Slaapfeestje: 5 tips voor een geslaagd slaapfeestje

Niet in je eigen bed slapen klinkt banaal, maar voor kinderen is het onvergelijkbaar spannend om bij een vriendje of vriendinnetje te blijven slapen. Terwijl een logeerpartij op latere leeftijd voor tieners gehoopt wordt met …

Slaapfeestje: 5 tips voor een geslaagd slaapfeestje

kinder schauen film auf pyjama-party
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Slaapfeestje: 5 tips voor een geslaagd slaapfeestje

Niet in je eigen bed slapen klinkt banaal, maar voor kinderen is het onvergelijkbaar spannend om bij een vriendje of vriendinnetje te blijven slapen. Terwijl een logeerpartij op latere leeftijd voor tieners gehoopt wordt met zo weinig mogelijk ouderlijke betrokkenheid, is het voor jongere kinderen onvermijdelijk dat je vanaf het begin betrokken bent bij de planning van een logeerpartij.

Als organisator moet u het programma en de regels uitstippelen en bent u verantwoordelijk voor het eten en het uitnodigen van vrienden. Om deze processen te vergemakkelijken, hebben we enkele ideeën op een rijtje gezet die zorgen voor een positief logeerfeestje voor zowel kinderen als ouders.

1. allereerst moet er voldoende overnachtingsmogelijkheid zijn

maedchen auf üebernachtungsparty
Bepaal vooraf hoeveel kinderen er bij u kunnen overnachten.

Voordat een slaapfeestje zelfs maar uitgebreid kan worden gepland, moet de maximale capaciteit voor logeerpartijen worden bepaald. Hier kan natuurlijk al voorwerk worden gedaan met de keuze van ledikant & co, want een stapelbed of een ledikant met uitschuifbaar logeerbed creëert meteen al slaapruimte.

Maar ook zonder voldoende bedden kan veel bereikt worden met matrassenkampen, slaapmatten of luchtbedden. Eventueel kunt u de ouders van de kinderen die blijven slapen vragen om extra luchtbedden mee te nemen. Bij grotere groepen moet iedereen sowieso een eigen slaapzak meenemen.

2. de juiste uitnodiging neemt u werk uit handen

Als je de uitnodigingskaarten voor het feest met je kind schrijft, zijn ze gericht aan de vrienden van het kind, maar richt je je eigenlijk tot de ouders. Want hier schrijf je de checklist met vereiste items zoals pyjama, tandenborstel, waskit, telefoonnummer van de ouders en zaklamp, en voeg je eventueel items toe die in jouw huishouden niet in voldoende mate voorradig zijn.

Door ook duidelijk tijden vast te stellen, bespaart u zichzelf moeite en een nabellen wanneer het ophalen aan de orde is. Normaal gesproken vindt de ophaling plaats na het ontbijt van de volgende dag. Stel dus een tijd vast en schrijf die op de uitnodiging.

Tip: Geef de andere ouders voldoende tijd voor hun eigen planning. Het beste is om de uitnodigingen twee tot drie weken voor het slaapfeestje te versturen.

kinder im pyjama fuer uebernachtungsparty
Wat de kinderen nodig hebben voor het logeerpartijtje moet op de uitnodigingschecklist staan.

3. Regel de activiteiten volgens de interesses van de kinderen.

Praat van tevoren met uw kind over de activiteiten die u op het logeerpartijtje wilt, waarbij u idealiter zelf een reeks suggesties doet. Vraag ook naar de interesses van vrienden, zowel van hun ouders als van uw kind.

Of de vrienden jongens of meisjes of een gemengde groep zijn, kan al dan niet van invloed zijn op de keuze van de activiteiten. Ga er niet van uit dat stereotiepe activiteiten ook daadwerkelijk de gewenste zijn. De kinderen bij de beslissing betrekken is altijd de beste optie.

