Wanneer baby’s moeten beginnen met water drinken en hoe ze dat leren

Een mens heeft minstens één tot twee liter water per dag nodig voor een goede werking van het lichaam. Maar hoe zit het met baby’s? Hoe wordt in de vochtbehoefte voorzien? En wanneer kan een …

Wanneer baby’s moeten beginnen met water drinken en hoe ze dat leren

baby wasser trinken
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Wanneer baby’s moeten beginnen met water drinken en hoe ze dat leren
Wanneer mag een baby water drinken?

Zowel bij borstvoeding als bij prevoeding wordt volledig in de vochtbehoefte van een baby voorzien. Daarom mogen baby’s geen water drinken tot hun derde papmaaltijd. Dit is rond de zevende levensmaand.

Kan het gevaarlijk zijn als een pasgeboren baby water drinkt?

In principe mogen pasgeboren baby’s geen water drinken, omdat hun nieren nog geen grote hoeveelheden vocht kunnen verwerken. Als je je kind te veel vloeistof geeft, is het ergste geval een zogenaamde watervergiftiging.

Hoe kan ik mijn kind laten wennen aan het drinken van water?

In het begin kunt u uw kind water geven in een zuigfles. Maar omdat voortdurend zuigen ongezond is voor de tanden, moet een baby na verloop van tijd leren water te drinken uit een glas of beker.

Een mens heeft minstens één tot twee liter water per dag nodig voor een goede werking van het lichaam. Maar hoe zit het met baby’s? Hoe wordt in de vochtbehoefte voorzien? En wanneer kan een baby beginnen met water drinken?

In de eerste levensmaanden wordt in de vochtbehoefte van een baby voorzien door middel van moedermelk of voorvoeding. In dit artikel leest u hoe u uw kind kunt laten wennen aan water en waar u op moet letten.

[button]Leren drinken bekers maken het je baby in het begin makkelijker om te drinken[/button].

1. watervrij tot de zesde maand

baby bekommt die flasche
Zowel honger als dorst worden gestild via moedermelk en voorvoeding
.

Je hoeft je in de eerste periode na de zwangerschap geen zorgen te maken over het geven van extra vocht. Maar ook baby’s hebben een vochtbehoefte waaraan elke dag moet worden voldaan. In verhouding tot hun lichaamsgewicht is die zelfs hoger dan bij volwassenen. Toch hebben ze in de eerste levensmaanden geen water nodig. Maar hoe kan dat? En wanneer verandert dit?

In hetbegin krijgen baby’s voldoende vocht binnen via de moedermelk of de voorvoeding. Moeders die borstvoeding geven, hoeven zich geen zorgen te maken of hun kind wel goed gevoed wordt. De volledige vochtbehoefte wordt gedekt door de inname van de melk. Als u uw kind voorvoeding geeft, moet u erop letten dat u de juiste hoeveelheid en de voorgeschreven mengverhouding geeft.

Pas als u begint met aanvullende voeding is het nodig de baby extra drinken aan te bieden. De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.) adviseert baby’s pas vanaf de derde aanvullende voeding extra vocht te geven. Dit is wanneer het kind ongeveer 6 maanden oud is.

Als u uw kind te vroeg water aanbiedt, kan dit zelfs gevaarlijk zijn. De nieren van een baby zijn namelijk nog niet in staat om een grote hoeveelheid vloeistof te verwerken. In het ergste geval leidt dit tot een zogenaamde watervergiftiging, die zich vooral uit in toevallen. Andere symptomen zijn slaperigheid en een lichaamstemperatuur onder de 36°C. Om blijvende schade te voorkomen, moet u in dit geval beslist een kinderarts raadplegen.

2 Een uitzondering is ziekte en hitte

baby liegt in einer babyliege im schatten
Op bijzonder warme dagen hebben baby’s ook meer vocht nodig.

Natuurlijk gelden deze regels alleen als een kind gezond en alert is. Bij een verminderde gezondheid is het belangrijk uitzonderingen te maken met betrekking tot de voeding om de baby te beschermen.

Als een kind bijvoorbeeld aan diarree lijdt, is de hele vochtbalans verstoord, zodat het nodig is om die weer in evenwicht te brengen. De vochtbehoefte van een kind kan ook toenemen bij andere ziekten. In dat geval moet u uw kind wat extra water geven.

Op warme zomerdagen moeten mensen veel meer vocht innemen dan op andere dagen. De reden hiervoor is dat het lichaam door de hoge temperaturen veel water uitscheidt om de lichaamstemperatuur te regelen. Ook hier kan het nodig zijn baby’s wat extra water te geven. 3.

3. Laat baby’s langzaam wennen aan het drinken van water

Speciale drinkbekers

Speciale drinkbekers zijn een goede manier om over te schakelen van een fles naar een beker. Het handvat en de aparte bovenkant maken het makkelijker voor kinderen om vast te houden en uit te drinken. Gebruik deze bekers echter maar kort.

Omdat baby’s nog nooit water hebben gehad, moeten ze eerst leren drinken. Als uw kind nog heel klein is, kunt u het water in een zuigfles doen. Maar omdat voortdurend zuigen op zulke flessen ongezond is, kunt u beter zo snel mogelijk overschakelen op bekers en glazen.

Een baby kan uit een beker drinken vanaf een leeftijd van ongeveer 10 tot 12 maanden. U kunt zien of uw kind er klaar voor is door andere voorwerpen stevig in zijn handen te houden.

Giet in het begin slechts een klein beetje water in de beker, zodat uw baby niet zoveel kan morsen en het drinken gemakkelijker gaat. Het beste is om plastic bekers te gebruiken die niet kunnen breken en waaraan uw kind zich niet kan bezeren. Vanaf ongeveer 16 tot 20 maanden kunnen kinderen zelfstandig drinken.

Opmerking: Om inslikken te voorkomen, moet uw kind altijd rechtop zitten als het drinkt.

4. Water voor baby’s – waar moet je op letten?

mutter fuellt ein glas mit leitungswasser
Het is niet nodig om kraanwater te koken.

Omdat veel ouders onzeker zijn over hoeveel en wat voor water een baby moet drinken, hebben we hieronder een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Geef je kind vooral iets te drinken als het echt dorst heeft. Zo voorkomt u dat uw kind te veel water binnenkrijgt.
  • Baby’s hebben in het eerste jaar slechts ongeveer 500 ml vocht per dag nodig. Dit is inclusief moedermelk of voorvoeding. Tussen één en drie jaar moeten kinderen ongeveer 600-800 ml per dag drinken. Verdeel dit in ongeveer zes kleine glazen.
  • Als u uw kind kraanwater wilt geven, hoeft u het niet te koken. Zorg er wel voor dat u geen loden leidingen in huis heeft. Laat het water eerst lopen tot er koud water uit de kraan komt. Een handig alternatief voor kraanwater is speciaal babywater, dat u in gespecialiseerde winkels kunt kopen.
  • Water is altijd de beste dorstlesser. U kunt uw kind echter ook speciale thee voor baby’s of verdunde sappen aanbieden. Limonade daarentegen is niet geschikt vanwege het hoge suikergehalte.
  • U kunt uw kind het beste bij elke maaltijd water geven. U kunt ook kleine glazen tussen de maaltijden door geven.
  • U kunt zien of uw kind voldoende drinkt aan het aantal natte luiers. Als uw kind binnen 24 uur ongeveer vijf luiers plast, is de vochtinname in orde.

5. baby sippy cup voor uw baby

No products found.

Gerelateerde berichten