Spelletjes voor peuters: geschikte spelletjes voor elke leeftijd

[button]Vind hier geschikte spelletjes voor peuters[/button] Spelletjes zijn een van de belangrijkste manieren voor peuters om te leren. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling niet tot stilstand komt, maar dat kinderen plezier blijven hebben …

Spelletjes voor peuters: geschikte spelletjes voor elke leeftijd

Spiele für Kleinkinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Spelletjes voor peuters: geschikte spelletjes voor elke leeftijd
Hoeveel geld moet je begroten voor peuterspelen?

Voor een groot deel van de ideeën heb je maar weinig geld nodig. De meeste spelletjes kunnen ook op een onconventionele manier gemaakt worden. Wat dacht je van een zelfgemaakt geheugenspel voor 2-jarigen?

Waar moet je op letten bij het kiezen van spelideeën?

Zorg ervoor dat uw spelideeën van elkaar verschillen, zodat kinderen op verschillende gebieden worden gestimuleerd om te spelen en te leren. Dit geldt vooral voor spelletjes voor peuters vanaf 3 jaar.

Welke spelletjes zijn geschikt voor mijn kind van één jaar?

Zulke jonge kinderen zijn heel gemakkelijk te inspireren. Speelmaterialen voor 1-jarigen kunnen verschillende bouwstenen of ballen zijn.

[button]Vind hier geschikte spelletjes voor peuters[/button]

Spelletjes zijn een van de belangrijkste manieren voor peuters om te leren. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling niet tot stilstand komt, maar dat kinderen plezier blijven hebben tijdens het spelen, moeten ouders er echter naar streven om steeds met nieuwe ideeën te komen.

Om je zoektocht wat makkelijker te maken, hebben we verschillende spelletjes voor peuters op een rijtje gezet die geschikt zijn voor zowel binnen als buiten.

1. spelletjes voor kinderen van 1 jaar

Baby spielt mit Bauklötzen
Kinderen maken hun eigen spelregels.

Om een baby vanaf het begin actief te stimuleren is niet al te veel speelgoed nodig. Belangrijk is dat kinderen de kans krijgen om dingen uit te proberen. In het begin is het echter veel minder belangrijk of een kind een bepaald spel op de voorgeschreven manier gebruikt of zijn eigen ideeën uitvoert.

Bouwstenen of ballen, bijvoorbeeld, kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Veel kinderen beleven er veel plezier aan om het betreffende materiaal naar eigen inzicht te hanteren.
Ballen worden niet alleen gerold, maar ook rondgeslingerd en steeds weer aan papa of mama gegeven.

Omdat kinderen op de leeftijd van één jaar zich op allerlei manieren willen uitleven, heeft een grote verscheidenheid aan geluidsbronnen een bijzonder fascinerend effect. Een paar kookpotten, lepels, een garde en enkele plastic kommen zijn ideaal voor de eerste muzikale ervaringen.

Buiten zijn er talrijke mogelijkheden tot vrij spel. De paardenbloem om op te blazen, het wilde rennen door dwarrelende bladeren in de herfst of de eerste evenwichtsoefeningen op een boomstam in het bos zijn slechts enkele ideeën.

Natuurlijk hoeft u het niet helemaal zonder kinderspeelgoed te stellen. Maar soms is minder meer. Zoek daarom bij het kiezen naar materialen die zo veelzijdig mogelijk zijn en die kinderen veel vrijheid geven in hun creativiteit.

Let op: Let er bij het kopen van kinderspeelgoed op dat het vrij is van schadelijke stoffen. Vooral jonge kinderen stoppen bijna alle voorwerpen in hun mond om ze uitgebreid te verkennen.

2. spelletjes voor peuters vanaf 2 jaar

Op tweejarige leeftijd zijn kinderen al veel verder. Lopen is meestal geen probleem meer en ook taal wordt steeds belangrijker.

Gebruik dus verschillende spelideeën om uw kind uitgebreid te stimuleren.

