Kinderyoga: Hoe nuttig is het voor kinderen?

Voor volwassenen zijn ontspanningstechnieken zoals yoga, autogene training, progressieve spierontspanning en meditatie erg populair. Met de juiste oefeningen kan stress worden verminderd en ontspanning worden bewerkstelligd. Maar ook kinderyoga wordt steeds populairder. In dit artikel …

Kinderyoga: Hoe nuttig is het voor kinderen?

kinderyoga
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Kinderyoga: Hoe nuttig is het voor kinderen?
Wat is het verschil tussen kinderyoga en gewone yoga?

Kinderen zijn energiek, willen graag bewegen en vinden het moeilijk om lang in één houding te blijven. Daarom is kinderyoga een beetje anders. Hoewel dezelfde houdingen worden aangenomen, is de tijd die nodig is om ze uit te voeren aanzienlijk korter.

Hoe werkt een les?

Rituelen en vaste structuren spelen een belangrijke rol in een kinderyogales. De warming-up wordt gevolgd door spannende verhalen waarin de asana’s worden geïntegreerd in de verhaallijn. Zo is het mogelijk om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de ontspanningstechniek.

Welke vaardigheden worden bevorderd in kinderyoga?

Yoga biedt niet alleen veel voordelen voor volwassenen, maar ook al voor kinderen. Specifieke oefeningen trainen het lichaamsbewustzijn, versterken de spieren en bevorderen het zelfvertrouwen. Bovendien leren kinderen zich te ontspannen in stressvolle situaties.

Voor volwassenen zijn ontspanningstechnieken zoals yoga, autogene training, progressieve spierontspanning en meditatie erg populair. Met de juiste oefeningen kan stress worden verminderd en ontspanning worden bewerkstelligd. Maar ook kinderyoga wordt steeds populairder.

In dit artikel lees je hoe kinderyoga verschilt van gewone yoga en vanaf welke leeftijd yoga voor kinderen wordt aanbevolen. Daarnaast krijg je informatie over hoe een cursus kinderyoga werkt en welke vaardigheden worden getraind.
[button]Bestel kinderyoga fotokaarten voordelig online[/button]

1. bij kinderyoga blijven de kinderen korter in de individuele houdingen.

asiatischer junge in yoga-stellung
In veel Aziatische landen worden kinderen al op zeer jonge leeftijd in aanraking gebracht met yoga.

Yogaoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen, rust te vinden en fitter te worden. Vanwege deze vele voordelen wordt yoga steeds populairder. Volgens verschillende onderzoeken doet bijna 7% van de Duitsers af en toe aan yoga, en de trend stijgt.

De meeste mensen in Duitsland weten echter niet dat yoga ook geschikt is voor kinderen. In andere landen in de wereld is de situatie anders. In India, het land van oorsprong van yoga, komen kinderen al op zeer jonge leeftijd in aanraking met de spirituele leer.

De laatste jaren is kinderyoga echter ook in dit land steeds populairder geworden. In tegenstelling tot gewone yoga is kinderyoga gericht op plezier. Door middel van eenvoudige oefeningen en spelletjes is het mogelijk om kinderen langzaam kennis te laten maken met klassieke yoga.

Of het nu gaat om zonnegroeten, de hond die naar beneden kijkt of de cobra – in principe kunnen kinderen dezelfde oefeningen doen als volwassenen. Sterker nog, kinderen vinden het vaak veel gemakkelijker om de bijbehorende houdingen aan te nemen. Om echter recht te doen aan de natuurlijke bewegingsdrang van kinderen, zijn de oefeningen vaak korter en dynamischer.

Bovendien worden de oefeningen vaak geïntegreerd in verhalen of avontuurlijke reizen voor kinderen. Omdat de asana’s vaak naar dieren genoemd zijn, worden kinderen aangemoedigd om ze in de fantasiereizen na te doen en de verschillende houdingen aan te nemen.

Een spannende kinderyoga-avonturenreis is te zien in deze YouTube-video:

2. er is geen minimumleeftijd voor kinderyoga

eine grupe kinder betreibt yoga
Zodra kinderen de motorische vaardigheden hebben, kunnen ze meedoen aan een yogales.

Veel ouders vragen zich af op welke leeftijd kinderyoga zinvol is. In principe is het mogelijk om je al op de leeftijd van een paar maanden bij je yogasessie te betrekken. Dit komt omdat kinderen graag hun ouders en hun bewegingen imiteren.

Als je thuis yoga met je kind wilt doen, kun je van gewone yoga overstappen op kinderyoga zodra je voelt dat je kind de asana’s kan uitvoeren. Vaak is de motorische ontwikkeling hierbij doorslaggevend.

Wil je daarentegen je kind inschrijven voor een yogales, dan moet het minstens een jaar of vijf zijn. Dan is de ontwikkeling zo ver gevorderd dat de kinderen de oefeningen zonder problemen kunnen uitvoeren.

Tip: Als je van tevoren wilt beginnen met een yogales, kun je ook yoga-met-baby lessen volgen. Daar kun je samen met andere moeders of vaders en hun kinderen je eerste yoga-ervaring opdoen.

3 In yogalessen krijgen kinderen professionele instructie.

Opleiding tot kinderyogadocent
Als je kinderyogadocent wilt worden, heb je een aparte opleiding nodig. In de leseenheden leer je in te spelen op de individuele behoeften en mogelijkheden van kinderen. Daarnaast krijg je veel suggesties voor bewegingsspelletjes, stilteoefeningen en rituelen.

Als u weinig kennis heeft van yoga en uw kind een professionele trainer wilt geven, kunt u hem of haar inschrijven voor een cursus kinderyoga. Daar leert de groep ademhalings-, concentratie- en ontspanningsoefeningen onder leiding van een getrainde trainer.

Het doen van de oefeningen in een les heeft ook het voordeel dat uw kind in contact komt met andere kinderen en mogelijk nieuwe vriendjes maakt. Een cursus kinderyoga kost gemiddeld ongeveer 120 euro voor ongeveer 10 sessies.

Een les begint meestal met een begroeting om de andere deelnemers te verwelkomen. Dit gebeurt vaak met de zonnegroet, die een opeenvolging is van 12 verschillende yogahoudingen en een dynamische uitvoering heeft.

De warming-up wordt gevolgd door een avontuurlijke reis waarin de kinderen actief deelnemen, op yoga gebaseerde houdingen aannemen en bewegingssequenties van de verschillende asana’s leren. Vaak is elke yogales onderworpen aan een specifiek motto.

Daarna is er meestal tijd om liedjes te zingen en ritmisch te bewegen op de muziek. De les eindigt met een kort ontspanningsverhaal dat de kinderen helpt om weer tot rust te komen.

Als u zelf al aan yoga doet, is het niet absoluut noodzakelijk om een speciale kinderyogales te volgen. Als u op zoek bent naar ideeën en inspiratie, kunt u ook een bijbehorend boek kopen of verschillende video’s op internet bekijken. Yoga-fotokaarten die de verschillende houdingen op een levendige manier uitleggen zijn ook erg populair.

4 Door de verschillende oefeningen leren kinderen lichaamsbeheersing.

starkes maedchen
Het beoefenen van yoga geeft kinderen kracht en zelfvertrouwen.

Talrijke studies hebben al bewezen dat ook kinderen baat kunnen hebben bij yoga. In een proefonderzoek naar de effecten van kinderyoga op de persoonlijkheidsontwikkeling ontdekten wetenschappers dat kinderen die yoga beoefenen rustiger, meer ontspannen en leniger zijn. Bovendien hebben ze meer zelfvertrouwen, meer zekerheid en werden ze minder geplaagd door angsten.

Yoga kan kinderen in principe ondersteunen op de volgende gebieden:

 • stressvermindering
 • ontspanning
 • betere slaap
 • zelfvertrouwen
 • concentratie
 • beter lichaamsbewustzijn
 • vermogen om te bewegen
 • sterker immuunsysteem

De afwisseling van spanning en ontspanning bevordert ook de bloedsomloop en versterkt de spieren. Motorische vaardigheden en coördinatie verbeteren zodat bewegingen gemakkelijker en vloeiender verlopen.

Dit betekent dat yoga positieve effecten heeft op zowel fysiek als mentaal en emotioneel gebied. Kinderen kunnen hun hele leven van deze voordelen profiteren.

Kinderyoga is ook bijzonder geschikt voor schoolkinderen die veel stress hebben door het leren en het erg moeilijk vinden om uit te rusten en te ontspannen. Maar ook kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben in zichzelf en hun eigen lichaam kunnen zich door yoga positief ontwikkelen.

5. stimuleer kinderen om mee te doen met kinderyoga fotokaarten.

No products found.

Gerelateerde berichten