Zicht bij baby’s: ontwikkeling in de eerste weken en maanden

Na de geboorte moet een baby wennen aan een compleet nieuwe omgeving. Terwijl het gehoor na korte tijd al volledig ontwikkeld is, zitten de ogen nog midden in de ontwikkeling. Daarom is het gezichtsvermogen van …

Zicht bij baby’s: ontwikkeling in de eerste weken en maanden

sehvermoegen baby
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Zicht bij baby’s: ontwikkeling in de eerste weken en maanden
Hoe ontwikkelt het gezichtsvermogen van een baby zich in het eerste levensjaar?

In de eerste weken leren baby’s voorwerpen te volgen met hun ogen. Tegen de derde levensmaand kunnen ze ook steeds beter kleuren zien en onderscheiden. Rond zes maanden kan een baby in drie dimensies zien, zodat ook de hand-oogcoördinatie merkbaar verbetert.

Hoe kan de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van een baby worden ondersteund?

Aangezien zien een leerproces is, kunnen ouders hun kind actief ondersteunen door bijvoorbeeld speelgoed in verschillende kleuren en vormen aan te bieden en verstoppertje te spelen.

Hoe kunnen visuele afwijkingen bij kinderen worden opgespoord?

Het eerste bezoek aan de oogarts moet plaatsvinden tussen zes en twaalf maanden oud. Als u echter al afwijkingen bij uw kind kunt waarnemen, moet u zo vroeg mogelijk uw kinderarts raadplegen.

Na de geboorte moet een baby wennen aan een compleet nieuwe omgeving. Terwijl het gehoor na korte tijd al volledig ontwikkeld is, zitten de ogen nog midden in de ontwikkeling. Daarom is het gezichtsvermogen van een baby in het begin nog erg beperkt.

Maar hoe ontwikkelt het gezichtsvermogen zich in de eerste weken en maanden? Wanneer kunnen baby’s gezichten, vormen en kleuren herkennen?

In dit artikel leest u hoe het gezichtsvermogen van baby’s zich ontwikkelt. We analyseren belangrijke mijlpalen en vertellen wanneer het gezichtsvermogen volledig ontwikkeld is. Ook geven we u tips over hoe u visuele beperkingen bij uw kind in een heel vroeg stadium kunt herkennen.
[button]Bestel kleurrijke mobieltjes direct online[/button]

1. het gezichtsvermogen van een baby – zo ontwikkelt het zich in de eerste weken en maanden

Het gezichtsvermogen van een baby ontwikkelt zich niet na de geboorte, maar al in de baarmoeder. Vanaf de 28e week van de zwangerschap openen baby’s hun ogen en verkennen ze hun omgeving. Ze kunnen echter alleen onderscheid maken tussen licht en donker. Licht wordt waargenomen als roze of violet.

Pasgeborenen kunnen dus al bij de geboorte iets zien, maar alleen heel vaag. Na korte tijd kunnen ze echter scherp zien tot op een afstand van 30 centimeter.

In de weken daarna is er een snelle ontwikkeling. Dat willen we u hieronder wat uitgebreider laten zien.

1.1. het volgen van voorwerpen met de ogen

mutter spielt mit ihrem kind
Na ongeveer vier weken zijn baby’s al in staat om een voorwerp met hun ogen te volgen.

Om de ogen van een baby te laten werken, moeten ze in de eerste dagen veel getraind worden. Dit gebeurt automatisch wanneer een baby voorwerpen fixeert. Zo worden de oogspieren flink belast.

Het duurt niet lang voordat een baby het gezicht van de moeder begint te fixeren en het door de kamer volgt. In het begin werkt dit echter alleen in een bereik tussen 20 en 25 centimeter. Daarom moet u zo dicht mogelijk bij uw baby komen.

Oogcontact traint echter niet alleen de ogen, maar versterkt ook de band tussen kind en ouder. Door deze nabijheid kan een kind zich goed ontwikkelen. De verre gebieden die nog onscherp zijn, zijn in eerste instantie onbelangrijk voor kinderen.

Het is volkomen normaal dat baby’s in de eerste weken scheel kijken. Dat komt omdat ze veel moeite moeten doen om scherp te stellen op voorwerpen en gezichten. Bovendien werkt de dieptewaarneming nog niet.

1.2 Van zwart-wit naar verschillende kleurschakeringen

Speciale belangstelling voor gezichten

Britse onderzoekers hebben in een studie ontdekt dat baby’s al in de baarmoeder belangstelling tonen voor vormen die op een gezicht lijken. Zelfs na de geboorte volgen ze veel liever gezichten met hun ogen dan voorwerpen.

