Zwangerschapsmythes: 8 oude wijvenverhalen over zwangerschap

Er bestaan veel oude wijvenverhalen over zwangerschap. Maar wat is er eigenlijk waar van zwangerschapsmythes? Is een zwangerschap met een jongen stressvoller dan met een meisje? We hebben een aantal veel voorkomende mythes onder de …

Zwangerschapsmythes: 8 oude wijvenverhalen over zwangerschap

schwangerschaftsmythen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Zwangerschapsmythes: 8 oude wijvenverhalen over zwangerschap

Waarom zijn er zoveel zwangerschapsmythes?

Veel mythen bestaan al generaties lang. Er wordt vooral gezocht naar eenvoudige antwoorden.

Zijn er echte zwangerschapsmythes?

Ja, er zijn verschillende mythes die een kern van waarheid bevatten. Dit geldt echter niet altijd voor de volledige verklaring.

Zijn mythes over zwangerschap deels verzonnen?

De behoefte om verklaringen te vinden leidt vaak tot het creëren van ingewikkelde verbanden. Zo zijn er veel zwangerschapsmythes die onwaar zijn.

Er bestaan veel oude wijvenverhalen over zwangerschap. Maar wat is er eigenlijk waar van zwangerschapsmythes? Is een zwangerschap met een jongen stressvoller dan met een meisje? We hebben een aantal veel voorkomende mythes onder de loep genomen.
In de volgende regels kom je te weten hoe waar ze eigenlijk zijn.
[button] Bestel literatuur over zwangerschap [/button]

1. tussen waarheid en fictie: zwangerschapsmythes en hun oorsprong

schwangerschaft-mythos
Er bestaan veel verhalen en halve waarheden rond zwangerschappen.

Zwangerschap is en blijft een wonder. Voorspellen of en wanneer een vrouw zwanger zal worden is zelfs vandaag de dag nog moeilijk, ondanks de enorme technische vooruitgang, waardoor er veel ruimte is voor speculatie.

Dit geldt des te meer omdat de ervaringen van veel zwangere vrouwen nauwelijks meer konden verschillen. Deze worden vaak toegeschreven aan verschillen in geslacht, maar ze veranderen altijd in de loop van de tijd. Vooral in gevallen van onzekerheid worden vrienden en familieleden vaak om advies gevraagd.

Het is niet ongewoon om tegenstrijdige verklaringen te horen, waarvan sommigen ochtendmisselijkheid als een goed teken zien of afkeer van voedsel als een probleem classificeren. Gelukkig zijn er nu talrijke studies die licht op het onderwerp werpen en sommige vermeende feiten weerleggen.

Tip: De meeste zwangerschapsmythes zijn tradities van vroegere generaties. Houd er bij de beschouwing ervan altijd rekening mee dat veel aspecten tegenwoordig veel gedifferentieerder kunnen worden voorgesteld.

2 Ware zwangerschapsmythes: Welke mythes hebben een ware kern?

Mythe: Wat zit er achter de term?

Een mythe is een verhaal waarvan de waarheid in twijfel wordt getrokken. Dit betekent niet dat mythen in het algemeen onwaar zijn, maar alleen dat de twijfel volledig gerechtvaardigd is.

In dit deel laten we je wat uitgebreider kennismaken met ware zwangerschapsmythes. Hoewel ze enige waarde hebben, moet je niet elke mythe al te letterlijk nemen:

  • Elk kind kost een tand: Natuurlijk vallen je tanden niet meteen uit als je één, twee of zelfs drie kinderen krijgt. Toch heeft een zwangerschap wel degelijk invloed op de gezondheid van het gebit. Het is duidelijk dat zwangerschap de pH-waarde van het speeksel verandert.
    Dit verhoogt het risico op tandbederf. Bovendien wordt deze factor versterkt doordat u meer calcium en fluoride nodig heeft. Regelmatige controle bij de tandarts en meer mondhygiëne zijn dus verplicht om te voorkomen dat de mythe bewaarheid wordt.
    schwangerschaft-ammenmaerchen
    De invloed van de baby op de moeder is groot.
  • Ochtendmisselijkheid leidt tot de geboorte van een meisje: Veel zwangerschapsmythes draaien om de verschillen in geslacht die in de eerste weken niet zichtbaar zijn. Het is waar dat vrouwen die een meisje ter wereld brengen in het begin vaker last hebben van misselijkheid. De reden hiervoor is de hogere concentratie van het hormoon HCG.
    Het is echter ook duidelijk dat ongeveer 80% van alle zwangere vrouwen last heeft van ochtendmisselijkheid, maar slechts ongeveer 50% bevalt van een meisje. Je krijgt dus geen duidelijke interpretatie dat je van een jongen of een meisje bevalt, ondanks de ware kern.
  • Zwangere vrouwen worden vergeetachtig: Vooral in het derde trimester is er vaak een verhoogde vergeetachtigheid. Deze ervaringen, ook wel zwangerschapsdementie genoemd, hebben vooral te maken met een verhoogd gevoel van stress.
    Dit kan het cortisolniveau sterk doen stijgen en heeft dus daadwerkelijk invloed op de geheugenprestaties. Ook al is deze toestand slechts tijdelijk, u moet uzelf en vooral uw gedachten wat meer rust gunnen.

