Een auto huren met een kind: deze 5 dingen om te overwegen

Met een huurauto kunt u flexibel reizen zonder permanent aan kosten voor het voertuig te worden blootgesteld. Zodra de huurperiode voorbij is, kunt u de auto gewoon weer inleveren. Als u een gezinsreis of een …

Een auto huren met een kind: deze 5 dingen om te overwegen

familie auf mietwagen am strand
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Een auto huren met een kind: deze 5 dingen om te overwegen
Wat zijn de belangrijkste criteria bij het kiezen van een huurauto?

Om de juiste huurauto voor u en uw gezin te vinden, moet u letten op de grootte van het voertuig, zodat u er echt alles in kwijt kunt. Voor de veiligheid is het vooral belangrijk dat u kinderzitjes of babyzitjes goed kunt plaatsen. Ook de huurprijs en het brandstofverbruik spelen een belangrijke rol.

Hoe duur kan een huurauto zijn?

De prijs is altijd afhankelijk van het model en de huurperiode. Gemiddeld kan een huurauto in Duitsland ongeveer € 30,13 per dag kosten, hoewel langere ritten boven een bepaalde kilometergrens extra kosten met zich mee kunnen brengen en de prijzen voor grotere modellen voor gezinnen meestal wat hoger liggen.

Welke verzekering is zinvol voor een huurauto?

Een volledige autoverzekering dekt de meeste schade aan de auto waarvoor u verantwoordelijk bent en is dus hoe dan ook verstandig. U kunt deze verzekering afsluiten met of zonder eigen risico. Een WA-verzekering dekt schade aan voorwerpen en personen buiten de huurauto en is dus even belangrijk.

Met een huurauto kunt u flexibel reizen zonder permanent aan kosten voor het voertuig te worden blootgesteld. Zodra de huurperiode voorbij is, kunt u de auto gewoon weer inleveren. Als u een gezinsreis of een reis met de kinderen plant die u met een huurauto wilt maken, willen wij u wijzen op belangrijke criteria zoals grootte, veiligheid, prijzen en verzekering en u nuttige tips geven om uw reizen met de huurauto tot een succes te maken.

1. een huurauto is de moeite waard voor incidentele uitstapjes en korte trips

Als u slechts af en toe een auto nodig hebt, voor bepaalde situaties zoals een verhuizing, een langere dagtocht of zelfs een reis van meerdere weken met meerdere tussenstops, is het zinvol om voor een huurauto te kiezen. Een auto huren is een goedkoper alternatief dan er een bezitten, vooral als u er niet regelmatig mee hoeft te rijden.

Denk er bij het kiezen van een huurauto aan dat deze niet alleen groot genoeg moet zijn voor het hele gezin en de bagage, maar dat er ook ruimte moet zijn voor eventuele accessoires zoals kinderwagens, extra stoelen en babyautostoeltjes. Sommige huurauto’s bieden voldoende ruimte voor de kinderen en alles wat nodig is voor uw reis.

Met een huurauto kunt u ook flexibel zijn wanneer u naar het buitenland reist. Veel bedrijven bieden aan om de huurauto direct op de luchthaven op te halen en daar voor vertrek in te leveren. Zo kunt u tijdens uw vakantie verschillende plaatsen bezoeken zonder afhankelijk te zijn van openbaar vervoer of taxi’s en het kan ook goedkoper zijn dan telkens kaartjes te kopen voor alle gezinsleden. Let echter wel op gerenommeerde aanbieders, vooral in het buitenland, om problemen te voorkomen.

2. 5 criteria waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een huurauto

Als u hebt besloten een auto te huren omdat dat goedkoper en flexibeler is dan bus en trein, moet u speciale aandacht besteden aan de volgende categorieën:

 1. Juiste grootte: het is cruciaal hoeveel mensen er in de huurauto vervoerd moeten worden, hoeveel bagage er vervoerd zal worden en of er omvangrijke zaken zoals een buggy of babybedje opgeborgen moeten worden. Een kleine auto is misschien niet voldoende en een stationwagen of bestelwagen kan nodig zijn.
 2. Veiligheid: Voor de veiligheid van de kinderen is het bijzonder belangrijk dat de auto is uitgerust met een kinderzitje of dat dit achteraf kan worden gedaan. Informeer vooraf of het verhuurbedrijf een kinderzitje aanbiedt of dat u er zelf een moet meenemen.
 3. Prijs: Verschillende aanbieders adverteren met bijzonder lage huurprijzen, maar deze kunnen een kostenval worden als u niet voldoende op de diensten let. Let op informatie over tanken, extra kosten bij een bepaald aantal kilometers en dergelijke.
 4. Verzekering: Ook al proberen veel aanbieders u voor veel geld een overbodige verzekering te verkopen, een uitgebreide verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn aan te raden om gedekt te zijn bij schade.
 5. Kilometerstand: Ook de brandstofkosten moet u goed berekenen voordat u een auto kiest. Een kleine auto verbruikt tussen de 4,3 en 4,8 liter benzine per 100 km, terwijl een SUV 6 liter of meer kan verbruiken.

Ook de uitrusting van de huurauto kan belangrijk zijn. Vooral voor de kleintjes maakt airconditioning in de auto de zomervakantie veel aangenamer.

Weeg af of een huurauto echt nodig is. Als u niet veel bagage bij u hebt, kunt u misschien geld besparen en toch comfortabel reizen door gebruik te maken van de speciale treintarieven. Als u niet van plan bent om elke dag op uw vakantiebestemming verschillende excursies te maken, kan het ook milieuvriendelijker en goedkoper zijn om het openbaar vervoer te gebruiken.

3. prijzen: Dit zijn de kosten die u moet berekenen voor een huurauto voor het gezin

paar im auto mit kindern
Vergelijk verschillende huurauto’s met elkaar om een geschikt model voor u en uw gezin te vinden.

In principe geldt het gezegde “de vroege vogel vangt de worm” – plan uw reis met een huurauto ruim van tevoren om te kunnen profiteren van bijzonder gunstige aanbiedingen.

Als u de prijzen van verschillende aanbieders vergelijkt, krijgt u meestal een beeld van de prijs per dag of per week. Gemiddeld kost een huurauto tussen € 30 en € 40 per dag, hoewel dit kan variëren afhankelijk van het model en de diensten en ook weer goedkoper kan worden als de huurperiode per dag langer is. Het is echter niet alleen de huurprijs die bepaalt wat u uiteindelijk moet betalen – verhuurbedrijven en soms ook de individuele huurauto’s die zij aanbieden, hebben elk hun eigen regels voor kilometerbeperkingen.

Als die er is, betekent dit dat u na een bepaald aantal kilometers een bepaald bedrag per extra kilometer moet betalen. Als uw huurauto bijvoorbeeld 2000 km bevat en elke extra kilometer ongeveer 35 cent kost, moet u 175 euro betalen voor 500 km extra. Dit kan behoorlijk oplopen, vooral bij langere reizen.

Tip: Veel huurauto’s worden ook aangeboden zonder kilometerbeperking. Als u een reis met een huurauto plant, hoeft u zich geen zorgen te maken over extra kosten als gevolg van gereden afstanden.

Als u in het buitenland een huurauto nodig hebt, informeer dan vooraf naar het brandstofverbruik van de huurauto, maar ook naar de respectieve brandstofprijzen in de landen die u bezoekt. Het kan bijvoorbeeld de moeite waard zijn om kort voor een landsgrens de auto vol te gooien voordat u verder reist, omdat de benzineprijzen in het ene land aanzienlijk goedkoper kunnen zijn dan in het andere land.

Verzekeringsdekking voor uitstapjes naar het kinderdagverblijf

Als u als leerkracht een excursie met kinderen in een huurauto plant, treedt bij een ongeval een andere verzekering in werking, namelijk de wettelijke ongevallenverzekering. Deze dekt eventuele schade aan personen tijdens de excursie.

Bij sommige aanbieders zijn bepaalde beschermingsvoordelen al bij de huurauto inbegrepen. Lees hier de kleine lettertjes: een aansprakelijkheidsverzekering wordt sterk aanbevolen. Als deze niet is inbegrepen, kan de prijs aanzienlijk stijgen als u deze verzekering afsluit. In het geval van een omniumverzekering is het belangrijk te weten of het gaat om een verzekering met of zonder eigen risico. Bij de vorm met eigen risico wordt een bedrag afgesproken waarmee de huurder moet bijdragen aan eventuele schade.

Inspecteer uw huurauto goed als u hem voor het eerst ophaalt. Heeft hij al krassen die op geen enkel document staan? Wijs uw verhuurbedrijf hierop en maak vooraf foto’s van dergelijke plekken voordat u uw eerste rit maakt – anders kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Om uw reis- of excursieplanning te perfectioneren, vindt u hier meer tips voor vakanties met peuters en inspiratie voor excursiebestemmingen met baby’s en peuters.

Gerelateerde berichten