Pompoen knutselen: Hoe snij je de griezelig mooie Halloween-decoratie uit?

Bijna niets hoort zo bij de herfst en vooral bij Halloween als een pompoen. Dus wat is er natuurlijker dan een pompoen maken tijdens het sombere seizoen? Wij laten je zien welkeknutselideeën geschikt zijn voor …

Pompoen knutselen: Hoe snij je de griezelig mooie Halloween-decoratie uit?

Hand schneidet Kürbisgesicht aus
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Pompoen knutselen: Hoe snij je de griezelig mooie Halloween-decoratie uit?
Hoe kun je de binnenkant van de pompoen verder benutten?

Let er bij het kopen van een pompoen op dat een sierpompoen niet eetbaar is. Anderzijds kun je van een Hokkaido pompoen ook een lekkere pompoensoep maken. Naast de pompoen heb je niet veel nodig voor het knutselproject.

Hoe zorg ik voor de veiligheid van de kinderen?

Laat kleinere kinderen niet alleen bij het snijden, want het risico op verwondingen met een scherp mes is relatief groot.

Hoe maak ik enge pompoengezichten?

Met het juiste sjabloon maak je in een handomdraai een pompoengezicht op je pompoen.

Bijna niets hoort zo bij de herfst en vooral bij Halloween als een pompoen. Dus wat is er natuurlijker dan een pompoen maken tijdens het sombere seizoen? Wij laten je zien welkeknutselideeën geschikt zijn voor kinderen en volwassenen en welk gereedschap je nodig hebt.

[button]Aanbeveling van de redactie: Koop snijgereedschap[/button]

1. een pompoen maken – een fluitje van een cent met de juiste voorbereiding

leuchtende Kürbisse an Halloween
Met de juiste versieringen kunnen de gloeiende pompoenen er angstaanjagend of juist best schattig uitzien.

Om meteen aan de slag te gaan, haal je eerst een pompoen van het juiste formaat en leg je vervolgens het juiste gereedschap klaar. De volgende gebruiksvoorwerpen zijn handig om het zo makkelijk mogelijk te maken:

 • Een groot en een klein scherp mes, eventueel ook een stanleymes (een gebogen mes is vooral geschikt voor het snijden).
 • een schaar en een watervaste viltstift (als u sjablonen wilt gebruiken)
 • een lepel om te scheppen (een ijslepel en een meloenboller zijn geschikter)
 • theelichtjes en een aansteker voor de verlichting (als alternatief zijn LED-theelichtjes geschikt)

2. de praktijk – hoe versieren voor Halloween

Kinder helfen beim Aushöhlen eines Kürbisses
Zelfs kleine kinderen kunnen sommige taken op zich nemen.

Of je nu op zoek bent naar een herfstdecoratie of met Halloween een griezelige sfeer wilt creëren – je ontkomt er niet aan om de pompoen uit te hollen.

Het beste is om eerst met een lang mes de steel van de pompoen uit te snijden. U kunt net naast de steel beginnen en het mes onder een lichte hoek naar binnen kantelen terwijl u snijdt, of een grotere cirkel kiezen zodat de pompoen gemakkelijker uit te hollen is.

Zorg er bij het uithollen voor dat je alle zaden en vezels binnenin verwijdert. Het pure vruchtvlees aan de buitenkant blijft beter bewaard, zodat de pompoen niet te snel beschimmelt.

Als u dit met succes hebt gedaan, kunt u beginnen met het eigenlijke werk.

Hoe dit er in de praktijk uitziet, zie je in deze YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=BhzmdzBM91M

Opmerking: Om de levensduur van de pompoen te verlengen kun je hem van binnen en van buiten bespuiten met haarlak. In dit geval moet u echter geen echte waxinelichtjes gebruiken, want haarlak is brandbaar.

2.1 Een pompoen maken – de klassieke versie

ausgehöhlter Kürbis mit Fruchtfleisch und Messer
Werk langzaam en voorzichtig.

Het is bijzonder eenvoudig om je eigen pompoen te maken met behulp van een sjabloon. Je vindt hier talloze mooie sjablonen om te downloaden en uit te printen.

Nu kun je het sjabloon uitknippen en met een watervaste stift overbrengen op de pompoen.
De volgende stap is gewoon het uitsnijden van de getekende details met een klein maar zeer scherp mes.

Zorg er hierbij voor dat je altijd met het mes van het lichaam af werkt om het risico op verwondingen te minimaliseren.

Tip: Hoewel het een beetje vreemd klinkt, vermindert een zeer scherp mes vaak verwondingen, want met een vrij bot mes moet u meestal te veel kracht gebruiken om de harde pompoenhuid te doorboren en glijdt u dus gemakkelijker af.

2.2 De pompoen uitsnijden – hier is behendigheid vereist

Eule in Kürbisform
Filigraan snijwerk is veel moeilijker.

Wie niet alleen een klassiek gezicht in de pompoen wil kerven, maar een klein kunstwerkje wil maken, kan natuurlijk sjablonen gebruiken.

Qua uitvoering is het echter veel ingewikkelder en tijdrovender, omdat je met verschillende lagen werkt en dus maar relatief langzaam vooruitgang boekt.

Bovendien is een groot probleem dat de pompoen niet zo goed oplicht en het snijwerk daardoor vaak onvoldoende tot zijn recht komt. Door de pompoen echter rechtstreeks met een andere lichtbron te belichten, kun je dit probleem omzeilen en het decor voor je kunstwerk bepalen.

Idealiter gebruikt u voor het snijwerk een krom mes of speciaal houtsnijgereedschap. Zo kunt u vleermuizen, heksen of filigraan gezichten op grote en kleine pompoenen overbrengen.

3. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Waarop moet men letten bij het kiezen van een pompoen?

Let er bij het kopen van een pompoen op dat hij stevig en niet zacht aanvoelt. Bovendien moet de pompoen visueel aantrekkelijk zijn om het betreffende doel te dienen. Een ander punt is het gewicht. Als er meerdere pompoenen zijn om uit te kiezen, til ze dan op en kies voor de zwaardere pompoen.

Een rechtopstaande butternutpompoen is bijvoorbeeld geschikt voor het maken van een klein spookje. In alle andere gevallen zijn Hokkaido-pompoenen, nootmuskaatpompoenen of andere Halloween-pompoenen en grote en kleine sierpompoenen echter de betere keuze.

verschiedene Kürbissorten
Met zoveel verschillende soorten pompoen is het niet eenvoudig om ze allemaal bij te houden.
Zijn er permanente alternatieven voor het knutselen met een echte pompoen?

Natuurlijk kun je ook pompoenen van papier maken. Maar de variant met oude voedselblikken, die je eerst oranje moet verven, is wat leuker en geschikter om de entree mee te versieren.

Met een klein metaalboortje of een blikjespons kun je gemakkelijk pompoengezichten of andere herfstmotieven doorboren. Werk altijd van buiten naar binnen, zodat de scherpe randen alleen aan de binnenkant zitten.

Mag ik pompoen eten?

Niet alle pompoenen zijn eetbaar. Met de Hakkaido, Butternut, Halloween en Muscat variëteiten zijn er echter geen zorgen voor een heerlijke soep.

Overigens kunje bij al deze rassen de schil eten. De bereidingstijd zal echter iets langer zijn. Houd daar rekening mee en plan er meer tijd voor in. Als je de schil wilt eten, zorg er dan voor dat deze biologisch is en was de pompoen grondig voor de verwerking.

4. aanbeveling van de redactie: koop een carving tool

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten