Spelenderwijs de wereld verkennen en tegelijkertijd aangemoedigd worden – met de juiste spelideeën voor buiten en binnen werkt het. Opvoeders kunnen bijvoorbeeld zorgen voor plezier en bezigheid met bewegingsspelletjes of een stoelencirkel en tegelijkertijd motorische vaardigheden of taalvaardigheden trainen. Om de ideeën te laten komen, volgen hier enkele creatieve tips die ouders ook thuis kunnen gebruiken.
Inhoudsopgave
1. activiteit in de kindertijd: waarom bewegingsspelletjes onmisbaar zijn in het dagelijks leven
Lichamelijke activiteiten spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van kinderen. Lopen, rennen, reiken en co. zorgen ervoor dat de wereld door beweging wordt verkend. Beweging draagt ook bij aan de geestelijke en lichamelijke gezondheid , maar ondersteunt ook psychosociale vaardigheden.
Educatieve spelideeën voor binnen en buiten kunnen worden gevarieerd. Gymnastieksessies kunnen zowel bij goed als bij slecht weer worden aangeboden met weinig materiaal. Het enige wat nodig is, is voldoende ruimte. Zo is “haas en jager” een van de bekendste bewegingsspelletjes waarbij de kleintjes hun reactievermogen en snelheid kunnen oefenen door te rennen en te vangen. Als er minder activiteit nodig is, kan een Popit / Fidget Toy ook helpen bij het trainen van de handmotoriek.
Het handige speeltje helpt om stress te verminderen en de handmotoriek te verbeteren. Door de aandacht te richten op het zintuiglijke speeltje worden verschillende zintuiglijke gebieden zoals horen (het knallende geluid), voelen en zien tegelijk aangesproken.
Als de kinderen eenmaal uitgeput zijn, kunnen ze zich gemakkelijker ontspannen en zijn ze meer in balans. Bovendien zorgt beweging voor een beter bewustzijn van het eigen lichaam. De spelletjes maken het gemakkelijker om coördinatie en lichaamsspanning te trainen en de eigen kracht beter in te schatten. Ook kan op een speelse manier gewerkt worden aan vermeende tekorten, zoals coördinatie.
De Kinderschutzbund Nordrhein-Westfalen heeft de gevolgen van te weinig beweging in de kindertijd onderzocht. Als de instinctieve bewegingsdrang van de kleintjes niet kan worden bevredigd, leidt dit vaak tot slechte stemmingen en in het ergste geval tot overgewicht of motorische stoornissen. Daarom zijn regelmatige bewegingsspelletjes onmisbaar in het dagelijks leven van kinderen.
2 Mijn rechterstoel is vrij: stoelcirkel spelletjes bevorderen taal en interactie
Stoelkringspelletjes zijn zeer geschikt om zowel ’s ochtends vroeg als ’s middags gemeenschappelijke rituelen te creëren. De kinderen leren samenwerken en ontwikkelen een groepsgevoel. Er zijn veel ideeën voor kringspelletjes, zelfs seizoensgebonden.
Om de taal te bevorderen en elkaar te leren kennen, zijn er verschillende stoelkringspelletjes die met eenvoudige middelen kunnen worden uitgevoerd. Een bolletje wol is voldoende om het ijs te breken en speels contact te maken met andere kinderen in de kring. De bal wordt naar het gewenste kind gegooid en de bijbehorende opdracht wordt uitgevoerd. Afhankelijk van het thema van de stoelenkring kan dit worden gevolgd door kennismaking, informatie over hobby’s of andere informatie.
Een ander populair spel is “Mijn rechterstoel is leeg/vrij”. Hier verzamelen alle kinderen zich in een kring en wordt een stoel leeg gelaten. Nu begint het spel: Het kind dat links van de lege stoel zit, legt zijn hand op de lege stoel en zegt: “Mijn rechterstoel is leeg, ik wens … hier!”.
Het kind wiens naam werd afgeroepen gaat op deze lege stoel zitten en de volgende spelronde gaat verder met de vrijgekomen stoel. Dit spel bevordert niet alleen de interactie, maar ook het aandachtsvermogen van de kinderen, omdat ze goed moeten luisteren of en wanneer hun naam wordt geroepen.