Hieronder staan enkele suggesties voor mogelijke activiteiten:

 • Filmavond: Samen films kijken is altijd populair en vergt weinig inspanning. Ook hier geldt: kies vooraf de films, maar betrek de kinderen bij de uiteindelijke beslissing.
 • Tenten of een kussenkasteel bouwen: Minitenten opzetten of een kussenkasteel bouwen is leuk en kan later ook gebruikt worden voor logeerpartijtjes. Zorg er alleen van tevoren voor dat de constructie ’s nachts niet instort.
 • Schminken: Niet alleen voor meisjes maar ook voor jongens vaak goed vermaak, of het nu gaat om dierenmotieven in carnavalsstijl, schminken of andere motieven ligt aan uw talenten en de interesses van de kinderen.
 • Pizza: Zeker, je moet toch eten, maar bijna geen enkele maaltijd wordt zo gemakkelijk een eigen evenement als zelf pizza’s maken of beleggen. En bijna geen enkele maaltijd is zo geliefd bij de kinderen.
 • Karaoke: Hier is iets meer voorbereiding nodig voor de apparatuur, en ook voorkennis. Karaoke is niet voor alle jongens en meisjes een hit; vooral verlegen kinderen voelen zich er meestal door overweldigd. Maar voor anderen is karaoke de feesthit bij uitstek.
 • Foto’s: Foto’s maken is makkelijk. Maar als je van tevoren een hoekje versiert om de foto’s extra grappig of avontuurlijk te maken, valt het zeker in de smaak.
 • Speurtocht. Hier is iets meer voorbereiding nodig, maar plezier is gegarandeerd. Een speurtocht kan ook op kleinere schaal in huis of flat gedaan worden.
 • Nachtwandeling: De zaklamp is sowieso een standaarduitrusting voor een slaapfeestje, maar bij een nachtwandeling komt hij pas echt goed van pas, en het gevoel van avontuur komt er ook bij kijken.

4. Spelletjes voor tussendoor laten je even diep ademhalen tijdens het slaapfeestje.

Giveaways

Vooral op een kinderfeestje krijgen de gasten vaak gratis cadeautjes. Dit zijn zakjes met kleine artikelen, zoals speelgoed of snoep.

Niet alle activiteiten hoeven door u gemodereerd of geleid te worden. Het is ook leuk als de kinderen wat tijd alleen met elkaar doorbrengen.

Natuurlijk moet je binnen handbereik zijn, maar een beetje zelfstandigheid is goed voor beide partijen. Het hangt echter van de leeftijd af of en hoeveel vrijheid u kunt toestaan.

U kunt ideeën voor spelletjes aandragen, maar meestal komen die vanzelf. Hier zijn enkele suggesties die u kunt doorgeven:

 • Mama wrap: Vereist alleen rollen toiletpapier
 • Waarheid of durf
 • Kicker: indien beschikbaar
 • Verstoppertje
 • Kussengevecht

Tussendoor moet altijd eten en drinken worden aangeboden. Snacks zijn meestal het beste voor tussendoor.

5. Wees klaar voor probleemsituaties

sensibles kind wird getroestet
Sommige kinderen krijgen snel heimwee en hebben zelfs in één nacht moeite met de scheiding.

Kinderen zijn allemaal verschillend en ideeën die onschuldig lijken, kunnen onverwachte problemen veroorzaken. Het vertellen van enge verhalen betekent voor sommige kinderen een spannende sensatie en voor anderen een slapeloze nacht.

Vooral als peuters niet vaak of nooit naar een logeerpartij zijn geweest, zijn de reacties soms onvoorspelbaar. Kinderen kunnen gevoelig zijn en in één nacht heimwee krijgen. Controleer de kinderen nadat u naar bed bent gegaan en laat alle gasten weten dat ze u kunnen wekken als dat nodig is.

Zorg ervoor dat het telefoonnummer van de ouder of verantwoordelijke persoon van elk kind op de checklist staat. Als er een situatie is die u zelf niet kunt oplossen, moeten de ouders of verzorgers op de hoogte worden gebracht.

Met deze informatie bij de hand kunt u rustig een slaapfeestje organiseren dat voor de kinderen een spannende maar veilige gebeurtenis wordt.

Gerelateerde berichten