Het aantal gipsverbanden dat per gipsmasker nodig is, hangt af van de grootte van het gezicht en dus van het masker. Voor kinderen zijn daarom minder verbanden nodig dan voor volwassenen. Voor gipsmaskers die uit twee lagen verband bestaan, zijn ongeveer 10 strips per masker nodig. Adolescenten en volwassenen moeten rekenen met 15 strips. Twee verbanden per masker zijn dus voldoende.
Als het eenmaal op het gezicht is aangebracht, moet het materiaal drogen voordat kinderen creatief aan de slag kunnen. Hoe lang het gips daadwerkelijk droogt, hangt ook af van de omgeving. Gemiddeld duurt het drogen 15 minuten. Daarna kunnen de maskers van het gezicht worden gehaald. Voordat je de maskers losmaakt, is het belangrijk om te controleren of er nog vochtige plekken zijn.
Hoewel kinderen hulp nodig hebben bij het maken van de gipsmaskers, kunnen ze zelf aan de slag met het ontwerpen ervan. Er zijn veel manieren om de gipsmaskers te ontwerpen en te versieren. De eenvoudigste is ze te beschilderen. Acrylverf is hiervoor bijzonder geschikt. Je kunt ook dekkende kleuren, edelstenen en veren gebruiken. Ook gedroogde bloemen en kralen kunnen als versiering worden gebruikt.
Kinderen, van welke leeftijd ook, houden ervan zich te verkleden en nieuwe rollen aan te nemen. Daar is niet altijd een uitgebreid kostuum voor nodig. Een leuk alternatief zijn gipsen maskers die op de kleuterschool en de lagere school kunnen worden gemaakt en vervolgens beschilderd. We hebben een aantal leuke ideeën voor het maken en ontwerpen van gipsmaskers op een rijtje gezet.[button]Verder lezen over het onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. zelf gipsmaskers maken: Wat je nodig hebt
Voor de verjaardag van een kind, met de familie voor Halloween of in de klas: gipsmaskers maken is razend populair. Een reden is de overzichtelijke materialenlijst.
- lauw water
- schaar
- gipsverband (bij voorkeur 2 per gezicht)
- vette crème, bijvoorbeeld vaseline
- krantenpapier
- Rietjes voor de neusgaten
- Borstel
- Materiaal voor het versieren
Om de maskers netjes te maken, kun je het beste in tweetallen werken. Het is belangrijk om een beetje rust te hebben bij het maken van de gipsmaskers.
Voor kleine kinderen is het minder geschikt om alleen gipsmaskers te maken. Het is voor hen moeilijk om meerdere minuten stil te zitten.
2 Voorbereiding van de werkplek
Voordat de gipsmaskers worden gemaakt, wordt alle aandacht besteed aan de werkplek. Zowel op school als thuis hoef je, bij een goede voorbereiding, achteraf veel minder schoon te maken. Om het meubilair en de vloer te beschermen is het raadzaam om krantenpapier neer te leggen dat niet meer nodig is. Dit kan achteraf gemakkelijk worden verwijderd.
Als het gipsmasker zittend wordt aangebracht, moeten de vloer en de tafel door de krant worden beschermd. Als het masker liggend wordt aangebracht, is het voldoende om de krant op de vloer te leggen.
Daarna worden alle benodigde materialen en hulpmiddelen klaargelegd. Om de gipsmaskers later zonder problemen van het gezicht te kunnen verwijderen, brengt u een vette crème aan op het gezicht. Zorg ervoor dat er geen plekken overblijven. Om lang haar vast te zetten gebruikt u haarklemmen of een haarband. Het is belangrijk dat er geen lokken op het gezicht achterblijven, anders kan het verwijderen van het masker onaangenaam pijnlijk worden.
Onze aanbeveling: Het beste is om een bijzonder dikke laag vetcrème aan te brengen op zowel de haarlijn als de wenkbrauwen. Dit voorkomt dat de pleister op deze plaatsen onaangenaam blijft plakken. Een cosmetische tissue die u op de wenkbrauwen legt, biedt extra zekerheid.
Voordat u begint, knipt u het verband voor de gipsmaskers in stroken van twee centimeter breed. U kunt het beste meerdere stroken tegelijk knippen, zodat u daarna zonder al te veel oponthoud kunt werken.
3. het correct aanbrengen van het gipsmasker
Als de strips en het water klaar zijn, kun je beginnen met het aanbrengen van het gipsmasker:
- Leg een strook van het gipsverband in het water en wacht even.
- Na het verwijderen leg je de strip direct op het gezicht en druk je hem voorzichtig aan met de kwast. Met rietjes in de neusgaten houdt u deze vrij en zorgt u er tevens voor dat u onbelemmerd kunt blijven ademen. Om het gebruik te vergemakkelijken, maakt u de rietjes gewoon wat korter. Breng eerst een volledige laag aan.
- Eén laag gipsverband is niet genoeg om je masker echt stabiel te maken. Daarom moet u streven naar twee, of beter nog drie lagen. Wacht na elke laag een paar minuten tot het gips droog is en breng dan de volgende laag aan.
- Als alle lagen zijn aangebracht, laat je het masker ongeveer 15 minuten op het gezicht zitten. Daarna kun je het gemakkelijk losmaken en op de tafel leggen.
Goed om te weten: Mensen zoeken vaak naar een alternatief en dus naar gipsmaskers zonder gipsverband. Deze bestaan echter niet. Gipsverband heeft als nadeel dat de structuur na droging duidelijk zichtbaar is. Breng daarom na het drogen van het masker nog een dunne laag normaal gips aan met een kwast. Zo ontstaat een glad oppervlak dat u vervolgens naar wens kunt versieren.
4. ideeën voor decoratie: van verf tot kralen, alles is mogelijk
Zodra uw gipsmaskers droog zijn, kunt u beginnen met het leukste deel van de knutsel: het versieren. Hier zullen de kinderen op zijn laatst weer helemaal enthousiast zijn over het project. Typische materialen die gebruikt kunnen worden voor het versieren zijn:
- Kralen
- Pailletten
- Verf (acrylverf, waterverf)
- Natuurlijke materialen zoals bloemen en bladeren
- Veren
Je hoeft niet één materiaal te kiezen, je kunt verschillende combineren. Eerst moet je de gipsmaskers schilderen. Acrylverf en aquarelverf zijn het meest geschikt. De effecten die je met beide bereikt zijn verschillend:
Acrylverf |
Aquarel |
Als je bijzonder dekkende en heldere kleuren wilt, is acrylverf ideaal. Ze kunnen met een penseel worden aangebracht. Acrylverf kleurt over het algemeen gelijkmatiger. |
Aquarelverf is erg populair bij het knutselen met kinderen. Ze geven een bijzonder natuurlijk resultaat. De kleuren dekken echter niet zo goed als acrylverf. |
Als je patronen of speciale motieven op de maskers wilt gebruiken, kun je die het beste van tevoren tekenen. Werk met penselen van verschillende dikte om verschillende subtiliteiten te creëren. U kunt ook heel mooie effecten bereiken met glitterkleuren. Bij de keuze van de kleuren kunt u de nadruk leggen op contrasten.
Na het aanbrengen moeten de kleuren eerst drogen. Voordat u verdere decoratieve elementen op de gipsmaskers aanbrengt, moet u de kleuren verzegelen. Anders bestaat het risico dat de verf op uw vingers terechtkomt. Dat is niet alleen onaangenaam, maar zorgt er ook voor dat de kleur aan intensiteit verliest. Het beste is om de verf te verzegelen met blanke lak. Deze is verkrijgbaar om op te spuiten. Het geeft een mooi glanzend effect.
Nadat de vernis is opgedroogd, kunt u pailletten, veren en kralen aanbrengen. De meest betrouwbare manier om dit te doen is om hete lijm aan te brengen met een hete lijmpistool. Om te voorkomen dat kinderen zich tijdens het knutselen verwonden, is het werken met hete lijm voorbehouden aan volwassenen. Ook hier moet je ervoor zorgen dat de lijm goed kan drogen voordat de maskers worden gebruikt.