Speelgoed van hout staat bekend om zijn duurzaamheid en robuustheid. Bovendien garandeert hout uit ecologische teelt duurzaamheid en zijn de verwerkte materialen onschadelijk.
Houten speelgoed kan de ontwikkeling op verschillende gebieden bevorderen. Zo wordt de motoriek ondersteund, de communicatie gestimuleerd en het creatief denken gestimuleerd.
Omwille van het milieu moet de nadruk worden gelegd op duurzaam bosbeheer. Het is ook belangrijk dat u zich houdt aan de leeftijdsaanbevelingen van de fabrikant en, indien van toepassing, aan verschillende keurmerken van onafhankelijke instituten.
Inhoudsopgave
Houten speelgoed heeft een lange traditie en is momenteel weer erg trendy – en terecht. Vergeleken met conventioneel speelgoed van plastic heeft het een grote voorsprong op het gebied van duurzaamheid, onschadelijkheid en levensduur.
Wij laten u zien welke andere voordelen houten speelgoed heeft voor de ontwikkeling van kinderen, hoe het speelgoed past in de Montessori- of Fröbelpedagogie en waar u rekening mee moet houden op het gebied van certificeringen, veiligheid en leeftijdsadviezen.
1 Dit is wat houten speelgoed maakt: Duurzaam, duurzaam en veilig
Het is geen geheim dat hout ecologisch gezien het betere alternatief is voor plastic of andere materialen. Daarnaast zijn er verschillende andere aspecten die houten speelgoed het optimale materiaal maken voor baby’s en peuters. In onze tabel tonen we je welke eigenschappen houten speelgoed onderscheiden.
Eigenschap | Uitleg |
---|---|
Duurzaam |
|
Duurzaam |
|
Veiligheid |
|
Prijs-kwaliteitverhouding |
|
Het FSC-keurmerk en het PEFC-keurmerk, die duurzaam houten speelgoed onderscheiden, garanderen dat het in het speelgoed gebruikte hout afkomstig is van duurzaam en milieuvriendelijk bosbeheer .
Populaire houtsoorten voor kinderspeelgoed zijn beuken, elzen, vuren, grenen en berken. Een nog milieuvriendelijker alternatief is speelgoed van gerecycleerde houtsoorten, bijvoorbeeld speelgoed van gerecycleerd rubberhout.
Let op: bij speelgoed van multiplex of gelijmd of geverfd speelgoed is veiligheid niet per se geboden. Voorzichtigheid is geboden bij dergelijk speelgoed, omdat het stoffen kan bevatten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
2. Houten speelgoed heeft deze 4 voordelen voor de ontwikkeling van het kind
Naast de vele voordelen die houten speelgoed biedt, kan zo’n product ook educatieve waarde hebben. Leer hoe houten speelgoed kan worden geïntegreerd in de pedagogie van Montessori en Froebel en welke voordelen houten speelgoed heeft voor de ontwikkeling van kinderen.
2.1 Houten speelgoed stimuleert de creativiteit
Hoe eenvoudiger het houten speelgoed is vormgegeven, hoe meer mogelijkheden kinderen hebben om het in hun spel op te nemen en hun creativiteit de vrije loop te laten. Volgens het pedagogische concept van Froebel kunnen kinderen met eenvoudige vormen, ballen en legspelletjes of eenvoudige houten puzzels vrij spelen, wat het centrale uitgangspunt van zijn pedagogie is.
Volgens Froebel is vrij spel cruciaal voor kinderen om hun interesses te vinden en zich te ontwikkelen tot zelfstandige individuen. Bij het werken met houten speelgoed – of het nu gaat om houten bouwstenen, een puzzel of geometrische vormen – mogen kinderen met al hun zintuigen leren, waarbij hun kinderlijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang vrij kan worden nagestreefd.
Het grote voordeel van houten speelgoed in deze context is ook dat geen enkele vorm van spel wordt gedicteerd door het speelgoed zelf en dat kinderen kunnen spelen zonder toezicht. Bovendien worden kinderen niet afgeleid of overweldigd door geluids- of lichteffecten.
2.2 Bevordering van de fijne motoriek door vormen en structuren
Omdat bouwstenen en geometrische vormen ook deel uitmaken van het Montessorimateriaal, sluit houten speelgoed ook perfect aan bij de aanpak van de beroemde pedagoge Maria Montessori. Volgens het principe “Help me het zelf te doen” kunt u zonder aarzelen houten speelgoed aanbieden en de omgeving voor uw kind voorbereiden, zodat het kind zich vrij kan bewegen en de ruimte inclusief het speelgoed zelfstandig kan ontdekken.
