De oorzaken van een verkorte baarmoederhals kunnen van verschillende aard zijn en moeten dringend worden onderzocht.
Ja, een verkorte baarmoederhals kan mogelijk een vroeggeboorte veroorzaken.
De behandeling van baarmoederhalsverkorting hangt af van de oorzaken en de ernst ervan.
Een verkorte baarmoederhals is een probleem waar ongeveer één op de honderd vrouwen tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken en verschillende manieren om het te behandelen. Welke dat zijn, vindt u hier.
[button]Verdere literatuur en getuigenissen over vroeggeboorte[/button]
Inhoudsopgave
1 Dit zijn de gevolgen van een verkorte baarmoederhals
De baarmoederhals verbindt de baarmoeder met de vagina. Het is een smalle voortzetting van de baarmoeder en leidt naar de gesloten baarmoederhals. Normaal is hij ongeveer drie tot vijf centimeter lang, houdt hij de baby op zijn plaats en beschermt hij hem tegen ziektekiemen. Maar als de baarmoederhals te zacht of te kort is, heeft hij weinig weerstand tegen de druk van de baby. Dit verhoogt het risico op een vroeggeboorte. 2.
2. Een verkorte baarmoederhals gaat niet noodzakelijkerwijs gepaard met symptomen.
Je zou denken dat vrouwen met een verkorte baarmoederhals daar tekenen van voelen. Sommigen melden trekken of druk, pijn in de onderrug of zelfs weeën. Maar dit is niet noodzakelijk het geval: Juist omdat dit probleem vaak zonder symptomen verloopt, wordt het soms pas opgemerkt als het te laat is. In die gevallen treedt vaak een vroeggeboorte op.
Let op: mis geen van de onderzoeken die tijdens de zwangerschap worden aanbevolen – ze kunnen een verkorte baarmoederhals aan het licht brengen!
3. dit zijn mogelijke oorzaken van een verkorte baarmoederhals
De arts kan een echoscopie gebruiken om erachter te komen of je een verkorte baarmoederhals hebt.
De arts kan met een echo de precieze lengte van de baarmoederhals meten. Als die minder dan 2,5 centimeter is, is hij te kort. Daarom voert de arts nu verder onderzoek uit om de oorzaak van de baarmoederhalsverkorting vast te stellen. Mogelijke oorzaken zijn
- Een infectie en ontsteking
- Zwak bindweefsel
- Mentale stress
- Veel vruchtwater
- meerlingen
- eerdere operaties waarbij weefsel is verwijderd
- roken (wat zwak bindweefsel ondersteunt)
- ernstig overgewicht of ondergewicht
- eerdere vroeggeboorten of miskramen
- de aanstaande moeder is ouder dan 35 jaar.
Afhankelijk van wat de arts als oorzaak vaststelt, kan hij verschillende behandelingen instellen. In principe moet de aanstaande moeder het rustig aan doen, geen inspannend werk doen, niet te veel rondlopen en geen zware dingen tillen.
4. Deze behandelingsmogelijkheden zijn beschikbaar
Als een infectie de oorzaak is van baarmoederhalsverkorting, zal de arts deze met medicijnen behandelen. Als de ziekteverwekkers bacteriën zijn, kan hij een antibioticum voorschrijven. Als u weeën heeft, krijgt u anti-weeënmiddelen. Voor andere oorzaken wordt vaak magnesium voorgeschreven of progesteron, een zwangerschapshormoon. Het stabiliseert het zachte weefsel. Bij ernstig overgewicht of ondergewicht kan voedingsbegeleiding helpen.
Als er een risico op een miskraam bestaat en medicatie niet helpt, kan de arts een pessariumring inbrengen of een operatie gelasten. Hierbij wordt een verkorte baarmoederhals vernauwd (door middel van een cerclage) of zelfs helemaal gesloten (totale sluiting van de baarmoederhals). Deze behandelingen zijn echter niet onomstreden, dus u moet altijd zorgvuldig uw arts raadplegen.
Tip: In sommige gevallen krijgt de zwangere vrouw strikte bedrust voorgeschreven om vroeggeboorte te voorkomen.
4.1 Bryophyllum kan helpen tegen vroege weeën
Als een verkorte baarmoederhals gepaard gaat met vroege weeën, kan een soort huismiddeltje helpen: Bryophyllum (in het Duits: Brutblatt) zou een ontspannende werking hebben op de baarmoeder.
Let op: vertrouw nooit alleen op een dergelijk middel – als u tijdens de zwangerschap weeën krijgt, raadpleeg dan zeker een arts!
5. Waarom u een vroeggeboorte moet helpen voorkomen
Veel kinderen worden iets te vroeg geboren. Maar hoe vroeger de geboorte, hoe kleiner de kans dat de baby in leven en gezond blijft. Dus als bij jou een verkorte baarmoederhals is vastgesteld, moet je de instructies van de arts precies opvolgen om de baby de best mogelijke start in het leven te geven.
In principe moet een zwangerschap ongeveer 40 weken duren. Als het kind vóór de 37e week van de zwangerschap (SSW) wordt geboren, spreekt men van een vroeggeboorte. Premature baby’s hebben een overlevingskans vanaf ongeveer de 24e week van de zwangerschap, als ze al meer dan 500 gram wegen: pas dan is de longontwikkeling ver genoeg gevorderd voor de deskundigen in de klinieken om voor het leven van het kind te vechten. In dit geval is er echter weinig kans dat ze zich later normaal zullen ontwikkelen.
Hoe langer het kind kan rijpen in de baarmoeder van de moeder, hoe groter de kans op een normaal leven. Dus of je in de 30 SSW of in de 33 SSW te vroeg geboren wordt, maakt een groot verschil! Als de arts strikte bedrust voorschrijft, moet je je daar dus aan houden – ook al zou je het liefst de muren opgaan: Voor het kind is elke dag in de baarmoeder een grotere kans op leven.
6. verdere literatuur en getuigenissen over vroeggeboorte
No products found.
No products found.
No products found.