Strijkkralen: Ideeën voor kinderen

Knutselen met kinderen is meestal een groot plezier voor zowel de kleintjes als de ouders. Het is een speelse manier om de vaardigheden van de kinderen te ontwikkelen. Strijkkralen zijn bijzonder populair sinds de jaren …

Strijkkralen: Ideeën voor kinderen

buegelperlen buegeln
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Strijkkralen: Ideeën voor kinderen
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen strijkkralen strijken?

Normale strijkkralen zijn erg klein en kunnen daarom gemakkelijk worden ingeslikt, zodat ze niet geschikt zijn voor kinderen onder de vier jaar. Omdat kinderen van deze leeftijd de plastic strijkkralen nog niet goed kunnen vastpakken, zijn maxi strijkkralen een goed alternatief.

Hoe werken strijkkralen?

Voor strijkkralen heb je strijkkralen in verschillende kleuren, plakplaatjes, bakpapier en een strijkijzer nodig. Kies een motief, plak de kralen op het prikbord en strijk ze vervolgens met een strijkijzer. Als het motief is afgekoeld, kun je het van het knijperbord trekken.

Waar moeten ouders op letten als ze met hun kinderen plastic kralen strijken?

Omdat kinderen zich heel gemakkelijk kunnen branden aan het hete strijkijzer, moeten ouders het strijken altijd doen. Bij kleine kinderen moet er ook altijd op worden gelet dat de kralen niet worden ingeslikt.

Knutselen met kinderen is meestal een groot plezier voor zowel de kleintjes als de ouders. Het is een speelse manier om de vaardigheden van de kinderen te ontwikkelen. Strijkkralen zijn bijzonder populair sinds de jaren 1970.

In dit artikel leggen we uit vanaf welke leeftijd je strijkkralen kunt strijken met je kinderen. Je krijgt uitgebreide instructies en een lijst met de benodigde gebruiksvoorwerpen. Daarnaast geven we je tips waar je op moet letten als je samen met je kinderen dingen maakt.
[button]Strijkkralen direct online bestellen[/button]

1. knutselen met strijkkralen is niet noodzakelijkerwijs geschikt voor zeer jonge kinderen

kind lernt schreiben
Het stimuleren van de fijne motoriek is bijvoorbeeld heel belangrijk om later op school te leren schrijven.

DIY-projecten beleven de laatste tijd een ware hausse. Of het nu gaat om sleutelhangers, sieraden of onderzetters – er zijn talloze ideeën voor wat je individueel kunt maken met strijkkralen. De kralen zijn bijzonder populair bij zowel kleine als grote kinderen, omdat je er talloze creaties mee kunt maken.

Strijkkralen zijn gemaakt van kunststof en werden in 1971 ontwikkeld door het Deense bedrijf Hama. De kralen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en nu ook in glitter of transparant. Er zijn er zelfs die oplichten in het donker.

De kleine kleurrijke kralen zijn echter niet alleen leuk om naar te kijken, maar hebben ook een toegevoegde waarde voor kinderen. Het plakken ervan traint de fijne motoriek en stimuleert de creativiteit van kinderen. Daarnaast verrijkt het de kinderen ook op het gebied van kleurenleer.

De gewone strijkkralen hebben een diameter van 4 à 5 mm, waardoor ze nog niet geschikt zijn voor de allerkleinsten. Afgezien van het feit dat zij de kralen niet goed kunnen vastpakken, bestaat altijd het gevaar dat zij de kralen in hun mond stoppen en erin stikken.

Daarom heeft de firma Hama Maxi-kralen ontwikkeld. Met een diameter van 10 mm kunnen de extra grote strijkkralen al op kleuterscholen en peuterspeelzalen worden gebruikt. Let er bij aankoop wel op dat u bijpassende strijkkralen bestelt.

2 Strijkkralen – de juiste werkwijze

Aquabeads

Een nieuw, strijkvrij alternatief voor strijkkralen zijn de zogenaamde Aquabeads. De kleurrijke kralen worden net als strijkkralen op een plastic plaatje bevestigd. Daarna hoeft het afgewerkte plaatje echter alleen nog maar met water te worden besproeid. Het water zorgt ervoor dat de kralen aan de andere kralen blijven plakken.

Het maken van individuele strijkkralenplaatjes is voor de meeste kinderen erg leuk, en het is de ideale manier om verveling te verdrijven. Zelfs op koude, regenachtige herfst- en winterdagen kunnen kinderen bezig worden gehouden met het strijken van kralen.

Voordat u met uw kinderen aan de slag kunt, moet u zorgen voor de volgende materialen:

 • knijperborden in de gewenste vorm en grootte
 • Strijkkralen in verschillende kleuren
 • Bakpapier of speciale strijkfolie (aan beide zijden te gebruiken)
 • Strijkijzer
 • pincet als de kralen erg klein zijn

Het strijken van strijkkralen is in principe heel eenvoudig. Allereerst kunnen de kinderen een motief kiezen dat ze met de kralen willen beplakken. Vervolgens kunnen de kleurrijke kralen gemakkelijk op het wasbordje worden bevestigd.

Als het motief klaar is, wordt het strijkijzer gebruikt. De juiste temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol. Strijkkralen mogen slechts tot een gemiddelde temperatuur worden verwarmd. Bedek het hele pegboard met bakpapier en strijk in cirkelvormige bewegingen.

Als u het geheel zonder bakpapier zou strijken, zou het strijkijzer aan de kralen blijven plakken. Hetzelfde geldt als u aluminiumfolie gebruikt in plaats van bakpapier.

Hetdoel van het strijken is de kralen te smelten zodat ze aan elkaar plakken. U kunt stoppen wanneer alle delen van het ontwerp aan het bakpapier plakken. Laat ten slotte het afgewerkte plaatje afkoelen en haal het voorzichtig van het pegboard.

Let op: Volg bij het strijken van de kralen altijd de instructies om brandwonden te voorkomen.

U kunt ook zien hoe de strijkplaatjes heel gemakkelijk gestreken kunnen worden in deze video:

3. er zijn geen grenzen aan de keuze van het motief

tiere aus buegelperlen
Kinderen kunnen de motieven geheel naar eigen voorkeur kiezen.

Bij het kiezen van het motief zijn er geen grenzen aan de creativiteit van kinderen. Ze kunnen het motief bijvoorbeeld aanpassen aan het desbetreffende seizoen, zodat het voltooide kunstwerk als decoratie kan worden gebruikt. Veel kinderen kiezen ook graag motieven uit hun favoriete serie of boek.

Hier volgen enkele ideeën van wat kinderen met strijkkralen kunnen maken:

 • Placemats
 • Glazen onderzetters
 • Muurplaatjes
 • Raamdecoratie
 • Sleutelhanger
 • Oorbellen
 • Kettingen
 • Haarklemmen
 • en nog veel meer

In principe zijn er twee verschillende manieren om strijkplaatjes te maken. De eerste mogelijkheid is dat kinderen zelf een motief bedenken en het naar eigen inzicht opplakken. Deze aanpak vereist echter veel creativiteit.

Een eenvoudigere optie is het gebruik van een vooraf gemaakt motief. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kunnen deze sjablonen weinig of veel details hebben. Hoe ingewikkelder het sjabloon is, hoe moeilijker het zal zijn om het motief op de plastic plaat te spelden.

Tip: suggesties en ideeën voor creatieve motieven vindt u hier. U kunt ook veel sjablonen gratis downloaden.

4. tips waar ouders op moeten letten bij het knutselen

kleiner junge packt an ein buegeleisen
Doe het strijken om brandwonden te voorkomen
.

Kralen strijken is een gevarieerd alternatief voor het traditionele knutselen met papier, lijm en schaar. Als ouder moet je er echter ook altijd voor zorgen dat je kinderen zich niet verwonden en met plezier werken.

Hieronder hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet waar u op moet letten bij het strijken van kralen:

 • Pas de grootte van de kralen aan de leeftijd aan: Zoals gezegd zijn de strijkkralen in verschillende maten verkrijgbaar. Dit heeft als voordeel dat ook kleine kinderen zich aan creatieve projecten kunnen wagen. Oudere kinderen worden uitgedaagd door het gebruik van heel kleine kralen.
 • Zorg voor voldoende kralen: Kinderen verliezen het plezier heel snel als ze geen kralen in de gewenste kleuren hebben. Zorg daarom voor een grote voorraad strijkkralen. Vaak worden ze zelfs in grote emmers of zakken verkocht.
 • Sorteer de kralen op kleur: Om kinderen te helpen sneller de juiste kralen voor hun gewenste motief te vinden, kunt u de plastic kralen van tevoren op kleur sorteren en in verschillende bakken bewaren.
 • Neemhet strijken van kleine kinderen over: Vooral kleine kinderen zijn bij het maken van strijkkralenplaatjes afhankelijk van de hulp van hun ouders. Om brandwonden te voorkomen, moet u het strijkgedeelte van uw kinderen overnemen. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen zij ook zelf het strijkijzer over het motief leiden. U moet uw kind echter altijd in de gaten houden.

5. Strijkkralen online bestellen om meteen aan de slag te gaan

No products found.

Gerelateerde berichten