In principe is dat mogelijk, maar het is niet aan te raden voor projecten die wat langer moeten meegaan.
Kiemen en bacteriën maken het water snel troebel. Bovendien kan het na verloop van tijd onaangenaam gaan ruiken als het glas niet voor 100 % is afgesloten.
U kunt het beste onze instructies volgen. Zorg ervoor dat de bol stevig is vastgeschroefd en dat er geen water kan ontsnappen.
Je kunt bijna elk motief maken. Het belangrijkste is dat de figuren niet te groot, maar ook niet te klein zijn.
Afhankelijk van het gewenste motief kun je een sokkel bouwen of een ander glas gebruiken om de gekozen figuur beter tot zijn recht te laten komen.
Sneeuwbollen inspireren niet alleen kinderen, maar ook de meeste volwassenen. Ze zijn verkrijgbaar in talloze variaties, die niet alleen geschikt zijn voor de winter.
Wij laten je zien hoe je een sneeuwbol maakt en welke tips je het beste kunt volgen.
Daarnaast presenteren we enkele DIY-ideeën die ideaal zijn voor de kinderkamer of als cadeau.
[button] Eenvoudige sneeuwbol knutselpakketten voor je project [/button]
Inhoudsopgave
1. je hebt deze materialen nodig om een sneeuwbol te maken
Als je zelf een sneeuwbol wilt maken, kun je prachtig gebruik maken van tal van voorwerpen die thuis rondzwerven. Je kunt natuurlijk ook geschikte figuurtjes bestellen.
Voordat je begint met het maken van de sneeuwbol, haal je de volgende materialen in huis:
- Een geschikte bak: Het glas vormt de basis van de sneeuwbol. Als u met kinderen werkt, kan het echter gemakkelijk misgaan, dus eenvoudige jam-, mosterd- of augurkenpotjes met deksel zijn ook geschikt voor de eerste projecten in plaats van de hoogwaardige afsluitbare glazen bol.
- Watervaste lijm: Een hete lijmpistool is het beste, want je hebt vrij veel lijm nodig om de pot perfect af te sluiten.
- Gedestilleerd water: Gebruik geen leidingwater, want dat bevat ziektekiemen en het water wordt na verloop van tijd troebel.
- Glycerine, afwasmiddel of babyolie: Alle drie de middelen zorgen ervoor dat de glitterdeeltjes zo langzaam mogelijk naar beneden druppelen en niet aan elkaar kleven. Gebruik voor het beste effect enkele druppels glycerine.
- Glitter: Pas het type aan volgens uw thema. Er zijn veel meer mogelijkheden dan de typische kunstsneeuw.
- Deco: Nu ontbreken alleen nog de bijpassende figuurtjes voor de stalbol.
Eventueel kunt u ook een sokkel maken als u schudglazen maakt. Plasticine of ovenhardende boetseerklei, bijv. Fimo, zijn hiervoor geschikt.
U kunt de sokkel ook uit hout snijden of met kurk maken.
Deze wat uitgebreidere ontwerpideeën zijn echter vooral geschikt voor iets oudere kinderen.
Tip: Voor vrij kleine figuren is een sokkel in het glas ideaal, die u gemakkelijk uit polystyreen kunt snijden.
2. een sneeuwbol maken – met deze instructies lukt het wel
Als je al het gereedschap bij de hand hebt, kun je meteen beginnen met de instructies.
Maak een sneeuwbol zonder water:
Over het algemeen hoef je niet per se water te gebruiken. Bij de versie zonder water mis je echter het langdurige effect van de vallende sneeuw.In principe is dit heel eenvoudig, zodat het ook met kleine kinderen kan worden gedaan. Zorg er alleen voor dat u de motieven kiest in overeenstemming met hun leeftijd.
Voor oudere kinderen is er natuurlijk niets op tegen om zeer delicate details te integreren, waarvoor u best met een pincet werkt.
Was de jampot eerst grondig en verwijder de etiketten. Dat gaat heel gemakkelijk door de pot enkele minuten in een bad met heet water en afwasmiddel te dompelen.
Als u een voetstuk wilt maken, begin daar dan direct mee, zodat u het deksel kunt aanbrengen. Vooral als u ovenhardende boetseerklei gebruikt, moet u alleen de sokkel inclusief deksel in de oven zetten.
Neem vervolgens het afgewerkte schroefsokkel of het eenvoudige deksel en begin de figuren op het deksel te lijmen.
Het beste is om een centraal motief te gebruiken en misschien een paar kleinere details voor de omgeving.
Zodra de lijm is gedroogd, vult u de pot tot net onder de rand met gedestilleerd water. Voeg nu een paar druppels glycerine (of babyolie of afwasmiddel) toe.
Nu ontbreekt alleen nog sneeuw of glitter om de bal perfect te maken. U kunt het beste niet meer dan een halve theelepel kunstsneeuw aan het glas toevoegen, anders plakt het te snel aan elkaar.
Vul nu de pot tot de rand met gedestilleerd water en schroef het deksel er van bovenaf goed op. Als er geen lucht meer in het glas zit, heb je alles goed gedaan.
Nu kunt u het deksel verzegelen met hete lijm, als uw constructie u bevalt. Anders kunt u de laatste stap voorlopig achterwege laten om later nog een of twee details te kunnen veranderen.
Let op: Je kunt zelf kunstsneeuw maken. Voor een sneeuwbol kun je echter beter de gekochte versie gebruiken, want de dichtheid moet goed zijn, zodat de sneeuw langzaam in het water kan druppelen.
Een enigszins vereenvoudigde versie van het maken van een sneeuwbol zie je in deze video:
Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de sneeuwbol en bijzondere sneeuwbolideeën, kunt u een bezoek brengen aan het Wiener Museum.
3. motiefideeën voor uw eigen glitterbol
Er zijn talloze verschillende motieven die je voor een sneeuw- of glitterbol kunt gebruiken. Het beste is om de voorkeuren van de kinderen als leidraad te nemen, of om bepaalde actuele gelegenheden zoals Kerstmis of Pasen te gebruiken.
Wij hebben enkele ideeën op een rijtje gezet die als inspiratie kunnen dienen:
.- Fantasiewereld: Knutsel een magische sneeuwbol. Het middelpunt kan een fee, een eenhoorn of zelfs een draak zijn als je het wat donkerder wilt.
- Jungle landschap: Donkergroene kleuren domineren de jungle. Zet hier een panda of zelfs een tijger in het middelpunt.
- Onderwaterwereld: Hier kunnen niet alleen vissen worden geïntegreerd, maar ook koralen in de helderste kleuren, evenals schelpen of zeepaardjes.
- Winterlandschap: De meer klassieke sneeuwbol toont een sneeuwpop of een grote dennenboom. Maar ook herten voor kleine witte bomen zijn perfect als wintermotief.
- Herfstbos: Plaats een kleine tak in het midden, plak een paar miniblaadjes (eventueel van gelamineerd papier) op de takken en kijk uit naar geel-rode glitterdeeltjes voor het herfstschudglas.
- Verrassingsei-figuurtjes: Ook al benaderen de huidige figuurtjes in de Ü-eggs hun vroegere betekenis niet meer, de minifiguurtjes zijn nog steeds perfect voor een sneeuwbol.
Dit maakt het bijzonder leuk om in de kleuterschool talrijke gelijkaardige maar verschillende sneeuwbollen te maken als je figuurtjes uit één rij gebruikt.
Tip: Als cadeau-idee voor grootouders kun je een sneeuwbol met foto maken. Het is wel belangrijk dat het papier van de foto niet nat wordt.
Daarom kun je het beste één foto twee keer uitknippen, op elkaar plakken, lamineren, de randen zo afknippen dat ze een beetje uitsteken en de foto in het midden van de sneeuwbol op een ondergrond van piepschuim plakken.
4. Sneeuwbol knutselpakketten – niets staat je knutselproject in de weg
No products found.