Plantaire wratten bij kinderen: Info over de verwijdering en behandeling van plantaire wratten

Wratten kunnen in verschillende vormen voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat deze vreemde gezwellen onaangenaam en soms zeer pijnlijk kunnen zijn. Omdat plantaire wratten een besmettelijke ziekte zijn, …

Plantaire wratten bij kinderen: Info over de verwijdering en behandeling van plantaire wratten

dornwarzen kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Plantaire wratten bij kinderen: Info over de verwijdering en behandeling van plantaire wratten
Hoe ontstaan plantaire wratten?

Plantaire wratten worden veroorzaakt door HPV-virussen. Deze zijn zeer besmettelijk en worden overgedragen door direct huidcontact.

Welke symptomen veroorzaken plantaire wratten?

In sommige gevallen ervaren patiënten helemaal geen symptomen. Door de aard van de plantaire wrat kan deze echter ernstige, stekende pijn veroorzaken.

Hoe kunnen plantaire wratten worden verwijderd?

Het middel bij uitstek is salicylzuur, dat op het aangetaste huidgebied wordt aangebracht. Huismiddeltjes tegen wratten zijn appelciderazijn, bananenschillen en olierijke planten en kruiden.

Wratten kunnen in verschillende vormen voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat deze vreemde gezwellen onaangenaam en soms zeer pijnlijk kunnen zijn. Omdat plantaire wratten een besmettelijke ziekte zijn, komen ze heel vaak voor bij kinderen.

In dit artikel leggen we uit wat plantaire wratten zijn en hoe ze kunnen worden overgedragen. Vervolgens laten we je verschillende behandelingsmogelijkheden zien en geven we tips over hoe je deze plantaire wratten bij kinderen effectief kunt voorkomen.

[button]Pleisters tegen plantaire wratten kunnen een eerste middel zijn[/button]

1. plantaire wratten vormen zich vooral op de voetzool.

dornwarzen in der hand
Plantaire wratten kunnen zich niet alleen op de voeten vormen, maar ook op de handen.

Wratten komen vooral voor bij kinderen. Het zijn goedaardige gezwellen die ongevaarlijk zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bijna 33% van de kinderen en jongeren in Duitsland wratten heeft. Dat kinderen vaker worden getroffen, komt doordat hun immuunsysteem nog niet zo sterk ontwikkeld is. Daarom kunnen andere ziekten zich gemakkelijker verspreiden.

Wratten worden veroorzaakt door zogenaamde humane papillomavirussen (HPV). Deze dringen de huid binnen en zorgen ervoor dat cellen zich daar vermenigvuldigen. HPV-virussen worden overgedragen door direct lichaamscontact. In principe worden ze als zeer besmettelijk beschouwd. De incubatietijd, d.w.z. de tijd tussen besmetting en uitbraak, kan tot zes maanden bedragen.

Deze soorten wratten komen vooral bij kinderen voor:

 • vulgaire wratten
 • Plantaire wratten
 • Duimwratten

Plantaire wratten komenvooral voor op handen en voeten. Bij de voet komen ze vooral voor op de voetzool of de hiel. In tegenstelling tot andere soorten wratten zijn de wratten vrij plat en steken ze nauwelijks boven het huidoppervlak uit. In plaats daarvan reiken ze tot diep in de onderhuid en vormen daar lange, puntige steeltjes. Daarom worden ze ook wel prikwratten genoemd.

Plantaire wratten zijn te herkennen aan het feit dat het oppervlak ruw aanvoelt. Ze zijn meestal rond of ovaal en hebben een diameter van één tot tien millimeter. Het oppervlak kan wit tot bruingrijs zijn en heeft zwarte vlekken dicht bij elkaar. Deze zijn gelekt bloed uit kleine bloedvaatjes.

In principe is de confrontatie met ziekteverwekkers erg belangrijk voor kinderen, omdat de constante vorming van antilichamen het immuunsysteem versterkt.

2. Plantaire wratten veroorzaken niet noodzakelijkerwijs ongemak

Veel kinderen merken niet eens dat ze een wrat op hun voet hebben. Dat komt omdat plantaire wratten in sommige gevallen geen ongemak veroorzaken. Hoe dieper de wratten in de huid dringen, hoe groter de kans dat er symptomen optreden.

Als delange stengels heel ver in de huid reiken, kunnen ze zenuwuiteinden bereiken, wat een hevige stekende pijn kan veroorzaken. Als de plantaire wratten onder de voet zitten, voelt het alsof je in een doorn stapt.

Alsuw kind pijn of ander ongemak ervaart, moet u hulp zoeken bij een arts. Hij of zij kan middelen voorschrijven voor de plantaire wratten, zodat ze kunnen genezen.

Let op: Deze huidveranderingen hoeven niet noodzakelijkerwijs plantaire wratten te zijn. U moet altijd een arts raadplegen om andere ziekten uit te sluiten.

