Knutselen met kurken: creatieve knutselideeën voor kinderen

Veel te vaak belanden kurken na het legen van een fles bij het afval. Dat hoeft echter niet zo te zijn, want met een beetje creativiteit zijn er veel verschillende ideeën te realiseren met oude …

Knutselen met kurken: creatieve knutselideeën voor kinderen

basteln mit korken
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Knutselen met kurken: creatieve knutselideeën voor kinderen
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen dingen maken met kurken?

In het algemeen hangt het minder af van de exacte leeftijd en meer van de individuele vaardigheden van de kinderen. Een minimumleeftijd van ongeveer 3 jaar wordt echter aanbevolen.

Welke knutselideeën zijn geschikt voor kinderen op de basisschool?

Naarmate de handigheid verbetert, kunt u langzaam maar zeker wat complexere opdrachten proberen.
Zorg er echter altijd voor dat de kinderen zich niet bezeren.
Hier vindt u geschikte knutselideeën voor kinderen vanaf 6 jaar.

Welk idee is bijzonder geschikt als ik waarde hecht aan duurzaamheid?

Om kinderen over dit thema te leren, moeten de kleintjes kurken verzamelen. Als ze voldoende hebben verzameld, kunnen ze een individueel prikbord maken.

Veel te vaak belanden kurken na het legen van een fles bij het afval. Dat hoeft echter niet zo te zijn, want met een beetje creativiteit zijn er veel verschillende ideeën te realiseren met oude wijnkurken.

Enkele van deze mogelijkheden, die bij uitstek geschikt zijn om met kurken te knutselen, worden u in het artikel van vandaag wat uitgebreider gepresenteerd.

[button]Bestel kurken om te knutselen online[/button]

1. DIY-ideeën voor de kleuterschool – hoe je ook in de kleuterschool dingen met kurken kunt maken

Wie met kleine kinderen wil knutselen, moet eerst vrij eenvoudige instructies volgen. Op deze manier is het gevoel van prestatie groot.
Bovendien hoeven ouders en leerkrachten de kleintjes maar een beetje te helpen.

De volgende ideeën zijn geschikt voor kinderen op de kleuterschool (vanaf 3 of 4 jaar):

 • de zwemmende krokodil:
  Voor dit creatieve idee heb je een aantal kurken en een dun houten of kurkbord nodig. Als je de krokodil niet wilt laten drijven, volstaat een vel papier. Je hebt ook (watervaste) groene verf, een schaar, twee wiebelogen en lijm nodig.
  Lijm eerst 5 kurken in het midden, zodat er aan alle kanten minstens 4 cm ruimte is. Knip vervolgens de kurkplaat of het papier zo uit dat je een krokodil hebt met 4 korte poten, een kop en een staart.
  Voeg wiebelogen en groene verf toe om het model er echt goed uit te laten zien.
 • Maak een piratenboot met kurk:

  ein mit korken gebasteltes floss schwimmt auf dem wasser
  Met een beetje fantasie kun je samen een klein waterlandschap maken.Alles wat je nodig hebt zijn drie tot vier kurken, wat elastiekjes, een paar tandenstokers en een klein stukje papier (om achteraf te versieren).

  Leg de kurken naast elkaar en verbind ze met de elastiekjes.
  Om het minivlotje wat meer stabiliteit te geven, steek je er twee tandenstokers doorheen. Maak nu alleen nog de vlaggenmast vast en je bent klaar om uit te varen.

 • Een drijvend eiland:
  Om het maritieme thema voort te zetten, kunnen de kinderen ook een paar eilanden maken met kurken.
  Alles wat je nodig hebt voor dit eenvoudige idee zijn enkele schroeven, liefst grote champagnekurken, tandenstokers, wat lijm en groen karton en gele watervaste verf.
  Schroef de schroef in de bodem van de kurk zodat het eiland niet omvalt in het water maar stabiel blijft drijven.
  De kinderen kunnen nu de kurk in het geel verven. Knip vervolgens een groen palmblad uit, lijm het op de tandenstoker en steek het in de bovenkant van de kurk. Het minipalmeiland is klaar.

Tip: In een kinderdagverblijfgroep kun je verschillende drijvende voorwerpen maken met kurken en ze dan samen laten drijven.

2. knutselen met kurken – deze ideeën zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

Zodra de kinderen vertrouwd zijn met schaar en mes, is het geen probleem meer om de een of andere wat uitgebreidere instructie in praktijk te brengen.

Zorg er echter altijd voor dat een volwassene bij de verschillende knutselideeën in de buurt blijft om ongelukken te voorkomen.
Dit geldt vooral wanneer messen of ander scherp gereedschap wordt gebruikt.

