Duurzaam wassen: 4 milieuvriendelijke tips

De meesten van ons weten dat veelvuldig wassen niet noodzakelijkerwijs goed is voor het milieu. Maar in een huishouden met kinderen kun je vaak niet om het schoonmaken met een wasmachine heen. Wij laten zien …

Duurzaam wassen: 4 milieuvriendelijke tips

vater mit tochter vor waschmaschine
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Duurzaam wassen: 4 milieuvriendelijke tips

De meesten van ons weten dat veelvuldig wassen niet noodzakelijkerwijs goed is voor het milieu. Maar in een huishouden met kinderen kun je vaak niet om het schoonmaken met een wasmachine heen. Wij laten zien hoe je toch duurzaam kunt wassen en geven je tips die je een of twee machinewasjes kunnen besparen.

1. waarom wasmachines het milieu kunnen schaden

waschmittel wird in waschmittelfach gefuellt
Wasmiddelen bevatten vaak ook microplastics, die het milieu verder vervuilen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom veelvuldig wassen in de wasmachine schadelijk kan zijn voor het milieu?

Om te beginnen zijn er de voor de hand liggende redenen: Een wasmachine verbruikt veel energie en water, en het verstrekken daarvan levert vaak afval op dat schadelijk is voor het milieu en de gezondheid.

Anderzijds kunnen wasmiddelen en wasverzachters die via de machine in het afvalwater terechtkomen, waterorganismen in zeeën, rivieren en meren vergiftigen.

Oppervlakteactieve stoffen, enzymen en geurstoffen in wasmiddelen zijn bijzonder problematisch als het gaat om duurzaamheid, omdat ze moeilijk afbreekbaar zijn. Met producten die zijn gemaakt van grondstoffen op biologische basis kunt u echter uw steentje bijdragen aan de bescherming van het milieu. Daarnaast zijn er tal van andere manieren waarop u textiel zoals T-shirts, truien, handdoeken en jeans duurzaam kunt wassen, die wij u hieronder presenteren.

2. 3 Basisprincipes voor duurzaam en milieubewust wassen

Om kleding duurzaam te wassen, moet u bij de keuze van een wasmachine al rekening houden met enkele basisprincipes, die niet alleen het milieu beschermen, maar op de lange termijn ook uw portemonnee. De volgende tabel geeft een overzicht van bepaalde categorieën waarmee u rekening moet houden:

Categorie Duurzaamheidstip
Energie-efficiëntieklasse van de wasmachine
  • Kies een zuinige wasmachine met een laag elektriciteits- en waterverbruik.
  • De energie-efficiëntieklasse is idealiter A. Het nieuwe energielabel wordt hier uitgelegd door het Bondsministerie voor Economie en Klimaatbescherming.
Wasmachineprogramma’s
  • Een centrifugetoerental van minstens 1.400 toeren per minuut moet mogelijk zijn.
  • Er moet een koud wasprogramma (20 °C) beschikbaar zijn.
Trommelgrootte wasmachine
  • Kies een wasmachine met een trommelgrootte die past bij uw huishouden, zodat de machine niet altijd slechts gedeeltelijk geladen is.
  • Voor twee personen is een trommel van 6 kg voldoende; voor vier tot vijf personen en meer is een trommel van 8 kg voldoende.

Laat de wasmachine ook alleen draaien als hij volledig geladen is en bij voorkeur op een lage wastemperatuur of op een energiebesparend programma. Volg bij het doseren van het wasmiddel de aanwijzingen van de fabrikant om het milieu minder te belasten en tegelijkertijd het product niet onnodig snel op te gebruiken.

Voor licht tot normaal bevuild textiel is een programma op 30 °C meestal voldoende; voor wit wasgoed is 40 °C prima. Bedenk ook dat niet elk kledingstuk na één keer dragen in de machine gewassen hoeft te worden en dat u door minder vaak te wassen veel milieubewuster wordt.

Tip: Ook al zijn temperaturen tot 40 °C meestal voldoende voor het wassen van textiel, u moet één keer per maand wassen op 60 °C met een zwaar wasmiddel om kiemvorming te voorkomen en de levensduur van uw wasmachine te verlengen.

