Paardrijden is meer dan een sport. Als kinderen al op jonge leeftijd leren verantwoordelijk te handelen, is dat van grote invloed op hun verdere ontwikkeling.
Helaas is het risico op letsel bij het paardrijden voor kinderen zeer groot. Daarom is het belangrijk dat de basis goed wordt uitgelegd.
Daarnaast zorgt een goede uitrusting ervoor dat kinderen minder kans lopen om ernstig gewond te raken als ze vallen.
Er zijn veel verschillende opties, dus het is moeilijk te zeggen hoeveel het gaat kosten. De duurste optie is een eigen paard, terwijl een typische paardrijcursus tussen de 12 en 18 euro per uur kost.
Leren paardrijden is voor veel kinderen, vooral meisjes, de mooiste zaak van de wereld. Paarden mogen echter nooit onderschat worden, anders kunnen er snel ongelukken gebeuren.
In ons artikel laten we daarom zien waar je rekening mee moet houden bij paardrijden voor kinderen, welke opties er zijn en welke kosten je moet verwachten.
[button]Aanbeveling van de redactie: Je eerste paardrijuitrusting online bestellen[/button].
Inhoudsopgave
1. paardrijden voor kinderen – een educatief waardevolle hobby
Wanneer kinderen willen leren paardrijden, bezorgt dat veel ouders hoofdbrekens wat betreft de mogelijke kosten. Er zijn echter talrijke voordelen die niet mogen worden genegeerd bij het nemen van de beslissing.
Paardrijles is meer dan alleen maar leren hoe je het beste niet van een paard kunt vallen. Er komt vooral veel verantwoordelijkheid bij kijken en een goede omgang met het paard.
Bovendien leren kinderen omgaan met een groep en accepteren dat de dingen niet altijd op hun manier gaan.
Paarden hebben veel aandacht en zorg nodig. Dit betekent dat kinderen voldoende tijd moeten hebben om paardrijlessen te volgen en de dieren in de stal te verzorgen.
Een manege helpt kinderen en jongeren hun hoofd leeg te maken en zich volledig met de situatie bezig te houden. Veel ruiters zien het verzorgen als iets meditatiefs.
Deze voordelen hebben een positief effect op de algemene ontwikkeling, aangezien kinderen door paarden leren geduldig te zijn. Tegelijkertijd krijgen ze meer zelfvertrouwen omdat ze zich steeds veiliger op het paard kunnen bewegen en het onder controle hebben.
2. de juiste ruiteruitrusting – bescherming is van elementair belang
Het omgaan met een zo groot dier als een paard brengt bepaalde niet te onderschatten risico’s met zich mee. Daarom is het des te belangrijker dat kinderen zich zo goed mogelijk beschermen.
De juiste uitrusting levert een belangrijke bijdrage aan het minimaliseren van de risico’s van vallen en het voorkomen van ernstig letsel.
In principe moet elke ruiter over de volgende uitrusting beschikken:
- Rijhelm: In het begin gebruiken kinderen vaak een fietshelm; helaas biedt deze echter slechts onvoldoende bescherming tegen hoofdletsel aan de zijkanten.
- Een geschikte rijbroek: deze minimaliseert het risico om uit het zadel te glijden en voorkomt schuren.
- Goede rijlaarzen: alleen met stevig, veilig schoeisel kunnen de stijgbeugels verstandig worden gebruikt en wordt klitten zoveel mogelijk voorkomen.
- Een veiligheidsvest: Dit is versterkt om rugklachten te voorkomen. Helaas beperkt het echter de bewegingsvrijheid en is het slechts beperkt geschikt voor de eerste stappen.
- Hoogwaardige rijhandschoenen: deze maken een stevige greep op de teugels mogelijk.
Voor het paard zelf heb je ook geschikte hoofdstellen, een zadel en een deken nodig.
Afhankelijk van de vraag of u uw kind een eigen paard wilt geven, zijn deze dingen in het begin misschien niet nodig.
Let op: omdat er snel ernstige verwondingen kunnen ontstaan als een kind van een paard valt, moeten kinderen tijdens de rijles regelmatig oefeningen doen waarbij vallen wordt gesimuleerd.
De juiste techniek helpt hen om zo zacht mogelijk te vallen.
3 Paardrijden voor kinderen – deze opties zijn beschikbaar
De vroege start:
Als u meer wilt weten over de verschillende mogelijkheden voor paardrijden voor kinderen, vindt u hier een uitgebreid overzicht van de Duitse Hippische Federatie met verdere informatie.
Veel kinderen willen graag paardrijden, maar weten vaak niet precies wat ze op een manege kunnen verwachten. Daarom is het de moeite waard om eerst een overzicht te krijgen voordat u uw kind een eigen paard geeft of voor langere tijd paardrijlessen boekt.
Op het kinderfeestje is het al mogelijk dat kinderen vanaf 4 jaar, soms zelfs vanaf 2 jaar, hun eerste ervaring opdoen in de omgang met paarden of pony’s.
Ponyrijden is een veel minder gevaarlijk alternatief voor de traditionele rijlessen. De geringe hoogte en de lage snelheid maken het voor kinderen relatief gemakkelijk om te beginnen.
Oudere kinderen moeten echter altijd de kans krijgen om kennis te maken met deze zeer tijdrovende hobby.
Proeflessen zijn daarom ideaal. Als alternatief zijn er ook aanbiedingen voor paardrijvakanties waarbij kinderen min of meer de hele dag met paarden en het leven op een boerderij bezig zijn.
Hoe een eerste paardrijles er in de praktijk uit kan zien zie je in deze YouTube-video:
Tip: Als je je kind op jonge leeftijd wilt laten kennismaken met paardrijden, zijn de eerste ponyrijlessen zinvol vanaf ongeveer 4 jaar. Typische paardrijlessen beginnen daarentegen pas rond 10 jaar.
4. prijzen: Zo duur is paardrijden voor kinderen
Een eigen rijpaard kost al gauw enkele duizenden euro’s, met nauwelijks een bovengrens.
Ook al zijn er over het algemeen veel goedkopere hobby’s, de sport is niet voorbehouden aan ouders met veel geld.
De kosten kunnen enorm gedrukt worden door paardrijpartnerschappen, zodat de hobby duur maar betaalbaar blijft.
Concreet moet je rekening houden met kosten tussen 12 en 18 euro voor één paardrijles in een groep. Individuele lessen zijn daarentegen veel duurder. Meestal moet je rekenen op minstens 30 euro, afhankelijk van de trainer en de kwalificatie zelfs aanzienlijk meer.
Als je een eigen paard hebt, zijn de maandelijkse kosten voor veel ouders het grootste struikelblok. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n 400 tot 500 euro voor kost en inwoning op stal.
Daarnaast zijn er regelmatige bezoeken aan een hoefsmid, dierenartskosten en de nodige verzekeringen.
In veel gevallen is het daarom een goed idee om met meerdere kinderen een paard te delen. Zo kunnen niet alleen de kosten aanzienlijk worden beperkt, maar blijft ook de benodigde tijd binnen de perken.
Het is echter belangrijk dat er duidelijke afsprakenworden gemaakt. Idealiter gebeurt dit contractueel om later problemen te voorkomen.
5e aanbeveling van de redactie: Je eerste ruiteruitrusting online bestellen
No products found.
No products found.
No products found.