Kleines Kind spielt mit Autos und einer Kugelbahn
Eenvoudige dingen kunnen kinderen soms urenlang boeien.
 • Voor een goede fijne motoriek:
  Een houten knikkerbaan leert eenvoudige wetten van de natuurkunde en helpt ook de behendigheid te trainen. Met een paar rollen keukenpapier of toiletpapier, wat plakband, een geschikte bal en veel geduld kun je zo’n baan ook zelf maken.
  Dit is echter meer geschikt als kortetermijnidee op een kinderfeestje of voor tussendoor.
 • Om de cognitieve vaardigheden te verbeteren:
  Puzzels of memory zijn ideaal voor 2-jarigen. Ook spelletjes zoals Hase Hüpf van Ravensburger of Erster Obstgarten van Haba helpen bij de mentale ontwikkeling. Onderweg leren kinderen hun eerste regels en moeten ze proberen samen te werken met andere spelers. Centraal staat het contact met elkaar.
kleiner Junge auf einem Laufrad
Er zijn veel manieren om spelenderwijs het evenwicht te verbeteren.
 • Het evenwicht bewaren:
  Het leven draait voor een groot deel om het vinden van de juiste balans. Ook al geldt dit meer in figuurlijke zin, een goed evenwichtsgevoel helpt kinderen juist om zich zeker te voelen in hun lichaam en dit zelfvertrouwen ook in andere dingen te tonen.
  Oefen daarom ofwel met speciale evenwichtsstenen of -kussens, of gebruik de omgeving, zoals stoepranden, een bankje, muurtjes of een springtouw, om het evenwicht te verbeteren.

Nog meer spelletjes voor peuters waarvoor je maar een paar materialen nodig hebt, zie je in deze YouTube-video:

3. deze spelletjes zijn geschikt voor 3 jarigen

Mütter sitzen mit ihren Kinder auf dem Boden neben Sportutensilien
Je hebt niet per se extra materialen nodig voor een cursus.

Op driejarige leeftijd neemt het activiteitenniveau van kinderen merkbaar toe. Daarom zijn spelletjes voor peuters waarmee je kinderen zich kunnen uitleven bijzonder geschikt.
Er is immers bijna niets erger dan proberen een onderbezet kind ’s avonds naar bed te brengen.

Kleine hindernisbanen in de tuin of zelfs in huis bieden daarom een uitstekende gelegenheid waar huppelen, springen, kruipen, tillen en rollen worden uitgedaagd.
Een eenvoudige wip kan worden gebruikt om het evenwicht te bevorderen, een kleine tunnel kan worden gebruikt om te kruipen en stoelen kunnen op allerlei manieren als obstakels worden gebruikt.
Een paar sjaaltjes maken het pad ook moeilijker en zorgen voor veel plezier bij het uitproberen.

Wat dacht je van het bouwen van een kartonnen huisje waarin je kinderen zich kunnen terugtrekken? Gebruik een lichtsnoer om de donkere kamer op te fleuren en een tafelkleed om de ingang te bedekken.
Bovendien kan op de muren worden gekrabbeld en kan het karton later gemakkelijk worden vervangen.

Met zo’n huis open je ook tal van andere speelmogelijkheden. Misschien dient de kartonnen doos als garage voor de tractor of wat speelgoedautootjes. Maar het kan ook nuttig zijn als kasteelfort of de kleedkamer simuleren bij het aankleden.

4. spelletjes voor peuters vanaf 4 jaar

Spelen is belangrijk:

Volgens een studie van het Duitse Kinderfonds zijn er in veel gebieden in Duitsland te weinig mogelijkheden voor vrij spel in de openbare ruimte.

Veel kaart- of bordspellen zijn al geschikt voor de meeste kinderen van 4 jaar. Richt u in het begin echter op spellen waarbij het aantal kaarten in de hand beheersbaar blijft, zodat er geen frustratie ontstaat.
In plaats van UNO is het beter om de juniorversie te gebruiken.

Met het behendigheidsspel Jenga kun je samen je gevoeligheid trainen en proberen de steeds wiebeliger wordende toren niet te laten instorten.

Veel kinderen zijn in deze fase bijzonder gefascineerd door rollenspellen. Zowel de klassieke dokter spelletjes als de winkel zorgen daarom meestal voor enthousiasme.

Een bijzonder spelidee voor het verjaardagsfeestje van de kinderen is een gezamenlijke speurtocht, waarbij op afzonderlijke haltes verschillende kleinere spelletjes kunnen worden gespeeld.

Tips voor tussendoor: Gebruik kleine raadspelletjes in de stijl van “Wat ben ik? Zo kunnen zelfs vermoeiende autoritten op een ontspannen manier worden overbrugd.

5. geschikte spelletjes voor peuters

No products found.

Gerelateerde berichten