Fit en veilig in het water: de zwembadges

De cijfers zijn schrikbarend: steeds minder mensen in Duitsland kunnen goed zwemmen. De reden hiervoor is vooral dat mensen niet op jonge leeftijd aan het water wennen. Velen hebben als kind niet goed leren zwemmen …

Fit en veilig in het water: de zwembadges

schwimmabzeichen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Fit en veilig in het water: de zwembadges
Welke zwembadges kunnen worden behaald?

De meest voorkomende zweminsignes zijn die van de Duitse Jeugdzwempas: Seepferdchen, Freischwimmer, Silber en Brons. Er zijn ook andere, zoals die van de Duitse zwembond.

Waar kunnen kinderen een badge halen?

In de meeste zwembaden is het toezichthoudend personeel bevoegd om de examens af te nemen. Het beste is om er bij binnenkomst naar te vragen. Kinderen kunnen de badges ook halen bij zwemlessen.

Hoe breng ik de badge aan op mijn zwembroek of badpak?

De beste manier is om de badge op te naaien. Gewoon op maat knippen en een geschikte plek zoeken. Het is belangrijk dat de naald dik genoeg is voor het materiaal.

De cijfers zijn schrikbarend: steeds minder mensen in Duitsland kunnen goed zwemmen. De reden hiervoor is vooral dat mensen niet op jonge leeftijd aan het water wennen. Velen hebben als kind niet goed leren zwemmen en dat eist zijn tol op volwassen leeftijd.

No products found.

Als je er zeker van wilt zijn dat je eigen kinderen weten hoe ze moeten zwemmen, laat ze dan een zwemcursus volgen en de zwembadges halen. Deze badges dienen niet alleen als bewijs van zwemvaardigheid, maar geven ook een gevoel van veiligheid en vertrouwen in het water. Op een gegeven moment wil je gewoon van zwemvleugels af.

Naarmate de zwemvaardigheid toeneemt, kunnen kinderen en jongeren hogere niveaus van zwembadges behalen. In deze tekst leest u welke zwemslagen er zijn en wat uw kinderen daarvoor moeten doen.

De zwembadges in het jeugdzwempaspoort

schwimmabzeichen
In de zwemcursus kunnen kinderen onder professionele begeleiding wennen aan het water en de zwembadges verdienen.

De meest voorkomende zwembadges zijn die van het Duitse zwempaspoort. De meeste zwemlessen werken hiernaar toe. Voor kinderen en jongeren zijn er in totaal vier zwembadges die verschillende gradaties van veiligheid in het water aangeven. Dit zijn:


De vier zwembadges in één oogopslag:

 • Zeepaard
 • Brons (vrijzwemmer)
 • Zilver
 • Goud

De zeepaard Badge: de inleiding tot de wereld van het zwemmen

De zeepaardjesbadge is een belangrijke mijlpaal voor kinderen die willen leren zwemmen. Het is de eerste stap op weg naar hogere zwemdiploma’s en een bewijs van basiszwemvaardigheid.

Om de zeepaardjesbadge te verdienen, moet aan een aantal basisvereisten worden voldaan. Deze vaardigheden worden meestal getest in een overdekt zwembad onder gekwalificeerd toezicht. Deze omvatten:

 1. 1 baan (25 meter) zwemmen in rugligging of buikligging.
 2. Haal 1 voorwerp uit schouderdiep water.

Tip: Als uw kind een badge wil ontvangen in het zwembad, informeer dan vooraf of u het apart moet inschrijven.


Het is belangrijk om je voor te bereiden op het doel van het zeepaardje door regelmatig te zwemmen en zwemlessen te volgen. Een gekwalificeerde instructeur kan je helpen je voor te bereiden op het insigne en je tips en technieken geven om je vaardigheden in het water te verbeteren.

Het is meestal een goed idee om kinderen vanaf hun vierde of vijfde jaar naar zwemles te sturen om hun vaardigheden in het water te verbeteren en hen voor te bereiden op de zeepaardjesbadge. Zo raken ze gewend aan het water en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Tegen de basisschoolleeftijd zouden de meeste kinderen het zeepaardje moeten hebben.

Het bronzen zweminsigne: de eerste stap naar competentie in het water

Iedereen onder de 18 jaar kan het Jeugdzwempaspoort aanschaffen en daarin de drie bekende zwembadges laten inschrijven. De eerste daarvan is de bronzen badge, ook wel bekend als de vrije zwemmer. Om die te behalen moet je de volgende vaardigheden laten zien:

schwimmabzeichen
Met het vrijzwemmerinsigne bewijzen kinderen dat ze vertrouwd zijn met het water.

Dit is nodig voor het vrijzwemmerinsigne:

 1. Springen vanaf het startblok of de 1-meterplank.
 2. Een voorwerp ophalen vanaf een diepte van 2 meter.
 3. Acht banen (200 meter) zwemmen in maximaal 15 minuten. Uiterlijk na 150 meter van zwempositie veranderen zonder zich aan de rand van het zwembad vast te houden.
 4. Kennis van de zwemregels

Het bronzen zweminsigne is de eerste stap op weg naar competentie in het water. Het laat zien dat iemand de basisvaardigheden van het zwemmen beheerst en zich veilig in het water kan bewegen. Eenmaal verdiend, biedt de bronzen badge een solide basis voor verdere vooruitgang in het zwemmen.

Over het algemeen kunnen kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer zeven tot acht jaar deelnemen aan de Bronze Badge cursussen. Het is echter belangrijk op te merken dat elk kind individueel is en dat er geen vaste leeftijd is waarop alle kinderen klaar zijn om de Bronzen Badge te verdienen.


Opmerking: Het is belangrijk dat het kind al over basiszwemvaardigheden beschikt en vertrouwen heeft in het water. Een goede indicator is dat het kind vrij en zonder angst kan zwemmen. Het is ook raadzaam dat het kind een zekere lichamelijke conditie heeft om aan de eisen van het examen te kunnen voldoen.


Het zilveren zwemdiploma: een teken van toegenomen zwemvaardigheid

Kinderen en jongeren die voldoende zelfvertrouwen hebben in het water, kunnen het zilveren zweminsigne behalen. Hiervoor is het volgende nodig:


De eisen voor zilver

 1. 10 meter afstandsduik
 2. Eén sprong van de 3-meterplank of twee verschillende sprongen van de 1-meterplank
 3. Twee keer voorwerpen ophalen vanaf 2 meter diepte.
 4. Startsprong en 400 meter zwemmen (16 banen) in maximaal 20 minuten. Uiterlijk na 300 meter van zwempositie veranderen zonder vast te houden.
 5. Kennis van zwemregels en elementaire zelfredzaamheid (verlichten van kramp o.i.d.).

schwimmabzeichen
Het zilveren zweminsigne vraagt ook om veiligheid onder water.

Het zilveren zweminsigne toont aan dat kinderen veilig zijn in het water en zonder toezicht kunnen zwemmen. Het laat ook zien dat ze klaar zijn om in open water te zwemmen en niet alleen in de relatief beschermde omgeving van een zwembad of poule.

Wie dus een gezinsvakantie aan zee plant, doet er goed aan zijn kinderen vooraf de zilveren badge te laten halen. Een goede leeftijd is de latere basisschooljaren. De meeste kinderen kunnen het badge op negen- of tienjarige leeftijd halen.

No products found.

Het gouden zweminsigne: bewijs van uitstekende zwemvaardigheid

De gouden badge is de hoogste van de badges en getuigt van een uitstekende zwemvaardigheid in het water. Om de gouden badge te verdienen, moeten kinderen slagen voor een uitgebreide test op verschillende gebieden van het zwemmen.


Dit is wat nodig is voor Goud:

 1. 800 meter (32 banen) zwemmen in 30 minuten of minder. Na 650 meter wisselen van zwempositie zonder vast te houden.
 2. 25 meter (1 baan) crawl zwemmen
 3. 50 meter (2 banen) schoolslag in niet meer dan 70 seconden.
 4. Ophalen van 3 voorwerpen vanaf een diepte van 2 meter in niet meer dan 3 minuten.
 5. 10 meter afstandsduiken
 6. 50 meter transportzwemmen
 7. Springen van een plank van 3 meter of twee sprongen van een plank van 1 meter.
 8. Kennis van zelfredding en eenvoudige externe redding

Let op: Vanwege de lange afstand die voor dit zweminsigne moet worden afgelegd (in totaal 935 meter) heb je vooral uithoudingsvermogen voor goud nodig. Een goede voorbereiding en training zijn hier een goed idee.


De gouden badge is een felbegeerd bewijs van uitstekende zwemvaardigheid en een geweldige prestatie voor kinderen die zwemmen als sport of vrijetijdsbesteding willen gaan beoefenen. Het is ook een geweldige manier om je eigen conditie, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

De leeftijd waarop kinderen de Gouden Badge kunnen verdienen varieert, afhankelijk van de ontwikkeling en vaardigheden van het kind. Over het algemeen kunnen kinderen vanaf ongeveer elf à twaalf jaar deelnemen aan cursussen voor de Gouden Badge.


Opmerking: Hoewel er geen lagere leeftijdsgrens is voor de andere badges, moet je voor Goud minstens negen jaar oud zijn.


Deze vier badges zijn het meest verspreid in Duitsland. In de meeste zwembaden waar badges worden afgenomen, zijn het deze die het personeel als leidraad voor de test gebruikt.


Goed om te weten: Het is niet absoluut noodzakelijk om een van de voorgaande badges te hebben gedaan. Het enige wat telt is dat de kinderen voldoen aan de eisen voor het zweminsigne dat ze willen hebben. Uw kind kan dus ook direct met zilver beginnen als het zich zeker voelt.


Andere zwemdiploma’s

Naast de badges van het Duitse Jeugdzwempaspoort zijn er nog andere. Deze overlappen deels met die van het Jeugdzwempaspoort of gaan eraan vooraf.

Zweminsignes van de Duitse zwembond

De Duitse zwembond heeft vijf zweminsignes, met de klassieke bronzen, zilveren en gouden divisies voorafgegaan door boekanier en zeehond. Deze twee zijn veeleisender dan het Seepferdchen, maar vereisen minder dan de Freischwimmerbadge.


Vereisten voor de boekanier:

 1. 100 meter zwemmen (4 banen)
 2. Haal 1 voorwerp op van 1 meter diepte
 3. Strekduiken over 5 meter

Kinderen met dit insigne kunnen zich relatief veilig bewegen in het zwembad en aan de rand van het zwembad. Ze mogen echter niet gaan zwemmen zonder toezicht.

De Zegelbadge wordt ook wel de Veelzijdigheidsbadge genoemd omdat het vooral test of kinderen verschillende zwemtechnieken beheersen.

Voor het zeehondenzweminsigne moeten kinderen:

 1. 25 meter (1 baan) zwemmen op de rugslag of crawl
 2. 25 meter (1 baan) schoolslag
 3. 7 meter afstandduiken
 4. Een bal 15 meter door het water voortbewegen
 5. Doe 1 hoofdduik
 6. Doe 1 rol in het water

Deze badges vereisen een breder scala aan zwemvaardigheden, maar minder uithoudingsvermogen in het water. Bovendien vereisen ze geen kennis van zwemregels. De meer gevorderde zweminsignes van de DSV vereisen ook geen kennis van zwemregels of reddingstechnieken.

schwimmabzeichen
Aan sommige van de DSV-zwembadges worden andere eisen gesteld.

Vóór het zeepaardje zijn badges als de Zeehond en de Dolfijn te verdienen. Om deze te behalen moeten kinderen kunnen zwemmen zonder hulpmiddelen zoals watervleugels of een ring. Hun belangrijkste doel is het bevorderen van plezier in het water en motivatie om te leren zwemmen.

Met deze badges hebben uw kinderen een gevoel van prestatie en iets om naar toe te werken. Als u de juiste badge op hun zwembroek strijkt, wordt de zwemles nog leuker!

No products found.

Jeugd badmeester

De zweminsignes voor jeugdredders van het Duitse Rode Kruis zijn veel veeleisender. Hier wordt niet alleen de zwemvaardigheid getest, maar ook het vermogen om andere mensen uit het water te redden. Ook deze zwembadges zijn onderverdeeld in brons, zilver en goud. De verschillende gradaties bouwen op elkaar voort en kunnen op twaalf-, veertien- en zestienjarige leeftijd worden behaald.

Wie deze badges wil behalen, moet slagen voor testen met hoge eisen, waaronder het omgaan met reddingsmateriaal, reanimatiemaatregelen en levensreddend zwemmen in kleding.

Zwemplezier – Maar wel veilig!

schwimmabzeichen
Met de juiste badges is veilig zwemplezier gegarandeerd.

Zwembadges zijn een reeks examens en cursussen waarmee kinderen en volwassenen hun zwemvaardigheid en -competentie kunnen bewijzen. Er zijn verschillende zwembadges, variërend van de zeepaardjesbadge tot de gouden badge.

De examens voor de verschillende badges omvatten taken als duiken, springen, baanzwemmen en redding. De kinderen moeten ook laten zien dat ze veilig in het water kunnen zwemmen, zich in open water kunnen verplaatsen en uit een lastige positie in het water gered kunnen worden.

De leeftijd waarop kinderen een bepaald zweminsigne kunnen verdienen varieert afhankelijk van de ontwikkeling en vaardigheden van het kind. Het is echter belangrijk dat kinderen les krijgen van ervaren volwassenen om ervoor te zorgen dat ze de nodige vaardigheden verwerven en zich veilig in het water bewegen. De beste manier om dit te doen is om op jonge leeftijd naar zwemles te gaan. Hoe vroeger kinderen aan het water wennen, hoe beter!

FAQ over zwembadges

Wat wordt er getest voor het bronzen zweminsigne?

Voor het vrijzwemmen of het bronzen insigne moet je in 15 minuten acht banen zwemmen, van het startblok springen, een voorwerp uit het zwembad halen en de zwemregels kennen.

Wat moet ik doen voor het zilveren zwemdiploma?

Als je zilver wilt, moet je 400 meter zwemmen in 20 minuten, van drie meter hoogte in het water springen, twee meter diep duiken, tien meter onder water afleggen en de basis van zelfredding in het water beheersen.

Wat zijn de vereisten voor het gouden zweminsigne?

Voor goud moet je in totaal 925 meter zwemmen, waarvan 50 met transport, tien meter afstandsduiken, in drie minuten drie voorwerpen uit het water halen, vanaf drie meter in het water springen en de basis van externe redding beheersen.

Gerelateerde berichten