Voor eenvoudige varianten kun je hazelaar gebruiken. Het hout is zeer flexibel en gemakkelijk te bewerken.
Kies de takken die bij je lichaamslengte passen en neem één stap tegelijk.
Ja, er zijn op dit moment geen grenzen. Dit vergt echter veel tijd en intuïtie totdat alle details, zoals de greep en de ledematen, kloppen.
Bijna alle kinderen spelen wel eens cowboys en indianen. Even later is het Robin Hood of een personage uit een moderne fantasiefilm die elegant met pijl en boog kan omgaan.
Geen wonder dus dat mensen zelf een boog willen bouwen. Maar is het echt zo gemakkelijk?
In ons artikel geven we je eenvoudige instructies waarmee je niet alleen de boog, maar ook de pijlen zelf kunt bouwen.
[button]Koop een paar stevige boogdoelen[/button]
Inhoudsopgave
1. bouw zelf een boog – zo werkt het
Mensen in het stenen tijdperk hadden al een nauwkeurige kennis van het maken van bogen. Samen met speren dienden pijl en boog immers als uitstekend jachtmiddel.
In de loop der millennia werd de constructie van een boog steeds verder geperfectioneerd, zodat de longbows van de Britten ook nu nog worden beschouwd als een van de meest effectieve en sterkste wapens.
Een eenvoudige boog moet echter allesbehalve perfect zijn. Veeleer gaat het erom instructies te vinden die snel en gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd, zodat kinderen niet dagen of weken bezig hoeven te zijn met houtsoorten en de vijl.
1.1 Het juiste materiaal voor het maken van strijkstokken
Om zelf een eenvoudige strijkstok te kunnen maken, heb je het volgende gereedschap nodig:
- een zaag (om kleine takken te kunnen zagen)
- een scherp mes (een goed zakmes volstaat)
Bovendien mag dit materiaal niet ontbreken:
- een zo recht mogelijke lange tak (ongeveer 1,5 tot 2 m lang en niet dikker dan 2 cm)
- een stuk touw of nylonkoord (om later als koord te gebruiken)
- verschillende kleinere takken (ongeveer 50 tot 70 cm lang) waarvan de pijlen zullen worden gemaakt.
1.2 Maak de boog
Zodra je een paar geschikte takken hebt gevonden en gekapt, begint het snijwerk. Het eerste wat je moet doen is de lengte van de boog aanpassen. De vuistregel hierbij is dat de lengte van de boog ongeveer moet overeenkomen met je eigen lengte.
Verwijder nu de schors met het zakmes en snijd de boog zo uit dat hij in het midden het dikst is. Dit betekent dat je meestal aan de ene kant veel meer snijwerk moet doen dan aan de andere kant.
Nu ontbreken twee inkepingen, die ongeveer 1 à 2 cm voor het bovenste en onderste uiteinde van de boog worden gesneden.
Een kleine zaag is hiervoor het meest geschikt. Als het hout zacht is, kan ook een zakmes worden gebruikt om de inkepingen te snijden.
Zorg ervoor dat de inkepingen diep genoeg zijn om de pees goed vast te houden, maar niet zo diep dat de boog breekt als je hem trekt.
De inkeping moet dus ongeveer 1/4 diep in het hout worden gesneden.
Knip vervolgens de pees uit een stuk touw of, beter, nylondraad. Het touw is ongeveer even lang als de tak, maar zal iets korter zijn omdat het aan de bovenkant wordt geknoopt en aan de onderkant met een lus in de inkeping wordt vastgezet.
Hierdoor ontstaat een zekere basisspanning.
Een lus heeft als doel dat de boog zonder spanning kan worden opgeborgen en dus niet te snel slijt.
Tip: Om zelf een eenvoudige strijkstok te maken zijn buigbare houtsoorten die nog vers zijn goed geschikt. Dit zijn bijvoorbeeld hazelaar, es, wilg of iep.
Hoe een uitstapje naar het bos met kinderen eruit kan zien, zie je in deze YouTube-video:
1.3 Pijlen bouwen – kinderspel en snel klaar
Voor boogschieten heb je niet alleen een boog nodig, maar natuurlijk ook een aantal pijlen. Gebruik hiervoor dunne takken. Takken van de hazelstruik zijn hier ook geschikt, maar ook veel andere planten.
Het enige belangrijke is dat ze zo recht mogelijk moeten zijn en gemakkelijk te snijden. Droog hout is dus tamelijk ongeschikt als je zelf pijlen en een boog wilt maken.
Een pijl mag niet dikker zijn dan 0,5 cm en de lengte ervan moet aangepast zijn aan de boog van het kind. In de regel hoeven pijlen niet langer te zijn dan 50 tot 70 cm.
Slijp de voorkant met het zakmes en snijd een kleine inkeping in het midden van de tak aan het uiteinde, zodat de pees gemakkelijk kan worden vastgeklemd. De basispijl is klaar.
Tip: Verfraai pijlen naar hartelust door veren op het uiteinde te lijmen. Dit verbetert overigens de vliegeigenschappen, hoewel dit bij een eenvoudige boog eerder te verwaarlozen is.
Als alternatief kunnen kinderen hun bogen personaliseren met felle kleuren.
1.4 Zelf een doel voor boogschieten bouwen
Om je met kinderen onder te dompelen in de middeleeuwen of een ander tijdperk heb je niet alleen de juiste sfeer en pijl en boog nodig, maar ook een doel.
Debasis voor een schietschijf wordt gevormd door strobalen of dikke polystyreenplaten, die je bij de bouwmarkt kunt krijgen.
Print een schietschijf met verschillende ringen of teken wat cirkels op een vel papier van minstens DIN A3, beter DIN A2, en bevestig het met een paar spijkers of stukjes hout in het stro of polystyreen.
2. basisregels voor het omgaan met pijl en boog
Als je zelf een boog bouwt met kinderen, zorg er dan voor dat je een paar regels in acht neemt, zodat er geen ongelukken gebeuren:
- Alle kinderen werken samen in de groep.
- Alleen kinderen die oud genoeg zijn mogen een zakmes en een zaag hanteren.
- Niet richten of schieten op andere mensen (ook niet op dieren).
- De boog mag alleen bespannen worden vlak voor het schieten op het doel.
Het schietgebied zichtbaar markeren met afzetlint zodat geen kind of volwassene per ongeluk in de schietbaan komt.
3. technische finesses bij het maken van bogen
Natuurlijk heb je naast een eenvoudige constructie ook altijd de mogelijkheid om zelf een complexe boog met de hand te bouwen.
Zowel een compoundboog als een recurveboog zijn mogelijk en in de meeste opzichten veel beter dan eenvoudige bogen.
Het bouwen van bogen moet echter niet worden onderschat. Naast meer materiaal heb je tijd nodig, een geschikte boogblank en handvaardigheid.
Zeer gedetailleerde instructies vind je hier.
Let op: Er is veel geduld nodig, vooral voor de laatste stap, het tilleren. De twee ledematen worden tijdens het proces in vorm gebogen om een perfect resultaat te bereiken.