Vijf eenvoudige knutselideeën voor peuters

Knutselen bevordert de creativiteit, concentratie en motoriek van kinderen. En dan hebben we het nog niet eens over het plezier en de trots die je kleintje voelt als hij zelf mooie cadeaus of versieringen heeft …

Vijf eenvoudige knutselideeën voor peuters

einfache bastelideen für kleinkinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Vijf eenvoudige knutselideeën voor peuters
Wat zijn de voordelen van knutselen voor mijn kind?

Knutselen heeft veel positieve effecten op de ontwikkeling van je kind. Zo worden bijvoorbeeld de motoriek, de creativiteit en het concentratievermogen bevorderd.

Wat zijn eenvoudige knutselideeën voor peuters?

U kunt bijvoorbeeld boerderijdieren maken van kastanjes of eenvoudige motieven vouwen en schilderen.

Zijn er bijzonder eenvoudige ideeën voor kinderen van één jaar?

De allerkleinsten kunnen bijvoorbeeld eenvoudig papiersnippers op verschillende dragers plakken.

Knutselen bevordert de creativiteit, concentratie en motoriek van kinderen. En dan hebben we het nog niet eens over het plezier en de trots die je kleintje voelt als hij zelf mooie cadeaus of versieringen heeft gemaakt. Om dit alles aan te moedigen, geven wij u 5 eenvoudige knutselideeën voor peuters met praktische instructies.

1. koop knutselmaterialen, bouw ze om of verzamel ze buiten

geschenke basteln
Stiften, lijm en kleurrijk papier zijn slechts enkele benodigdheden die je als knutselmateriaal kunt kopen.

Een gemakkelijke manier om aan knutselbenodigdheden te komen is om typische huishoudelijke artikelen gewoon opnieuw te gebruiken en samen te knutselen. Voorbeelden hiervan zijn eierdozen, ijsstokjes, kurken, papieren borden, lucifers, wc-papierrollen of wasknijpers.

Alles wat je verder nodig hebt om te gaan knutselen kun je krijgen in speciaalzaken of ook in bouwmarkten zoals Toom. Daar vind je verschillende bouw- en natuurlijke materialen die ook geschikt zijn om mee te knutselen. Ook bij Toom vind je een ruim assortiment met veel knutselmaterialen zoals lijm, bouwpapier, verf en nog veel meer.

Tip: Overigens zijn er ook tal van dingen in de natuur die u kunt gebruiken om samen met uw kinderen kleine kunstwerkjes te maken. Of het nu in de lente, zomer, herfst of winter is: Je kunt tijdens een wandeling samen van alles verzamelen, zoals veren, kastanjes, stenen, bladeren of dennenappels.

2. Knutselen bevordert de verbeelding, de motoriek en het zelfvertrouwen

Laten we, voordat we beginnen, kort kijken naar de voor- en nadelen van knutselen met kleine kinderen:

 • Ontwikkeling van de verbeelding
 • Creatieve ideeën in praktijk brengen
 • Het trainen van de verbeelding
 • Concentratie en doorzettingsvermogen stimuleren
 • Verbetering van de motoriek en de coördinatie van de vingers
 • Het zelfvertrouwen vergroten
 • Trots op zelfgemaakte geschenken of decoraties
 • Plezier voor alle deelnemers in een gezamenlijke tijd
 • Verhoogd risico op letsel door bijvoorbeeld scherpe voorwerpen, inslikken of giftige materialen
 • Mogelijkheid om meubels te bevuilen

Uit de bovenstaande voordelen kunt u al opmaken dat u niet vroeg genoeg kunt beginnen met het samen uitvoeren van leuke en eenvoudige knutselideeën voor peuters. Zodra uw kleintjes interesse tonen, moet u hun creativiteit aanmoedigen en ondersteunen.

Tip: Hier leest u hoe u de genoemde “nadelen” gemakkelijk kunt vermijden: Bereid het werken met scherpe voorwerpen en dergelijke al voor zonder uw kind. Gebruik bovendien alleen geschikte materialen die de kleine niet kunnen schaden. Voorkom vervuiling door geschikte knutselkussens en hoezen te gebruiken. En last but not least: stralende kinderogen zijn de beste beloning – perfectie is helemaal niet belangrijk.

3 Eenvoudige knutselideeën voor peuters

3.1. Verschillende dieren vouwen van papier

papier falten
Je kunt kinderen begeleiden bij het vouwen en andere knutselwerkjes, maar je moet ze vooral veel ruimte geven voor hun eigen creativiteit.

Papiervouwen ontwikkelt de motoriek van uw kind en prikkelt de fantasie. Populaire figuren voor eenvoudige origami zijn dieren – bijvoorbeeld honden, katten, vlinders of muizen. Je kunt de gevouwen dieren vervolgens beschilderen of aan elkaar lijmen.

Het eindresultaat kan worden gebruikt om de muren, ramen of deuren van de kinderkamer te versieren. Je hebt hier niet veel gereedschap voor nodig:

 • Gekleurd papier
 • Kleurpotloden
 • Misschien wat accessoires zoals wiebelogen of een touwtje voor de staart

Een van de bijzonder gemakkelijke knutselideeën voor peuters is het vouwen van een mooie hondenkop, zoals uitgelegd in de volgende video. Het is het beste als u en uw kind elk een vel papier nemen: u demonstreert en uw kroost leert door te doen.