Tip: Het is ook zeer omstreden of seks al tijdens de zwangerschapsplanning kan worden beïnvloed. U kunt hierover meer lezen in ons aparte artikel. Uit een studie van de Rockefeller Universiteit in New York blijkt dat vooral stress vóór de zwangerschap de kans op een meisje kan vergroten.

3. fictie in plaats van werkelijkheid: zijn er vrijelijk verzonnen mythes over zwangerschap?

Er zijn niet alleen zwangerschapsmythes die minstens gedeeltelijk waar zijn, maar ook talrijke oude wijvenverhalen die gewoonweg onwaar zijn. We zullen deze vermeende feiten in de volgende paragrafen ophelderen, zodat u zich niet laat beïnvloeden door verkeerde informatie:

schwangerschaft-alkohol
Zelfs kleine hoeveelheden alcohol hebben grote gevolgen.
  • Een klein glas wijn kan geen kwaad: Steeds weer zeggen ouders of grootouders dat kleine hoeveelheden alcohol geen kwaad kunnen. Dit is echter juist een misvatting, want in tegenstelling tot volwassenen zijn baby’s in de baarmoeder niet in staat om alcohol snel af te breken.
    Zelfs de kleinste hoeveelheden alcohol, vooral in de eerste fase van de zwangerschap, kunnen daarom leiden tot misvormingen en neurologische stoornissen.
  • Zwangere vrouwen moeten eten voor twee: Helaas moeten we u op dit punt teleurstellen. Het is waar dat u uw dieet tijdens de zwangerschap moet aanpassen. Maar u hoeft uw energie-inname de eerste maanden helemaal niet te verhogen en slechts met ongeveer 250 tot 300 kcal in de laatste zes maanden.
    Anders hopen de overtollige kilo’s zich snel op aan uw heupen, wat noch u noch uw baby ten goede komt.
    schwanger-mythen
    Zwangere vrouwen hebben voor veel mannen een bijzondere fascinatie.
  • Meisjes beroven moeders van hun schoonheid: Dit geloof is pure fictie en komt waarschijnlijk voort uit het feit dat de eigen schoonheid wordt doorgegeven aan de eerste dochter. De facto maakt het echter geen verschil of je een jongen of een meisje krijgt.
    Afhankelijk van het verloop van de zwangerschap kun je donkere kringen onder je ogen, vet haar en meer puistjes opmerken. De hormonale verandering kan echter ook een positief effect hebben. Hoe dan ook, het verandert weer na de geboorte.
  • Kinderen met veel haar veroorzaken brandend maagzuur: Ook al komt brandend maagzuur vaak voor, het heeft niets te maken met hoofdhaar. De grootte van het embryo verhoogt veeleer de druk op de inwendige organen, zodat bestaand maagzuur kan verergeren of zelfs kan ontstaan.
  • Devorm van de buik bepaalt het geslacht: De mythe dat een spitse buik resulteert in een Fritz is een hardnekkige. Verschillen in geslacht kunnen echter niet worden afgelezen aan de vorm van de buik. De vorm van de buik varieert weliswaar sterk, maar dat ligt puur aan de anatomie van de aanstaande moeder.

Tip: Er is niets mis met seks tijdens de zwangerschap (enkele uitzonderingen daargelaten). In veel gevallen vinden stellen het zelfs beter.

4. literatuur over zwangerschap: deze boeken bevatten feiten

No products found.

Gerelateerde berichten