Volgens Montessori begint de gevoelige fase van orde, beweging en taal al op de leeftijd van 0 tot 3 jaar. Gevoelige fase betekent in dit verband dat kinderen juist in deze periode bijzonder ontvankelijk zijn voor het verwerven van bepaalde vaardigheden.
Houten speelgoed heeft het voordeel dat het baby’s en peuters ertoe aanzet hun fijne motoriek te trainen, wat in deze fase bijzonder belangrijk wordt geacht. Met behulp van de verschillende vormen en structuren waarin houten speelgoed bestaat, kan het grijpen worden onderzocht, kan de draaiing van de pols worden geoefend en kan het speelgoed zelf door baby’s ook met de mond worden ontdekt. Vooral de oog-handcoördinatie en dus ook de handvaardigheid profiteren hiervan.
2.3 Stimuleren van communicatie en sociale vaardigheden
Houten speelgoed kan ook bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van de tweede gevoelige fase volgens Montessori, die gaat over bewustzijn en perfectie. Omdat er bij houten speelgoed meestal geen reactie of communicatie is, zoals bij plastic speelgoed op batterijen, hebben kinderen de neiging iemand erbij te halen om met hen te spelen om de nodige sociale feedback te krijgen .
Dit is vooral relevant tussen 3 en 6 jaar, omdat kinderen dan bijzonder ontvankelijk zijn voor contacten buiten het eigen gezin. De daaruit voortvloeiende communicatie met andere kinderen vergroot ook de woordenschat en ontwikkelt sociale vaardigheden .
2.4 Logisch denken bevorderen met houten speelgoed
Bovendien zijn er verschillende andere gebieden waar houten speelgoed nuttig kan worden ingezet voor de ontwikkeling van kinderen. Houten blokken kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt ter ondersteuning van de eerste telpogingen van kinderen en om een begrip van hoeveelheden en maten te ontwikkelen. Eenvoudig sorteren op kleur of vorm kan ook een positieve invloed hebben op het denkvermogen van kinderen .
Het leerproces verloopt onbewust: als het kind bijvoorbeeld een toren bouwt van blokken, of verschillende vormen in elkaar zet van verschillende stukken hout, leert het veel over de basisbeginselen van natuurkunde en meetkunde zonder er actief over na te denken.
3. Let op de leeftijdsaanbeveling en de veiligheid van het speelgoed.
Schadelijke stoffen in speelgoed
De bekende CE-markering bevestigt dat het product voldoet aan de eisen van de EU-richtlijnen. CE-gecertificeerd speelgoed blijkt echter vaak door onafhankelijke instituten verontreinigd te zijn met schadelijke stoffen. In dat geval vermeldt het keurmerk alleen dat aan de minimale EU-eisen is voldaan, wat niet noodzakelijkerwijs betekent dat het product ongevaarlijk is.
Omdat spelen zo’n essentieel onderdeel is van de ontwikkeling en het leerproces van kinderen, moet er ook bij houten speelgoed op worden gelet dat het speelgoed wordt gekozen in overeenstemming met de leeftijd van het kind. Dit is vooral belangrijk voor houten speelgoed met kleine onderdelen. Dergelijk speelgoed is misschien prachtig geschikt voor oudere kinderen, maar er bestaat een acuut gevaar voor kinderen jonger dan 3 jaar.
Vooral in de orale fase willen baby’s alles met hun mond verkennen. Kleine of gemakkelijk afneembare onderdelen van het speelgoed vormen dan een risico op inslikken en mogelijk verstikking. Daarom is het zo belangrijk zich te houden aan de leeftijdsaanbeveling van de fabrikant.
Bovendien is, zoals eerder gezegd, niet al het houten speelgoed volledig veilig voor de gezondheid. Lakken, koorden en multiplex platen mogen in geen geval in speelgoed voor kleintjes worden verwerkt. Als het om gekleurd houten speelgoed gaat, moeten de kleuren in het beste geval op waterbasis zijn. Anders verdienen natuurlijke materialen de voorkeur.
Tip: Zoek naar het GS-keurmerk voor geteste veiligheid of andere keurmerken van onafhankelijke instituten. Deze zijn onderworpen aan hogere eisen en bieden aanzienlijk meer bescherming dan het CE-keurmerk.