Hyperactieve kinderen: symptomen en mogelijke oorzaken van hyperactiviteit

Hyperactieve kinderen zijn gemakkelijk afgeleid en kunnen zich moeilijk concentreren. Vaak worden de problemen pas merkbaar op school. Op de kleuterschool hoeft een kleuter maar kort stil te zitten, zodat hyperactiviteit over het hoofd kan …

Hyperactieve kinderen: symptomen en mogelijke oorzaken van hyperactiviteit

hyperaktive Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Hyperactieve kinderen: symptomen en mogelijke oorzaken van hyperactiviteit
 • Hyperactieve kinderen zijn gemakkelijk afgeleid en kunnen zich moeilijk concentreren.
 • Vaak worden de problemen pas merkbaar op school. Op de kleuterschool hoeft een kleuter maar kort stil te zitten, zodat hyperactiviteit over het hoofd kan worden gezien.
 • De vrees dat de diagnose ADHD te vaak wordt gesteld, is tot nu toe niet bevestigd.

[button]Aanbevolen gids voor efficiënt leren met ADHD[/button]

Hyperactieve kinderen hebben veel aandacht nodig. In de regel vinden ze het moeilijk om zich te concentreren en hun aandacht lang op één ding te richten.

Een onrustig kind heeft echter niet automatisch ADHD. De diagnose vereist veeleer dat er goed naar het individuele kind wordt gekeken.

In onze tekst laten we zien welke tekenen wijzen op hyperactiviteit, welke oorzaken dit kan hebben en in hoeverre de symptomen kunnen worden behandeld.

1. hyperactieve kinderen lijden aan een aandachtstekortstoornis.

durchgerissener Zettel mit dem Wort hyperaktiv
Soms is het niet eenvoudig om hyperactieve en actieve kinderen van elkaar te onderscheiden.

ADD en ADHD zijn relatief nieuwe medische termen. Het hyperkinetisch syndroom, dat zich uit in een aandachtstekort en een sterke impulsiviteit, werd echter al eerder behandeld.

Attention deficit hyperactivity disorder wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Gebrek aan concentratie
 • Extreme bewegingsdrang
 • impulsief gedrag
 • innerlijke rusteloosheid

Zoals uit deze algemene termen blijkt, is het moeilijk om een consistente diagnose te stellen. Kinderen die levendig zijn en niet bijzonder lang bij een taak kunnen blijven, lijden echter niet automatisch aan hyperactiviteit.

De aandachtsspanne van een jong kind is relatief beperkt en de ontwikkeling verschilt soms heel duidelijk van elkaar, zodat het trekken van een lijn problematisch is.

Het is lang niet altijd nodig om zogenaamd hyperactieve kinderen te laten behandelen. Als kinderen echter duidelijke tekenen vertonen van een bepaalde aandachtstekortstoornis of sterke impulsiviteit, mag een bezoek aan de arts niet worden gemist.

2 Behandeling van hyperactiviteit – in sommige gevallen een uitstekend idee

Mädchen in einer Neurofeedback-Sitzung
Neurofeedbacktraining is bedoeld om de aandacht te verbeteren.

Allereerst moeten de tekenen van hyperactief gedrag correct worden geïnterpreteerd. Als een kind louter helder is en zich over veel dingen opwindt, moeten ouders in de eerste plaats blij zijn.
Er is een dunne lijn tussen een actief en een hyperactief kind. Als een kind zich echter langere tijd aan een bepaalde taak kan wijden, is er geen reden om dit gedrag als hyperactiviteit aan te merken.

Mocht de diagnose ADHD toch worden gesteld, dan moeten kinderen leren hun rondcirkelende gedachten onder controle te krijgen.

Via psychomotorische therapie of bezigheidstherapie krijgen kinderen de kans om hun aandachtsspanne te verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om school en het leven in het algemeen bij te houden.

Neurofeedbacktraining is op dit gebied bijzonder belangrijk geworden. Verschillende studies, zoals deze, tonen aan dat kinderen op lange termijn minder last hebben van onoplettendheid en hyperactief en impulsief gedrag.

