Balspelen op de basisschool: Kleine, eenvoudige spelletjes van de eerste tot de vierde klas

Balspelen zijn erg populair in de lichamelijke opvoeding op de basisschool. Best logisch eigenlijk, want op deze manier kunnen veel verschillende vaardigheden worden getraind en is er veel plezier en beweging. In ons artikel presenteren …

Balspelen op de basisschool: Kleine, eenvoudige spelletjes van de eerste tot de vierde klas

ballspiele grundschule
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Balspelen op de basisschool: Kleine, eenvoudige spelletjes van de eerste tot de vierde klas
Waarom zijn balspelen nuttig op de basisschool?

Door de verschillende balspelen die je op de basisschool kunt spelen, kunnen tal van motorische vaardigheden worden verbeterd die relevant zijn voor heel veel verschillende gebieden in de sport.

Zijn er balspelen die met name geschikt zijn voor de 1e en 2e klas van de basisschool?

Zorg er vooral voor dat de spelletjes kort zijn, want de aandachtsspanne van kinderen is op deze leeftijd nog beperkt. Kleine balspelletjes voor in de zaal zijn ook geschikter, want een sportles inclusief omkleden is vaak razendsnel voorbij.

Welke balspelen zijn meer geschikt voor kinderen van 8 of 9 jaar?

In deze rubriek hebben we verschillende balspelen voor de 3e en 4e klas van de basisschool op een rijtje gezet. Afhankelijk van het vaardigheidsniveau en de individuele vaardigheden van de groep kunnen de ideeën altijd een beetje worden aangepast.

Balspelen zijn erg populair in de lichamelijke opvoeding op de basisschool. Best logisch eigenlijk, want op deze manier kunnen veel verschillende vaardigheden worden getraind en is er veel plezier en beweging.

In ons artikel presenteren we verschillende balspelen voor klas 1 tot en met 4 in het basisonderwijs en laten we zien welke balspelen geschikt zijn voor binnen en buiten.

[button]Meer inspiratie voor krachtige sportlessen[/button]

1. balspelen bevorderen teamwork

ein kleines maedchen rennt mit einem rugbyball ueber eine wiese
Bijna alle balspelen kunnen ook met kinderen gespeeld worden met vereenvoudigde regels.

Er zijn veel verschillende manieren waarop lichamelijke opvoeding op een zinvolle manier gedaan kan worden op de basisschool. Een van die mogelijkheden zijn balspelen, die kinderen van bijna elke leeftijd graag spelen.

Afhankelijk van de gekozen sportspellen ligt de nadruk op verschillende vaardigheden.
De volgende aspecten komen echter bijna altijd aan bod:

 • Beweging: Bij bijna alle balspelen voor de basisschool gaat het om sterke bewegingsprikkels, zodat de kinderen steeds worden uitgedaagd.
 • Balgevoel: Precisie is belangrijk bij het gooien, vangen of schieten van een bal. Een goede voet- of hand-oogcoördinatie is vereist.
 • Teamgeest: Bij bijna alle balspelen moeten de spelers in teamverband samenwerken om te winnen. Daarbij wordt rekening gehouden met individuele sterke en zwakke punten.
 • Communicatie: Of het nu gaat om Brennball, trefbal of een ander balspel – zonder duidelijke afspraken lukt het niet.
 • Zich aan de regels houden: spelen in een groep vereist dat alle kinderen zich aan de vastgestelde regels houden. Dit aspect is vooral belangrijk voor kleinere kinderen in groep 1.

Tip: Veel balspelen voor de lagere school kunnen worden gebruikt om een hele les te vullen of als opwarm- of afsluitend spel als u iets anders gepland hebt in de lichamelijke opvoeding.

Over de controversiële vraag of teamspellen met de bal pesten of sociale interactie bevorderen, vindt u hier een interessante studie.
Het is echter belangrijk op te merken dat de studie slechts betrekking heeft op één balspel, trefbal, en dat de resultaten helemaal niet gegeneraliseerd kunnen worden.
Bovendien mag de invloed van de leerkracht niet worden onderschat.

2. balspelen voor kinderen in het 1e en 2e leerjaar

Balspelletjes om elkaar te leren kennen:

Ballen zijn niet alleen een uitstekend hulpmiddel voor bewegingsspelletjes, maar vooral voor kennismakingsspelletjes. Zo kan contactangst in nieuwe klassen snel overwonnen worden.

