Transgenderkinderen: erkenning van transseksualiteit en ondersteuning van het kind

Transgenderkinderen lijden onder hun biologische geslacht. Zij ontwikkelen al vroeg het gevoel in het verkeerde lichaam te zitten, en communiceren dit vaak al op jonge leeftijd. Er is veel dat ouders kunnen doen om hun …

Transgenderkinderen: erkenning van transseksualiteit en ondersteuning van het kind

Junge und Mädchen im Profil
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Transgenderkinderen: erkenning van transseksualiteit en ondersteuning van het kind
Zijn er steeds meer transgenderkinderen in Duitsland?

Nee, maar het bewustzijn over dit onderwerp is toegenomen en daarom wordt er vaker hulp aangeboden.

Wat zijn de oorzaken van transseksualiteit?

De oorzaken van transseksualiteit zijn nog niet opgehelderd. Er zijn echter veronderstellingen.

Dekt de ziektekostenverzekering de kosten voor de behandelingen?

Ja, onder de juiste voorwaarden dekt de ziektekostenverzekering de kosten van zowel hormoontherapie als geslachtsverandering.

Transgenderkinderen lijden onder hun biologische geslacht. Zij ontwikkelen al vroeg het gevoel in het verkeerde lichaam te zitten, en communiceren dit vaak al op jonge leeftijd. Er is veel dat ouders kunnen doen om hun kinderen te steunen en hen alle hulp te bieden die nu beschikbaar is.

[button]Aanbevolen roman over een transseksueel kind[/button]

1. transgender kinderen zijn de uitzondering

viele Menschen auf einem Zebrastreifen
Transgender kinderen zijn zeldzaam: Voor de overgrote meerderheid van de mensen komt hun genderidentiteit overeen met hun biologische geslacht.

Het onderwerp transseksualiteit is de laatste jaren in brede lagen van de samenleving besproken. Dienovereenkomstig lijkt het alsof er meer transgender kinderen en jongeren zijn dan vroeger. Dat is echter niet waar: volgens de Duitse vereniging voor transidentiteit en interseksualiteit (dgti) zijn er in Duitsland ongeveer 60.000 tot 100.000 transpersonen (de schattingen lopen uiteen vanwege verschillende definities). Dit zou betekenen dat slechts 0,07 tot 0,12 procent van de mensen in Duitsland aan de zogenaamde genderdysforie lijdt.

2. de oorzaken van transseksualiteit zijn onverklaard

In de loop der jaren zijn er een aantal veronderstellingen geweest over wat leidt tot transseksualiteit. Inmiddels wordt het onmogelijk geacht dat de sterke wens om een zoon of dochter te krijgen van invloed is. Ook de afwezigheid van de ouder van het andere geslacht wordt als oorzaak uitgesloten. Momenteel wordt aangenomen dat er in de baarmoeder van de moeder al een hormonale onbalans kan zijn die het kind tijdens de embryonale ontwikkeling beïnvloedt, zodat het al transseksueel geboren wordt. Deze veronderstelling is echter niet zeker.

Opmerking: het is niet jouw schuld dat het kind een trans-identiteit krijgt – je kunt alleen op de juiste manier reageren.

3. er zijn verschillende tekenen dat een kind transgender is

Verschillende tekenen van transgender kinderen hoeven niet per se iets te betekenen. Bijvoorbeeld dat een kind

 • Speelgoed
 • Kleding
 • Kapsels
 • Inrichting (roze, blauw, …)

die eigenlijk zijn toegewezen aan het andere geslacht, heeft op zichzelf niets te zeggen. Sommige meisjes willen hun haar kort dragen en met auto’s spelen, sommige jongens willen prinsessenjurken dragen en met Barbies spelen. Dit is niet ongewoon en houdt vaak verband met broers en zussen of vrienden.

Transseksuele kinderen daarentegen gebruiken deze uiterlijke kenmerken om zichzelf toe te wijzen aan het geslacht waartoe zij menen te behoren. Zij benoemen deze ook als een feit en zeggen bijvoorbeeld niet “ik wil een jongen/meisje zijn”, maar “ik ben een jongen/meisje”. Ook plaatsen ze zichzelf als vanzelfsprekend in de voor hen juiste groep als de kinderen op de kleuterschool of op school zich moeten verdelen in jongens en meisjes. Deze documentaire laat op een begrijpelijke manier zien hoe dit kan gebeuren:

Je kunt transgenderkinderen vooral herkennen aan hoe serieus ze met het onderwerp omgaan: Ze worden boos of verdrietig als iemand hen het geslacht ontzegt dat voor hen goed voelt. Identificatie met het geslacht waarmee ze biologisch niet geboren zijn begint soms tussen de leeftijd van twee en zes jaar. Ze vragen ook vaak om bij een andere naam genoemd te worden.

4. Hoe praat u met uw kind over deze kwestie?

Junge mit langen blonden Locken
Als je zoon lang haar of jurken wil dragen, hoeft dat niet per se iets te betekenen, maar het kan er wel op wijzen dat hij zich een meisje voelt.

