Het verschil tussen ovulatie en vruchtbare dagen

De eisprong is ongeveer 14 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Vrouwen zijn in totaal ongeveer zes dagen vruchtbaar tijdens een cyclus. Vooral als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om de …

Het verschil tussen ovulatie en vruchtbare dagen

Der Unterschied zwischen dem Eisprung und den fruchtbaren Tagen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Het verschil tussen ovulatie en vruchtbare dagen
  • De eisprong is ongeveer 14 dagen na de eerste dag van de menstruatie.
  • Vrouwen zijn in totaal ongeveer zes dagen vruchtbaar tijdens een cyclus.

Vooral als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om de vruchtbare dagen te kunnen bepalen. Zo kun je in deze periode extra vaak geslachtsgemeenschap hebben om de kans op zwangerschap te vergroten. Vruchtbaarheid wordt gegeven in de dagen voor de eisprong en gedurende de 24 uur dat de eicel overleeft.

Als u aan de hand van uw symptomen weet wanneer uw vruchtbare dagen zijn, kunt u gemakkelijker zwanger worden. In onze gids leest u meer over de eisprong zelf en hoe u die kunt timen met behulp van verschillende methoden. Hierdoor leer je ook meer over je eigen lichaam en begrijp je je eigen cyclus veel beter. Bovendien is deze nieuwe kennis zeer nuttig bij het vervullen van je kinderwens.

1. Wat gebeurt er in het lichaam tijdens de ovulatie?

Er is één eisprong per menstruatiecyclus en dit is je kans om zwanger te worden. Door hormonale veranderingen tijdens de cyclus komt er ongeveer 15 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie een eitje vrij uit de eierstok. Tot 24 uur na de eisprong, dus nadat de eicel is vrijgekomen, kan deze worden bevrucht door een zaadcel.
Als er geen bevruchting plaatsvindt, stoot uw lichaam de eicel en het baarmoederslijmvlies af, dat elke maand groeit ter voorbereiding op de bevruchting. Dit gebeurt in de vorm van een menstruatie, waarmee de volgende cyclus begint. Ongeveer 28-30 dagen later ovuleer je opnieuw en ben je dus vruchtbaar.

1.1 Het verschil tussen ovulatie en vruchtbare dagen – duidelijk uitgelegd

De eisprong bepaaltde vruchtbare dagen, omdat de eicel uiteindelijk alleen bevrucht kan worden tijdens de 24 uur die zij in de eileider doorbrengt. Maar omdat mannelijke zaadcellen tot 5 dagen overleven in het vrouwelijk lichaam, is het mogelijk om zwanger te worden door geslachtsgemeenschap vóór de eisprong.
Hieronder wordt het verschil tussen de eisprong en de vruchtbare dagen nog eens uitgelegd:

Ovulatie Vruchtbare dagen
De eicel komt ongeveer 15 dagen na het begin van de laatste menstruatie vrij. Omdat zaadcellen lang in het lichaam overleven, kunnen de vruchtbare dagen tot 5 dagen voor de eisprong beginnen.
De eicel is 24 uur vruchtbaar. De vruchtbare dagen zijn de dagen waarbinnen je geslachtsgemeenschap kunt hebben en zwanger kunt worden.

2. bereken de dag van de eisprong met de kalendermethode

Met de kalendermethode bereken je de verwachte dag van de eisprong en markeer je die op de kalender.

Gemiddeld duurt de cyclus van een vrouw ongeveer 30 dagen. In dat geval vindt de eisprong meestal 15 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie plaats, en omgekeerd 10 dagen na de laatste dag van de laatste menstruatie. Dit geldt als uw menstruatie volgens het gemiddelde 5 dagen duurt. Als uw cyclus enkele dagen afwijkt van het gemiddelde, wat bij veel vrouwen het geval is, kunt u met de volgende formule de dag van de eisprong berekenen: 1e dag van de laatste menstruatie + (gemiddelde duur van de cyclus) 15 dagen. Dus, bijvoorbeeld, als je cyclus in totaal maar 28 dagen duurt, zou je 13 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie ovuleren.

Tip: Om de dag van je eisprong te berekenen, moet je altijd bijhouden wanneer de eerste en de laatste dag van je laatste menstruatie waren.

Als je eerder de pil hebt geslikt, kan het een paar cycli duren voordat het lichaam weer aan een natuurlijk ritme gewend is. Pas dan kun je erachter komen hoe lang je cyclus eigenlijk is. Overigens vindt er geen eisprong plaats als je de pil slikt, omdat die door de hormonen wordt onderdrukt.

Als je eenmaal een overzicht hebt van de eisprong met behulp van de kalendermethode, moet je bedenken dat sperma dat al 4 of 5 dagen in je lichaam is nog steeds de eicel kan bereiken. Dit betekent dat enkele dagen voor de eisprong en de ongeveer 24 uur vanaf het begin van de eisprong de vruchtbare dagen zijn.
Als er in de 24 uur na de eisprong geen bevruchting plaatsvindt, ben je normaal gesproken de volgende twee weken voor je volgende menstruatie niet vruchtbaar. Vergeet echter niet dat het lichaam geen machine is en dat niet alles precies kan worden berekend. Door stress of andere externe factoren kan de eisprong op een bepaald moment worden uitgesteld.

Let op: Als je een zeer korte cyclus hebt van minder dan 22 dagen en/of een relatief lange bloedingsperiode van meer dan 5 dagen, kun je tijdens of kort na je menstruatie zwanger worden! Dit is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

2.1 De ovulatie opsporen met een ovulatietest

Als alternatief voor de kalendermethode kunnen de eisprong en de vruchtbare dagen ook worden bepaald met een ovulatietest. Ongeveer twee tot drie dagen voor de eisprong neemt de concentratie van het zogenaamde luteïniserend hormoon (LH) toe, waardoor een rijpe eicel uit de eierstok vrijkomt. De eisprong vindt meestal plaats ongeveer 24-36 uur na de stijging van het LH-niveau. Daarom is de ovulatietest met een urinestrip een vrij betrouwbare methode om de eisprong te bepalen.
Als je de dag van de verwachte eisprong voor elke maand op de kalender markeert, kun je het ritme van je eigen lichaam leren kennen met een combinatie van de kalendermethode en de ovulatietest.
Als je eenmaal een idee hebt hoeveel dagen na je laatste menstruatie je ovuleert en een gemiddelde kunt ontwikkelen, markeer je die dag op de kalender voor de komende maanden om je kinderwens te vervullen.

2.2 De eisprong vaststellen door de afscheiding te observeren

Naastdeze twee methoden helpt kennis van je eigen lichaam en de kenmerken van de eisprong heel goed bij het opsporen van de eisprong. De hormoonproductie van het lichaam verandert enkele dagen voordat de eicel uit de eierstok komt. De natuurlijke afscheiding (ook wel baarmoederhalsslijm genoemd) krijgt daardoor een glazige en waterige consistentie vóór de eisprong. Zodra het slijm aanvoelt als rauw eiwit en draden trekt tussen je vingers, ben je in je vruchtbare fase beland. Na de vruchtbare dagen is de afscheiding dan weer romiger en minder doorzichtig.
Bovendien merken sommige vrouwen op de dag van de eisprong ook een scherpe pijn of een trekkend gevoel in de buik, wat erop wijst dat het eitje vruchtbaar is geworden. Veel vrouwen voelen echter helemaal geen tekenen en daarom is het belangrijk je eigen lichaam en menstruatiecyclus goed te kennen. Na een eerste observatiefase kun je zo de kenmerken herkennen en dus snel vrij goed inschatten op welke dagen je zwanger kunt worden.

2.3 Opsporing van de eisprong door verhoging van de lichaamstemperatuur

Naast deze twee opties kunt u ook de zogenaamde symptothermische methode gebruiken om uw eisprong en de voorafgaande vruchtbare dagen te meten. Als integraal onderdeel van Natural Family Planning (NFP) meet je elke ochtend direct na het ontwaken je basale lichaamstemperatuur. Je gebruikt best een digitale thermometer met 2 cijfers achter de komma, want de temperatuurschommelingen zijn vrij klein.

Het is belangrijk om minstens 3 minuten te meten, omdat de temperatuur nog kan veranderen na de pieptoon van je digitale thermometer. Direct na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met 0,2-0,5°C en blijft op dit hoge niveau tot de menstruatie. De metingen worden vaginaal, rectaal of oraal verricht. De plaats mag tijdens de huidige cyclus niet worden veranderd, anders ontstaan er meetfouten.

Samen met het dagelijkse onderzoek van het baarmoederhalsslijm biedt de sympthotermale methode een veilige anticonceptiebescherming die even hoog is als die van de pil. NFP kan zowel voor kinderwens als voor anticonceptie worden gebruikt. NFP wordt slechts in beperkte mate aanbevolen voor jonge meisjes, omdat het een zeer goede kennis van de vrouwelijke cyclus en het eigen lichaam vereist.

3. berekening van de ovulatie voor gezinsplanning

Na de eisprong is de eicel nog 24 uur vruchtbaar en kan het sperma zich het snelst innestelen.

Zelfs als je zowel de datum van de eisprong als de vruchtbare dagen weet, kun je nog steeds zwanger worden buiten deze dagen om. Het is in ieder geval belangrijk om je vertrouwd te maken met de eisprong en het verschil in vruchtbaarheid. Je moet de bovenstaande methoden echter alleen gebruiken om de vruchtbare dagen te bepalen, want dit werkt niet omgekeerd, dat wil zeggen dat er nog steeds een klein risico is om buiten de berekende dagen zwanger te worden.

Tot slot volgen hier de voor- en nadelen van het berekenen van de ovulatie:

  • Informatie over het tijdstip van de eisprong (kan vrij nauwkeurig, vooral met een ovulatietest).
  • Berekening van de vruchtbare dagen
  • nuttig bij kinderwens
  • je leert je eigen lichaam beter kennen
  • geen garantie op zwangerschap
  • niet altijd betrouwbaar, vooral in situaties als dagelijkse stress of reizen
  • slechts beperkt bruikbaar als anticonceptiemethode

Gerelateerde berichten