Kerstmis met kinderen – Hoe maak je de festiviteiten stressvrij en leuk voor de kinderen?

Om Kerstmis met kinderen zonder stress te beleven en er samen van te genieten, is een goede planning vooraf belangrijk. Dit geldt niet alleen voor de activiteiten, maar ook voor het krijgen/vroegtijdig maken van cadeautjes. …

Kerstmis met kinderen – Hoe maak je de festiviteiten stressvrij en leuk voor de kinderen?

Weihnachten mit Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Kerstmis met kinderen – Hoe maak je de festiviteiten stressvrij en leuk voor de kinderen?
 • Om Kerstmis met kinderen zonder stress te beleven en er samen van te genieten, is een goede planning vooraf belangrijk. Dit geldt niet alleen voor de activiteiten, maar ook voor het krijgen/vroegtijdig maken van cadeautjes.
 • Met de kinderen op vakantie gaan tijdens de kerstdagen kan de stress van uitnodigingen van familieleden tijdens de kerstvakantie voorkomen.
 • De kinderen actief betrekken bij de organisatie van Kerstmis voorkomt frustratie en houdt de kinderen tegelijkertijd bezig (door knutselen, verlanglijstjes schrijven, kerstversiering maken, enz.)

Kerstmis met kinderen kan niet alleen ontzettend mooi zijn, maar soms ook veel frustratie en stress opleveren. In deze gids leggen we uit hoe je Kerstmis met kinderen voor iedereen stressvrij kunt maken, waar je op moet letten als je met Kerstmis reist en aan welke kleine dingen je moet denken om het feest van de liefde in ieders goede herinnering te houden.

1. Kerstmis vieren met kinderen betekent het programma tijdig voorbereiden

Kerstliederen zingen, samen versieringen maken of bakken en dan naar de kerkdienst gaan: Er zijn veel mogelijkheden met Kerstmis met kinderen. Hoe eerder u het programma rond Kerstmis voorbereidt, hoe minder stressvol het zal zijn. U kunt met de kinderen het volgende doen om de dagen voor, tijdens en ook na Kerstmis samen door te brengen:

Wees creatief Zelf cadeautjes maken of schilderen Buiten spelen en tijd doorbrengen
Versieringen maken voor Advent en Kerstmis (raamdecoraties zoals een lichtketting, kerstballen in de boom of tafeldecoraties). Voor de grootouders, tante en oom of de buurvrouw (of als verrassing voor papa). Zelfgemaakte koekjes zijn ook een geweldig cadeau. Ga sleeën, bouw een sneeuwpop of zoek dennenappels om boomversieringen van te maken.
weihnachten mit Kindern
Wens dat je kinderen je helpen met bakken – veel plezier gegarandeerd!

Om de stress van het krijgen van cadeautjes te voorkomen, moet je het verlanglijstje vroeg genoeg met de kinderen schrijven (voor kleine kinderen is het makkelijker om de wensen te tekenen). Ga er als ouders in mee en leg uit welke wensen je hebt voor kerst (samen met de kinderen bakken, de muziek kiezen of een sneeuwpop bouwen).

Betrek uw kinderen actief en vooral op een makkelijk realiseerbare manier bij uw wensen. Zo toon je waardering naar je kind toe en ook dat materiële zaken niet gelukkiger maken dan tijd samen!

https://www.youtube.com/watch?v=9KVdgj8dOAY

2. Met kinderen op vakantie gaan met Kerstmis kan familiestress tegengaan

Familiehotels zijn de moeite waard

Ga op zoek naar familiehotels. Deze bieden vaak extra kinderopvang zodat de ouders een paar uur voor zichzelf hebben (bijvoorbeeld voor een klein wellnessprogramma).

Ga weg en ontsnap aan het drukke schema rond de kerstvakantie: Voor veel gezinnen is dit het makkelijkste om met de kinderen te doen met Kerstmis. Als je thuis blijft, riskeer je de (meestal slechts goedbedoelde) uitnodigingen van alle familieleden, zodat je vaak elke dag ergens anders feest viert – pure stress, niet alleen voor de ouders. Vooral voor kinderen onder de drie jaar kan elke dag een andere routine in een steeds nieuwe omgeving pure stress betekenen, vooral als er nog geen regelmatig slaapritme is opgebouwd. Ontevredenheid, gezeur en gehuil zijn vaak het gevolg – en de ouders lijden er hoe dan ook onder.

Weihnachten mit Kindern
Sleeën in de sneeuw met ouders – het allerleukste voor kleine kinderen!