Terwijl baby’s de eerste dagen alleen zwart, wit en grijs kunnen onderscheiden, ontwikkelt het kleurenzicht zich in de loop van de eerste maand. Aanvankelijk herkennen zij de kleuren rood, oranje, geel en groen. Pas later kunnen kinderen de kleuren blauw en paars herkennen, omdat deze twee kleuren slechts zeer korte golflengten hebben.

Na ongeveer twee tot drie maanden kan een kind verschillende kleuren en kleurnuances veel gedifferentieerder waarnemen. Maar niet alleen kleuren, ook verschillende vormen worden bijzonder spannend voor een baby.

Sommige kinderen kijken in het begin nog weinig om zich heen. Ouders hoeven zich echter meestal geen zorgen te maken. Dit is vaak het gevolg van te hoge eisen. Dit verdwijnt echter na korte tijd vanzelf.

1.3 Hand-oog coördinatie en dieptezicht

In de derde levensmaand ontwikkelt zich geleidelijk het twee-ogen-zicht. Hierdoor wordt ruimtelijk zicht mogelijk. Vanaf dit moment zijn kinderen in staat om verre gezichten en voorwerpen te herkennen.

In de loop hiervan begint een kind zijn handen uit te strekken en naar voorwerpen te reiken. De voorwerpen worden onderzocht en ook langzaam naar de mond gebracht. Dit draagt aanzienlijk bij tot de hand-oog coördinatie. De drang om nieuwe dingen te ontdekken moedigt een baby ook aan om te kruipen.

Baby’s beginnen ook gezichtsuitdrukkingen en gebaren te analyseren en te interpreteren. Ze leggen verbanden tussen wat er gebeurt en de bijbehorende gezichtsuitdrukkingen. Vervolgens proberen ze die zo goed mogelijk te imiteren.

Op de leeftijd van één jaar heeft een baby al ongeveer 50% van de gezichtsscherpte van een volwassene. Het gezichtsvermogen blijft toenemen en is volledig ontwikkeld rond de leeftijd van elf tot twaalf jaar.

2. het gezichtsvermogen van een baby actief bevorderen

baby schaut sich ein farbenfrohes mobile an
Je kunt het gezichtsvermogen van je baby stimuleren met een kleurrijke mobiel.

Zien is een leerproces dat niet alleen onbewust plaatsvindt. Ouders kunnen hun kind daarom actief ondersteunen bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen.

Tips om de ontwikkeling van het gezichtsvermogen te stimuleren:

  • hang een interessante mobiel boven de luiertafel
  • geef afwisselend links en rechts voeding
  • zorg voor verschillende tactiele en kartonnen prentenboeken
  • verstoppertje spelen en verstoppertje spelen
  • beweeg door de kamer terwijl u tegen uw kind praat
  • speelgoed en huishoudelijke voorwerpen in verschillende kleuren aanbieden
  • samen boeken met verborgen voorwerpen bekijken

Inhet algemeen geldt: hoe meer u zich met uw kind bezighoudt, hoe meer visuele ervaringen het kan opdoen. Dit draagt weer bij tot betere visuele prestaties.

3. laat visuele afwijkingen zo vroeg mogelijk behandelen

junge mit brille
Als de visuele afwijking in de eerste drie levensjaren wordt ontdekt, kan deze in de meeste gevallen volledig worden gecorrigeerd.

Het gezichtsvermogen van een baby ontwikkelt zich echter niet altijd soepel. Tijdens deze fase kunnen er verstoringen optreden die verschillende visuele defecten kunnen veroorzaken. Als deze niet vroegtijdig worden behandeld, kunnen verdere ontwikkelingsproblemen ontstaan.

Daarom is het heel belangrijk dat u de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van uw kind altijd in de gaten houdt. Hoewel de ogen van uw baby bij alle onderzoeken van de U worden gecontroleerd, kan een speciaal oogonderzoek nodig zijn als er problemen zijn.

U kunt verminderd gezichtsvermogen bij uw baby herkennen aan de volgende symptomen:

  • heel vaak tranende ogen
  • ongewoon gevoelig voor licht
  • regelmatig rode ogen
  • vaak scheelzien op de leeftijd van zes maanden
  • Uitwendige afwijkingen van de ogen

Als uw kind te vroeg is geboren of als er al erfelijke oogziekten in de familie voorkomen, moet de eerste oogheelkundige controle plaatsvinden op de leeftijd van zes tot negen maanden. Laat de ogen van uw kind daarna elke twee tot drie jaar controleren.

Tip: Hoe eerder problemen met het gezichtsvermogen worden ontdekt, hoe gemakkelijker ze kunnen worden gecorrigeerd. In veel gevallen wordt eerst een bril gebruikt.

4. kleurrijke mobieltjes om de aandacht van je kind spelenderwijs te stimuleren

No products found.

Gerelateerde berichten