Afkicken van de fopspeen: Tips en trucs voor het spenen

[button]Koop kinderboeken over fopspenen[/button] Een fopspeen is voor veel ouders een zegen. Het is de perfecte manier om een baby te kalmeren als hij onophoudelijk huilt. Maar er komt een moment dat je je kind …

Afkicken van de fopspeen: Tips en trucs voor het spenen

schnuller abgewoehnen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Afkicken van de fopspeen: Tips en trucs voor het spenen
Waarom moet het kind van de speen worden gespeend?

Een fopspeen is een goede manier om kinderen te kalmeren. Als de fopspeen echter te lang wordt gebruikt, kan dit leiden tot misvormingen van de kaak.

Wat is de beste manier om het kind van de fopspeen af te spenen?

Als u uw kind van de fopspeen wilt afkicken, moet u voorzichtig te werk gaan. Er zijn veel verschillende rituelen die het voor de peuter gemakkelijker maken om afscheid te nemen.

Hoe maak ik de overgang naar de nieuwe fase zonder fopspeen voorzichtig?

Bied uw kind de eerste tijd alternatieven die het verlies van de fopspeen verzachten. Daarnaast hebben kinderen veel liefde en aandacht nodig.

[button]Koop kinderboeken over fopspenen[/button]

Een fopspeen is voor veel ouders een zegen. Het is de perfecte manier om een baby te kalmeren als hij onophoudelijk huilt. Maar er komt een moment dat je je kind van de fopspeen moet afhalen om misvormde kaken te voorkomen. Maar wat is de beste manier om van de fopspeen af te leren?

Ook al dient de fopspeen voor veel kinderen als troost- en slaapmiddel – op een dag moet hij absoluut verdwijnen. In onze gids geven wij u enkele tips over hoe u uw kind het beste van de fopspeen kunt afkicken. Daarnaast laten we je graag kennismaken met producten die in de eerste periode als fopspeenvervanger kunnen dienen.

1. Te lang zuigen leidt tot scheve tanden.

aggressives Mädchen mit Schnuller im Mund
Als je de fopspeen niet op tijd bij je kind weghaalt, kan een verkeerde stand van tanden en kaken het gevolg zijn.

De zuigreflex is bij mensen aangeboren. Zuigen heeft een kalmerend en ontspannend effect op baby’s, dus een fopspeen is vooral een goed hulpmiddel bij het in slaap vallen. Ook al zijn er argumenten tegen het gebruik van fopspenen, deskundigen zijn er toch zeker van dat ze veel gezonder zijn dan duimzuigen.

In principe moeten ouders een fopspeen van rubber gebruiken. Als uw kind allergisch is voor latex, zijn fopspenen van siliconen een goed alternatief. Ook al lijkt de kersenvorm het meest op die van een tepel, toch moet u gaan voor modellen die zacht zijn voor de kaak.

De meningen van ouders lopen sterk uiteen over het onderwerp spenen. Terwijl sommige ouders hun kind willen spenen als het nog maar een paar maanden oud is, zijn andere ouders van mening dat het kind het vroeg of laat niet meer wil. Deskundigen zijn het ook niet eens over het perfecte moment om een peuter te spenen.

Middenoor
Ontsteking door zuigen

Het Duitse Groene Kruis heeft de resultaten van verschillende onderzoeken gepubliceerd. Volgens een Finse studie hebben kinderen die vaak een fopspeen in de mond hebben veel vaker last van middenoorontstekingen dan kinderen die een fopspeen alleen gebruiken om bijvoorbeeld in slaap te vallen.

In de eerste twee levensjaren veroorzaakt fopspeengebruik meestal geen blijvende schade. Dit geldt vooral als de fopspeen vooral wordt gebruikt om het kind te kalmeren en in slaap te helpen vallen. Voortdurend zuigen moet absoluut worden vermeden.

Vanaf de leeftijd van 3 à 4 jaar kan een fopspeen echter vervormingen van het gebit en de kaak veroorzaken. Deze kunnen uiteindelijk meestal alleen worden gecorrigeerd met behulp van een beugel.

De verkeerde stand van de mond kan ook spraakstoornissen veroorzaken. Daarom moet u uw kind uiterlijk op de 3e verjaardag van de fopspeen afhalen.

Hoe eerder u begint met het afbouwen van de fopspeen, hoe gemakkelijker het is voor uw kind!

2. Rituelen die het gemakkelijker maken om afscheid te nemen van de fopspeen

kleines Mädchen mit zwei Schnullern
Een peuter geeft zijn fopspeen vaak niet vrijwillig op.

Het is natuurlijk het makkelijkst als kinderen hun fopspeen uit zichzelf opgeven. Helaas is dat niet altijd het geval. Daarom wordt vaak een beroep gedaan op de ouders om te helpen. In principe is het zinvol om de fopspeen geleidelijk aan aan de kant te zetten.

Psychologen raden gezinnen sterk aan de fopspeen van de baby niet zomaar bij het afval te gooien. Deze “cold turkey” leidt er vaak toe dat het kind huilt en zich tegen de ontwenning verzet.

Veel ouders gebruiken ook een geschikt boek, bijvoorbeeld wanneer zij hun kind willen afkicken van de fopspeen.

Om van het spenen geen groot drama te maken, is in ieder geval veel tact vereist. In het onderstaande laten wij u graag kennismaken met enkele tips en trucs waarmee het afscheid gemakkelijker kan verlopen.

2.1 De speenfee

In Duitsland is de fopspenenfee bijzonder populair. Zij komt op een avond langs om alle fopspenen die het kind tot nu toe heeft gebruikt op te halen. Het kind krijgt een cadeautje als dank voor het feit dat de fopspenenfee alle fopspenen heeft meegenomen.

In de volgende video vind je gedetailleerde instructies over hoe je het verhaal met de fopspeenfee kunt uitvoeren.

2.2 De fopspeenboom

Baum mit vielen Schnullern
In een feestelijke ceremonie kunnen de kinderen samen hun fopspeen aan de boom hangen
.

Het idee van de poppenboom komt oorspronkelijk uit Denemarken. Daar zijn veel parken waar regelmatig afscheidsceremonies worden gehouden. De kinderen verzamelen zich en hangen hun dummy’s zelfstandig in de daarvoor bestemde boom. Het feest wordt met de hele familie gevierd.

Maar ook in dit land wordt het ritueel steeds populairder. De scheiding van de eigen pop wordt vergemakkelijkt doordat de kinderen de poppenboom op elk moment kunnen bezoeken. Bovendien herkent het kind dat andere kinderen ook afstand moeten doen van hun fopspeen. Er zijn nu ongeveer 30 openbare fopspeenbomen in Duitsland.

Bereiduw kind echter altijd voor op de fopspeenafgifte. Leg enkele weken of dagen van tevoren uit wat een fopspeenboom is en hoe de viering zal plaatsvinden.

2.3 Fopspeen afscheidsfeest

Schnuller hängen dekorativ an einer Leine
Bij het fopspeenfeest kun je de fopspenen gebruiken als versiering.

Een andere optie is om een groot feest te organiseren dat gevierd wordt als een verjaardag. Het is belangrijk dat je kind weet wanneer het feest plaatsvindt, zodat hij zich erop kan voorbereiden. Leg hem ook uit dat deze dag heel bijzonder is, omdat hij door het scheiden van de fopspeen van een baby naar een peuter gaat.

De meeste kinderen zijn hier zo blij mee dat ze het afscheid niet meer zo moeilijk vinden. U kunt natuurlijk ook vrienden en kennissen uitnodigen voor het feestje om deze bijzondere dag met uw kinderen te vieren.

Tip: De meeste kinderen hebben meer dan één fopspeen. Zorg er daarom voor dat u alle fopspenen verwijdert.

3. gebruik vervangers voor troost

Baby kaut auf einem Beißring
Een bijtring is een goed alternatief voor de overgang.

Wanneer je je kind van de fopspeen afspeent, zijn er natuurlijk geen echte ontwenningsverschijnselen. Sommige kinderen vragen echter om een alternatief voor de fopspeen. In dat geval zijn zogenaamde bijtringen geschikt, die vooral goed zijn als de eerste tandjes pijn veroorzaken.

Knuffeldoeken of knuffeldieren zijn ook een goede vervanging voor troost. Deze geven kinderen de mogelijkheid zich ergens aan vast te houden. In het begin gebruiken kinderen de doekjes vaak om op te kauwen.

Kinderen hebben er letterlijk last van dat de fopspeentijd nu voorbij is. Zorg er daarom voor dat u uw kind in deze tijd zo vaak mogelijk prijst voor zijn gedrag. Kinderen die hun fopspeen verwijderd hebben, zijn ook erg aanhankelijk. Ze willen zo vaak mogelijk door hun mama of papa geknuffeld worden.

4. Koop boeken over fopspenen

No products found.

Gerelateerde berichten