Daarom moet je, als het voor jou mogelijk is (qua tijd vanwege werk en ook financieel), met kerst een uitstapje maken met de kinderen. Je hoeft niet ver weg te gaan. Soms is een ritje van 2-3 uur voldoende om een compleet nieuwe wereld te leren kennen. In het hotel hoeven de ouders zich nergens zorgen over te maken en kunnen ze samen de feestdagen ontspannen doorbrengen. Wat je met de kinderen kunt doen in de kerstvakantie:

 • Ontdek overdag kerstmarkten, een toneelstuk of een crèche in de buurt.
 • Ga sleeën of schaatsen
 • Maak een winterwandeling of ga naar de dierentuin
 • ’s Avonds samen kerstfilms kijken in het hotel
 • Spelletjes doen
 • Schilderen en knutselen met papier en vondsten van de boswandeling

Voor- en nadelen van samen de kerstvakantie doorbrengen als gezin

 • U ontsnapt aan de stress met uw familieleden samen.
 • U hebt minder taken die de feestelijkheden alleen maar vermoeiend zouden maken (koken, huishoudelijke taken, enz.).
 • U beleeft samen met uw kind een Kerstmis die lang in ieders geheugen gegrift zal blijven.
 • Een vakantie met een kind in een hotel met Kerstmis kan erg duur zijn (afhankelijk van de regio).
 • Het vergt veel organisatie. De cadeautjes moeten voor de vakantie worden gekocht, de koffers moeten worden gepakt en er moeten ter plaatse excursies worden gezocht.
 • Kan stressvol zijn als het een lange reis is en het kind veel zeurt. Het is beter om vakantiebestemmingen te kiezen die slechts 2-3 uur rijden zijn.

3. Rekening houden met de wensen van de kinderen met Kerstmis, draagt bij tot vrede.

Weihnachten mit Kindern
Knutsel met kerst, maak zelf wenskaarten of schilder. Er mogen geen grenzen zijn aan de creativiteit van de kinderen!

Betrek uw kinderen actief bij de planning voor Kerstmis. Willen de kinderen gedichten voordragen, liedjes zingen of luisteren naar specifieke kinderkerstliedjes? Willen de kinderen onder begeleiding en samen met hun ouders knutselen, of gebeurt het knutselen al op de basisschool? Welke ideeën hebben de kinderen voor hun eigen outfit? Moet er een kinderpunch zijn of een bepaalde feestmaaltijd of moet de ketting bij de kleding zelf gemaakt worden?

Ook belangrijk: oriënteer je een beetje op wat er op de kleuterschool of school wordt aangeboden/uitgelegd. Als het een christelijke instelling is, zal de kerstviering zeker een belangrijk onderwerp zijn. Richt ook thuis de viering zo in dat het voor jonge kinderen van 2 jaar goed te begrijpen is. Jonge kinderen hoeven het verhaal van Kerstmis nog niet 100% te begrijpen. Het vieren en samenzijn (met cadeautjes natuurlijk) is belangrijker dan de religieuze achtergrond.

Tip: Vraag de kleuterschool vroeg genoeg of er kleine cadeautjes zijn die de kinderen met elkaar uitwisselen (bijvoorbeeld tijdens Secret Santa). Het vroeg genoeg organiseren van cadeautjes vermindert de stress kort voor de vakantie.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

4.1 Hoe kan ik Kerstmis interessanter/kleurrijker maken voor jonge kinderen voor wie zelfs eenvoudige knutselwerkjes nog een te grote uitdaging zijn?

Kinderen bezig houden en samen tijd doorbrengen met Kerstmis is eenvoudig: lees uw kind kerstverhalen voor of verzin samen een verhaal dat u kunt opvoeren (bijvoorbeeld met poppen of grappige kleren). Laat u inspireren door de ideeën van de kleuterschool of vraag de plaatselijke opvoeders actief om suggesties voor thuis. Kleine kerstgroeten als dank met wat koekjes zou dan een mooi gebaar van dankbaarheid zijn!

4.2 Wat kan ik doen als de familieleden altijd overdrijven met de cadeautjes?

Eerlijkheid en openheid onder volwassenen is het belangrijkste, niet alleen met Kerstmis. Bespreek de cadeaus (in ieder geval ongeveer) met elkaar. Als de familieleden geen begrip hebben, argumenteer dan dat je geen teleurgesteld kind wilt hebben met Kerstmis omdat hij of zij dubbele/gelijke cadeaus krijgt. Misschien kunt u de familieleden ook aanmoedigen om een gedeelde ervaring te geven in plaats van een materieel cadeau? Veel kinderen zijn eigenlijk blijer met zoiets dan met de tiende pop of de vierde speelgoedauto.

Tip: Een bezoek aan de dierentuin, het klimpark of een overdekt kinderparadijs zijn leuke opties (en geven jullie als ouders een paar vrije uurtjes!).

Gerelateerde berichten