Bloemen knutselen voor kinderen: eenvoudige knutselinstructies en ideeën

Bloemen maken met kinderen is een eenvoudige activiteit die al geschikt is voor kinderen in de kleuterklas. In ons artikel presenteren we verschillende knutselideeën voor kinderen en laten we zien welke gelegenheden bijzonder geschikt zijn …

Bloemen knutselen voor kinderen: eenvoudige knutselinstructies en ideeën

hand bastelt viele kleine blumen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Bloemen knutselen voor kinderen: eenvoudige knutselinstructies en ideeën
Is er een bijzonder goed moment om bloemen te maken met kinderen?

In principe kun je het hele jaar door met verschillende motieven werken. De lente is echter een bijzonder goede tijd om bloemen te maken.

Zijn er heel eenvoudige ideeën die ook met kleine kinderen gedaan kunnen worden?

In het algemeen is het devies dat de eisen geleidelijk toenemen met de leeftijd. Een heel eenvoudige variant voor het begin vindt u hier.

Kan ik met kinderen een heel boeket maken in plaats van losse bloemen?

Vooral in grotere groepen zijn projecten geschikt waarbij losse knutselwerkjes tot een groot geheel gecombineerd kunnen worden. Probeer eens strobloemen of vouwbloemen te maken.

Bloemen maken met kinderen is een eenvoudige activiteit die al geschikt is voor kinderen in de kleuterklas.

In ons artikel presenteren we verschillende knutselideeën voor kinderen en laten we zien welke gelegenheden bijzonder geschikt zijn om te knutselen.

Om ervoor te zorgen dat de verzamelde papieren bloemen na het knutselproject geen stofvangers worden, geven we tips om ze thuis te versieren.

[button]Ga direct aan de slag en bestel diverse knutselmaterialen online[/button]

1. bloemen maken met kinderen – niet alleen een leuk idee in de lente

blumenwiese mit unterschiedlichen blumen
Gebruik de natuur als inspiratiebron wanneer je bloemen wilt maken met kinderen.

In principe kun je met elk seizoen een heel andere raamdecoratie maken. Terwijl een paar sneeuwklokjes ideaal zijn als er buiten nog sneeuw ligt, volgen de eerste voorjaarsbloemen, zoals krokussen of narcissen.

In dezomermaanden zijn zonnebloemen erg populair en zelfs in de herfst zijn er nog bloemen die niet alleen uw tuin maar ook uw raam kunnen verfraaien.

Asters bijvoorbeeld, met hun intens paarse kleur, zien er ook in oktober nog prachtig uit. De langwerpige bloemblaadjes zijn ook vrij gemakkelijk te maken.

Tip: Neem bij het maken van bloemen met kinderen je voorbeeld aan de natuur en heb een beetje fantasie als het projectresultaat er later iets anders uitziet dan je had gedacht.

2. ideeën voor het maken van bloemen met kinderen

Meestal heb je geen sjabloon nodig om papieren bloemen te maken. Met behulp van verschillende voorwerpen kun je heel snel precies dezelfde bloemblaadjes op kleipapier tekenen. Als u het toch niet zonder sjabloon wilt doen, kunt u hier verschillende knutselsjablonen vinden om uit te printen.

In de volgende paragrafen willen we kort enkele eenvoudige ideeën voorstellen om met kinderen bloemen te maken.

Instructies voor het maken van een origami bloem vindt u in deze video:

2.1 Papieren borden op een andere manier gebruiken – hoe je ook met kleine kinderen bloemen kunt maken

Een van de eenvoudigste variaties is dat kinderen bloemen maken van papieren borden. Voor deze variatie heb je de volgende materialen nodig:

bunt bemaltes blatt papier
De beschilderde plaat vormt de basis voor de knutsel.
 • enkele papieren platen
 • een DIN A3 tekenblok
 • wat groen kleipapier
 • een verfdoos of andere kleuren die aan papier hechten (geel, rood, oranje en paars zijn het beste)
 • enkele penselen
 • een schaar en een lijmstift
 • een nietmachine, een potlood en een liniaal

Verf eerst het papieren bord in het geel. Dit vormt de binnenkant van de bloem.

Neem vervolgens een vel A3-papier en beschilder het volledig met een andere kleur. Je kunt natuurlijk ook meerdere kleuren gebruiken.

Knip nu het A3 vel in smalle stroken, vouw het een keer om zodat de geverfde kant zichtbaar blijft en niet de stroken aan de rand van het papieren bord.

Nu ontbreekt alleen nog de bloemstengel, die kan bestaan uit een eenvoudige smalle strook kleipapier en 2 tot 4 ovaalvormige blaadjes.

Uit puur visueel oogpunt is het logisch dat de bloemstengel ongeveer 1 à 2 keer zo lang is als de diameter van het bord. Lijm nu de blaadjes aan de steel en de steel aan het papieren bord en de eenvoudige maar imposante papieren bloem is klaar.

2.2 Hoe maak je een boeket van strobloemen?

De tijd van plastic is voorbij. Maar niets houdt je tegen om papieren rietjes te gebruiken om met kinderen bloemen te maken. Voor dit idee heb je de volgende materialen nodig:

aus papier gebastelte blume
Als alternatief kan de steel gemaakt worden van crêpepapier of vloeipapier om de bloem op het raam te plakken.
 • Verschillende kleuren kleipapier voor de bloemen
 • papieren rietjes in het groen
 • een schaar, een potlood en wat lijm en een passer (als alternatief een klein kopje)

Maak eerst een kleine cirkel van geel of bruin papier om het centrum van de bloem te vormen. Vervolgens heb je 5 tot 10 (afhankelijk van je voorkeur) iets grotere cirkels nodig, die je overlappend om het midden van de bloem plakt.

Eén van de uitgeknipte cirkels blijft echter over. Lijm nu het groene rietje op het midden van de achterkant van de bloem. Om het beter te laten plakken, zet je het rietje vast met het overgebleven bloemblaadje.

De eerste bloem voor je unieke boeket is klaar. Als je een originele lentedecoratie wilt maken, kun je meerdere van deze bloemen in een stuk piepschuim stoppen.
Het stuk piepschuim met de bloemen verdwijnt dan in een kleipot. Om het onzichtbaar te maken, kunt u het versieren met een paar steentjes.

2.3 Bloemen vouwen – een snelle handleiding

ein junge faltet papierblumen
Je kunt de bloemen ook integreren in een geschilderde afbeelding.

Om dit idee uit te voeren, heb je een eenvoudige bloemenvaas nodig, wat groene pijpenragers en verschillende kleuren papier (liefst niet te dik en in minstens twee felle kleuren).

Knip in een eerste stap twee kleine vierkantjes uit (ongeveer 8 tot 10 cm randlengte). Snijd ze nu diagonaal doormidden (bij voorkeur boven elkaar) en vouw de twee hoeken schuin naar boven, zodat de twee gevouwen randen aan de onderkant samenkomen.

Je kunt de zijkanten aan elkaar lijmen voor een betere houvast. Herhaal dit proces nogmaals en lijm een groene pijpenrager tussen de twee helften van de bloem.

In een mum van tijd is de eerste bloem voor de vaas klaar. De pijpenragers kunnen op verschillende lengtes worden geknipt en gemakkelijk worden gebogen om in een handomdraai een mooi boeket te maken.

3. tips zodat knutselen niet saai wordt

Als je met kinderen bloemen maakt, houd dan de sfeer levendig door kleine wedstrijdjes te houden (Wie kan de mooiste bloem maken? Wie is het snelst klaar? Wie gebruikt de meeste kleuren?)

Ook zijn verschillende knutselideeën geschikt voor verschillende groepen, zodat de groepen na afloop hun resultaten met elkaar kunnen vergelijken.

Met een beetje muziek worden verjaardags- of paasknutsels een bijzondere ervaring en zijn ze ook voor volwassenen veel relaxter.

Om wat meer variatie in het knutselen te brengen, waarom niet werken met crêpepapier of vloeipapier?
Zo kunt u unieke bloemmotieven maken om uw ramen te versieren. 4.

4. Ga meteen aan de slag en bestel verschillende knutselmaterialen online

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten