Judo voor kinderen: Wanneer heeft judo zin en welke voordelen biedt het?

Judo voor kinderen is meer dan een sport en staat vooral ver af van veel andere vechtsporten. Zelfs kleuters zijn daarom welkom in veel trainingszalen, ook al kan de sport eigenlijk pas goed beoefend worden …

Judo voor kinderen: Wanneer heeft judo zin en welke voordelen biedt het?

judo-fuer-kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Judo voor kinderen: Wanneer heeft judo zin en welke voordelen biedt het?
Vanaf wanneer kunnen kinderen Judo doen?

Meestal beginnen kinderen niet voor hun vijfde jaar met trainen. Er zijn echter clubs waar kinderen eerder kunnen beginnen.

Waarom is Judo goed voor kinderen?

Judo helpt het lichaam uitgebreid te trainen en tegelijkertijd de geest te ontwikkelen. Met name het hoge concentratieniveau maakt het voor kinderen gemakkelijker om andere taken in het leven uit te voeren.

Hoe duur zijn de lessen?

Veel clubs zijn relatief goedkoop met kosten van 60 tot 200 euro per jaar. Daarnaast bieden diverse vechtsportscholen ook judolessen aan of zijn er kortdurende cursussen waar kinderen de basis van judo kunnen leren.

Judo voor kinderen is meer dan een sport en staat vooral ver af van veel andere vechtsporten. Zelfs kleuters zijn daarom welkom in veel trainingszalen, ook al kan de sport eigenlijk pas goed beoefend worden als het coördinatievermogen wat rijper is.

In ons artikel leer je wat judo onderscheidt van andere vechtsporten en waarom kindertraining zoveel voordelen heeft.

[button]Vind hier een geschikt judopak voor uw kind[/button].

1. judo – een korte inleiding

ein maedchen wirft einen jungen beim judo
Judo is niet alleen voor jongens.

Judo is een relatief jonge krijgskunst die rond het jaar 1882 is ontstaan. Veel elementen van judo gaan echter terug op jiu jitsu, zodat de oorsprong van judo teruggaat tot de 7e eeuw.

De sport, die zijn oorsprong vindt in Japan, verschilt fundamenteel van tal van andere gevechtssporten, omdat hij alleen wordt gebruikt voor zelfverdediging. Bovendien werden vele vrij gevaarlijke technieken, zoals klassieke stoten en trappen, tijdens de ontwikkeling uit het repertoire geschrapt.

De Duitse Judo Bond (Deutscher Judo-Bund e.V.) werd opgericht in 1953 en kan dus terugkijken op een trotse geschiedenis.
Om de website van de vereniging, die inmiddels meer dan 143.000 leden telt, te bezoeken, klik hier.

Judo voor kinderen – ook voor peuters een interessante trainingsmogelijkheid

Risico op blessures:

Omdat kinderen zowel valoefeningen leren als voorzichtig met elkaar omgaan, zijn blessures relatief zeldzaam, als we een paar blauwe plekken buiten beschouwing laten.

Sommige clubs bieden cursussen aan voor kinderen vanaf 3 of 4 jaar. Meestal begint de training echter op 5-jarige leeftijd in voorbereidende cursussen.
Meestal hangt de mogelijke startleeftijd sterk af van de plaatselijke vraag.
Op het platteland kun je vaak pas aan judo doen voor kinderen vanaf 7 of 8 jaar, omdat er simpelweg te weinig jongere kinderen zijn, zodat een cursus niet lonend is.

In het algemeen kan het echter geen kwaad om een jaar of twee te wachten met trainen, omdat de coördinatie goed moet zijn zodat de oefeningen niet te moeilijk zijn. De basisoefeningen leveren echter zelden moeilijkheden op, vooral voor kinderen met een goede motoriek, zodat ze snel vooruitgang boeken.

Wanneer het zinvol is met de training te beginnen hangt minder af van de leeftijd en meer van de coördinatievaardigheden van een kind.
Aan de andere kant helpt de inhoud van de training kinderen natuurlijk om hun evenwicht en coördinatie te verbeteren.

