Baby 9 maanden: Mijlpalen en hoe je je kind aanmoedigt

Hun baby is nu 9 maanden oud – veel ouders zijn verbaasd over hoe snel de tijd verstrijkt en hun kleine baby’s langzaam peuters worden. Met elke duw winnen kinderen aan gewicht en omvang en …

Baby 9 maanden: Mijlpalen en hoe je je kind aanmoedigt

baby-9-monate
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Baby 9 maanden: Mijlpalen en hoe je je kind aanmoedigt
Wanneer en hoe lang slaapt een baby van 9 maanden?

Op deze leeftijd hebben baby’s nog ongeveer 14 uur slaap per dag nodig. Dit verschuift echter steeds meer naar de nacht. De meeste kinderen slapen overdag ongeveer 3 uur, verdeeld over één tot drie dutjes.

Hoe zit het met de motorische ontwikkeling?

Baby’s van 9 maanden worden steeds actiever. Ze kruipen of kruipen om hun omgeving te verkennen. Ongeveer 95 % van de kinderen kan op dat moment zelf zitten en zonder steun zitten.

Hoe communiceert een baby van 9 maanden?

Uit het gebrabbel ontstaan langzaam klanken, lettergrepen en soms zelfs eerste woordjes. De spraakgeluiden van de omgeving worden geïmiteerd. Kinderen gebruiken ook bewust hun stem om hun emotionele toestand uit te drukken.

Hun baby is nu 9 maanden oud – veel ouders zijn verbaasd over hoe snel de tijd verstrijkt en hun kleine baby’s langzaam peuters worden. Met elke duw winnen kinderen aan gewicht en omvang en leren ze weer iets heel nieuws.

Wat baby’s met 9 maanden moeten kunnen en hoe u elke vaardigheid kunt bevorderen, wordt in dit artikel uitgelegd.
[button]Bestel een babywalker direct online[/button]

1. kinderen worden langzaam slanker en langer

mutter putzt ihrem kranken baby mund und nase ab
Als baby’s ziek zijn, heeft dat ook een negatief effect op hun slaappatroon.

De meeste pasgeboren baby’s zijn echte bundels van vreugde. Ze hebben een groot hoofd, een keurig buikje en in verhouding relatief korte benen en armen. Deze typische verhoudingen veranderen echter langzaam vanaf de 9e maand.

Met een gemiddeld gewicht van 8 tot 9 kg en een lengte tussen 68 en 80 cm komt een kind nu veel langzamer aan dan vroeger. Omdat het nu veel beweeglijker is, wordt een kind nu iets langer in plaats van breder.

Hoewel baby’s nog steeds ongeveer 14 uur slaap per dag nodig hebben, wordt deze steeds meer over de nacht verdeeld. Overdag slapen baby’s daarentegen maar zo’n 2 tot 3 uur. De rest van de tijd ontdekken ze liever de wereld met al hun zintuigen.

De slaap kan echter steeds onrustiger worden. Baby’s moeten de ervaringen van de dag verwerken, wat af en toe ook tot nachtmerries kan leiden. Een baby slaapt ook slecht als hij tandjes krijgt of hoest en koorts heeft. De eerste tand groeit gemiddeld in de 6e tot 8e maand. Sommige baby’s van 9 maanden hebben dus al enkele tandjes in hun mond.

Terwijl sommige kinderen op deze leeftijd een echte boost in gewicht en grootte hebben, doen andere baby’s er wat langer over. De individuele groeicurve kan heel verschillend zijn, dus afwijkingen zijn volkomen normaal.

2. kruipen, zitten – baby’s van 9 maanden zijn zeer actief

De eerste schoenaankoop
Veel ouders vragen zich af of het al nodig is om in dit stadium de eerste schoentjes van een kind te kopen. Orthopeden en kinderartsen raden dit echter af en raden ouders aan de eerste schoenen pas te kopen als een kind daadwerkelijk buiten rondloopt. Eerst binnen op blote voeten lopen kan pezen en spieren beter versterken.

Een baby van 9 maanden heeft een zeer sterke bewegingsdrang. Het kruipt al over de vloer om het hele huis te verkennen. Terwijl het zich eerst met zijn handjes in buikligging voortbeweegt, worden daarna ook de beentjes gebruikt.

Of een baby kruipt, kruipt of kruipt, verschilt ook sterk van persoon tot persoon. Het is niet ongewoon dat een kind het kruipen overslaat en meteen overgaat tot kruipen. Anderzijds slaat ongeveer 15 % van de baby’s het kruipen helemaal over.

Maar welke voortbewegingstechniek ook wordt gebruikt, kinderen willen de hele omgeving verkennen. Daartoe gebruiken zij alle zintuigen waarover zij beschikken. Ze trekken zich op aan meubels, zodat hun evenwichtsgevoel en lichaamswaarneming worden bevorderd. Loopstoeltjes kunnen ondersteuning bieden bij de eerste pogingen tot lopen en staan.

Kinderen die al zelfstandig kunnen zitten, kunnen bij het ontbijt, de lunch en het avondeten in een kinderstoel aan tafel. Zo kunt u samen als gezin van de maaltijd genieten. Kinderen van 9 maanden mogen naast pap ook veel andere dingen eten. Bijzonder geschikt zijn broodblokjes, zachtgekookte groenten, fruit en beschuiten.

Op zijn laatst nu is er een groot risico op letsel door de toegenomen beweeglijkheid. Daarom is het extra belangrijk om het huis kindveilig te maken. Als u uw kind in de auto wilt vervoeren, hebt u nu een kinderzitje met ECE-norm nodig, dat u stevig moet bevestigen. Volgens een studie van de TU Berlijn is de helft van alle zitjes verkeerd bevestigd.

3. De mentale ontwikkeling maakt een grote sprong

Met behulp van de motoriek voelen baby’s ook aan hoe voorwerpen in elkaar zitten. Ze proberen alles uit en vinden het vooral leuk om met een voorwerp op tafel te slaan of het op de grond te gooien.

Zo leren ze verbanden te herkennen. Ook het herinneringsvermogen wordt getraind. Als een bal bijvoorbeeld onder de kast rolt, weten de kinderen nu dat hij niet verdwenen is, maar gewoon niet meer zichtbaar is.

Vreemdheid is bijzonder uitgesproken bij baby’s van 9 maanden. Het feit dat zij het liefst bij mama of papa zijn, toont aan dat zij duidelijk onderscheid kunnen maken tussen vertrouwde en onbekende mensen .

Maar zelfs als een kind aan de ene kant verlegen is en zich voor veel vreemden wil verbergen, is de drang om de omgeving te verkennen ook heel sterk. Zo nu en dan maakt een baby bewust contact met vreemden door hen steeds weer aan te kijken of zelfs naar hen te glimlachen.

4. klanken, lettergrepen en eerste woordjes worden gevormd

baby moechte die zaehne nicht putzen
Een baby van 9 maanden laat al heel duidelijk merken wanneer hij iets niet leuk vindt.

Op de leeftijd van 9 maanden laten kinderen al heel duidelijk zien wat ze wel en niet lekker vinden. Als ze geen honger meer hebben, gooien ze het bord op de grond, als ze boos zijn, draaien ze bewust hun hoofd weg.

Dat hun taalontwikkeling ook enorm vooruitgaat, kun je zien aan het feit dat een kind niet meer zomaar wat roept als het iets wil. Ze gebruiken bewust hun stem en passen hun toonhoogte aan hun eigen gevoelens aan.

Ze brabbelen ook vrolijk tegen zichzelf tijdens het spelen. Langzaam worden de eerste lettergrepen gevormd en steeds herhaald. Ouders zullen waarschijnlijk vaker “Mamamamama” of “Papapapa” horen. Zo wordt ook het eerste echte woordje gevormd.

Om de taalontwikkeling te ondersteunen, moet u zoveel mogelijk met uw kind praten. Hoe meer woorden het per dag hoort, hoe beter zijn intelligentie en taal zich kunnen ontwikkelen. Dit geldt echter alleen voor directe communicatie, dus de tv aanzetten draagt niet bij tot taalverwerving.

5 Leren met alle zintuigen – zo kunt u uw kind ondersteunen

baby versteckt sich im karton
In een kartonnen doos zitten traint het ruimtelijk voorstellingsvermogen van een baby.

Als een baby 9 maanden oud is, kan hij zijn omgeving al heel nauwkeurig waarnemen. Daarom is dit precies het juiste moment om een kind te stimuleren.

Hier zijn enkele ideeën voor spelletjes:

  • Speel verstoppertje: Het spel verstoppertje of kiekeboe geeft kinderen veel plezier. Als ze hun mama of papa niet zien, gaan ze meteen op zoek en zijn ze heel blij als ze terug zijn. Tegen die tijd begrijpen ze al dat dingen die buiten hun gezichtsveld liggen, niet automatisch weg zijn. U kunt de waarneming en aandacht van uw kind ook stimuleren met kleine goocheltrucs.
  • Lades opruimen: terwijl normaal speelgoed steeds oninteressanter wordt, hebben voorwerpen zoals keukenaccessoires een zeer sterke aantrekkingskracht. Vul een lade waar uw kind gemakkelijk bij kan met ongevaarlijke voorwerpen zoals plastic blikjes of siliconen schaaltjes. Laat uw kind ze er naar believen uithalen en insteken. Idealiter hebben de voorwerpen deksels en kleppen die open kunnen. Dit is een geweldige manier om een kind bezig te houden terwijl u bijvoorbeeld de lunch kookt.
  • Luister naar muziek: Kinderen houden van geluiden en muziek. Ritmische liedjes doen denken aan de hartslag van de moeder waarmee een kind in de baarmoeder groeide. Zing mee, klap in uw handen en beweeg samen met uw kind ritmisch op de muziek.
  • Fit met baby: Om zelf weer fit te worden, de spieren weer op te bouwen en de bekkenbodem te versterken, kunt u nu samen met uw baby sporten. Door uw kind bij de training te betrekken, kunt u ook de band versterken.

6. Eerste pogingen tot staan en lopen ondersteunen met een loopstoeltje

No products found.

Gerelateerde berichten