Wat het betekent om moeder te zijn: veranderingen en clichés samengevat

Voor veel stellen is het krijgen van een eigen kind de grootste droom in het leven. Voor sommigen is het zelfs onvoorstelbaar om zonder kind door het leven te gaan. Als een vrouw eindelijk zwanger …

Wat het betekent om moeder te zijn: veranderingen en clichés samengevat

frau hält baby in arm
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Wat het betekent om moeder te zijn: veranderingen en clichés samengevat
Welke veranderingen gaan gepaard met het moederschap?

Vrouwen die hun eerste kind krijgen, zijn vaak verbaasd dat hun hele dagelijkse leven volledig op zijn kop staat. Vanaf nu moeten ze 24 uur per dag voor hun pasgeborene zorgen. In plaats van op de bank te liggen of uit te gaan, zijn luiers verschonen en borstvoeding geven aan de orde van de dag.

Ontstaan moedergevoelens direct na de geboorte?

Moedergevoelens ontwikkelen zich zelden meteen. Veel moeders melden dat ze weken of zelfs maanden nodig hadden om dergelijke gevoelens te ontwikkelen. In de eerste periode moeten vrouwen eerst wennen aan hun nieuwe rol.

Moeder zijn en toch vrouw blijven – is dat mogelijk?

Een kind krijgen betekent helemaal niet dat je geen vrouw meer bent. Het is wel belangrijk dat je actief probeert die twee rollen te combineren. Neem daarom regelmatig tijd vrij om je eigen behoeften te vervullen.

Voor veel stellen is het krijgen van een eigen kind de grootste droom in het leven. Voor sommigen is het zelfs onvoorstelbaar om zonder kind door het leven te gaan. Als een vrouw eindelijk zwanger is, heeft ze de hele zwangerschap de tijd om zich voor te bereiden op het moederschap. Toch loopt het vaak anders dan men zich had voorgesteld.

Moeder worden gaat gepaard met grote veranderingen. Naast het oneindige geluk van het hebben van een gezin, blijkt al snel dat deze baan van 24 uur allesbehalve gemakkelijk is. In dit artikel leer je wat het betekent om moeder te zijn en de ups en downs die daarbij komen kijken.

[button]Inspirerende lectuur over het onderwerp moeder zijn[/button]

1. Moeder zijn verandert je hele leven.

mutter verzweifelt am bettchen ihres babys
Het dagelijks leven als moeder is niet altijd zo makkelijk als je je misschien had voorgesteld.

Afstuderen aan de middelbare school, studeren, een carrière beginnen – dat is tegenwoordig voor veel vrouwen het plan voor de nabije toekomst. Ze willen net als mannen werken en in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Het volgen van deze weg neemt echter meestal veel tijd in beslag. Uiterlijk op 30-jarige leeftijd horen veel vrouwen de klok al tikken. Als men kinderen wil, moet dat binnen enkele jaren gebeuren, omdat de vruchtbaarheid van vrouwen vanaf ongeveer 35 jaar sterk afneemt.

Voor veel vrouwen is het krijgen van kinderen echter veel belangrijker, waardoor ze hun professionele toekomst voorlopig op een laag pitje zetten. Want ook moeders met kinderen kunnen tegenwoordig aan het werk zonder dat ze argwanend worden aangekeken.

Veel vrouwen beseffen dat het moederschap veel veranderingen met zich meebrengt. Het leven met kinderen kan je dagelijkse leven echt op zijn kop zetten. Vooral in de eerste dagen heeft de baby ongelooflijk veel liefde en zorg nodig, zodat er nauwelijks tijd overblijft voor andere dingen. In plaats van uit te gaan of tijd door te brengen met je partner, moet de baby worden verschoond, borstvoeding krijgen of naar bed worden gebracht.

Degrootste veranderingen zijn:

 • Vermoeidheid is een constante metgezel.
 • De vriendenkring verandert.
 • Er is minder saamhorigheid met de partner.
 • Rust en ontspanning worden vreemde woorden.
 • Orde maakt plaats voor chaos.
 • Het dagelijks leven heeft veel meer structuur nodig.

In deze video zie je ook hoe ver fantasie en werkelijkheid uit elkaar kunnen drijven:

https://www.youtube.com/watch?v=nJk3wAFRBT8

2. het kost tijd om aan de veranderingen te wennen

Moederlijke gevoelens: een kwestie van chemie?

In een studie met muizen hebben wetenschappers ontdekt dat bepaalde neurotransmitters verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van moederlijke gevoelens. Als deze ontbreken, kunnen dergelijke gevoelens zich niet ontwikkelen. Of deze resultaten overdraagbaar zijn op mensen is echter de vraag.

Zodra een kind is geboren, is een vrouw zowel medisch als juridisch de moeder van de pasgeborene. Dit feit betekent echter niet dat een vrouw zich onmiddellijk moeder voelt. Want het valt niet mee om ermee om te gaan dat het leven van de ene op de andere dag 180 graden draait.

Veel moeders voelen in het begin veel onzekerheid. Ze voelen zich vreemd in de rol als moeder en weten niet of ze alles goed doen. De enorme verantwoordelijkheid voor een mens kan in het begin ook erg stressvol zijn. Deze houding is echter allesbehalve slecht, want het betekent dat de vrouw zich bewust is van wat moeder zijn betekent.

Voel je dus helemaal niet schuldig als het dagelijks leven je in het begin te veel stress oplevert en je je ongelukkig voelt. Veel andere moeders voelen zich net zo. Het is heel normaal dat je je het moederschap heel anders hebt voorgesteld. De hormonale chaos na de geboorte van een kind maakt het er zeker niet makkelijker op.

Er zijn zeker ook momenten dat je even spijt hebt dat je besloten hebt ouders te worden. Maar ook die momenten zijn normaal en gaan snel voorbij.

3. geniet van de mooie momenten

freundinnen gehen zusammen shoppen
Blijf genieten van winkeltripjes met je vriendinnen.

Realiseer je in moeilijke tijden hoe gelukkig je bent dat je dit prachtige kind in je armen mag houden. Want er zijn ook veel positieve dingen verbonden aan het moederschap.

Moeder zijn maakt je ongelooflijk sterk. Je leert omgaan met moeilijke situaties en het hoofd koel te houden. Bovendien leer je een liefde kennen die je nooit op deze manier hebt kunnen voelen. De liefde voor een kind is de sterkste band die er is op het gebied van menselijke relaties.

Maar wat betekent het moederschap eigenlijk? Is het een soort zelfopoffering? Leven we voortaan alleen voor ons kind? Absoluut niet. Maar dat men moet kiezen tussen vrouw blijven en moeder zijn is een cliché dat tot op de dag van vandaag blijft bestaan.

Moeder zijn betekent niet dat je je niet meer mooi mag maken en de hele dag bij de kinderen moet blijven en voor het huishouden moet zorgen. Natuurlijk is het mogelijk om als vrouw aantrekkelijk te blijven ondanks het feit dat je een kind hebt.

Daarom is het belangrijk dat je ook ondanks het hebben van een kind tijd voor jezelf neemt. Vraag bijvoorbeeld grootouders of lieve vrienden om een paar uur op je kind te passen. Gebruik deze tijd om te doen wat je graag doet. Spreek af met vrienden, ga uit met je partner of trakteer jezelf op ontspanning in een kuuroord.

Aan je eigen behoeften voldoen is ook ongelooflijk belangrijk voor moeders. Alleen als je jezelf niet verliest, kun je een goede moeder zijn voor je kind.

4. inspirerende lectuur over het onderwerp moeder zijn

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten