Dit zijn de populairste voornamen in 2020

In 2019 waren het Emilia, Emma en Hannah/Hanna die de eerste plaats innamen in de ranglijst van populairste meisjesnamen. Ben, Leon en Paul waren de populairste jongensnamen. Een blik op de hitlijst van de populairste …

Dit zijn de populairste voornamen in 2020

Die beliebtesten Namen für Mädchen und Jungen - aktuelles Ranking
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Dit zijn de populairste voornamen in 2020

In 2019 waren het Emilia, Emma en Hannah/Hanna die de eerste plaats innamen in de ranglijst van populairste meisjesnamen. Ben, Leon en Paul waren de populairste jongensnamen. Een blik op de hitlijst van de populairste voornamen in 2020 op Babelli.de laat zien of de voorkeuren van ouders binnen een jaar sterk of helemaal niet zijn veranderd. Uit de vergelijking blijkt dat er wel degelijk iets veranderd is in de hitlijst. In 2020 waren Mia, Emilia en Sofia/Sophia de populairste meisjesnamen en stonden Leon, Ben en Noah in de top drie.

Rangschikking van de populairste meisjesnamen

 1. Mia (+3)
 2. Emilia (-1)
 3. Sofia / Sophia (+2)
 4. Hannah / Hanna (-1)
 5. Emma (-3)
 6. Lina
 7. Mila
 8. Lea / Leah
 9. Marie (+1)
 10. Ella (-1)

Rangschikking van de populairste meisjesnamen

 1. Leon (+1)
 2. Ben (-1)
 3. Noah (+4)
 4. Finn / Fynn
 5. Paul (-2)
 6. Elias (+3)
 7. Felix (+1)
 8. Luis / Louis (-2)
 9. Henry / Henri (+1)
 10. Luca / Luka (+2)

Wie waren de populairste “nieuwkomers” in 2020?

Al deze namen zijn opkomende namen met een “+50” of hoger in de Babelli-ranglijst. Bij de jongens zijn er ook een aantal “nieuwkomers” die in 2020 bijzonder in populariteit zijn gestegen. Vooral Kai/Kay, Keno, Henning, Kalle, Brian/Bryan, Mailo, Kian, Curt/Kurt en Leonardo zijn bij ouders in de smaak gevallen.

Die beliebtesten Mädchennamen im Ranking 2020

De meisjesnamen die significant stegen op de populariteitsschaal waren Hedda, Jella, Elsa, Esther, Dilara, Cleo, Amilia, Alva, Adriana, Naila/Nayla, Julie, Hana, Nelly/Nelli, Nala/Nahla, Leia/Leya, Dana, Hermine, Arya, Hedi/Hedy, Alena, Letici/Letizia en Ayla.

Welke namen zijn in 2020 sterk uit de gratie geraakt bij ouders?

Tegenover de “up-and-comers”, die in 2020 een bijzonder grote fanbase onder ouders genoten, staat een aantal namen die in 2020 slechts verhoudingsgewijs weinig werden gegeven.

Beliebte Jungennamen - aktuelles Ranking

Met een min van meer dan 30 bevat deze lijst de meisjesnamen Vanessa, Sina/Sinah, Linea/Linnea, Talia/Thalia, Liv, Miriam, Emmi/Emmy, Greta en Jana. Bij de jongensnamen zijn deze voornamen met minstens 30 gedaald: Omer, Piet, Joris, Enno, Lennox, Ferdinand, Alessio, Emir, Noel, Emilian, Dominic/Dominik en Michael.

Waar komen de trends in voornamen eigenlijk vandaan?

Er zijn veel verschillende invloeden die van invloed zijn op de keuze van de voornaam van een baby en daarmee ook de jaarlijkse hitlijst bepalen. Ook de volgende invloeden kunnen een inspiratiebron zijn voor aanstaande ouders. Maar let op: er zijn ook namen die negatieve associaties oproepen in de samenleving. Aangezien een naamsverandering geen eenvoudige zaak is, dragen ouders een grote verantwoordelijkheid wanneer zij hun kind een naam geven.

Levende regionaliteit. Wat voornamen zeggen over afkomst en cultuur

Wie zich zijn culturele en regionale wortels wil herinneren, geeft zijn kind een regionaal gangbare of misschien zelfs bijna uitgestorven voornaam om deze in het taalgebruik te behouden.

 • In Beieren, de zuidelijkste deelstaat, behoren Anton, Alois, Andreas, Benedikt, Dominik, Fred, Georg en Gustav tot de traditionele jongensnamen. Anna, Antonia, Anette, Barbara, Dorothea, Elisabeth, Eva en Franziska zijn typische Beierse meisjesvoornamen. Regionaal gangbare voornamen komen vaker voor op het platteland dan in de grote steden.
 • Maar regionaliteit betekent ook dat immigranten de hitlijsten van voornamen door elkaar halen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn Nathan, Lucas en Enzo populaire voornamen. Emma, Lea en Chloe worden vaak gegeven aan meisjes met Franse roots.
Aanstaande ouders kunnen en moeten zich op vele manieren laten inspireren als het gaat om de voornaam van het kind. Ze moeten zich echter ook bewust zijn van hun grote verantwoordelijkheid, want een voornaam behoort meestal toe aan degene die hem de rest van zijn of haar leven draagt.

Het uitdrukken van het fan-zijn. Wat voornamen zeggen over de voorkeuren van de ouders

Sommige namen, die ook te vinden zijn op de hitlijst van de populairste voornamen van 2020, laten een associatie toe met min of meer bekende persoonlijkheden. Als de naam bewust is gekozen, kan hij ook iets onthullen over het fanschap of de persoonlijke instelling van de ouders.

 • Wie zijn meisje Charlotte of zelfs Charlotte Elizabeth noemt, legt onvermijdelijk een verband met het dochtertje van prins William en hertogin Kate. Bekende en onbekende details over de prinses zijn te lezen op gala.de.
 • Ook al is de meisjesvoornaam Greta in 2020 97 punten gedaald in de populariteitsranglijst, de gedachte aan de klimaatactiviste, die het gesprek van de media is geweest en aan wie een portret is gewijd op zeit.de, ligt voor de hand.
 • In de hitlijst van jongensnamen doet Keno denken aan de Bachelorette fling van Gerda Lewis. Dat zou ook qua timing passen, want wie in 2019 naar de knappe jongen op de liefdesreis keek, had in 2020 zijn eigen kroost naar hem kunnen vernoemen.
 • Ook de voornaam Alessio, die in 2020 snel is gezakt op de populariteitsschaal, zou een eerbetoon of fanstatement kunnen zijn met het oog op Sarah en Piedro Lombardi, die misschien niet samen over het podium lopen, maar waarschijnlijk altijd verbonden zullen blijven via hun Alessio.

Geloof uitdragen. Zo geven sommige ouders hun geloof door

Maar de voornaam van het nageslacht kan ook een veel diepere reden hebben. Bijzonder vrome echtparen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een bijbelse jongensnaam. In dat geval denken de ouders meestal niet alleen aan de welluidendheid van de naam, maar ook aan de bijbelse betekenis of aan de rol die de bijbelse held met dezelfde naam ooit speelde.

Zo zijn de namen Benjamin/Ben synoniem voor “zoon van fortuin”. Wie zijn zoon Andrew noemt, doopt hem naar een van Jezus’ apostelen, die de dappere en de mannelijke werd genoemd. Meisjes die met de naam Eva worden gedoopt, moeten in bijbelse zin worden opgevat als de moeder van alle levende wezens. Rebecca/Rebekka daarentegen duidt op verbondenheid.

Gerelateerde berichten