Tip: De ervaring leert dat vroeg beginnen met trainen een positief effect heeft op de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind.
Ouders moeten daarom niet aarzelen om hun kind mee te nemen naar een proeftraining bij een plaatselijke club.

3 Innerlijke en uiterlijke kracht – Judo voor kinderen daagt niet alleen het lichaam uit

Judo voor kinderen is veel meer dan pure techniektraining. Een goede kindercoach zorgt voor een prettige sfeer, bevordert de groepsdynamiek en daagt de kinderen uit op basis van hun individuele vaardigheden.

In principe is elke vorm van oefening in de eerste plaats goed voor kinderen. Dit geldt vooral in het licht van het feit dat er in de hele westerse wereld een toenemend gebrek aan beweging en overgewicht onder kinderen is.

3.1 Judo voor kinderen traint het hele lichaam

Judo voor kinderen helpt het lichaam uitgebreid te versterken. Dit geldt vooral voor de volgende gebieden:

kinder beim judotraining
Bij judo moeten kinderen zich altijd oriënteren op hun tegenstander.
 • Kracht: De training bevordert de spierontwikkeling in bijna alle regio’s van het lichaam. Afwisselende worpen en hefboomtechnieken voorkomen ook een eenzijdige fysieke belasting. Naast maximale kracht wordt ook de snelheidskracht verbeterd, omdat de verschillende oefeningen gericht zijn op het razendsnel aanspannen van de spieren.
 • Reactievermogen: Omdat kinderen tijdens de training voortdurend op elkaars bewegingen letten en onmiddellijk klaar moeten zijn voor actie, verbetert hun reactievermogen.
 • Behendigheid: Judo voor kinderen vereist een goede lichaamscoördinatie en een uitstekend evenwichtsgevoel. Alleen zo kun je in een gevecht de tegenstander uit balans brengen en op de judomatten gooien.
  Wie zeer behendig is, kan zich ook gemakkelijker uit houdgrepen wringen.

3.2 Het ontwikkelen van mentale kracht

In de sportschool of -club gaat het om wederzijds respect. Discipline is ook vereist bij het perfectioneren van individuele oefeningen.
Mentaal gaat het ook om geduld en geconcentreerd werken.

Al deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig tijdens de training, maar helpen kinderen ook in het dagelijks leven en op school. Bovenal zorgen een toegenomen zelfvertrouwen en een goed lichaamsbewustzijn ervoor dat kinderen ook in nieuwe situaties beter hun weg vinden.

Een goede trainer levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Kies de vechtsportschool daarom zorgvuldig.
Als een kind zich in de trainingszaal goed verzorgd voelt, brengt dat een gevoel van veiligheid met zich mee dat de verdere training positief beïnvloedt.

Een belangrijk onderdeel van vechtsporttraining is partnerwerk. Het gebeurt vaak dat zwakkere kinderen samenwerken met sterkere.
Zo leren de kleintjes van iets oudere judoka’s of geven ze zelf een beetje les.

4. kosten – judo is relatief goedkoop

kleines maedchen in einem judoanzug
Trainingsmateriaal is snel aangeschaft.

Om deel te nemen aan kindertrainingen hebben kinderen een pak nodig. Het moet heel strak zitten, zodat het niet scheurt als ze grijpen en trekken. Anders biedt een riem (die informatie geeft over het huidige vaardigheidsniveau) steun.
Zo’n pak en een witte riem kosten gemiddeld ongeveer 50 euro.

Let er bij de aanschaf op dat het geschikt is voor judo. Er zijn ook dunnere modellen voor andere vechtsporten.

Dejaarlijkse kosten voor het lidmaatschap van een judoclubliggen gemiddeldtussen de 60 en 200 euro per jaar.
Speciale vechtsportscholen daarentegen rekenen meestal 30 tot 40 euro per maand omdat zij niet met hobbytrainers werken maar vaak met trainers in vaste dienst en dus anders moeten rekenen.

5. een geschikt judopak voor uw kind

No products found.

Gerelateerde berichten