3.2 Schapen maken van karton of met kastanjes

Boerderijdieren maken is ook erg populair bij jonge kinderen. Een variant voor schattige schaapjes is gemaakt van een stuk karton dat in een halve cirkel is geknipt voor het lichaam. Je kind kan dan witte wolbolletjes of watten op het lijfje plakken.

Knip ook het hoofd uit karton – vergeet de oortjes niet. Uw kind kan het gezicht schilderen en daarna het hoofd op het lichaam plakken. Voeg tot slot de poten toe in de vorm van wasknijpers.

tolle bauernhoftiere
Boerderijdieren zijn populaire knutselfiguren – bijvoorbeeld als kastanjeschaap.

Kastanjes zijn nog steeds erg populair en kunnen worden gebruikt om talloze dieren en andere figuren te maken. En zo maak je een kastanjeschaap:

 1. Bereid de stam van een grote kastanje voor door aan de onderkant met een handboor vier gaten van ongeveer 1 centimeter diep te boren. Maak een gat aan de voorkant en aan de achterkant om de kop en de staart te bevestigen.
 2. Vier luciferhoutjes dienen als poten, die uw kind in de voorgeboorde gaten steekt – met de bovenkant van de luciferhoutjes als voeten.
 3. Het hoofd bestaat uit een eikel waar ook een gaatje in is geboord. Met behulp van een ingekorte lucifer wordt dit aan de romp bevestigd.
 4. De “hoed” is aan de eikel bevestigd – dit maakt het geheel bijzonder schattig. Lijm nu twee wiebelogen en twee kleine blaadjes als oren vast.
 5. Gebruik een ander stukje luciferhout als staart – laat je kind het voorzichtig insteken.

3.3 Papiersnippers als bijzonder eenvoudige knutselideeën voor peuters

ideen für kleine kinder
Als peuters een oud tijdschrift in handen krijgen, mogen ze dat naar hartenlust verscheuren en ermee knutselen.
.

Vooral heel jonge kinderen hebben nog niet de coördinatie voor ingewikkelder knutselwerkjes. Tegelijkertijd zijn ze dol op kleurrijke dingen en willen ze natuurlijk zelf aan de slag.

Daarom is knutselen met papiersnippers een prachtige activiteit voor je kind vanaf ongeveer 1 jaar: geef hem of haar gewoon een oud tijdschrift of catalogus, kleurrijk crêpe- of ander papier en laat ze naar hartenlust scheuren. Smeer ondertussen papier of karton in met lijm. Uw kind kan de papiersnippers er nu naar believen op uitsmeren.

Je kunt deze variatie uitbreiden door vooraf een bepaalde vorm uit te knippen – bijvoorbeeld een dier, een huis of een bloem. Verf deze ook met lijm en laat het kind ze opplakken. Het geheel wordt“driedimensionaal” als je van tevoren kleine balletjes of geometrische vormen van de papiersnippers bij elkaar hebt gevormd.

Tip: Als u op zoek bent naar knutselideeën voor Pasen of Kerstmis, dan vindt u die in de gelinkte artikelen. U vindt ook instructies voor het maken van een lampion op onze pagina’s.

3.4 Glitterende en kleurrijke vogels maken

diy mit federn
Je kunt kleurrijke veren en andere materialen vinden in knutselwinkels – of je kunt onderweg veren verzamelen als je gaat wandelen.

Dit is ook een geweldige knutsel om te maken met een 2-jarig of ouder kind. Deze benodigdheden heb je nodig:

 • gekleurd kleipapier
 • lijm
 • gekochte of verzamelde veren
 • kleurpotloden
 • stukjes gekleurd papier
 • glitter

En zo werkt het: Maak eerst een silhouet van een vogel. Dit moet 20 centimeter of groter zijn. Doe er lijm op – en de rest doet uw kind op zijn of haar eigen creatieve manier. Het lichaam van de vogel kan worden versierd met veren, glitter, gekleurd papier of potloden, net wat u wilt.

Als u het moeilijk vindt om het vogelsilhouet met de hand te tekenen, kunt u op internet enkele sjablonen vinden.

3.5 Vingerverf voor veel kleurplezier

spaß beim malen
Schilderen met vingerverf is erg leuk voor jonge kinderen.

Een van de populairste en eenvoudigste knutselideeën voor peuters is ongetwijfeld schilderen met vingerverf – gewoon zonder terughoudendheid de handen in de verf dopen en aan de slag. Dit levert vaak kleurrijke en creatieve afbeeldingen op. Van tevoren moet u de tafel of de knutselplek bedekken met een afveegbare deken, zodat u alles achteraf gemakkelijk kunt opruimen en schoonmaken.

Wat er precies met de vingerverf wordt geschilderd is van ondergeschikt belang. Het kan gewoon een vel papier zijn, een papieren bord of een vorm die eerder met papier-maché is gelamineerd (bijvoorbeeld een ballon, zie video hieronder). Afhankelijk van het materiaal kun je ze daarna zelfs ophangen als wanddecoratie in de kinderkamer of gebruiken als cadeau voor oma. Voorwerpen zoals stenen, houten planken en dergelijke kunnen ook worden beschilderd.

Goed om te weten: Je kunt vingerverf kopen of zelf maken. Met dat laatste kun je er zeker van zijn dat het niet-giftige materialen zijn. Een bijzonder gemakkelijke manier is yoghurt uit een beker van 500 gram over verschillende bakjes te verdelen en goed te mengen met voedselkleurstof.

Gerelateerde berichten