Reflux is een aandoening waarbij de voedselbrij uit de maag terugstroomt in de slokdarm. Veel voorkomende symptomen zijn regelmatig oprispingen, spugen of braken. Sommige kinderen hebben ook moeite met slikken, hoesten of slaapproblemen.
Reflux komt bij veel baby’s voor omdat de sluitspier van de slokdarm nog te zwak is om het voedsel in de maag te houden. Normaal gesproken lost dit probleem zichzelf op met de leeftijd.
Refluxziekte komt heel vaak voor bij baby’s, dus u hoeft zich geen zorgen te maken. Als de symptomen echter heel vaak voorkomen of ernstiger worden, moet u met uw kind naar een kinderarts gaan. In dat geval kan het bijvoorbeeld gaan om een voedselallergie.
Net als volwassenen kunnen ook baby’s en peuters tekenen van brandend maagzuur vertonen. Als een baby echter last heeft van reflux, gaat het in de meeste gevallen niet om een ziekte, maar om een gewoon anatomisch gevolg.
Als dit het geval is, verdwijnen de symptomen na enige tijd vanzelf. In de volgende hoofdstukken leest u wanneer reflux bij baby’s gevaarlijk kan worden en wanneer u naar de dokter moet gaan. Daarnaast geven we je tips over eenvoudige remedies die de symptomen aanzienlijk kunnen verlichten.
[button]Bestel speciale babysteunen direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. Tijdens reflux stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm…
.Baby’s worden de eerste maanden van hun leven uitsluitend gevoed met melk. Dit kan zowel moedermelk als voorvoeding zijn. Het is niet ongewoon dat een baby na de voeding voedsel uitspuugt. Als een baby bijzonder vaak spuugt, wordt hij ook wel een spuugbaby genoemd.
Bij gastro-oesofageale reflux stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Omdat de voedselbrij onder meer maagzuur bevat, wordt deze oprisping als zeer zuur ervaren. In het ergste geval kan dit merkbare schade veroorzaken aan slokdarm, mond en tanden.
Je kunt reflux bij baby’s herkennen aan de volgende symptomen:
- veelvuldig boeren
- Opspugen van melk of zelfs spuitend braaksel
- moeite met slikken
- hoesten
- huilen en rusteloosheid na het eten
- Algemene rusteloosheid
- Slaapstoornissen
- Overrekking van het lichaam na het voeden
Een speciale vorm van reflux is stille reflux. De naam komt van het feit dat er meestal geen uitwendige symptomen zijn. Maar ook zonder spugen kan schade aan slokdarm en slijmvliezen ontstaan.
2. reflux wordt vaak veroorzaakt door een geringe sluitkracht van de maag.
Reflux is in principe volkomen normaal bij een baby. Zowel de maag als de slokdarm zijn nog in ontwikkeling en functioneren dus nog niet soepel. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag wordt tussendoor even losser, zodat het voedsel kort na de voeding terug de slokdarm in gaat.
Functionele reflux bij baby’s is ook anatomisch bepaald. De hoek tussen de slokdarm en de maag is nog heel klein, zodat de melk veel gemakkelijker terug kan stromen. Het maakt niet uit of het moedermelk of voorvoeding is.
In sommige gevallen worden geen anatomische oorzaken voor het optreden van reflux gevonden. Dit is vaak het geval wanneer de reflux het gevolg is van een voedselallergie. Vooral een koemelkeiwitallergie komt vaak voor.
3. raadpleeg een kinderarts als de symptomen aanhouden.
In de regel is het niet gevaarlijk als een baby vaker overgeeft of spuugt na een maaltijd. In de meeste gevallen blijft reflux onopgemerkt en/of zonder gevolgen. Veel ouders hebben er al ervaring mee en merken dat het ongemak na verloop van tijd aanzienlijk verbetert en dan helemaal verdwijnt.
Het wordt echter problematisch wanneer baby’s zo vaak overgeven dat ze niet genoeg voedsel kunnen opnemen en na verloop van tijd zelfs gewicht verliezen. Maar wanneer is een bezoek aan de dokter onvermijdelijk?
Om de gezondheid van uw kind niet in gevaar te brengen, moet u een kinderarts raadplegen als uw kind regelmatig braakt en merkbaar onrustig is na de maaltijd. Ook als er sprake is van hoesten, slikproblemen en weigering om te eten, moeten de oorzaken beslist worden opgehelderd.
Afhankelijk van de oorzaak zal een arts medicijnen toedienen om de vorming van zoutzuur in de maag te onderdrukken. Ook al zijn deze tabletten vrij verkrijgbaar bij de apotheek, u moet altijd uw arts raadplegen.
Let op: Als de voedselbrij ’s nachts in de luchtwegen terechtkomt, kunnen de bronchiën vernauwen, waardoor adempauzes ontstaan. Als de adempauzes te lang duren, kan dit zeer gevaarlijk zijn.
4 Reflux bij baby’s – deze tips kunnen brandend maagzuur verminderen
Osteopathie voor reflux
Osteopaten schrijven het feit dat de symptomen van refluxziekte opvallend vaak drie tot acht weken na de geboorte optreden toe aan ongunstige omstandigheden tijdens de bevalling. Osteopathische behandelingen zijn erop gericht deze disfunctie op natuurlijke wijze te corrigeren. U kunt hier een osteopaat bij u in de buurt vinden.Als uw baby last heeft van reflux is in veel gevallen geen medische behandeling nodig. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen na enige tijd vanzelf. Om deze tijd te overbruggen, kunnen enkele eenvoudige maatregelen helpen om het ongemak te verlichten. Deze willen wij u hieronder voorstellen:
- Geef kleine maaltijden: Hoe groter de hoeveelheden melk, hoe groter het risico dat het voedsel uit de maag terugvloeit in de slokdarm. Het is daarom het beste om uw baby verspreid over de dag kleine maaltijden aan te bieden. De laatste maaltijd mag ook niet vlak voor het slapen gaan worden genuttigd.
- Borstvoeding en rechtop voeden: Als een baby in een horizontale positie voedt, kan de maaginhoud weer ongehinderd naar boven stromen. Voed uw kind daarom altijd rechtop. Het is het beste als uw kind daarna ongeveer 30 minuten in deze houding blijft liggen.
- Indikken van de voeding: Omdat dikkere voeding minder makkelijk terug kan stromen, is het in sommige gevallen voldoende om de babyvoeding wat dikker te maken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel gebruiken.
- Verander de slaaphouding: Leg uw kind in rugligging, bij voorkeur met het bovenlichaam omhoog. De hoek moet ongeveer 30 graden zijn. U kunt een kussen onder het hoofdeinde van de matras leggen of een speciale babysteun gebruiken.
- Verzorging van de tanden: Als een baby al melktanden heeft, kan blootstelling aan zuur leiden tot erosie. Daarom is het extra belangrijk om de tanden te verzorgen tijdens reflux. Aangezien maagzuur het tandglazuur kan aantasten, kan het een goed idee zijn om fluoride te gebruiken. In dit geval kunt u het beste uw tandarts om advies vragen.
5. Beddengoed kussens om het reflux effect te voorkomen
No products found.
No products found.
No products found.