanger willen worden. In dit artikel hebben we informatie verzameld over wanneer u naar de gynaecoloog moet gaan als u zwanger wilt worden en welke belangrijke taken de gynaecoloog tijdens uw zwangerschap uitvoert.

1. het koppel beslist wanneer het naar de gynaecoloog gaat

Als je als koppel besloten hebt om zwanger te worden, kun je een afspraak maken met een gynaecoloog voor advies.
maak een afspraak met je gynaecoloog voor een consult. Vertel hem of haar over eerdere ziektes of abortussen die jullie in het verleden hebben gehad en laat hem of haar de mogelijke risico’s uitleggen.

De gynaecoloog zal u niet alleen onderzoeken, maar u ook instrueren over de inhoud en het belang van regelmatige onderzoeken. Aarzel niet om al uw vragen te stellen, van gezinsplanning tot echografie.

Tip: Omdat een consultatie ter voorbereiding op een zwangerschap nogal wat tijd in beslag kan nemen, maak een vaste afspraak.

Alleen een arts kan een zwangerschap definitief vaststellen.

Wat is bèta-HCG?

Beta-HCG is het zwangerschapshormoon dat in de placenta wordt geproduceerd en het corpus luteum van de eierstok stimuleert om progesteron te produceren.

Als u vermoedt dat u zwanger bent, kunt u dat thuis controleren met een zwangerschapstest van de apotheek voordat u naar uw gynaecoloog gaat. Bij correct gebruik geeft deze al na enkele minuten resultaat.

Een zwangerschapstest kost tussen de 5 en 10 euro.

Ontdek of u zwanger bent: Gynaecoloog VS thuis

Gynaecoloog Thuis
  • Afspraak
  • Detectie van beta-HCG in het bloed
  • Veiligheid door bloedonderzoek
  • Kosten
  • Correct gebruik noodzakelijk
  • Juiste timing belangrijk
  • Detectie van beta-HCG in urine

2.1 Ochtendmisselijkheid is niet noodzakelijk een bewijs van zwangerschap

Ein Paar wird von einem Arzt beraten
Bij vermoeden van zwangerschap zal de gynaecoloog een bloedonderzoek bestellen.

Zwangerschap uit zich bij elke vrouw op een andere manier. Hoewel er tekenen zijn zoals ochtendmisselijkheid of het uitblijven van de menstruatie die op een zwangerschap kunnen wijzen, hoef je geen last te hebben van alle symptomen. Je kunt het alleen zeker weten door een gynaecoloog te raadplegen.

Tekenen van een mogelijke zwangerschap:

  • Het missen van uw menstruatie
  • Zachte borsten
  • ochtendmisselijkheid
  • Eetlust, grote honger
  • Gevoeligheid voor geur
  • Vermoeidheid

Tip: Soms zijn veranderingen in de hormoonspiegel of andere invloeden de oorzaak van zwangerschapssymptomen.

Alleen de gynaecoloog kan zeker tekenen van zwangerschap aantonen door een bloedonderzoek te bestellen en de laboratoriumwaarden dienovereenkomstig te beoordelen . Met behulp van echografisch onderzoek is het embryo vanaf de 5e week van de zwangerschap zichtbaar op de monitor. De harttonen van de baby zijn al te horen vanaf de 7e week van de zwangerschap.

Voordelen en nadelen van een digitale zwangerschapstest:

  • Goedkoop
  • Snel uit te voeren
  • Beschikbaarheid
  • Zekerheid van het resultaat
  • Correcte toepassing noodzakelijk
  • Herhaling kan nodig zijn

2.2 Huisarts ziet zwangerschap vaak over het hoofd

De huisarts kan uw zwangerschap ook opsporen door een bloed- of urinetest te bestellen. Als hij of zij echter niet op de hoogte is van de mogelijkheid van een zwangerschap, zal hij of zij de zwangerschap in een vroeg stadium gemakkelijk over het hoofd zien, omdat er vaak geen uiterlijke tekenen te zien of te voelen zijn. Na het bezoek aan uw huisarts is een gynaecoloog uw aanspreekpunt.

Let op: Informeer uw huisarts of gynaecoloog zeker over een zwangerschap, want veel medicijnen kunnen schadelijk zijn voor een ongeboren kind.

De ziekteverzekering dekt niet alle kosten van de controles.

Tijdens de hele zwangerschap zijn er minstens tien vaste controles bij uw gynaecoloog. In het begin worden de afspraken om de vier weken gemaakt, vanaf de 32e week van de zwangerschap om de twee weken. Kort voor de verwachte geboortedatum worden de intervallen tussen de afspraken nog korter.

Ein Paar beim Ultraschall
Het is voor aanstaande ouders een bijzonder moment om hun kind voor het eerst op de echo te zien.

Bij elke controle tijdens de zwangerschap documenteert de arts de bloeddruk en het gewicht. Door een urinemonster te nemen kan hij zwangerschapsdiabetes uitsluiten of een infectieziekte opsporen.

Er zijn ook drie echografieën tijdens de zwangerschap. De meeste onderzoeken worden vergoed door de zorgverzekering, maar voor sommige aanvullende diensten moet de patiënte zelf betalen . Een overzicht van alle wettelijke diensten en aanvullende diensten vindt u in deze lijst.

4. raadpleeg uw gynaecoloog in geval van spotting

Naast de controles tijdens de zwangerschap moet u naar uw gynaecoloog gaan als u last hebt van spotting of andere ongewone symptomen. De gynaecoloog zal een uitstrijkje maken en gevaarlijke ziekten uitsluiten.

Het is niet ongewoon dat vrouwen tijdens de zwangerschap last krijgen van huidschimmel op vochtige lichaamsdelen. De ziekteverwekker verspreidt zich vooral op de oksels en in de bochten van de ledematen. Het kan echter worden behandeld met een geschikte zalf.

De helft van alle zwangere vrouwen heeft last van aambeien omdat de groeiende baarmoeder op de darm drukt. Hoewel de aambeien na de geboorte van het kind weer verdwijnen, zijn een warm zitbad en regelmatige hygiëne van de anale streekaan te bevelen om de jeuk te verlichten.

Als uw gynaecoloog u niet bevalt, moet u van gynaecoloog veranderen.

Alsu zich niet (meer) op uw gemak voelt bij uw gynaecoloog, aarzel dan niet om te veranderen. Deredenen variëren van een gebrek aan sympathie tot twijfels over de bekwaamheid tot een verlies van vertrouwen. Idealiter verandert u bij het nieuwe kwartaal, hoewel u in dringende gevallen eerder moet veranderen .

Tip: Vertrouwen is voor vrouwen van cruciaal belang bij het kiezen van een gynaecoloog .De meeste vrouwen voelen zich meer op hun gemak bij een vrouwelijke dan bij een mannelijke gynaecoloog.

Gerelateerde berichten