Het kind bijt: redenen en tips voor ouders

Het is niet ongewoon dat ouders te maken krijgen met het probleem dat hun kinderen willekeurig bijten. Deze situatie is meestal zeer onaangenaam voor alle betrokkenen. Daarom willen wij u in het volgende artikel vertellen …

Het kind bijt: redenen en tips voor ouders

wütendes kind.
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Het kind bijt: redenen en tips voor ouders
Waarom bijt mijn kind?

In principe zijn er maar drie redenen waarom een kind bijt. Het gedrag kan zich voordoen in zeer uiteenlopende situaties, maar de reden is meestal woede, angst of nieuwsgierigheid.

Is er een verband tussen bijten en ADHD?

Wanneer kinderen vaak bijten in de crèche of elders, vrezen veel ouders onmiddellijk een psychologische oorzaak. Wij kunnen u echter geruststellen, want opvallend bijtgedrag en ADHD zijn niet direct met elkaar verbonden.

Hoe moet ik reageren als mijn kind bijt?

U kunt verschillende stappen ondernemen. U moet onmiddellijk handelen, nagaan of een van de kinderen gewond is, het kind niet veroordelen, het kind een pauze geven en met het kind praten over wat er is gebeurd.

Het is niet ongewoon dat ouders te maken krijgen met het probleem dat hun kinderen willekeurig bijten. Deze situatie is meestal zeer onaangenaam voor alle betrokkenen. Daarom willen wij u in het volgende artikel vertellen waar de oorzaken van het ongepaste gedrag kunnen liggen en hoe u ermee kunt leren omgaan.

[button]Gids voor ouders van bijtende kinderen[/button]

1. er zijn maar een paar oorzaken waardoor een kind kan bijten…

Bijten gaat vaak vanzelf over

Wanneer een kind dat jonger is dan twee jaar bijt, is het meestal natuurlijk gedrag. Uw kind beseft meestal pas op drie- of vierjarige leeftijd dat bijten anderen pijn kan doen, maar dit zorgt er meestal voor dat het abrupt stopt.

Het risico op opvallend bijtgedrag is bijzonder groot tijdens de zogenaamde uitdagingsfase. Dit is de levensfase waarin een kind een eigen wil ontwikkelt. Afhankelijk van hun temperament kunnen kinderen in deze fase zoals de naam al aangeeft – zeer uitdagend reageren. Gewoonlijk begint de uitdagende fase op de leeftijd van twee jaar en kan ze duren tot de leeftijd van zes jaar. In principe zijn er slechts drie redenen waarom een kind bijt. Het gedrag kan zich voordoen in zeer uiteenlopende situaties, maar de reden is meestal woede, angst of nieuwsgierigheid.

Misschien is uw kind gewoon nieuwsgierig om te zien wat het met zijn tanden kan doen. Dit is geenszins agressief gedrag. Het test gewoon dingen uit. Een andere typische situatie kan zich voordoen tijdens het winkelen: Een kind wil iets speciaals, maar de ouders geven het hem niet – en hij schopt of bijt.

Dit komt waarschijnlijk omdat uw kind de verbale communicatie nog niet onder de knie heeft. Maar op de een of andere manier moet het zich verstaanbaar maken. Vanwege zijn eigen hulpeloosheid neemt het zijn toevlucht tot deze weinig aantrekkelijke middelen.

Het is vooral belangrijk dat uw kind leert van zijn gedrag. Als het er echter in slaagt te bijten, kan het gedrag zich manifesteren. Daarom moet u uw kind telkens opnieuw duidelijk maken dat bijten niet gepast is omdat het anderen kan kwetsen.

Tip: Een andere, maar vrij zeldzame oorzaak van opvallend bijtgedrag zijn de zogenaamde “nachtmerries”. Dit is een slaapstoornis waarbij kinderen plotseling wakker lijken te worden en met hun ogen wijd open schreeuwen, kreunen of mompelen – maar niet echt wakker zijn. In dit geval bijten de getroffen kinderen ook vaak in het rond.

2. Opvallend bijtgedrag betekent niet noodzakelijk dat uw kind aan ADHD lijdt.

Kind beißt in Apfel
Zodra de eerste tandjes verschijnen, kunnen je kinderen eindelijk echt eten. Dit is echter ook het moment waarop happen echt pijnlijk kan worden.

Wanneer kinderen op de crèche of elders vaak bijten, vrezen veel ouders meteen een psychologische oorzaak, zoals ADHD. Wij kunnen u echter geruststellen, want opvallend bijtgedrag en ADHD staan niet in direct verband met elkaar.

Observeer het gedrag van uw kind gewoon een tijdje. Is er geen verandering of bijt en knijpt uw kind nog meer op het kinderdagverblijf of bij u thuis, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts die u dan kan doorverwijzen naar een psycholoog.

Hij of zij kan vaststellen of het gedrag van uw kind wordt veroorzaakt door ADHD. Als dit het geval is, zijn er mogelijkheden voor medicatie. Daarover kunt u hier meer informatie vinden.

Als uw kind bijt, moet u onmiddellijk reageren.

Bij de opvoeding van kinderen is het niet altijd gemakkelijk om correct te reageren op bepaalde situaties – dit geldt ook voor opvallend bijtgedrag tijdens de uitdagende fase. Zodat u weet wat u in deze situatie moet doen, geven wij u graag wat advies:

  • Handel onmiddellijk
  • Stel vast of een van de kinderen gewond is
  • Oordeel niet over het kind
  • Geef het kind een pauze
  • Praat met het kind over wat er is gebeurd

Onmiddellijke actie is van het grootste belang. De betrokken kinderen moeten onmiddellijk worden gescheiden. De kleine boef mag geen tweede keer bijten of agressief worden. Daarna moet u uw kind op een begrijpelijke maar strenge manier uitleggen dat bijten niet wordt getolereerd.

Daarna moet worden vastgesteld of een van de kinderen gewond is geraakt. De “dader” moet ook onmiddellijk aandacht krijgen. U moet benadrukken dat u niet de persoon van uw kind bekritiseert, maar alleen het recente gedrag. Als u op uw kind reageert, kan hij of zij ook onthullen waarom hij of zij heeft gebeten.

Daarna moet u uw kind wat tijd geven om na te denken over zijn of haar gedrag. Dit punt is vooral belangrijk omdat alleen inzicht van de kant van uw kind kan leiden tot een langdurige stopzetting van het bijtgedrag.

Na de time-out is het zinvol opnieuw met het kind te praten. Vraag uw kind u uit te leggen wat het van deze situatie heeft geleerd. Zo leert uw kind ook op zichzelf te reflecteren, wat zeker een voordeel is op het kinderdagverblijf of de crèche en later op school.

Wat u absoluut moet vermijden, is uw kind te laten zien dat bijten pijn doet. In het ergste geval kan uw kind dit gedrag spiegelen en op den duur nogal agressief reageren.

4. therapie is zelden nodig om kinderen te laten stoppen met bijten

Kind beim Psychologen
In de meeste gevallen gaat het bijtgedrag vanzelf over. Zo niet, dan kunt u altijd professionele hulp inschakelen.

De eerder genoemde “uitdagingsfase” gaat op een gegeven moment ook voorbij, wat er in de meeste gevallen voor zorgt dat het bijten vanzelf stopt. Als het bijten gebeurt tijdens de nachtelijke angsten, kun je alleen maar rustig blijven en wachten tot het overgaat. Anders zijn er een paar trucjes om je kind zo snel mogelijk van het bijten af te helpen:

  • Let op het kind
  • Leid je kind op tijd af
  • Negeer driftbuien van tijd tot tijd

U moet uw kind goed observeren om erachter te komen in welke situaties hij of zij geneigd is te bijten. Bijt hij of zij bijvoorbeeld als de aandacht naar het broertje of zusje uitgaat? Het kan ook nuttig zijn de leerkrachten van het kinderdagverblijf te vragen het gedrag van het kind in de gaten te houden.

Als u merkt dat het ongewenste gedrag zich ontwikkelt, moet u uw kind zo snel mogelijk afleiden. In principe is alles toegestaan, van tv-programma’s tot educatieve spelletjes.

Tip: Het is ook mogelijk dat het bijten van uw kind slechts een zoektocht naar aandacht is. Zoals gezegd kan het zijn dat het bijten van uw kind zijn doel niet bereikt. Het kan daarom ook nuttig zijn om het bijten even te negeren – zolang er niemand gewond raakt natuurlijk.

5. handleiding voor ouders van bijtende kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten