Zwanger worden na het stoppen met de pil: Waar u rekening mee moet houden

Veel vrouwen nemen op jonge leeftijd de pil om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Maar als er enkele jaren later een kinderwens ontstaat, vragen veel vrouwen zich af hoe lang het duurt voordat ze zwanger …

Zwanger worden na het stoppen met de pil: Waar u rekening mee moet houden

schwanger werden nach pille
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Zwanger worden na het stoppen met de pil: Waar u rekening mee moet houden
Hoe beïnvloedt de pil de hormoonhuishouding?

De anticonceptiepil verstoort actief de hormoonhuishouding door hormonen af te geven die de eisprong voorkomen. Op deze manier is het niet mogelijk dat een eicel zich in de baarmoeder innestelt.

Hoe lang duurt het voordat de cyclus weer normaal is?

Na het stoppen met de pil heeft het lichaam enige tijd nodig om zichzelf te reguleren. Het kan ongeveer vier tot zes weken duren voordat de hormoonhuishouding weer normaal is. De meeste vrouwen ovuleren al na een paar weken weer.

Hoe kan de hormoonhuishouding actief worden gereguleerd?

Als u snel zwanger wilt worden na het stoppen met de pil, moet u zorgen voor een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding. Vermijd zoveel mogelijk suiker en witte bloem en eet meer groenten en fruit.

Veel vrouwen nemen op jonge leeftijd de pil om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Maar als er enkele jaren later een kinderwens ontstaat, vragen veel vrouwen zich af hoe lang het duurt voordat ze zwanger worden na het stoppen met de pil.

In deze gids leggen we uit hoe de anticonceptiepil de lichaamsprocessen verandert en de hormoonhuishouding beïnvloedt. U krijgt informatie over wanneer de cyclus zichzelf reguleert en de vruchtbaarheid terugkeert. Tot slot krijgt u tips over hoe u actief kunt helpen.
[button]Meer literatuur over het onderwerp[/button]

1. de pil voorkomt de ovulatie

gynaekologin erklaert einer jungen frau die anti-baby-pille
Veel gynaecologen raden jonge vrouwen de anticonceptiepil aan
.

Wanneer jonge meisjes voor het eerst een vriendje krijgen, rijst al snel de vraag naar veilige anticonceptie. Omdat een condoom gemakkelijk wordt vergeten of verkeerd wordt gebruikt, mag dit voorbehoedsmiddel in het beste geval alleen worden gebruikt naast bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

De pil is in Duitsland nog steeds het populairste anticonceptiemiddel. Volgens de resultaten van een representatieve enquête van het Bondscentrum voor gezondheidsvoorlichting (BZgA) gebruikt 47 procent van de volwassen, seksueel actieve vrouwen en mannen de pil als voorbehoedsmiddel.

De anticonceptiepil bevat verschillende hormonen die ingrijpen in het normale hormonale evenwicht van de vrouw. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen maandelijkse eisprong is. Tijdens de pilpauze is er alleen een zogenaamde abortusbloeding. Dit voorkomt dat een eicel zich in de baarmoeder innestelt en vervolgens rijpt.

2. De vruchtbaarheid keert in verschillende tempo’s terug

Zwanger zonder menstruatie
Sommige vrouwen kunnen zwanger zijn voordat ze hun eerste menstruatie hebben gehad na het stoppen met de pil. Gemiddeld zijn vrouwen vanaf dag 8 na het stoppen weer vruchtbaar.

De meeste vrouwen die na een paar jaar stoppen met de pil doen dat omdat ze zwanger willen worden. Veel stellen vrezen echter dat ze daarna niet meer zwanger zullen worden, omdat de vruchtbaarheid na het stoppen met de pil verminderd zou kunnen zijn. Maar is het echt moeilijker om zwanger te worden na jarenlang gebruik van de pil?

In veel verschillende studies hebben wetenschappers vastgesteld dat de vruchtbaarheid niet wordt beïnvloed door het gebruik van de pil. Dit geldt zelfs als de pil al lange tijd wordt gebruikt. In sommige gevallen heeft het lichaam echter enige tijd nodig totdat de hormoonhuishouding weer in evenwicht is.

Volgens de statistieken ervaart elke tweede tot derde vrouw onregelmatigheden in haar cyclus na het stoppen met de pil. Bij sommige vrouwen is de eerste cyclus bijvoorbeeld te kort, zodat de eisprong niet kan plaatsvinden. Bij andere vrouwen is de cyclus erg lang of is er helemaal geen menstruatie.

Gemiddeldtreedt de eerste menstruatie ongeveer zes weken na het stoppen met de pil op. Het kan echter enige tijd duren voordat de eerste eisprong plaatsvindt. Individuele ervaringen kunnen sterk verschillen.

Tip: Om te voorkomen dat je in de stress schiet, kun je het beste stoppen met de pil als je nog geen kinderwens hebt. Dit geeft je lichaam voldoende tijd om je hormonen weer in balans te brengen. Begin ook drie maanden voordat je zwanger wilt worden met het innemen van foliumzuur.

Ook kun je in deze video zien of je direct na het stoppen met de pil weer zwanger kunt worden:

3. tips om de hormoonhuishouding actief te regelen

frau inmitten von gemuese und obst
Voeding speelt een belangrijke rol bij het vervullen van de kinderwens.

Dat sommige vrouwen daarna problemen hebben om zwanger te worden, is in veel gevallen niet te wijten aan het stoppen met de pil, maar aan andere factoren.

Deze omvatten:

  • Leeftijd van de vrouw
  • Ongezonde levensstijl
  • Vruchtbaarheid van de partner

Tegenwoordig krijgen vrouwen steeds later kinderen. De gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste kind ligt nu rond de 32 jaar. Vanaf 30 jaar neemt de vruchtbaarheid van een vrouw echter af, zodat de eisprong steeds minder vaak optreedt. Als je een kinderwens hebt, moet je zeker op tijd aan je gezinsplanning werken.

Als je weinig beweegt, rookt en ongezond eet, heb je ook minder kans om zwanger te worden. De ongezonde levensstijl heeft een negatief effect op het lichaam en de hormoonhuishouding. De ervaring leert dat een zwangerschap veel gemakkelijker verloopt als je regelmatig beweegt, stopt met roken en je eetpatroon aanpast.

Als u niet zwanger wordt nadat u bent gestopt met de pil, kan dat komen doordat de man niet vruchtbaar genoeg is. Als u na zes tot twaalf maanden nog steeds niet zwanger kunt worden, moeten u en uw partner een arts raadplegen om de oorzaken te achterhalen.

Om sneller zwanger te worden, is het ook nuttig om uw eigen cyclus te bestuderen. Om de vruchtbare dagen te bepalen, kun je bijvoorbeeld een ovulatiecalculator gebruiken. Daarnaast kun je je temperatuur en baarmoederhalsslijm meten.

Tip: Om de lever en de bijnieren te versterken na het stoppen met de pil, moet je meer bittere stoffen eten. Deze zitten in artisjokken, grapefruits, rucola en diverse theeën.

4 Verder lezen over gezinsplanning

No products found.

Gerelateerde berichten