3 Alternatieven voor conventioneel wasmiddel en wasverzachter

Aangezien wasmiddelen en wasverzachters een groot deel van de milieu-impact van de was uitmaken, willen wij u kennis laten maken met alternatieven voor de gangbare producten die u kunt gebruiken om duurzaam te wassen.

3.1. 3 huismiddeltjes die u kunt gebruiken in plaats van wasverzachter

Conventionele wasverzachter laat het textiel in eerste instantie heerlijk ruiken en zacht aanvoelen, maar zorgt er ook voor dat het wasgoed na verloop van tijd zijn oorspronkelijke eigenschappen verliest en bijvoorbeeld het absorptievermogen of het ademend vermogen van de stoffen verloren gaat.

De milieu- en textielvriendelijke varianten voor het verzachten van de was zijn meestal in elk huishouden te vinden, zijn goedkoper dan wasverzachters en hebben tegelijkertijd een reinigende werking:

zitrone und backpulver als alternatives waschmittel
Citroenen en zuiveringszout zijn echte alleskunners in het huishouden.
  • Citroenenof sinaasappels: Doe sinaasappel- of citroenschillen in een waszakje en doe het bij de volgende wasbeurt in de trommel.
  • Azijn: Giet gewoon witte azijn (met max. 5% zuurgraad of verdunde azijnessence) in het wasverzachtervak van je wasmachine.
  • Soda of zuiveringszout: Los twee theelepels zuiveringszout op in 100 ml water en voeg het toe aan het wasverzachtervak. Let op: De oplossing mag niet gebruikt worden op dierlijke vezels.

3.2 Duurzaam wassen met deze wasmiddelalternatieven

Zeepnoten in plaats van wasmiddel

Je kunt zeepnoten van de zeepnotenboom kopen in een natuurvoedingswinkel of drogisterij. Ze worden gekraakt voor het wasprogramma en in een zakje in de trommel bij je kleding gelegd. Ze bevatten wasactieve stoffen en reinigen textiel op een bijzonder natuurlijke manier.

Tegenwoordig kun je in de supermarkt of drogist ook een ruim assortiment biologische wasmiddelen met minder twijfelachtige ingrediënten vinden.

Als u toch milieuvriendelijkere alternatieven wilt gebruiken, kunt u een wasbol kopen die gevuld is met keramische of minerale kralen die negatieve ionen afgeven als ze in contact komen met water.

Hierdoor wordt het water alkalisch en kan het vuil uit het textiel worden verwijderd. Wasballen zijn iets duurder, maar kunnen tot 1000 keer worden hergebruikt.

Bakpoeder, soda en kwark of galzeep zijn niet alleen allrounders als het gaat om individuele vlekken – ze kunnen ook worden gebruikt om wasgoed ecologisch en economisch te reinigen.

U kunt beide gewoon in de trommel doen voordat u het wasprogramma start. Vaste zeep moet eerst worden afgebroken tot kleine vlokken en in hoeveelheden van ongeveer 15 gram aan het wasgoed worden toegevoegd.

Vanklimop en kastanjes wordt ook gezegd dat ze een reinigende werking hebben. U kunt een tiental klimopblaadjes in een waszakje aan de trommel toevoegen. Kastanjes moeten vooraf worden gewassen, fijngehakt en een nacht in water worden geweekt. U kunt de vloeistof dan gebruiken als een gewoon vloeibaar wasmiddel.

Tip: Voor zware vervuiling moet u deze natuurlijke alternatieven aanvullen met wat wassoda om ervoor te zorgen dat de vlekken worden verwijderd.

4. vlekken behandelen in plaats van machinaal reinigen

fleck in kinderkleidung wird mit seife behandelt
Gall of kwarkzeep kun je gebruiken om specifiek vlekken te verwijderen.

Om wassen in de wasmachine in het algemeen te voorkomen, moet je vaker je toevlucht nemen tot gerichte vlekkenbehandeling, als dat een optie is. Vooral bij kinder- en babykleding, waarin vaak vlekken zitten van buiten rondrennen, verven met kleuren of van eten, is het schoonmaken van afzonderlijke vlekken vaak effectiever.

Dehuismiddeltjes azijn, zuiveringszout en citroensap zijn ook effectiefgebleken. Afhankelijk van de mate van vervuiling moet de vloeistof enige tijd intrekken en vervolgens worden uitgewassen – maar vaak is het uitwassen van de betreffende plek voldoende.

Gerelateerde berichten