3. behandelingsmogelijkheden voor plantaire wratten bij kinderen

Behandeling met Duct Tape

Als u plantaire wratten wilt verwijderen, kunt u ook een behandelingsoptie uit de VS gebruiken. De wrat wordt bedekt met een vezeltape. In eerste studies was deze methode effectiever dan cryotherapie.

Veel kinderartsen raden ouders aan in eerste instantie niets te doen aan plantaire wratten bij hun kinderen. Omdat het een immuunziekte is, maakt het lichaam antilichamen aan om de virussen te bestrijden. Volgens een studie van de Johns Hopkins University in Baltimore maakt het geen verschil of de wrat op de voet of de hand wordt behandeld of niet. In beide gevallen is 80% van de kinderen na vier jaar volledig wratvrij.

Afwachten is dus een goede manier om plantaire wratten tebehandelen. Dit geldt echter alleen als er geen symptomen optreden. Als er wel symptomen optreden, zoals pijn bij het lopen, moet u de plantaire wratten verwijderen. In het volgende laten we u kennismaken met verschillende manieren om een plantaire wrat te behandelen.

Plantaire wratten kunnen ook worden behandeld met homeopathie. Mogelijke middelen zijn bolletjes, celandine of thuja tincturen. Houd er echter rekening mee dat onverdunde tincturen soms giftig zijn en daarom uit de handen van kinderen moeten worden gehouden.

3.1 Wratten behandelen met salicylzuur

frau versorgt ihre warze mit salizylsaeure
Salicylzuur is er in verschillende doseringsvormen.

Salicylzuur is vaak de eerste keuze voor het verwijderen van plantaire wratten. Deze oplossing wordt gedurende enkele weken twee of drie keer per dag op het aangetaste gebied aangebracht. Het zuur zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag oplost. Zo kan de huid laag voor laag worden verwijderd.

Dit middel tegen plantaire wratten is ook verkrijgbaar in de vorm van een pleister. Deze wordt op maat geknipt, op de wrat bevestigd en om de twee dagen vernieuwd. Zorg er bij het aanbrengen van de pleister altijd voor dat het gezonde weefsel wordt beschermd.

De medicatie is vrij verkrijgbaar, maar kan in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken zoals roodheid of een branderig gevoel.

3.2 De wrat bevriezen met vloeibare stikstof

Een andere optie is om een plantaire wrat tebevriezen. Dit wordt cryotherapie of koudetherapie genoemd. Met behulp van een applicator breng je vloeibare stikstof aan op de aangetaste huidlaag. Door een temperatuur van -50 °C is de eerste huidlaag na amper een halve minuut verdwenen. Deze koudetherapie wordt na één tot twee weken herhaald.

De ijsspray voor wratten is verkrijgbaar in de apotheek. U kunt deze behandeling echter ook door een dermatoloog laten uitvoeren. Na het aanbrengen kunt u lichte pijn en zwelling ervaren. In dat geval kunt u de huid beschermen met een drukbeschermende pleister.

3.3 Chirurgische verwijdering van de wrat

Als de wrat op een kindervoet erg hardnekkig is, kan een arts deze operatief verwijderen. Bij een operatie waarvoor alleen een plaatselijke verdoving nodig is, wordt de wrat met een speciaal apparaat uitgegraven of uitgesneden. Na deze wratverwijdering is het noodzakelijk de huid gedurende minstens twee weken met een antisepticum te behandelen.

Plantaire wratten kunnen ook worden verwijderd met een laserbehandeling. Laserbehandeling is echter niet geschikt voor kinderen omdat er veel pijn kan zijn tijdens de behandeling.

4. tips om plantaire wratten bij kinderen te voorkomen

kinder im freibad
Vooral in buitenzwembaden is het risico op besmetting met HPV-virussen groot.

Aangezien plantaire wratten zeer onaangenaam zijn en soms zeer lang kunnen aanhouden, is het belangrijk het ontstaan ervan zoveel mogelijk te voorkomen.

In het volgende geven wij u graag tips over hoe u plantaire wratten bij uw kinderen effectief kunt voorkomen.

 • Smeer de droge en gebarsten huid van uw kind regelmatig in met crème. Zo kunnen ziekteverwekkers minder makkelijk binnendringen.
 • Om het risico op infectie te minimaliseren, mogen handdoeken en sokken slechts door één persoon worden gebruikt.
 • Zorg ervoor dat uw kind badslippers gebruikt in het zwembad of buitenbad. Desinfecteer zo nodig de voeten na een bezoek aan het zwembad.
 • Was de handen regelmatig met zeep.
 • Na het douchen, baden en zwemmen moeten de voeten goed worden afgedroogd. Denk er ook aan de ruimtes tussen de tenen te drogen.
 • Versterk het immuunsysteem van uw kind met een evenwichtige voeding en veel beweging in de frisse lucht.
 • Als uw kind toch een plantaire wrat krijgt, mag het er niet aan krabben. Anders komen de virussen op de vingers en onder de nagels terecht en kunnen ze zich snel verspreiden.

5. pleister tegen plantaire wratten

No products found.

Gerelateerde berichten