Als je denkt te herkennen dat je kind in het verkeerde lichaam is geboren, hoef je het niet per se meteen aan te pakken: In veel gevallen zullen kinderen uit zichzelf eisen dat ze mogen leven op de manier die overeenkomt met hun waargenomen geslacht. Geef gewoon toe aan de wensen die in die richting wijzen en probeer het kind niet te dwingen in een rol waar het zich niet prettig bij voelt.

Zodra uw kind te kennen geeft dat hij of zij niet van zijn of haar biologische geslacht is, moet u hem of haar geruststellen dat dit niet abnormaal is en dat er andere kinderen zijn die hetzelfde voelen. Er zijn nu een aantal prentenboeken met lichte teksten geschreven door transpersonen voor kinderen. Met behulp van deze boeken en informatie van relevante sites zoals die van de dgti kun je je kind uitleggen wat hun gevoel inhoudt.

Tip: Weten dat ze niet abnormaal zijn en dat er hulp beschikbaar is, is een grote opluchting voor transgender kinderen.

5 Hoe u transgenderkinderen kunt steunen

Accepteer dat je kind een ander geslacht heeft. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat hij zijn vorige leven vaak afwijst. Noem hem bij zijn zelfgekozen naam en voer, als die vaststaat, ook de officiële naamsverandering door. Steun de keuzes van uw kind op het gebied van kapsel, kleding, vrienden, speelgoed, enz.

5.1 De omgeving moet weten

Eltern und Kind sitzen bei Direktorin
Voordat transgender kinderen naar school komen, moeten ouders met het personeel aldaar praten.

Leg aan vrienden, familie en kennissen uit dat uw kind van het andere geslacht is. Vraag hen om niet met het kind over dit onderwerp te praten – vooral als ze het niet gemakkelijk kunnen accepteren. Vóór de inschrijving moet u met de leerkrachten en de directie van de school praten: Er bestaan waardevolle pedagogische benaderingen om met deze kwestie om te gaan.

5.2 Transseksuele kinderen hebben professionele hulp nodig

Een van de belangrijkste dingen is dat u met het kind naar een gespecialiseerde psycholoog gaat voor counseling: zij zullen snel herkennen hoe ernstig het kind met de kwestie is en kunnen een waardevolle hulp zijn in moeilijke situaties die zich steeds weer zullen voordoen. Last but not least heb je later ook hun beoordeling nodig voor een geslachtsverandering.

Tip: Maak uw kind altijd duidelijk dat u van hem of haar houdt – wat er ook gebeurt.

6 Hoe hormoontherapie en geslachtsverandering transgender kinderen helpen

verzweifelter Teenager sitzt zusammengekauert in ödem Raum
Het moeten doormaken van de puberteit kan transgender kinderen ernstige psychische problemen opleveren – zelfs een depressie.

De puberteit zorgt voor veel stress bij transgender kinderen: ze ontwikkelen kenmerken van het andere geslacht en gaan zo met grote stappen verder in een richting die helemaal verkeerd aanvoelt. Daarom adviseren de meeste specialisten tegenwoordig het gebruik van medicijnen om in eerste instantie de ontwikkeling van geslachtshormonen te onderdrukken. Als het kind en de begeleidende psycholoog het er uiteindelijk over eens zijn dat dit geen fase is maar een belangrijke levensbeslissing, worden bij transseksualiteit hormonen van het andere geslacht toegediend. Meestal wordt vanaf de leeftijd van 14 jaar begonnen met hormoontherapie.

Jongeren die biologisch gezien jongens zijn, maar voor meisjes voelen, ontwikkelen borsten en krijgen door de hormoontherapie geen baard. Ook de vet- en spierverdeling kan licht veranderen. In het omgekeerde geval veroorzaken de hormonen de verandering van de stem, wordt de lichaamsbeharing dikker en ontwikkelen de spieren zich sterker.

Teenager beim Psychologen
De psycholoog die zich over het transseksuele kind ontfermt, geeft in zijn rapport zo nodig advies over de behandeling.

Geslachtsverandering, wat tegenwoordig beter geslachtsverandering kan worden genoemd, kan in Duitsland onder de juiste voorwaarden en met het juiste deskundigenadvies worden uitgevoerd voordat de transjongere 18 jaar is. Daarvoor moeten echter vele therapeutische sessies, tests en vragenlijsten worden ingevuld en deskundigenrapporten worden ingediend. Als alle documenten zijn ingediend, dekt de ziektekostenverzekering de kosten, net als voor de hormoontherapie.

De meeste transseksuelen voelen zich klaar en gelukkig na de operatie. Zij kunnen echter niet langer op biologische wijze ouders worden. Daarom moet de beslissing voor een geslachtsverandering goed doordacht zijn.

7. Aanbevolen roman over een transseksueel kind

No products found.

Gerelateerde berichten