U moet deze babyreflexen uit de vroege kinderjaren kennen

Enerzijds dienen babyreflexen om het kind te beschermen, te laten overleven en de spieren op te bouwen. Veel babyreflexen verzwakken in de loop van de eerste weken en maanden. Maar sommige reflexen vergezellen ons ons …

U moet deze babyreflexen uit de vroege kinderjaren kennen

Babys zeigen schon früh Reflexe
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. U moet deze babyreflexen uit de vroege kinderjaren kennen
 • Enerzijds dienen babyreflexen om het kind te beschermen, te laten overleven en de spieren op te bouwen.
 • Veel babyreflexen verzwakken in de loop van de eerste weken en maanden. Maar sommige reflexen vergezellen ons ons hele leven lang.
 • Reflexen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Daarom voeren artsen graag korte tests uit om bijvoorbeeld de motoriek te controleren.

Kort na de geboorte grijpt de baby naar papa’s hand of zoekt hij al met zijn mond naar de voedselbron aan mama’s borst. Vroege babyreflexen zijn aangeboren en normaal en helpen het kind in zijn ontwikkeling.

In deze gids laten we je zien welke pasgeboren reflexen er zijn en waarom sommige reflexen van vitaal belang zijn voor de baby.

1. als de baby bang is, kun je de Moro-reflex waarnemen…

Babyreflexen zijn belangrijk

Reflexen zijn aangeboren en tonen aan dat de ontwikkeling van de baby normaal verloopt. Artsen voeren vaak tests uit op bepaalde reflexen om de baby te kunnen onderzoeken op zijn ontwikkelingsstadium.

De Moro-reflex is niets anders dan een reflex die aangeeft dat het kind is geschrokken. Veel kinderartsen testen deze vroegkinderlijke en ook vitale reflexen bij de baby om na te gaan of de ontwikkeling en ook het gedrag normaal zijn. Bij de Moro-reflex strekt het kind snel zijn armen naar voren alsof het zich wil vasthouden. Dit kan gebeuren als het voelt dat het te snel wordt neergezet of zelfs valt. Deze reflex kan ook worden waargenomen wanneer de baby schrikt van een hard geluid.

Baby greift nach Hand
Grijpen is een reflex die onmiddellijk na de geboorte kan worden waargenomen.

De Moro-reflex stamt zelfs uit het verleden, toen baby-aapjes zich op momenten van schrik aan hun moeder moesten vastklampen om niet te vallen. Pas als de baby zich weer ontspant en zijn armen neerlegt (vaak ook te horen met een luide zucht), kan men aannemen dat alles weer goed is. Omdat babyreflexen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind, maakt het testen van de Moro-reflex ook deel uit van veel onderzoeken van artsen.

Er zijn veel reflexen bij baby’s. Zodat u de belangrijkste kent, vindt u in onderstaande tabel de bekendste babyreflexen als praktisch overzicht:

Reflexen die de baby helpen overleven Reflexen die de musculatuur en de motoriek ondersteunen
Zoekreflex (gecombineerd met zuig- en slikreflex) Huilreflex
Greepreflex Kruipreflex
Mororeflex

2. pasgeboren reflexen wijzen niet alleen op evolutie, maar dienen ook om zichzelf te beschermen

Mutter stillt kind
Zoeken naar de moederborst is een natuurlijke overlevingsreflex!

Reflexen zijn aangeboren, maar komen niet altijd in dezelfde mate tot uiting. Zo is de grijpreflex niet pas 2 maanden na de geboorte zichtbaar, maar direct na de geboorte – soms aarzelend in het begin. Vroeger diende deze reflex de veiligheid van het kind, omdat het zich zo aan zijn moeder kon vastklampen.

Hetzelfde geldt voor de zoekreflex. Ook deze pasgeboren reflex dient ter bescherming van het kind, het gaat immers om voeding, zonder welke het leven niet mogelijk zou zijn. Bij de zoekreflex zult u merken dat het kind de moederborst opzoekt als het honger heeft of het gevoel heeft dat het met zijn gezicht al dicht bij de melkbron is. Deze reflex duurt ongeveer 3 maanden na de geboorte.

3. vroege babyreflexen versterken de musculatuur

Kind lernt laufen am Strand
De huilreflex wordt gebruikt om de spierontwikkeling te bevorderen.

Een baby die na de geboorte wil overleven moet zich ontwikkelen. Dat was vroeger nog belangrijker dan nu, maar de huilreflex is nog steeds een van de belangrijke reflexen bij een baby die vooral zijn ontwikkeling bevordert. De huilreflex kan worden waargenomen door de baby zo vast te houden dat zijn voeten de grond raken. De eerste pogingen om te lopen volgen onmiddellijk als een reflex – nog in de eerste 3 levensmaanden. Door te proberen te “lopen” versterkt het kind zijn spieren, maar ook zijn coördinatie.

Hetzelfde geldt voor de kruipreflex. De baby probeert al enkele weken na de geboorte langzaam te bewegen. De kruipreflex is voltooid wanneer het echte kruipen begint. Ook zo versterkt het kind zijn armen en benen, want die kracht heeft het nodig om goed te kunnen kruipen.

4. Het onderschatten van de duikreflex kan levensgevaarlijk zijn.

De duikreflex houdt in dat het kind letterlijk zijn adem kan inhouden als het met zijn hoofd onder water komt. Dit voorkomt dat de longen zich vullen met water. Het probleem is echter dat de kennis over de duikreflex sterk uiteenloopt en er nauwelijks wetenschappelijk bewijs is. Deze halve kennis wordt gevaarlijk als het gaat om babyzwemmen. Zelfs als het kind in de eerste levensmaanden over deze aangeboren babyreflex beschikt, is er geen garantie dat ingeslikt water uiteindelijk niet in de longen terechtkomt.

Let op: als de duikreflex wordt overschat en de longen van het kind zich met water vullen, bestaat er verstikkingsgevaar!

Als u met uw baby wilt gaan zwemmen of wilt deelnemen aan een cursus babyzwemmen, luisterdan niet uitsluitend naar de instructies van de trainer, maar vertrouw ook op uw instinct.

Voordelen en nadelen van de duikreflex bij baby’s

 • Kan ervoor zorgen dat de longen in geval van nood niet onmiddellijk met water worden gevuld.
 • Maakt een waterbevalling voor de moeder mogelijk.
 • Wordt vaak onderschat, zodat baby’s te lang onder water blijven – de kinderen reageren vaak met grote paniek.

5. belangrijke vragen en antwoorden

Zijn er babyreflexen die ook tijdens de slaap kunnen worden waargenomen?

In feite kan de Moro-reflex ook tijdens de slaap van het kind worden waargenomen. Een geluid waar het kind tijdens de slaap van schrikt, kan hiervoor volstaan. Om uw kind te kalmeren zonder het helemaal wakker te maken, legt u gewoon uw hand op zijn arm/been. Het contact is vaak voldoende om het kind zachtjes weer in slaap te brengen.

Zijn er aangeboren reflexen die ons begeleiden vanaf de geboorte tot het einde van ons leven?

Kind muss niesen
Niezen is een reflex die ons ons hele leven vergezelt.

Terwijl de huilreflex of de zoekreflex al enkele maanden na de geboorte vervagen, zijn er zeker babyreflexen die ons ons hele leven bijblijven. Daartoe behoren de volgende reflexen:

 • Hoesten: Voorkomt dat slikken leidt tot verslikken.
 • De armen strekken: Als we vallen, om onszelf te kunnen opvangen.
 • Niezen: Voorkomt dat er bijvoorbeeld een vreemd lichaam in de neus achterblijft.
 • De oogleden sluiten: Als we ergens van schrikken, sluiten we een fractie van een seconde onze ogen. Dit voorkomt dat er bijvoorbeeld vreemde voorwerpen in het oog komen.

Gerelateerde berichten