3. ideeën voor spelletjes op papier: Papier en potlood gebruiken om creativiteit en motoriek te ontwikkelen
Creativiteit en motoriek worden ook getraind in knutselspelletjes met papier en co. Zelfs de jongste kinderen kunnen met een beetje begeleiding en oefening snel leren omgaan met papier en potlood.
Idee voor een papierspel | Uitvoering |
Een geheugenspel maken | Samen een geheugenspel maken is niet alleen leuk, maar brengt ook mensen samen: De kinderen kunnen hun eigen geheugenkaartjes ontwerpen. Sjablonen helpen om de vingertjes feilloos over het papier te leiden en de motieven kunnen individueel worden versierd met bijpassende stiften. Later zit iedereen rond de tafel om geheugenspelletjes te spelen, enthousiast de ene kaart na de andere open te maken en te genieten van hun creatieve creaties. |
Dingen maken met lege wc-rollen | Knutselen met lege wc-papierrollen is een ander idee dat met weinig moeite kan worden gerealiseerd. Met behulp van de wc-papierrollen kunnen afzonderlijke voorwerpen (bijvoorbeeld een vliegtuig of huizen) worden gemaakt. De creativiteit kent nauwelijks grenzen, want de rollen zijn zo flexibel dat je er gemakkelijk mee kunt werken en ze naar eigen inzicht kunt versieren. |
Maak uw eigen lantaarns | Voor de herfst en de komende lampionnenoptocht zijn zelfgemaakte lampionnen het absolute hoogtepunt en doen kinderogen oplichten. Je hebt niet veel nodig om een lantaarn te maken: een schaar, lijm, draad, kleipapier, potloden, transparant papier en iets voor de basis van de lantaarn (oude boterdoosjes zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor). |
Er zijn bijna geen grenzen aan de verscheidenheid van lantaarnideeën. Een egel, een uil, een huis, een piraat of zelfs een favoriet personage uit een kinderserie – alles is mogelijk met een beetje handigheid en begeleiding. Om het de kinderen gemakkelijker te maken, kunnen ouders en opvoeders verschillende sjablonen gebruiken of gewoon zelf een sjabloon maken. Het uitknippen ervan is niet zo moeilijk met een schaar en een beetje geduld.
4. Houd rekening met het milieu: Het is ook prachtig om te knutselen met natuurlijke materialen
De natuur biedt talloze materialen om knutselideeën uit te voeren. Samen met de kinderen hun eigen cadeaus bedenken voor ouders, broers en zussen en grootouders voor seizoensgebonden feesten is vooral voor de kleintjes spannend – hun fantasie kent geen grenzen met natuurlijke materialen:
- Verzamelde veren kunnen bijvoorbeeld samen met kastanjes of eikels worden gebruikt om leuke vogelpoppen te maken.
- Je eigen flessentuin wordt in een handomdraai werkelijkheid met mos, verzamelde stenen en kleine grassen
- maak elfenhangersvan dennenappels voor in de kerstboom of als cadeau
- Kaarsen zijn gemakkelijk te maken van bijenwas
- Van uitgeblazen eieren kun je een kuikenkwekerij maken.
Zelfgemaakte zaadbommen zijn ook een leuk cadeau-idee. Hiervoor heb je wat klei nodig (makkelijk te koop bij de drogist), die wordt gemengd met klassieke potgrond. De gewenste zaden worden dan met een beetje water gemengd tot een pasta, die de kinderen met veel plezier tot balletjes vormen. Er moet op worden gelet dat het mengsel niet te waterig is, want dan kan het niet goed worden gevormd.
De afgewerkte ballen worden op krantenpapier te drogen gelegd en zijn binnen enkele uren stevig. Deze zaadbommen zijn niet alleen een leuke speelactiviteit, maar zorgen ook voor een verrassingseffect in de tuin, want het blijft spannend welke bloemen er straks uit zullen ontspruiten.