Tip: Omdat u in de volgende instructies een beetje moet snijden, zijn zachtere kurken een goede keuze.
Kook de kurken ongeveer 10 minuten in water. Zodra ze goed gedroogd zijn, is het werk veel gemakkelijker.

2.1 Stempels maken met kurken – zo werkt het

Duurzaamheid:

Kurk is een hernieuwbare grondstof die verkregen kan worden zonder bomen te hoeven kappen. Hoe dat in zijn werk gaat, vindt u hier.

Grote champagnekurken zijn bijzonder geschikt voor het maken van een stempel. Je hebt ook een scherp scalpel of een klein stanleymes nodig.
Minder scherpe messen zijn niet geschikt omdat de verhoogde druk de kans op verwondingen vergroot.

De kinderen hebben nu de taak een gekozen motief op de onderkant van de kurk te tekenen. Het beste is om hen een motto mee te geven, zodat de verschillende stempels later gecombineerd kunnen worden in een gemeenschappelijke afbeelding.

Daarna snijden de kinderen voorzichtig de hoeken en randen af. Als de stempel klaar is, wordt de verf gebruikt.

2.2 Dieren knutselen met kurken – laat je fantasie de vrije loop

zwei fledermaeuse haengen an einem strauch
Dieren kunnen worden gemaakt in eenvoudige of complexe vormen.

Met een paar gebruiksvoorwerpen kun je in een handomdraai een paar dieren tevoorschijn toveren. Het beste kun je een bijzonder interessant onderwerp gebruiken om het knutselwerkje te koppelen aan enkele feiten over de dieren in kwestie.

Een vleermuis bijvoorbeeld is heel gemakkelijk te maken. Naast een fleskurk heb je alleen wat zwart karton, twee wiebelogen, een paperclip, een schaar en lijm nodig.
Knip eerst de vleugels en oren van de vleermuis uit. Lijm vervolgens de wiebelogen en de kartonnen vleugels en oren vast.

Nu ontbreekt alleen nog de ophanging, die natuurlijk boven het hoofd moet zitten. Steek hiervoor een opengevouwen paperclip ver in de kurk. Je kunt ook een stukje fijn draad gebruiken.
Als dit niet genoeg steun biedt, zet je de uiteinden vast met een druppel lijm.

2.3 Maak je eigen prikbord van wijnkurken

ein herz auf weinkorken
Een prikbord hoeft niet altijd vierkant of rechthoekig te zijn.

Kinderen die naar de basisschool gaan, moeten steeds meer dingen onthouden, dus is het logisch om een eigen prikbord te hebben. Dit hoeft er echter niet uit te zien als elk ander model.
Dus wat dacht je ervan om het zelf te maken met kurken?

Om het idee uit te voeren heb je een fotolijstje (met een achterkant), lijm en veel kurken nodig.

Verwijder eerst de glasplaat van de lijst. Lijm nu de kurken op het fotolijstje zodat het helemaal gevuld is. Je kunt het wat origineler maken door de afzonderlijke kurken vooraf in verschillende kleuren te verven.

Na een korte droogfase is het individuele prikbord klaar voor gebruik en zijn er geen excuses meer waarom er iets vergeten is.

3. knutselen per seizoen – knutselideeën voor elk seizoen

Naast algemene ideeën zoals onderzetters of sleutelhangers die geschikt zijn voor elk seizoen, zijn sommige knutselideeën alleen geschikt voor bepaalde tijden van het jaar.

Dus wat dacht u van een van de volgende inspiraties om misschien een leuk cadeau te hebben voor Pasen of Kerstmis?

einen superhelden mit korken basteln
De superheld van kurk trotseert alle seizoenen.
 • Lente: Wanneer de natuur langzaam ontwaakt uit haar winterslaap, lenen heldere kleuren zich voor het knutselen met kurken. Maak een vlinder of zelfs een klein lieveheersbeestje.
 • Zomer: Vakantiethema’s spelen een grote rol in de zomer, dus je kunt een klein vlot maken, een mini-luchtbed met kurken of zelfs een (zand)kasteel.
 • Herfst: Het stormachtige seizoen biedt de mogelijkheid om een vlieger te maken. Gebruik een touwtje om afzonderlijke kurken met elkaar te verbinden tot een lange staart.
 • Winter: Niet alleen kerstmotieven, zoals engelen of dennenbomen, zijn geschikt voor de winter. Sneeuwpoppen, losse sneeuwvlokken, sterren of schaatsen van kurken zijn ook uitstekende inspiratiebronnen.

Hoe je een rendier van kurken maakt, zie je in deze video:

4. online kurken bestellen om meteen te beginnen met knutselen

No products found.

Gerelateerde berichten