Het middagdutje voor kinderen: het dagelijkse dutje is zo belangrijk

Hetmiddagdutje is heel belangrijk voor kinderen. De hersenen van het kind hebben deze rust nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Maar hoe leren kinderen dit dutje te doen? Hoe lang moet het duren en …

Het middagdutje voor kinderen: het dagelijkse dutje is zo belangrijk

Mittagsschlaf Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Het middagdutje voor kinderen: het dagelijkse dutje is zo belangrijk
Hoeveel uur moeten kinderen per dag slapen?

De gemiddelde slaaptijd voor baby’s van 0-3 maanden is ongeveer 17 uur. Met één jaar hebben ze meestal ongeveer 14 uur nodig. In de daaropvolgende jaren neemt de gemiddelde slaapduur steeds meer af.

Hoe krijg ik mijn kind in slaap?

In het ideale geval legt u uw kind altijd op hetzelfde tijdstip te slapen, zodat het een ritme aanleert. Met rituelen voor het slapengaan leer je hem wanneer het tijd is voor een dutje.

Hoe lang moet het dutje duren?

Gemiddeld heeft een baby ongeveer één tot drie uur dutjes per dag nodig. De duur van het dutje hangt echter altijd af van de activiteit overdag en de slaapgewoonten van het kind.

Hetmiddagdutje is heel belangrijk voor kinderen. De hersenen van het kind hebben deze rust nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Maar hoe leren kinderen dit dutje te doen? Hoe lang moet het duren en tot welke leeftijd is het nodig?

In onze gids informeren wij u uitvoerig over het onderwerp dutjes voor kinderen. We leggen uit waarom het dutje enorm belangrijk is voor de gezondheid en de ontwikkeling van het kind. U krijgt ook een overzicht van wanneer en hoe lang deze rustpauzes moeten duren.

[button]Boeken van en over het dutje[/button]

1. het middagdutje is belangrijk voor kinderen om indrukken te verwerken

Het middagdutje wordt slechts beperkt aanbevolen

In een Australische studie ontdekten wetenschappers dat kinderen vanaf twee jaar beter geen middagdutje kunnen doen. Uit de studie blijkt dat dutjes slaapritmestoornissen kunnen veroorzaken, wat zeer onaangenaam en stressvol kan zijn voor zowel kinderen als ouders.

De behoeften van kinderen kunnen heel verschillend zijn. Terwijl sommige kinderen elke gelegenheid aangrijpen om te slapen, verzetten andere kinderen zich tegen het naar bed brengen.

Het dutje is echter zeer belangrijk voor baby’s en peuters. Tijdens deze hersteltijd kunnen de vele ervaringen van de dag worden verwerkt. Omdat de hersenen van een kind nog in ontwikkeling zijn, is het lichaam afhankelijk van de slaapfasen om zich op te laden. Bovendien kunnen de stresshormonen tijdens de slaap optimaal worden afgebouwd.

Als een kind te weinig slaap krijgt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Alleen als de hersenen tussendoor kunnen ontspannen, kunnen kinderen leren en absorberen.

De gemiddelde slaapduur van baby’s van 0-3 maanden is ongeveer 17 uur. Als ze één jaar oud zijn, hebben ze meestal maar ongeveer 14 uur slaap nodig. In de daaropvolgende jaren neemt de gemiddelde slaapduur natuurlijk steeds verder af. Maar zelfs zesjarige kinderen hebben nog ongeveer 11 uur slaap nodig.

Tip: Zelfs als uw kind onrustig is en niet wil slapen, moet u ervoor zorgen dat het voldoende mogelijkheden krijgt om zich op te laden, vooral in de eerste één à twee levensjaren.

2. Maak van slaapgewoonten een ritueel

Mutter schaut mit Kindern ein Bilderbuch
Door een vast ritueel te hebben, zoals het doorkijken van een prentenboek, zullen kinderen merken wanneer het tijd is om een dutje te doen.

In deeerste weken en maanden zullen ouders in de meeste gevallen nog geen probleem hebben met de slaapgewoonten van hun baby. Dat komt vooral omdat kleintjes de hele dag door veel slapen en automatisch wakker worden als ze honger hebben.

In de maanden daarna moet de dagelijkse routine echter een bepaald ritme krijgen. Om problemen te voorkomen, moet deze routine voor het hele gezin gelden. Veel ouders vragen zich echter af hoe zij de slaapgewoonten van hun kind doeltreffend kunnen controleren.

Hetis belangrijk dat u uw kind altijd op hetzelfde tijdstip te slapen legt. In het beste geval vindt het dutje plaats tussen 12 en 14 uur. Aangezien er veel energie nodig is voor de spijsvertering, is het een goed idee om uw kind na de maaltijd neer te leggen. Zo weet u zeker dat uw kind moe genoeg is.

Omregelmaat in de dagelijkse routine te brengen, moet u rituelen invoeren. Dit betekent dat u altijd dezelfde activiteiten doet voordat u naar bed gaat. Zo heeft uw kind snel door wanneer het tijd is om een dutje te doen. Beperk u echter tot rustige activiteiten, zodat uw kind zich van tevoren kan ontspannen.

Let op: Vermijd echter dat uw kind ’s middags weer een dutje doet. Dit kan betekenen dat hij of zij ’s avonds niet moe is en de nachtrust navenant onrustig is.

In de volgende video krijg je meer waardevolle tips voor het introduceren van het dutje:

3. Pas de duur van het middagdutje aan

Kleinkind reibt sich die Augen
Een kind geeft vaak uit zichzelf aan wanneer het moe is en slaap nodig heeft.

Net als een goed uitgebalanceerd dieet is een dutje heel gezond en helpt het je kind weer energie op te doen. Het zorgt ervoor dat je kleintje weer lekker kan spelen en zich kan concentreren op activiteiten. Er is echter geen algemeen antwoord op hoe lang dit dutje moet duren.

Net als bij volwassenen zijn er verschillende soorten slaap voor kinderen. Terwijl sommige kinderen veel rust nodig hebben, kunnen andere zeer korte slaapjes aan. Gemiddeld heeft een baby ongeveer één tot drie uur slaap per dag nodig.

Hoeveel slaap een kind nodig heeft, hangt niet alleen af van het soort slaap, maar ook van hoe actief hij of zij ’s ochtends was. Als uw kind veel heeft meegemaakt en veel indrukken heeft opgedaan, heeft het navenant meer tijd nodig om deze te verwerken. Zorg er echter altijd voor dat er minstens vier tot vijf uur zit tussen het einde van het dutje en het begin van de nachtrust.

De volgende tekenen kunnen erop wijzen dat uw kind een dutje nodig heeft:

 • voortdurend gapen en in de ogen wrijven
 • gebrek aan concentratie
 • geen interesse om een spelletje te spelen of iets anders te doen
 • Ontevredenheid en ongeduld
 • driftbuien

4. FAQ’s – Veelgestelde vragen

Kind steht in seinem Bettchen und will nicht schlafen
Geef je kind een vast ritme. om problemen tijdens het dutten te voorkomen.

Mijn kind wil niet slapen? Wat kan ik doen?

In veel gezinnen lukt een dutje niet altijd zo goed als gehoopt. Sommige kinderen verzetten zich echt tegen een dutje. Vanaf de leeftijd van ongeveer één jaar moet u nagaan of uw kind überhaupt behoefte heeft aan een dutje. Als het kwakkelt en duidelijk erg moe is, heeft het lichaam hoe dan ook rust nodig. Doe het rustig aan, verduister de kamer volledig en lees bijvoorbeeld een verhaaltje voor. Deze rituelen maken het voor kinderen gemakkelijker om uit te rusten.

Moet ik mijn kind wakker maken als het ’s middags te lang slaapt?

In principe moeten kinderen slapen tot ze uit zichzelfwakker worden. Zo geeft het lichaam aan hoeveel rust het nodig heeft. Als u echter merkt dat uw kind moeite heeft om ’s avonds in slaap te vallen of ’s nachts moeilijk slaapt, moet u het dutje bewust inkorten. Zorg er wel voor dat u uw kind voorzichtig wakker maakt.

Tot welke leeftijd moeten kinderen een dutje doen?

De meeste kinderen hebben geen dutje meer nodig als ze twee jaar oud zijn. Sommigen zijn echter nog blij dat ze in de kleuterklas een tijdje kunnen slapen of rusten. Observeer uw kind om na te gaan of het dutje nog nodig is. Als uw kind ’s nachts voldoende slaap krijgt, kunnen rustperiodes tussen de middag overbodig worden.

Is het voor mijn kind voldoende om tussen de middag te rusten?

Voor de meeste ouders is het middagdutje van hun kind heel belangrijk omdat zij deze tijd kunnen gebruiken om belangrijke taken uit te voeren of om zelf wat te rusten. Als uw kind tussen de middag niet meer hoeft te slapen, is het ook voldoende om een rustperiode in te lassen. Tijdens deze tijd krijgen zowel ouders als kinderen de gelegenheid om zich te ontspannen. Verduister bijvoorbeeld de kamer en zet een luisterboek of ontspannende muziek op.

5. boeken over en door het middagdutje

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten