- Zwanger worden met ICSI is veiliger dan met de IVF-methode omdat het sperma rechtstreeks in de eicel wordt ingebracht. Aangezien voor deze procedure alleen de sterkste zaadcellen worden gebruikt, is de kans op zwangerschap (in vergelijking met het krijgen van een kind zonder kunstmatige inseminatie) beslist groter.
- De behandeling vereist meestal aanvullende hormoontherapie voor de vrouw, die – net als de behandeling zelf – moet worden betaald. Zorgverzekeraars betalen alleen een deel als het paar getrouwd is.
- Een koppel moet tussen 3.000 en 5.000 euro per behandeling betalen. Helaas is dit een van de redenen waarom veel paren zich door geldgebrek geen kinderen kunnen veroorloven.
Voor veel paren is zwanger worden met ICSI de enige manier om hun kinderwens te vervullen. Helaas zijn er veel redenen die een natuurlijke bevruchting verhinderen en daarom vaak leiden tot ongewenste kinderloosheid.
In deze gids leggen we uit hoe u zwanger kunt worden met ICSI, waar u rekening mee moet houden en welke kosten u moet verwachten als u een zwangerschap met ICSI wilt proberen te realiseren.
Inhoudsopgave
1. Bij een ICSI-behandeling vindt de bevruchting plaats onder de microscoop.
Zwanger worden met slechts één eicel is mogelijk dankzij ICSI. Bij deze vorm van kunstmatige inseminatie krijgt de vrouw hormonen toegediend die de eierstokken stimuleren en zo de vorming van eifollikels bevorderen. Ook de eisprong wordt kunstmatig met hormonen op gang gebracht. Als alles gelukt is, worden vervolgens onder verdoving enkele cellen verwijderd.
Maar niet alleen de eicellen van de vrouw worden weggehaald. Het sperma van de man is ook belangrijk en moet beschikbaar zijn op de dag van de bevruchting.
Artsen brengen de eicellen dan samen met het sperma onder de microscoop en brengen ze na de bevruchting in de baarmoeder in.
De eerste betrouwbare tekenen van een zwangerschap kunnen dan alleen worden geleverd door een zwangerschapstest, omdat het vrouwenlichaam vaak uit zichzelf op hol slaat door de toediening van hormonen en een gevoelige borst of zelfs misselijkheid in dit geval geen betrouwbare tekenen zijn.
2 De kans op zwangerschap door ICSI hangt van vele factoren af
De kans op zwangerschap neemt af naarmate de vrouw ouder wordt. In principe is er echter, ongeacht de leeftijd van de vrouw, een kans van ongeveer 30% dat één zwangerschap per cyclus mogelijk wordt gemaakt door ICSI.
Voor- en nadelen van zwangerschap met ICSI
- Ook paren die al jaren geen succes hebben gehad (door slechte kwaliteit van het sperma, endometriose bij de vrouw, hoge leeftijd, enz.)
- Zwanger worden met ICSI is erg duur. Slechts in zeldzame gevallen betalen de ziektekostenverzekeraars.
- De druk (ook door de hoge kosten) is enorm en kan veel paren tot het uiterste drijven – vooral na één of meer mislukte pogingen.
- Hormoonbehandeling verhoogt het risico op meerlingzwangerschappen.
3. Helaas kan niet ieder stel het zich veroorloven om met ICSI zwanger te worden.
Ongehuwde paren in het nadeel
Ongehuwde paren moeten de kosten volledig zelf dragen. Ook zijn veel paren kinderloos zonder dat er aanwijzingen zijn, hoewel er geen zuiver fysieke redenen zijn voor het uitblijven van een zwangerschap.
Onvervulde kinderwens. Veel paren hebben hier de rest van hun leven last van, omdat niet ieder paar de dure behandeling kan betalen. Per poging zijn kosten van tussen de 3.000 en 5.000 euro te verwachten. De ziektekostenverzekering dekt alleen (minstens) 50% van de kosten als een stel getrouwd is en aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
De voorwaarden voor dekking van de kosten zijn bijvoorbeeld dat de vrouw niet ouder mag zijn dan 40 (de man niet ouder dan 50) en uiteraard moet medisch aangetoond kunnen worden dat er bijvoorbeeld sprake is van een ernstige vruchtbaarheidsstoornis bij de man (vruchtbaarheidsstoornis).
4 Ook bij een ICSI-behandeling is een miskraam nooit uit te sluiten.
Veel vrouwen met een kinderwens zijn begrijpelijkerwijs bang voor een miskraam. Deze angst is natuurlijk niet onterecht, ook niet in het geval van een zwangerschap die met ICSI tot stand is gekomen, maar je moet proberen deze angst uit je hoofd te bannen. Zodra de bevruchting en de innesteling in de baarmoeder hebben plaatsgevonden, is er niet veel meer aan te doen dan een gezonde levensstijl aan te nemen om de zwangerschap in stand te houden.
Sommige artsen schrijven vrouwen bovendien luteale hormonen voor, maar ook die zijn geen garantie voor het behoud van de zwangerschap. Daarom geldt het volgende:
- Vermijd zoveel mogelijk stress (zowel persoonlijk als professioneel).
- Eet een gezond dieet en sla lichaamsbeweging niet over in uw dagelijkse routine.
- Zorg voor jezelf – als je je goed voelt, ben je sterker van binnen (ook mentaal).
5. belangrijke vragen en antwoorden
Zwanger met ICSI: Wat gebeurt er daarna?
Als een vrouw zwanger is geworden met ICSI, verloopt deze zwangerschap op precies dezelfde manier als bij elke andere vrouw die zwanger is geworden zonder kunstmatige inseminatie. Als de zwangerschapstest positief is en ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan worden uitgesloten, kan het koppel zich verheugen op spannende maanden.
ICSI en IVF: wat is het verschil?
In feite zijn er verschillende methoden voor deze vorm van kunstmatige inseminatie. Enerzijds is er IVF (in-vitrofertilisatie) en ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) . De verschillen op een rijtje:
ICSI | IVF |
---|---|
Wordt gebruikt wanneer slechts enkele gezonde zaadcellen beschikbaar zijn. | Ophalen van eicellen en sperma. |
Ophalen van eicellen en sperma. | Mengen van sperma en eicel in een reageerbuis – een spermacel nestelt zich niet altijd in een eicel. |
Spermacel wordt rechtstreeks in de eicel gebracht onder de microscoop. | Geen garantie op bevruchting. |
Kan ik zwanger worden met ICSI ondanks roken?
Theoretisch is het mogelijk om zwanger te worden met ICSI, zelfs als de vrouw tijdens de behandeling heeft gerookt. Het is echter belangrijk om te weten dat roken de kans op zwangerschap kan verkleinen. Los daarvan is het ook niet gezond als het lichaam (en vervolgens ook dat van het kind) belast wordt door nicotine.
Tip: Wie stopt met roken – al bij een kinderwens – maakt het zichzelf meestal gemakkelijker.
Kan een zwangerschap als gevolg van ICSI intact blijven ondanks hevige bloedingen?
Er zijn namelijk veel redenen voor bloedingen tijdens de zwangerschap. Ze zijn niet altijd een teken van een miskraam. Hormoonschommelingen, het verlies van oud weefsel of overbelasting zijn bijvoorbeeld slechts drie redenen waarom bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen optreden.
Zelfs bij innesteling (zonder ICSI) is de kans op een bloeding niet gering, al is die meestal veel zwakker dan de eigenlijke menstruatie. Raadpleeg bij twijfel echter altijd uw gynaecoloog en laat de bloeding ophelderen!