Maak je eigen zeep met kinderen: Eenvoudige instructies voor jong en oud

Doe-het-zelf projecten worden steeds populairder. Veel ideeën kunnen zelfs met heel jonge kinderen worden uitgevoerd. Zelf zeep maken is erg leuk voor zowel volwassenen als kinderen. Bovendien heb je voor elke gelegenheid een cadeautje klaar. …

Maak je eigen zeep met kinderen: Eenvoudige instructies voor jong en oud

hände waschen sich am wachbecken daneben selbstgemachte seife
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Maak je eigen zeep met kinderen: Eenvoudige instructies voor jong en oud
Welke vorm van zeep maken is geschikt voor kinderen?

Omdat bij het koken van zeep wordt gewerkt met kaisersoda en een bijtende natriumhydroxideoplossing, is deze vorm van zeep maken niet geschikt voor jonge kinderen. Het maken van zeep van zeepstaafjes is echter zeer geschikt.

Welke materialen heb ik nodig om zeep te maken?

Zeepstaven, een keukenrasp, verschillende kommen, wat water, zeepkleuren, huidvriendelijke geuroliën en verschillende vormen, kruiden, bloemen, parels, schelpen, koffiebonen enz. voor decoratie zijn de belangrijkste ingrediënten.

Hoe maak je zeep samen met kinderen?

We hebben gedetailleerde instructies voor je in hoofdstuk 3. Voeg naar eigen inzicht decoratieve elementen of geurstoffen aan het recept toe.

Doe-het-zelf projecten worden steeds populairder. Veel ideeën kunnen zelfs met heel jonge kinderen worden uitgevoerd. Zelf zeep maken is erg leuk voor zowel volwassenen als kinderen. Bovendien heb je voor elke gelegenheid een cadeautje klaar.

Om zelf zeep te maken heb je maar weinig materialen nodig. In het volgende geven we je gedetailleerde instructies over hoe je heel gemakkelijk zeep kunt maken. Bovendien krijgt u tips en recepten hoe u van de zelfgemaakte zeep een individueel cadeau kunt maken.

[button]Voor die speciale blikvanger: online zeepmallen bestellen[/button]

1. zelf zeep maken met kinderen – leuk voor iedereen

Stuk zeep vs. vloeibare zeep

Terwijl vroeger vaak stukken zeep in badkamers te vinden waren, gebruiken de meeste mensen nu vloeibare zeep. Het belangrijkste argument hierbij is hygiëne. Maar is vloeibare zeep echt hygiënischer dan een stuk zeep? Nee. In een studie ontdekten wetenschappers dat bacteriën en ziektekiemen op de stukken zeep niet werden aangetroffen op de handen van de testpersonen na het wassen van hun handen.

Knutselen, werken, schilderen, bakken – samen met de ouders individuele kunstwerken maken is voor veel kinderen een bijzondere gebeurtenis. Doe-het-zelf projecten zijn tegenwoordig zo populair dat je nu instructies kunt vinden om elk denkbaar product zelf te maken.

Door zelf dingen te maken leren kinderen veel over verschillende materialen en texturen. Een ander groot voordeel van zelf zeep maken is dat iedereen zelf kan bepalen welke ingrediënten en toevoegingen hij in de zeep stopt. Handen wassen is natuurlijk nog leuker met zelfgemaakte zeep.

Zeep kun je in principe op twee verschillende manieren maken: Zeepkoken en zeep maken van bestaande zeep. Bij zeepkoken wordt de zeep gemaakt van oliën, vetten en soda. Zuivere olijfoliezeep is erg populair.

Omdat bijde productie echter kaisersoda en een bijtende natriumhydroxideoplossing worden gebruikt, isdeze vorm van zeep maken niet geschikt voor kleine kinderen. Zeep kan echter gemakkelijk zonder loog worden gemaakt van kwarkzeep of zeeppasta.

De meeste vloeibare zepen die in de winkel verkrijgbaar zijn, hebben zo’n hoge pH-waarde dat ze niet echt geschikt zijn voor de huid. Een pH-neutrale zeep daarentegen helpt de natuurlijke zuurmantel van de huid in stand te houden.

2. de juiste voorbereiding om zelf zeep te maken

verschiedene natürliche Zusätze für Seife
Voorzie de kinderen van zoveel mogelijk verschillende materialen en toevoegingen.

Als je met je kinderen zeep wilt maken, moet je de werkplek van tevoren goed voorbereiden. Het beste is om de tafel te bedekken met een tafelkleed of met krantenpapier, zodat de stukken zeep geen vlekken maken op het meubilair.

Haal ook de materialen en accessoires die je nodig hebt voor het maken van zeep.
In principe heb je nodig:

 • ruwe zeep, kwarkzeep, natuurzeep, zeepresten of kant-en-klare zeepvlokken
 • een keukenrasp
 • verschillende kommen
 • wat water (eventueel een waterspuit)
 • zeepkleuren
 • huidvriendelijke geuroliën
 • verschillende vormpjes, zoals siliconen pralinevormpjes of koekjesvormpjes
 • kruiden, bloesems, parels, schelpen, koffiebonen, enz. ter decoratie.

Tip: U kunt de benodigde materialen ook in een complete set op internet kopen.

Als kinderen de zeepjes aan dierbaren willen geven, kunt u ook materialen aanschaffen waarmee de zeepjes verpakt kunnen worden. Doorzichtige folie, organza zakjes of zelfgemaakte zeepdoosjes zijn bijvoorbeeld geschikt.

3. instructies voor het zelf maken van zeep met kinderen

Seifenformen aus Silikon
Er zijn ongelooflijk veel verschillende vormen die je kunt gebruiken bij het zelf maken van zeep.

Zodra je alle materialen klaar hebt, ben je klaar om te gaan. Als je geen zeepvlokken gebruikt, moet je de zeep eerst met een keukenrasp tot fijne snippers raspen.

Als u de zeep met kleine kinderen maakt, is het een goed idee om alleen te werken met materialen die warm aanvoelen. Dit voorkomt verwondingen en brandwonden.

Doe de zeepvlokken of -krullen in een kom. Voeg nu voldoende lauw water toe om een vaste massa te maken. U kunt hiervoor ook een waterspuit gebruiken.

Voeg naar wens zeepkleur en geurolie toe zodat de zeep lekker ruikt en ook visueel aantrekkelijk is. Nu kunnen de kinderen de massa naar wens vormen.

Als de kinderen wat ouder zijn, kunnen ze ook met vloeibare zeep werken. De zeepvlokken of -krullen worden in de magnetron of in een waterbad verwarmd tot ze vloeibaar zijn. Ook hier kan de zeepmassa naar wens worden verfijnd met kleuren en geuren.

De vloeibare zeep wordt vervolgens in een geschikte vorm gegoten. U kunt bijvoorbeeld siliconen ijsblokjesvormen of pralinevormen gebruiken.

Dezeepjes hoeven dan alleen nog maar uit te harden. Hier is echter geduld vereist. De massa moet een nacht in de mal blijven. Voordat een zeep gebruikt kan worden, moet hij echter minstens één tot twee weken drogen.

4. ideeën voor een speciaal ontwerp

Lavendelseife
De geur van lavendel heeft op veel mensen een kalmerend en rustgevend effect.

Niet alle zeep is hetzelfde. Als je zelf zeep maakt met kinderen, is het vooral experimenteren met de ingrediënten.

Vooral bij de vormgeving kunnen kinderen hun fantasie en creativiteit de vrije loop laten. In het onderstaande presenteren we graag twee verschillende recepten voor heel bijzondere zeepcreaties:

Lavendelzeep met delicate bloemen
Je hebt nodig:

 • Ruwe zeep (transparant of wit)
 • gedroogde lavendelbloemen
 • lavendelolie
 • een keukenrasp
 • een steelpan en een smeltkroes
 • verschillende mallen

Rasp de ruwe zeep tot fijne vlokken met de keukenrasp. Doe ze in de smeltpot boven een pan met kokend water. Zodra de vlokken volledig gesmolten zijn, kunt u de lavendelolie en de gedroogde lavendelbloemen toevoegen. Vervolgens kun je het mengsel in de gewenste vorm gieten en laten uitharden.

Einhorn in Regenbogenfarben
De eenhoorn in regenboogkleuren is erg trendy.

Eenhoorn regenboogzeep als vrolijke blikvanger.
Hiervoor heb je nodig:

 • ruwe zeep
 • verschillende kleuren zeep
 • geparfumeerde oliën
 • een steelpan en een smeltkroes
 • een deegroller
 • een mes
 • voor decoratie: glitter of fijne kralen

Snijd de ruwe zeep in stukken en smelt ze in een waterbad. Zodra de zeep vloeibaar is, kun je hem verdelen over drie tot vier verschillende schaaltjes. Meng nu de massa in de afzonderlijke kommen met verschillende kleuren en geurolie. Strooi er naar behoefte extra glitters of parels in.

Maak, afhankelijk van het aantal verschillende kleuren, een overeenkomstig aantal borden klaar en bedek ze met aluminiumfolie. Giet de zeep erop. Laat ongeveer vijf tot tien minuten afkoelen. Verwijder de aluminiumfolie, leg alle zeepplaten op elkaar en rol ze plat met een deegroller. Vorm vervolgens een rol en snijd de afzonderlijke stukken zeep af met een mes.

Meer ideeën voor individuele zeepcadeautjes zie je in deze video:

5. voor die speciale blikvanger: online zeepvormen bestellen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten