Sinterklaas knutselen: Ideeën voor een Sinterklaas knutselmiddag

Festiviteiten zoals Sinterklaas of Kerstmis zijn bijzonder geschikt om zelf creatieve versieringen te maken. Zo kunt u samen met uw kinderen in de stemming komen voor de komende festiviteiten en tegelijkertijd de flat of het …

Sinterklaas knutselen: Ideeën voor een Sinterklaas knutselmiddag

nikolaus basteln
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Sinterklaas knutselen: Ideeën voor een Sinterklaas knutselmiddag
Hoe organiseer je de knutselideeën op een leeftijdsgebonden manier?

Hoe ouder de kinderen zijn, hoe uitgebreider de decoratie kan zijn. Terwijl op de kleuterschool vaak materialen als papier of wol worden gebruikt, werken kinderen op de basisschool al met hout of gebruiken ze speciale vouwtechnieken.

Welke ideeën zijn geschikt voor kleuters?

Een paar sterren van stro maken is eenvoudig, zodat ook jonge kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten.

Welke ideeën zijn geschikt voor kinderen van de lagere school?

Kinderen van de lagere school kun je vertrouwen op hun fijne motoriek. Een ander spannend groepsproject is het maken van een kerstmannenzak.

Festiviteiten zoals Sinterklaas of Kerstmis zijn bijzonder geschikt om zelf creatieve versieringen te maken. Zo kunt u samen met uw kinderen in de stemming komen voor de komende festiviteiten en tegelijkertijd de flat of het huis passend versieren.

Schilderen, knutselen of vouwen – er zijn talloze manieren om individuele decoraties te maken. Hieronder presenteren we enkele ideeën die geschikt zijn voor zowel kleuters als schoolkinderen.

[knop] Kerstknutselpakketten voor de adventstijd[/knop]

1. knutselideeën voor de kerstman voor de kleuterschool

Deperiode vóór Kerstmis heeft een heel bijzondere magie. Vanaf 1 december tellen de kinderen de dagen af tot het eindelijk Kerstmis is. U kunt deze tijd gebruiken om individuele versieringen te maken die het hele huis zullen opfleuren.

In dit hoofdstuk presenteren wij u decoratie-ideeën die u met kinderen in de kleuterleeftijd kunt uitvoeren.

1.1 Sterren van stro zijn gemakkelijk te maken

Baumschmuck aus Strohhalmen
Van rietjes kunnen veel mooie motieven worden gemaakt.

Rietjessterren zijn de absolute klassieker op de kerstboom. Je hoeft de sterren echter niet altijd te kopen. Met een paar eenvoudige stappen kun je ze zelf maken.

Je hebt nodig (voor één strooien ster):

 • 4 rietjes uit de knutselwinkel
 • een stuk draad (in de gewenste kleur)
 • een schaar

Leg de materialen klaar en je kunt aan de slag. Knip eerst twee van de vier rietjes doormidden. Leg twee halve rietjes op elkaar tot een kruis en druk ze plat in het midden. Verspreid de kruisjes en houd ze in het midden.

Het Sinterklaashuis

De vereniging Nikolaushaus e.V. steunt weeskinderen in Afrika om hen een toekomst te geven. Meer informatie over deze organisatie vindt u hier.

Wikkel vervolgens de draad om de rietjes, waarbij je de draad afwisselend over en onder een rietje door haalt. Maak een strakke knoop aan het eind zodat de rietjes goed blijven zitten. Nu kun je de uiteinden schuin afknippen met een schaar. Doe hetzelfde met de tweede ster.

Leg aan het eind de twee sterren op elkaar in een offset patroon. Knoop ze stevig vast en maak een lusje met een stukje draad. Zo kun je de ster gemakkelijk aan de boom bevestigen.

Het knopen van de afzonderlijke rietjes is vooral moeilijk voor kinderen in een kinderbedje, dus is het zinvol om met z’n tweeën te werken. Zo kan één kind de ster vasthouden terwijl de ander de draad erdoorheen trekt.

1.2 Een kerstman maken van vilt

Nikolausgesicht aus Filz
Je kunt vilten versieringen bijvoorbeeld gebruiken als raamplaatjes.

Een kerstman maken van vilt is vrij eenvoudig en kan ook door kleuters worden gedaan.

Je hebt de volgende materialen nodig:

 • een sjabloon/sjabloon
 • Vilt in verschillende kleuren (bij voorkeur rood, wit, huidkleurig en zwart)
 • een schaar
 • lijm

Voor een vilten kerstman heb je een sjabloon nodig voor de afzonderlijke onderdelen. Deze kun je zelf ontwerpen of downloaden van internet. In de meeste gevallen worden sjablonen gratis ter beschikking gesteld.

Breng de afzonderlijke delen, zoals het gezicht, de baard, de neus en de muts van het sjabloon over op het vilt en knip ze uit. Als alle onderdelen zijn uitgeknipt, kunnen ze gemakkelijk met lijm aan elkaar worden bevestigd.

Tip: Je kunt het kerstmannengezicht ook maken van papier en watten. Papieren bordjes zijn bijvoorbeeld geschikt als ondergrond.

Hoe je een kerstman maakt van een wc-rol zie je in deze video:

2. maak een kerstman – deze ideeën zijn geschikt voor kinderen op de basisschool


Versieringen makenvoor Sinterklaas blijft erg leuk, ook voor schoolkinderen. Afhankelijk van hoe oud de kinderen zijn, kunnen zeer uitgebreide, creatieve ideeën worden uitgevoerd om elk jaar hun eigen vier muren te versieren.

Hieronder leggen we uit hoe u samen met uw kinderen individuele kerstmannenzakjes, kerstboomkaartjes en creatieve servetten kunt maken.

2.1 Een kerstmannenzak ontwerpen

Nikolausstiefel aus Jute mit Obst und Nüssen
Vul de kofferbak met veel lekkers voor Kerstmis.

De kerstman komt klassiek langs met een grote zak waarin de cadeautjes worden opgeborgen. Meestal zijn de zakken van de kerstman gewoon van jute. Dat kan er al snel saai uitzien. Dus wat dacht je ervan om samen met je kinderen de zak een beetje op te leuken?

Wat heb je nodig:

 • een kerstmanlaars van jute
 • Vilt in verschillende kleuren
 • wat wol
 • een schaar
 • lijm

Je kunt de kerstmanlaars van jute kopen in een handwerkwinkel of in een online winkel voor knutsel- en hobbybenodigdheden. Om de laars te versieren heb je wat vilt nodig. Natuurlijk kun je ook andere materialen gebruiken die je op de juten laars kunt bevestigen.

Knip verschillende motieven uit vilt en lijm ze op de laars. Weef aan de bovenrand een stukje wol in, zodat je de zak kunt sluiten. Je kunt deze laars gebruiken als kerstmannenzak en hem vullen met snoep, nootjes, fruit of kleine cadeautjes.

2.2 Creatieve houten kerstboomtags

Lötkolben und Baumscheiben
Zorg ervoor dat u uw kinderen nooit zonder toezicht laat werken met een soldeerbout.

Oudere kinderen kunnen zich zeker wagen aan iets uitdagender projecten. Hout is een prachtig materiaal om unieke decoratie-ideeën mee uit te voeren. Hier laten we zien hoe je kerstboomhangers maakt van houten schijven.

Je hebt nodig:

 • Boomschijven uit de hobbywinkel
 • een soldeerbout of een brandijzer
 • een potlood
 • garen of touw
 • lijm

De boomschijven zijn er in verschillende maten. Voor boomversieringen zijn schijven met een diameter van ongeveer acht centimeter geschikt. Ze moeten gemaakt zijn van zacht, onbehandeld hout. Hoe lichter het hout, hoe beter de ornamenten te zien zijn.

U kuntde versiering het beste met een potlood schetsen. Plaats nu de houten schijven op een stabiele, vuurvaste ondergrond. Nu kunt u de voorgetekende lijnen natekenen met een soldeerbout. Bevestig ten slotte het garen of touw aan de achterkant met een beetje lijm.

2.3. servet kerstman

Als u uw vrienden en familieleden uitnodigt voor een diner op Sinterklaasdag, kunt u met weinig moeite de tafel verfraaien door zelf ontworpen servetten op het bord van elke gast te leggen.

gehäkelte Serviettenringe
Een ander leuk idee is om je eigen servetringen te haken.

Materiaal:

 • Sjabloon
 • een rood servet
 • wit en roze papier
 • een potlood
 • een zwart potlood
 • watten
 • een kleine rode houten bal

Vouw het servet tot een vlieger door het eerst diagonaal te vouwen zodat er een lijn ontstaat. Dan weer uitvouwen en zowel de rechter- als de linkerbuitenrand naar deze nieuwe middellijn brengen.

Breng vervolgens de gewenste delen over op het kleipapier met behulp van het sjabloon. Knip alles uit en plak het aan elkaar. Bij de stippellijn vouw je de baard naar achteren. Om ervoor te zorgen dat alles bij elkaar blijft, kun je de uiteinden aan elkaar vastmaken met een beetje lijm. Teken ogen met het zwarte potlood, lijm wenkbrauwen van watten en gebruik het bolletje als neus.

3. Kerstknutselsets voor de adventstijd

No products found.

Gerelateerde berichten