Multiple sclerose bij baby’s: oorzaken, symptomen en behandeling

De auto-immuunziekte MS (multiple sclerose) valt de mantel van zenuwcellen aan, waardoor de verschillende symptomen van multiple sclerose ontstaan. Multiple sclerose is niet erfelijk of besmettelijk. Een kind heeft echter meer kans om MS te …

Multiple sclerose bij baby’s: oorzaken, symptomen en behandeling

Multiple Sklerose bei ihrem Baby behandeln
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Multiple sclerose bij baby’s: oorzaken, symptomen en behandeling
 • De auto-immuunziekte MS (multiple sclerose) valt de mantel van zenuwcellen aan, waardoor de verschillende symptomen van multiple sclerose ontstaan.
 • Multiple sclerose is niet erfelijk of besmettelijk. Een kind heeft echter meer kans om MS te ontwikkelen als een of beide ouders zelf MS hebben.
 • De symptomen van multiple sclerose bij een baby kunnen worden verminderd als de diagnose vroeg wordt gesteld en de behandeling snel kan worden gestart. Hoe eerder de behandeling begint, hoe groter de kans dat gevolgschade zoals invaliditeit kan worden voorkomen.

Multiple sclerose bij baby’s, ook bekend als MS, is een chronische ontstekingsziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast. Hoewel deze ziekte niet kan worden genezen, hoeven ouders van getroffen kinderen niet aan opgeven te denken. Met de huidige methoden en behandelingen is het mogelijk de ziekte te verzachten en kinderen met multiple sclerose toch een zo normaal mogelijk levente laten leiden.

In deze gids geven we uitleg over de oorzaken van MS, de symptomen van multiple sclerose bij baby’s en de behandelingsmogelijkheden.

1. de auto-immuunziekte valt de beschermende mantel van de zenuwvezels aan.

Multiple sclerose bij baby’s, wat is het precies? De diagnose multiple sclerose bij kinderen leidt vaak tot onzekerheid en angst. Het centrale zenuwstelsel wordt immers aangetast door deze ziekte, die als ongeneeslijk wordt beschouwd. Door MS ontwikkelt het lichaam steeds weer nieuwe ontstekingen in het gebied van de hersenen en het ruggenmerg. Dit komt doordat het immuunsysteem niet tegen vreemde ziekteverwekkers vecht – zoals het normaal doet – maar juist tegen het eigen lichaam. Om precies te zijn vecht multiple sclerose bij baby’s tegen de myeline.

Myeline omhult de zenuwvezels in het lichaam en beschermt ze zo tegen invloeden van buitenaf. Als deze beschermende mantel door de ziekte wordt beschadigd of zelfs vernietigd, kunnen allerlei verschillende symptomen optreden.

2. de symptomen van multiple sclerose bij de baby zijn heel verschillend

De diagnose multiple sclerose bij kinderen wordt niet altijd op het eerste gezicht gesteld. De symptomen van deze ziekte zijn daarvoor te divers en treden bovendien in episodes op, zodat een verband in de tijd vaak niet direct wordt herkend.

Multiple Sklerose beim Baby
Als de motoriek van een kind ernstig verstoord is, kan dit al een teken zijn van multiple sclerose.

Demeest voorkomende symptomen van multiple sclerose bij kinderen zijn:

 • Gevoelloosheid in de armen en/of benen
 • Problemen met het evenwicht
 • Verminderd zicht
 • Incontinentie
 • Spraak- en slikstoornissen
 • Concentratiestoornissen (wanneer kinderen aan multiple sclerose lijden, is dit vaak pas op schoolleeftijd merkbaar)

In sommige gevallen kan multiple sclerose ook leiden tot verlamming. Het is belangrijk om te weten dat niet alle symptomen tegelijkertijd hoeven op te treden. Veel multiple sclerose patiënten hebben ook slechts last van één van deze symptomen, wat een duidelijke diagnose moeilijk kan maken.

3. Het herkennen van multiple sclerose bij een baby is alleen mogelijk door verschillende onderzoeken.

Een multiple sclerosetest bestaat niet. Om multiple sclerose bij kinderen te kunnen herkennen, moet een arts verschillende onderzoeken uitvoeren. Met bloedonderzoek kunnen bijvoorbeeld andere ziekten worden uitgesloten:

Medische voorgeschiedenis Neurologisch onderzoek Laboratorium- en andere onderzoeken
Bevraging door de arts over de frequentie van de klachten – zowel op dit moment als in de afgelopen maanden/jaren. Onderzoek van hersenvocht. Reflexen en mobiliteit worden getest bij verdenking.
Ondervraging van de ouders indien multiple sclerose bij de baby wordt vermoed. Onderzoek van de ogen. MRI kan aanwijzingen geven voor veranderingen zoals ontstekingen in de hersenen.
In het algemeen kan de arts bij een eerste onderzoek een indruk krijgen van de baby/kind en eventueel andere oorzaken uitsluiten. Huidwaarneming (voelt het kind pijn of warme en koude temperaturen?). Daarnaast kunnen de evoked potentials worden onderzocht. Hierbij worden de elektrische hersengolven gemeten. Als er een verstoring van de zenuwen is, kan dit bij dergelijke tests worden gezien.

4 Genezing is niet mogelijk, maar met de juiste therapie kunnen de symptomen worden verlicht.

Afhankelijk van het verloop van de ziekte en de uitslag van de multiple sclerosetest kunnen verschillende therapieën voorhet kind worden overwogen. Vaak is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een moeder-kind kuur te ondergaan. Dit helpt ook de ouders om beter met de ziekte van het kind om te gaan.

Let op: Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter de kans om late effecten zoals invaliditeit te voorkomen.

Als het om een acute terugval van MS gaat, wordt deze meestal behandeld met cortisone. Dit verlicht de terugval en verzwakt de symptomen. Als het kind al spraak- of motorische stoornissen heeft, kunnen deze worden behandeld met behulp van een logopedist of een fysiotherapeut.

5 Belangrijke vragen en antwoorden

5.1 Is multiple sclerose erfelijk?

MS is niet erfelijk

Het risico dat het kind toch MS krijgt is echter groter dan bij ouders zonder MS.

Aanstaande ouders maken zich vaak zorgen of bestaande ziekten via natuurlijke overerving aan het kind kunnen worden doorgegeven. Het moet gezegd dat multiple sclerose niet erfelijk is. Dus als een paar met MS ouders wil worden, hoeven zij zich in principe geen zorgen te maken. Ziekten worden per definitie als erfelijk beschouwd als ze via de genen worden overgedragen. Bij MS is dat niet het geval.

Overigens is multiple sclerose bij kinderen ook niet besmettelijk! Gezonde kinderen kunnen dus zonder problemen spelen met kinderen met de ziekte.

5.2 Wat is de levensverwachting wanneer bij een baby multiple sclerose wordt vastgesteld?

Uit onderzoek is gebleken dat de levensverwachting van MS-patiënten de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. Gemiddeld leven MS-patiënten vaak tot midden 70. MS is dus niet dodelijk, maar kan ook niet worden genezen.

5.3 Moet ik mijn kind vertellen dat het MS heeft?

Multiple Sklerose beim Baby
Voorlichting maakt het voor veel kinderen gemakkelijker om ook met de bijbehorende vormen van therapie om te gaan.

Veel ouders overwegen of het zinvol is om hun kind voorlichting te geven over hun ziekte. Vooral als het gaat om de start van het schoolleven kan het zinvol zijn om het kind in een vroeg stadium te informeren over zijn of haar ziekte. Frustratie kan zo worden voorkomen (bijvoorbeeld als het kind kampt met concentratieproblemen).

Het is voor kinderen ook gemakkelijker te begrijpen waarom regelmatige bezoeken aan de fysiotherapeut of logopedist noodzakelijk zijn.

Voordelen en nadelen van voorlichting van uw kind over MS op jonge leeftijd

 • Het kind leert vanaf het begin dat hij of zij niet anders is dan andere kinderen – alleen een ziekte heeft.
 • Frustratie kan worden voorkomen als het kind weet dat het in bepaalde situaties (bepaalde bewegingen, enz.) meer tijd nodig kan hebben.
 • Sommige kinderen voelen zich buitengesloten als ze weten dat ze misschien nooit zo snel zullen kunnen rennen/bewegen als anderen.

5.4 Moet ik mijn dieet aanpassen als mijn kind multiple sclerose heeft?

Multiple Sklerose beim Kind
Bij darmproblemen en gebrek aan beweging is de juiste voeding belangrijk om verdere ongemakken te voorkomen.

Het is zelfs mogelijk dat bepaalde voedingsmiddelen of een slecht dieet het verloop van de ziekte beïnvloeden. Van zeer vet voedsel is in principe bekend dat het ontstekingen in het lichaam bevordert.

Een gezond dieet wordt daarom aanbevolen en moet ook met de arts worden besproken. Dit is vooral belangrijk als het kind last heeft van darmproblemen als gevolg van MS of als er sprake is van bewegingsarmoede als gevolg van motorische beperkingen.

Gerelateerde berichten