De methode van neurofeedback is dat kinderen door middel van gedachten bepaalde beelden op een beeldscherm aansturen.
Een uitgebreider inzicht krijg je in deze YouTube-video:

Let op: Medicatie wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt, omdat dit alleen de symptomen bestrijdt, maar soms de persoonlijkheid van getroffen kinderen verandert.

3. tips voor het omgaan met hyperactieve kinderen

Meerdere oorzaken:

De hyperactiviteit van een kind kan veel verschillende oorzaken hebben. Naast genetische componenten kan ook worden gedacht aan opvoedingsproblemen of schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap.

Het is voor ouders niet altijd gemakkelijk om hyperactieve kinderen bezig te houden. Maar omdat dit juist belangrijk is om het gedrag op lange termijn onder controle te krijgen, hebben we in de volgende paragrafen tips voor u verzameld die u in het dagelijks leven kunt toepassen.

Houd er bij alle goedbedoelde adviezen echter rekening mee dat elk kind een individu is en dat de tips daarom altijd gebaseerd moeten zijn op de behoeften van uw kind.
Praat daarom zo open mogelijk met uw kind over de mate waarin bepaalde dingen werken of juist averechts werken.

3.1 Zelfvertrouwen versterken

Bijna alle hyperactieve kinderen hebben last van een laag zelfvertrouwen. Doe daarom, indien mogelijk, dingen waarbij kinderen hun sterke kanten kunnen laten zien.

Stimuleer uw kinderen om dingen uit te proberen en moedig hen daartoe aan. Een knuffel, een vriendelijke blik of een simpel “Goed gedaan!” hebben een veel groter effect dan veel ouders beseffen.

3.2 Hyperactieve kinderen rechtstreeks aanspreken

Een groot probleem in de communicatie is het gebrek aan aandacht. Zorg er daarom voor dat u uw kind tijdens gesprekken altijd rechtstreeks in de ogen kijkt en dat de overgebrachte informatie goed overkomt.

Roepen “Maak je kamer schoon!” als je langsloopt leidt meestal niet tot succes, omdat het verzoek gewoon niet wordt waargenomen.

3.3 De afwisseling tussen rust en beweging

Kinder stehen am Strand und schauen aufs Meer
Hyperactieve kinderen zijn aangewezen op periodes van rust.

Hyperactieve kinderen hebben veel beweging nodig. Dit betekent echter helemaal niet dat een kind de hele dag heen en weer moet rennen. Zelfs op de kleuterschool op twee- of driejarige leeftijd is een goede mix van activiteit en ontspanning noodzakelijk.

Als u merkt dat uw kind zich op dit moment absoluut niet kan concentreren op een puzzel, is het een goed idee om eerst een paar minuten in de tuin te ravotten, zodat hij of zij daarna de rust kan vinden die nodig is voor zo’n concentratietaak.

Tip: Te veel stress belast hyperactieve kinderen en leidt tot meer nervositeit.

3.4 Taken verdelen – zo behoud je de aandachtsspanne

Probeer complexe taken op te delen in verschillende kleine etappes. Geef uw kinderen na elke fase de gelegenheid hun aandacht even op iets anders te richten en werk daarna verder aan de totale taak.

Hoewel dit in het begin misschien wat vervelend lijkt, leren kinderen hun aandacht beter vast te houden tijdens de relatief korte periode van verhoogde concentratie.

Neem dus de tijd en zet hyperactieve kinderen niet onder druk om hun symptomen te verbeteren.

3.5 Het juiste dieet voor hyperactieve kinderen

Mutter kocht mit zwei Kindern
Je kunt niet fout gaan met gezonde voeding voor kinderen.

Een duidelijk verband tussen voeding en het optreden van hyperactief gedrag bij kinderen is nog niet bewezen. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers een negatieve invloed hebben op de hyperactiviteit van kinderen.

Zorg daarom voor een zo gezond mogelijke voeding zonder kant-en-klare producten, snoep en dranken met suiker of zoetstoffen.
Voor verduidelijking en analyse van de precieze invloed van bepaalde voedingsmiddelen wordt soms een oligoantigene voeding aanbevolen.

4. gids voor efficiënt leren met ADHD

No products found.

Gerelateerde berichten