In de volgende regels laten wij u graag kennismaken met enkele eenvoudige spelletjes voor kinderen op de basisschool die het meest geschikt zijn voor kinderen van 6-7 jaar:

 • Jager en opgejaagd: Eerst krijgen twee kinderen elk een trui en een softbal. Het doel van het spel is om de andere kinderen te gooien. Elk kind dat geraakt wordt, wordt automatisch de jager en krijgt nog een shirt.
  Het aantal ballen verandert echter niet, dus de kleintjes moeten de bal snel naar elkaar gooien om de gejaagde te vangen.
  Trek voor dit spel ongeveer 10 minuten uit.
 • Werpvaardigheid: Verdeel de klas in 2 tot 4 groepen en geef elke groep een emmer. Nu krijgt elk kind een kleine bal.
  Het doel van het spel is om de emmer van een korte afstand te raken. Wie mist moet zijn bal halen en in de rij erachter gaan staan (of de bal doorgeven).
  De winnaar is het team dat als eerste alle ballen in de emmer heeft. Na elke ronde kun je de afstand vergroten.
  In totaal duurt het spel ongeveer 10 tot 15 minuten.
 • Tunnelbal: Voor dit eenvoudige spel heb je een paar kegels en een paar tennisballen nodig. Verdeel de klas weer in twee, drie of vier teams.
  Eerst stellen alle kinderen van een team zich achter elkaar op. Nu krijgt het laatste kind van een team een tennisbal. Deze wordt eerst tussen de benen doorgegeven naar voren. Het kind vooraan loopt naar een hoedje ongeveer 10 m verderop en legt de bal daar neer zodat hij blijft liggen.
  Op de terugweg krijgt het volgende kind in de rij een klap. Dit kind heeft de taak de bal te halen, zich achteraan op te stellen en de tennisbal terug naar voren te brengen.
  De winnaar is het team dat de bal het eerst 10 keer naar voren heeft gebracht.
  Het spel duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de groep.
ein wasserball in einem schwimmbecken
Als de bal in het water belandt, is het spel afgelopen.
 • Een strandbal in de lucht houden: Dit eenvoudige spelidee is geschikt in het water, dus het is het beste voor zwemlessen.
  Het doel van het spel is om een strandbal in de groep heen en weer te gooien zonder dat hij in het water landt.
  Het wordt moeilijker als je een tweede, derde of zelfs vierde bal toevoegt.
  Met een kleine aanpassing kan dit spel ook buiten worden gespeeld met ballonnen of binnen met schuimrubberen ballen.
  Het spel moet na 5 tot 10 minuten klaar zijn.

Tip: U kunt natuurlijk ook alle balspelen met oudere kinderen spelen. Een paar kleine regelaanpassingen, zoals het veranderen van de afstanden, de vereisten voor het spel (bijvoorbeeld dribbelen met de bal in plaats van hem te mogen vasthouden) of soortgelijke zaken maken de balspelen ook interessant voor 3e en 4e klassers op de basisschool.

3. spelideeën voor balspelen in de 3e en 4e klas van de basisschool

In dit deel laten we zien welke balspelen bijzonder geschikt zijn voor de 3e en 4e klas van de basisschool.
Veel kleine, eenvoudige spelletjes uit de eerste twee klassen zijn echter nog steeds erg populair bij de meeste kinderen.

ein volleyballnetz in einer sporthalle
Verhoog de moeilijkheidsgraad door een ondoorzichtig net te gebruiken.
 • Brandbal: Integreer verschillende obstakels of probeer een ander soort beweging (huppelen op één been, salto’s maken) om wat afwisseling in het klassieke spel te brengen.
 • Dodgeball: Bij dit spel verdeel je best zelf de groepen om te zorgen voor de nodige eerlijkheid qua vaardigheid.
 • Teamgeest: Bij dit spel vorm je eerst twee teams. Nu pakken alle kinderen van het ene team elkaar bij de schouders om een strakke cirkel te vormen. Het andere team krijgt een softbal en moet proberen de bal in het midden van de cirkel te passen.
  Als een bal in de cirkel terechtkomt of de cirkel breekt, veranderen de taken.
  Het team dat het langer volhoudt, wint de betreffende ronde.
 • Muurbal: Dit spel is een kleine variatie op het klassieke volleybal. Hang een ondoorzichtig zeil of deken over het net zodat het zicht van de tegenstander wordt geblokkeerd. Op deze manier kan het reactievermogen worden verbeterd, omdat er weinig tijd is om de bal te ontvangen.
  Dit spel is vooral geschikt voor kinderen met een gevorderde balbehandeling.
kinder bilden ein basketballteam
School aandacht door combinatie oefeningen.
 • Basketbal vangen: Dit leuke indoor balspel combineert zowel dribbelen als gooien.
  Kies eerst 3 of 4 kinderen die met een softbal de andere kinderen moeten gooien. Hiervoor krijgen de vangers 2 ballen. De overige kinderen krijgen elk een basketbal en moeten proberen de bal te dribbelen, maar ook te ontsnappen.
  Elk kind dat geraakt wordt, wisselt naar het werpteam zodat het steeds moeilijker wordt om te ontsnappen.
  Op deze manier wordt aandacht getraind tijdens het dribbelen, wat van groot belang is bij een later basketbalspel.

4. meer inspiratie voor krachtige sportlessen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten